Open Street Maps

W tym dziale można wpisywać znane i polecane adresy dostępnych serwerów WMS - przydatnych użytkownikom C-GEO. Tu także można pytać o pomoc w zakresie WMS.
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Open Street Maps

Post autor: FaFaL » niedziela, 17 lutego 2013, 20:51

Witam
Może komuś się przyda możliwość pobierania map z serwisu Open Street Maps
Capture.PNG
Capture.PNG (22.9 KiB) Przejrzano 2220 razy
Tak przy okazji ja byłbym za usunięciem pod przyciskiem WMS funkcji ortofotomapa, mapa topograficzna itp.... Ikonka powinna włączać Klienta WMS (wydawało mi się, że miał zastąpić takie na sztywno zdefiniowane usługi). Inny przycisk powinien służyć do pobierania bazy katastralnej.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Open Street Maps

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 18 lutego 2013, 08:55

Dodałem u siebie ten serwis ale jedyne co mi pobiera to błękitne tło, nic więcej.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Open Street Maps

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 18 lutego 2013, 08:58

A układ współrzędnych jak na moim zrzucie?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 597
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Open Street Maps

Post autor: logis » poniedziałek, 18 lutego 2013, 09:51

Dzięki za dobry pomysł. Dla okolic Wrocławia i układu 2000/18 podczytałem dane bez problemu.
Jacek

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Open Street Maps

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 18 lutego 2013, 11:09

Racja, nie spojrzałem na odwzorowanie. Już wszystko działa poprawnie. Super sprawa z większymi inwestycjami. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Open Street Maps

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 19 lutego 2013, 18:53

Super. W Gdańsku 2000/18 działa :)
Have a nice day

Polaris
__
__
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Open Street Maps

Post autor: Polaris » poniedziałek, 2 października 2017, 09:58

Mam tak jak Fafal podał i niestety nie działa - pojawia się komunikat jak niżej.
Moja mapa to 2000/18.
Czy coś się pozmieniało w ustawieniach cgeo lub (co podejrzewam) Open Street Maps?
Załączniki
WMS.jpg
WMS.jpg (42.34 KiB) Przejrzano 1021 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Open Street Maps

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 2 października 2017, 11:28

U mnie na takich parametrach działa poprawnie dla okolic Sanoka:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (65.09 KiB) Przejrzano 1003 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Polaris
__
__
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Open Street Maps

Post autor: Polaris » poniedziałek, 2 października 2017, 13:19

Kropka w kropkę jak na zdjęciu i nie rabotajet. Komunikat nadal ten sam - już nawet próbowałem ustawiać po kolei wszystkie pozostałe opcje w "Odwzorowanie".

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Open Street Maps

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 2 października 2017, 13:26

a jakie to współrzędne czyli jaka przybliżona lokalizacja?
Pozdrawiam Jurek B.

Polaris
__
__
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Open Street Maps

Post autor: Polaris » poniedziałek, 2 października 2017, 14:38

Ot, przykładowo (sprawdzałem na dwóch różnych projektach z okolicy):
x 6022800
y 6537900

Ale chyba problem bardziej złożony bo też głupieje przy ortofotomapie (wybierając z listy "Klient WMS") oraz pomimo wielu różnych zabiegów nie mogę też nadal otworzyć podglądu google (opisywałem w innym wątku).
Windows 7, cgeo wersja 8.12.5.12

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Open Street Maps

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 2 października 2017, 16:04

To raczej wszystko jasne, wymagana aktualizacja C-Geo, były w międzyczasie zmiany i w google i w osm.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ