Wpasowanie rastra

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » czwartek, 22 maja 2014, 06:31

W każdym programie graficznym przy odczycie tiffa trzeba podać końcową rozdzielczość (czyli np 300-400 dpi). Ja używam Photoshop Elements (bo jest w miarę tani i bardzo dobry przy obróbce zdjęć), ale można użyć coś innego lub darmowego - przeważnie mniej wygodnego. Rysunek wektorowy zostaje zamieniony na raster, zapisujemy go jako tiff ale trzeba wybrać metodę kompresji aby nie był bardzo duży, ewentualnie wcześniej zmniejszyć liczbę kolorów. Bez straty jakości się nie da (co jest mocno zauważalne jeśli PDF miał obraz wektorowy). W takich przypadkach może lepiej jest pdfa zamienić na jakiś plik wektorowy. Są programy do zamiany pdfa na dxf (zadziałają w przypadku właśnie takich wektorowych rysunków).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » czwartek, 22 maja 2014, 09:01

Spróbowałem gimp`a i całkiem przyzwoicie z pdf`a zrobiłem tiffa. A powiedz mi jeszcze na jakiej zasadzie kalibruje wtyczka (obrót+przesunięcie+skalowanie) ?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » czwartek, 22 maja 2014, 09:08

kalibracja afiniczna
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » czwartek, 22 maja 2014, 09:23

Nie masz w planach dołożyć Helmerta? Afiniczna nie jest wiernokątna (a kalibrując raster przyjmujemy mapę zasadniczą jako prawidłową) i przy kalibracji rastra następuje jego zniekształcenie

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » czwartek, 22 maja 2014, 09:30

zeskanowane mapy są zniekształcone i nie można mówić o ich wiernokątności. W przypadku PDFa (utworzonego z cada) oczywiście jest inaczej. Jak wspomniałem wcześniej na razie nie mam czasu aby się tym zajmować.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » czwartek, 22 maja 2014, 09:53

Tak pytam z ciekawości. A odnośnie tego co pisałeś wcześniej- wtyczka powinna się znaleźć jak podstawowe narządzie w c-geo

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » piątek, 23 maja 2014, 07:45

Korzystam z wtyczki coraz częściej ( do tej pory kalibrowałem na MS) i mam takie pytanie (propozycję)- żeby dało się przyciągać do siatki krzyży (w 99% kalibruje na siatkę). Jak zaznaczę tą opcję w przyciąganiach to nie działa. Ewentualnie, żeby w ogóle przyciąganie działało pod wtyczką (nie tylko siatka krzyży, ale też do punktu). Fajnie gdyby też była opcja cofnięcia zmian CTRL+Z. Czasami przyciągnie nie do tego punktu co trzeba i się tak namiesza, że trzeba kalibrować od nowa.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » piątek, 23 maja 2014, 07:51

Dziękuję za propozycje.
Co do przyciągania to proszę wstawić siatkę jako obiekty, wtedy będzie przyciągało do przecięć linii krzyża. Co do błędnie klikniętych to proponuję przeklikać wektor jeszcze raz, a później błędne wektory można usunąć w tabeli z odchyłkami i dopiero wtedy skalibrować. Ogólnie program jest zrobiony tak, że w dowolnym momencie można dodawać punkty lub je usuwać i ponawiać kalibrację bez potrzeby przeklikiwania wszystkich punktów. Czyli można robić coraz bardziej dokładne wpasowania dodając lub usuwając zbędne punkty. - w wielu programach po wykonaniu kalibracji trzeba ponownie przeklikiwać wszystkie punkty. Dodatkowo w tabeli z odchyłkami można zapisywać lub odczytywać plik z wektorami - tak aby zawsze można było wrócić do kalibracji - nawet po wyłączeniu wtyczki.
Jak się namiesza to warto patrzy na podpowiedzi w dolnej linii głównego okna wtyczki, a wcześniejsze błędy można usunąć.

1. Wstawiam raster na oko
2. Przesuwam go w odpowiednie miejsce
3. Przeklikuję 3 punkty które mi się wydają dobre
4. Wpasowuję raster
5. Znajduję dodatkowe punkty i je przeklikuję (nie muszę dodawać tych poprzednich bo one są już na liście) - dodałem 5 punktów
6. Wpasowuję raster z dodatkowymi punktami - łącznie mam ich już 8
7. Dodaję kolejne punkty - do tych pozostałych 8, bo one wciąż są
8. Wchodzę do tabeli z wektorami, liczę odchyłki i usuwam punkty z dużymi odchyłkami
9. Dokonuję kalibracji ....
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » środa, 11 czerwca 2014, 11:36

Czy dałoby się dorobić do wtyczki takie opcje:
1. Wrzucenie obrazu w wyjściowej skali (czyli oryginału na mapę). Jeśli skala będzie np 1:1000 to obraz w c-geo będzie 1000 razy mniejszy i będzie go trzeba przeskalować
2. skalowanie
3. transformacja na zasadzie przesuń,skaluj,obróć- ewentualnie dodać tylko opcję obrotu i skalowania, bo przesunięcie już jest

Chodzi mi tu konkretnie o wrzucanie map katastralnych. Podczas wrzucania mapy trzeba podać skalę (jeśli wprowadze 2880) to obraz zostanie prawidłowo przeskalowany? Trzeba by chyba wpisać ręcznie rozmiar kartki (dla a4 297x210) i skale 2880- wtedy chyba będzie prawidłowo przeskalowane? Jeśli tak to pierwszy punkt by odpadł. Samo skalowanie by się przydało.
Odnośnie transformacji- nie mam wyjściowych punktów bo "przykładam" kataster do pomiaru i istniejących granic, dlatego transformacja afiniczna nie może być wykorzystana bo skręca mi wyjściowy obraz.

Konkretnie to mam na myśli, że muszę wrzucić zeskanowaną mapę, powiększyć ją 2880 krotnie, a następnie mieć możliwość przesuwania i obracania

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » środa, 11 czerwca 2014, 11:41

Ad1. Powyżej podałem link do wersji która sama odczytuje wielkość strony z tiffa, a w razie czego można wymiary strony skorygować. Podaje się dodatkowo skalę oraz jeden punkt - lewy górny róg rastra na mapie - miejsce osadzenia. Czyli jak najbardziej się da.
Ad2 i ad3 - tak, kiedyś w przyszłości jeśli ta będzie łaskawa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » środa, 11 czerwca 2014, 17:52

Czekamy z niercierpliwością :) przydałaby się też opcja cofnięcia CTRL+Z przy zaznaczaniu punkt terenu-punkt rastra, żeby potem specjalnie nie wchodzić do wektorów i usuwać te błędne
P.S. Jak zrobić, żeby podczas wskazywania punktów mapy snapowało do siatki krzyży? Strasznie się trzeba "uzyglować" żeby trafić na środek siatki kw.

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 16 czerwca 2014, 09:15

Można prosić żeby w oknie gdzie pobiera się wtyczki wstawić najnowszą wersję, pobrałem tą z linku powyżej i nie odczytuje mi wymiarów tifa.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 16 czerwca 2014, 09:56

Jeśli z linku powyżej się same nie odczytują, to może ten plik nie ma tych wymiarów :) proszę przez jakiegoś dropboxa lub coś wrzucić link do pliku.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 561
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn » środa, 26 listopada 2014, 08:07

Czy byłaby możliwość dorzucenia opcji do wtyczki, żeby rastry wrzucał do folderu/zakładki "RASTRY" w legendzie, a nie na warstwę? Ja osobiście nie potrzebuję żeby każdy raster był na osobnej warstwie. Jak mam wszystko w folderze RASTRY to łatwo mi tym wszystkim zarządzać, a po ostatniej aktualizacji jednym klikiem zmienić kolor.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » środa, 26 listopada 2014, 09:17

Nic nie obiecuję, na razie nie są uzgodnione plany co się będzie działo dalej z wtyczką. W tym momencie w legendzie proszę złapać skalibrowany raster i przenieść do folderu RASTRY.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ