Formularz - zmienne opisu projektu

Dyskusje na temat i możliwość umieszczenia własnych plików definicji linii, szablonów, formularzy
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: piotr j. » wtorek, 26 stycznia 2016, 10:07

Witam.

Mam problem jak wstawić do formularza dane z opisu projektu, dodane jako dodatkowy opis. Chodzi o pola, które rozdzielone są spacją (Dz. ewid, Nr adresowy), i nie wiem jak ustawić dla nich zmienną, tzn. jaki zastosować rozdzielnik między wyrazami. Rozdzielenie wyrazów „ „ (spacja), „_” (podkreślnik dolny), "-" myślnik", pisane razem. Próbowałem różnych kombinacji, a nie mogę uzyskać żądanego efektu. Problemu nie ma, jeśli nazwa tabeli składa się z jednego wyrazu. Możliwe, że robię coś nie tak, jak być powinno. Nie chciał bym zmieniać nazw opisów, z tego powodu, że są one zastosowane w szablonach, gdzie działa to prawidłowo, a trochę tych szablonów się narobiło.
Poniżej przedstawiam opis tabeli, zmienne zastosowane w formularzu, oraz uzyskany efekt.
Załączniki
c-geo - formularz zmienne.PNG
c-geo - formularz zmienne.PNG (69.69 KiB) Przejrzano 1953 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: Jurek B. » wtorek, 26 stycznia 2016, 10:35

Witam, te zmienne muszą być umieszczane w nawiasach [], np.: skala [$S]
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: grzes » wtorek, 26 stycznia 2016, 12:59

Kazda zmienna w oddzielnym nawiasie [$obreb]- dz. [$dzialka] itd
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: piotr j. » wtorek, 26 stycznia 2016, 14:21

Zdaję sobie sprawę, że zmienne wpisujemy w nawiasach [].

Próbowałem też każdą zmienną wpisać oddzielnie w [], ale to nie pomaga.

Pozycja 1 wykonana tak, jak jest opisane na wiki. Wszystkie zmienne w jednym [], a środkowe zmienne zakończone $.
Pozycja 4 tak jak opisał grzes, każda zmienna osobno w [].
Pozycja 2 i 3 m.in.to inne warianty, które próbowałem.

Problemu nie ma dla zmiennych systemowych, np
Nazwa Obręby - [$pNazwaObreb],

jak i zmiennych składających się z jednego wyrazu, np
ulica - [$pulica],
KW - [$pKW].
Te wyświetlają się prawidłowo.

Problemy zaczynają się w zmiennych dwuwyrazowych, jak np.
Dz. ewid. - [$pDz._ewid.],
nr adresowy - [$pnr_adresowy].

Kłopot ten nie występuje w szablonach, gdzie stosuje te nazwy pól opisu projektu z powodzeniem. Problemy są tylko w formularzach. A jak pisałem wcześniej, chciałbym uniknąć zmian nazw pól opisu projektu, ponieważ są one już zastosowane w szablonach.

Myślę, że problem leży w zastosowanym separatorze. Ja wykorzystałem "_" podkreślnik dolny, idąc tropem innych zmiennych systemowych. Ale próbowałem również ze spacją i myślnikiem. W żadnym przypadku nie uzyskałem oczekiwanego rezultatu.

Jeszcze raz przesyłam zrzut ekranu z zastosowanymi zmiennymi w edytorze raportów, jak i otrzymanymi wynikami w formularzu.
Załączniki
c-geo - formularz zmienne 1.PNG
c-geo - formularz zmienne 1.PNG (88.78 KiB) Przejrzano 1787 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 stycznia 2016, 09:03 przez piotr j., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: grzes » wtorek, 26 stycznia 2016, 15:24

W najblizszej aktualizacji będzie (a w wersji testowej juz dziala) wariant:
[$pDz. ewid.]
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: piotr j. » wtorek, 26 stycznia 2016, 16:31

:) Plik w wersji testowej działa poprawnie. W formularzu wszystkie wartości się wyświetlają.

Z tym, że mam małą uwagę dla tego wariantu [$pDz. ewid.] ze " " spacją.

Ten sposób działa tylko, dla zmiennych wstawianych każda osobno w [], czyli dla pozycji 4 tj. [$pNazwaObreb], dz. [$pDz. ewid.] - ul. [$pulica] [$pnr adresowy].
Dla pozycji 1, czyli wszystkie zmienne w [], [$pNazwaObreb$, dz. $pDz. ewid.$ - ul. $pulica$, $pnr adresowy], tak jak to jest opisane w wiki, niestety już się nie sprawdza.

Spowodowane jest to tym, że " " spacja zarezerwowana jest , tak jak "$" dolar, do rozdzielenia zmiennych między sobą. Jak dodamy " " spacje do rozdzielenia poszczególnych wyrazów w pojedynczej zmiennej, to program zaczyna się gubić i znowu wartości nie są poprawne.

Tylko taka moja mała uwaga. Może można by było spróbować, zastosować wariant [$pDz._ewid.] z "_" podkreślnikiem. Byłoby to bardziej uniwersalne. Wtedy obie wersja wprowadzania zmiennych (poz. 1 i 4) dały by pożądany efekt. Albo sprostować wiki, pod względem metod wprowadzania zmiennych. Zależy, co łatwiej jest wykonać.

Jednak koniec końców, zamierzony efekt udało się uzyskać.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: grzes » wtorek, 26 stycznia 2016, 21:10

W wersji testowej powinien juz dzialac wariant:
[$pNazwaObreb$, dz. $pDz. ewid.$ - ul. $pulica$, $pnr adresowy]
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Formularz - zmienne opisu projektu

Post autor: piotr j. » czwartek, 28 stycznia 2016, 09:04

Działa, potwierdzam.
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ