Strona 1 z 4

Wpasowanie rastra

: czwartek, 2 stycznia 2014, 22:04
autor: FaFaL
Witam
Bardzo lubię program C-GEO ze względu na jego możliwości i zaawansowane funkcje których na próżno szukać w innych pakietach. Jednak niektóre funkcje nie są rozwiązane tak jak ja bym chciał. Pewnie wynika to z tego, że mam odmienne przyzwyczajenia czy oczekiwania (pewnie jestem w mniejszości). Całe szczęście, autorzy C-GEO udostępnili pewne funkcje dzięki którym można samemu dostosować program do swoich wymagań :)
Jedną z takich dolegliwości jest kalibracja rastra. Moduł ten wymaga abym zapamiętał położenie i numery punktów które chcę wykorzystać do kalibracji. Nie ma z tym problemu jak robię kalibrację na krzyże, ale jeśli będę chciał wpasowywać na szczegóły to najlepszym sposobem jest wydruk rastra i na takiej kopii poopisywać sobie punkty. Osobiście wolałbym zrobić przybliżone wpasowanie o minimalną liczbę punktów (nawet 2), a dokładne wskazanie przeprowadzić już na mapie. W tym celu napisałem wtyczkę która to realizuje.
2014-01-05_193746.png
2014-01-05_193746.png (20.94 KiB) Przejrzano 4774 razy
--------
LINK DO WTYCZKI
Dostępna również w katalogu Wtyczek w C-GEO
--------

1. Włączyć C-GEO i otworzyć mapę
2. Wgrać raster w dowolne miejsce, choć najwygodniej aby był w katalogu projektu
3. Uruchomić wtyczkę ObliGEO.Kalibracja rastra
4. Przy pomocy przycisku "Otwórz" lub "..." należy wskazać plik rastra w formacie tif
5. Jeśli plik nie był wcześniej skalibrowany należy jedną z metod wskazać jego przybliżoną lokalizację:
a) przez wskazanie położenia lewego górnego narożnika rastra oraz jego wymiarów i skali
b) przez wskazanie jednej z przekątnych rastra
6. Po wskazaniu przybliżonego położenia należy nacisnąć przycisk "Osadź raster w C-GEO" w celu automatycznego importu rastra do C-GEO. Jeśli błędnie określono parametry można je poprawić i powtórnie osadzić raster - nie trzeba wcześniej usuwać go z mapy
7. Przy pomocy funkcji "przesuń" można swobodnie przemieszczań raster przez wskazanie wektora przesunięcia
8. Dla dokładnego wpasowania służy przycisk dodaj dzięki któremu można dodać wiele punktów kalibrujących
9. Po wskazaniu wszystkich punktów wykonać należy obliczenia (przycisk "oblicz") - transformacja afiniczna
10. Jeśli odchyłki są w normie to zapisujemy kalibrację, powoduje to aktualizację położenia rastra w C-GEO
11. Można zapisać raport kalibracji do C-GEO
12. Można zapisać zadanie kalibracji dla późniejszego wykorzystania (również w C-GEO)

Ważną cechą programu jest to, że posługując się współrzędnymi pikselowymi, oraz nie naruszając struktury rastra możliwe jest ciągłe korygowanie rastra i dodawanie punktów (lub ich usuwanie). Nie trzeba ponownie dodawać punktów które wprowadzono już wcześniej (np. przy wcześniejszym dopasowaniu).

Poniższy filmik prezentuje kalibrację rastra.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 2 stycznia 2014, 22:26
autor: Jakub Kwinta
Wreszcie się ktoś zlitował i dorobił wpasowanie rastra jak należy :P
Jak dla mnie super sprawa. Czekam na możliwość kompletnej kalibracji przy użyciu wtyczki. Jeżeli będzie możliwość wstawienia rastra byle gdzie na mapę za pomocą wtyczki i wskazanie przesunięcia a następnie wskazanie par punktów do dokładnej kalibracji to będzie super. Teraz aby wpasować raster z uk 65 na pomiar 2000 trzeba się nieźle nagimnastykować, zwłaszcza że nie działa przyciąganie do krzyży wstawionych jako obiekty na mapę z innego układu i ciężko stwierdzić jakie współrzędne mają krzyże z 65 na mapie w 2000.

pozdrawiam

Jakub

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 00:29
autor: arttiq
Wow, brawa dla kolegi FaFala :D
dla mnie super użyteczne, z tego względu iż też często wpasowuję na szczegóły.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 13:18
autor: MarekOtt
Super sprawa !

Nareszcie nie będzie to takie męczące, bo oryginalne wpasowanie rastrów do wygodnych nie należało, nie wspominając już o dynamice klikania punktów wpasowania.

Jeszcze raz wielkie dzięki i kibicuję tej wtyczce pod kątem jej udoskonalania.

Pomału też, przydała by się możliwość wyciągania wtyczek na pasek narzędzi w formie ikon, ale to już raczej prośba do programistów.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 13:48
autor: bartek1122
Fajna sprawa :D Czekamy jeszcze na udoskonalenie- popieram pomysł Jakuba Kwinty :)

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 18:50
autor: piotrt
Panowie geodeci-wtyczka skomplikowana w obsłudze-nic rewelacyjnego. Proszę popatrzeć do mikromapy- jest to bardzo podobne i lepsze...

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 19:05
autor: Jakub Kwinta
piotrt pisze:Panowie geodeci-wtyczka skomplikowana w obsłudze-nic rewelacyjnego. Proszę popatrzeć do mikromapy- jest to bardzo podobne i lepsze...
Tylko niestety możliwości programu dużo mniejsze....A wtyczka z pewnością będzie rozbudowana.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 19:16
autor: FaFaL
piotrt pisze:Panowie geodeci-wtyczka skomplikowana w obsłudze-nic rewelacyjnego. Proszę popatrzeć do mikromapy- jest to bardzo podobne i lepsze...
Hahahaha, czyżby login "piotrw" był już zarezerwowany ? :D

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 19:56
autor: piotrt
Nie jestem piotremw-niestety. Sam używam sposobu kalibracji rastra w cgeo i nie jest dla mnie problemem zaznaczyć i opisać na rastrze wybrane punkty. A Pańska wtyczka przypomina sposób kalibracji rastra w mikromapie, gdzie można raster wpasować "z grubsza" a następnie, mając raster na mapie wpasować już dokładnie do wybranych punktów.Sposób kalibracji rasta w cgeo jest równie dobry co w mikromapie.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 20:38
autor: bartek1122
No ale chyba o to tu chodzi żeby C-Geo było programem coraz lepszym(choć już jest bardzo dobrym)- po to jest to forum. Powinieneś być wdzięczny Fafalowi, że robi coś i udostępnia to za darmo a nie krytykować :( .

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 20:59
autor: FaFaL
bartek1122 pisze:No ale chyba o to tu chodzi żeby C-Geo było programem coraz lepszym(choć już jest bardzo dobrym)- po to jest to forum. Powinieneś być wdzięczny Fafalowi, że robi coś i udostępnia to za darmo a nie krytykować :( .
Dzięki :)
Właśnie skończyłem modyfikacje we Wtyczce. Udało się uwzględnić chyba wszystkie Państwa propozycje.
Nowa wersja dostępna pod linkiem. Dostępna również w katalogu Wtyczek w C-GEO.
Nowe funkcje wtyczki działają tylko w C-GEO nowszym niż 31.12.2013 albo jeśli się pobierze wersję testową C-GEO

Filmik instruktażowy:

PS. Dzięki Grześ :D

Dodatkowo, jeśli mają Państwo bardzo zdeformowany raster, dla którego kalibracja afiniczna się słabo sprawdza, warto wykorzystać C-Raster i wtyczkę.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 21:36
autor: Jakub Kwinta
Muszę przyznać , że jest to kawał dobrej roboty. Chyba polubię w końcu kalibrację map w C-GEO.
Wielkie dzięki za udostępnienie tej wtyczki.
pozdrawiam

Jakub

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 23:05
autor: Jakub Kwinta
Szkoda tylko , że pozostał problem z przyciąganiem do siatki krzyży z innego układu. Może jest na to jakiś sposób? Przyciąganie do krzyży działa tylko dla tych wyświetlanych przez program. Przy rysowaniu linii też niestety nie przyciąga. Może dało by się zrobić dodatkową opcję w programie tak aby można wybrać z jakiego układu ma być wyświetlana siatka, niezależnie od układu w którym jest prowadzony projekt? W takim przypadku nie było by potrzebne wstawianie na oddzielnej warstwie krzyży jako bloków, za wyjątkiem gdyby była taka potrzeba do wydruku. Niestety układ 65 będzie nas prześladował jeszcze długie lata i szybko się z rastrami nie pożegnamy.

Re: Wpasowanie rastra

: piątek, 3 stycznia 2014, 23:21
autor: Jurek B.
Szkoda tylko , że pozostał problem z przyciąganiem do siatki krzyży z innego układu. Może jest na to jakiś sposób? Przyciąganie do krzyży działa tylko dla tych wyświetlanych przez program. Przy rysowaniu linii też niestety nie przyciąga. Może dało by się zrobić dodatkową opcję w programie tak aby można wybrać z jakiego układu ma być wyświetlana siatka, niezależnie od układu w którym jest prowadzony projekt? W takim przypadku nie było by potrzebne wstawianie na oddzielnej warstwie krzyży jako bloków, za wyjątkiem gdyby była taka potrzeba do wydruku. Niestety układ 65 będzie nas prześladował jeszcze długie lata i szybko się z rastrami nie pożegnamy
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu i to będzie wprowadzone - czyli przyciąganie do przecięcia kresek siatki krzyży z innego układu.

Re: Wpasowanie rastra

: sobota, 4 stycznia 2014, 09:11
autor: piotrt
bartek1122 pisze:No ale chyba o to tu chodzi żeby C-Geo było programem coraz lepszym(choć już jest bardzo dobrym)- po to jest to forum. Powinieneś być wdzięczny Fafalowi, że robi coś i udostępnia to za darmo a nie krytykować :( .
Panie bartku1122.
Sam Pan krytykuje c-geo i jego programistów a jednocześnie kupuje Pan program softline! (zabierając głos w tym forum). Dlaczego więc odmawia Pan krytyki innym.Poza tym wtyczka fafala nie uruchamiała się,nadal blokuje się przy usuwaniu punktów do transfomacji, rastra nie można usunąć z mapy (należy wyłączyc i włączyć c-geo- wtedy można go usunąć z mapy). Poza tym nikt mnie nie zmusza, bym miał z niej -a zatem być wdzięczny za to ,że ktoś ją napisał za darmo...Sam sobie Pan przeczy...Więcej wyrozumiałości dla krytyki.
Poza tym to , co w innych programach funkcjonuje od lat uważa Pan w c-geo za "wow". Popracuje Pan w geodezji trochę to przekona się Pan ,że to co wydaje się wspaniałe i niesamowite -jest bardzo proste. Powodzenia i miłego dnia.
piotrt

Re: Wpasowanie rastra

: sobota, 4 stycznia 2014, 17:21
autor: FaFaL
Każda krytyka jest ok, ale najlepsza jest ta konstruktywna :) Pan Piotr nie oglądał filmiku, bo by zauważył, że wielokrotnie w nim usuwam raster bez wyłączania C-GEO :)
Ogólnie przedstawiona metoda jest spotykana we wszystkich programach CAD (jest to standard, a w moim wykonaniu nie jest to woow - pewnie dlatego programik jest darmowy), a chyba najbardziej bym chciał aby moduł kalibracji (lub mój programik) uzyskał funkcjonalność jak w tym dokumencie :D

Filmik ObliGEO.Kalibracja rastra v.2.0

Re: Wpasowanie rastra

: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 12:41
autor: Jakub Kwinta
Wersja 2.0 dużo bardziej mi się podoba. Jest prosta i nie wymaga zbędnego klikania pomiędzy okienkami. Menu na ikonach jest dobrym rozwiązaniem wszystko jest proste i czytelne a przede wszystkim ta wersja jest dużo bardziej kompaktowa i zajmuje mało miejsca na ekranie co przy pracy na laptopie jest zdecydowanym atutem. Jedyne co mnie zastanawia to po klikaniu wektorów na mapie zostają linie, po wykonaniu przesunięcia jest tak samo. Jest to pewnie potrzebne do pobrania danych wektorów, jeżeli nie da się nic z tym zrobić to proponowałbym aby program utworzył nową warstwę np wektory albo jakoś tak i aby ta warstwa na czas pracy z wtyczką ustawiała się jako edytowalna. Po wykonaniu kalibracji wystarczy usunąć warstwę albo ją tylko wygasić i linie mamy z głowy :).

Generalnie rzecz biorąc produkt jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

Jakub

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 12:22
autor: bartek1122
U mnie po kliknięciu lewego górnego narożnika i wybraniu opcji- osadź raster w C-Geo nie pokazuje się on na mapie?

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 12:27
autor: FaFaL
A zgodnie z moim opisem, pobrał Pan wersję testową C-GEO

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 12:35
autor: MarekOtt
Czy oba pliki we katalogu wtyczki są potrzebne do poprawnego działania wtyczki ?

Chodzi mi o to że po sciągnieciu wersji 2.0 w zapakowanym pliku mamy:

ObliGEO_KalibCGEO
i
ObliGEO_KalibracjaCGEO

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 12:41
autor: FaFaL
można jeden skasować

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 13:49
autor: MarekOtt
A co moze być powodem złego obsadzenia rastra w pierwszym kroku.

Wczytuje plik tif, nastepnie klikam "przypuszczalne" dwa punkty jako przekątne, po kliknięciu obsadz raster, raster wkleja się gdzies na współrzędnych x=100 y=300, gdzie kliknięte punkty jako przekątna są z układu 200 czyli 5500000 i 65000000 itp.

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 14:11
autor: grzes
MarekOtt pisze:A co moze być powodem złego obsadzenia rastra w pierwszym kroku.

Wczytuje plik tif, nastepnie klikam "przypuszczalne" dwa punkty jako przekątne, po kliknięciu obsadz raster, raster wkleja się gdzies na współrzędnych x=100 y=300, gdzie kliknięte punkty jako przekątna są z układu 200 czyli 5500000 i 65000000 itp.
Moze ten raster ma juz plik tfw? Jesli tak to prosze go przed kalibracja usunac.

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 14:29
autor: MarekOtt
grzes pisze:
MarekOtt pisze:A co moze być powodem złego obsadzenia rastra w pierwszym kroku.

Wczytuje plik tif, nastepnie klikam "przypuszczalne" dwa punkty jako przekątne, po kliknięciu obsadz raster, raster wkleja się gdzies na współrzędnych x=100 y=300, gdzie kliknięte punkty jako przekątna są z układu 200 czyli 5500000 i 65000000 itp.
Moze ten raster ma juz plik tfw? Jesli tak to prosze go przed kalibracja usunac.
Niestety to nie to :(. pliku TFW do tego rastra nie było. Przetestowałem przed chwilą jeszcze raz upewniając się przy tym czy napewno nie ma pliku TFW do tej nazwy pliku TIF i dalej to samo, raster wrzucony gdzieś na początek układu blisko współrzędnych 100 100

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 15:14
autor: FaFaL
a proszę sprawdzić czy w wersji 1.0. występuje ten sam problem. Przy okazji, pod tym samy linkiem co poprzednio, nowa wersja testowa.