Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Dyskusje na temat i możliwość umieszczenia własnych plików definicji linii, szablonów, formularzy
dancom
__
__
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: dancom » czwartek, 17 września 2009, 15:37

Czy mżna takie linie uzyskać i w jaki sposób w cgeo7?
czyli np kanalizacja gruba przerywana i cienka ciągła.
Lub gaz 8mm i przerwa 2mm?
Czyli wszystkie linie aby można było opracować matryce wg starej K1?

Awatar użytkownika
xavell
__
__
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 18 września 2009, 05:57
Lokalizacja: Tułowice, opolskie

Format zapisu linii w C-Geo

Post autor: xavell » piątek, 18 września 2009, 06:31

Linie takie na pewno da się uzyskać w C-Geo. Definicje linii znajdują się w plikach LINE.TXT, LINIE.TXT, LINIE1.TXT, LINIE2.TXT,... oraz w pliku OPIS.LNE .

Kiedyś metodą prób i błędów udało mi się stworzyć własną linię, ale jedynie była to wydłużona linia przerywana do zaznaczania zakresu na mapie (kreska 20mm i odstęp 5mm).
Nie wiem jak stworzyć bardziej skomplikowane linie, jak np. żywopłot czy wspomniana kanalizacja.

Dla przykładu, definicja ogrodzenia trwałego czyli murka wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

[18]
o1=ogrodzenie trwale
PD=0
SD=5
KD=0
S1=l 0 0 5 0
S2=l 0 1 1.5 1
S3=l 2.5 1 4 1
S4=l 3.25 1 3.25 0
Gdyby ktoś zechciał dokładniej wyjaśnić format zapisu tych linii, może podjąłbym się napisania edytora.

Pozdrawiam...
Pozdrawiam, Grzegorz Olszewski (OPGK Opole)
-----
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

dancom
__
__
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Post autor: dancom » piątek, 18 września 2009, 08:03

Czy moglby ktos rozszyfrowac ten zapis lini?
Czy moze sa dostepne pliki z tego typu liniami?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » piątek, 18 września 2009, 08:43

Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » piątek, 18 września 2009, 08:46

Witam
TUjest opisane jak tworzyć własne linie
Jeżeli są jakieś wątpliwości to proszę pytać najlepiej na serwis@geo.pl
Pozdrawiam
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » piątek, 18 września 2009, 08:48

Widzę że Fafal mnie ubiegł :)
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » piątek, 18 września 2009, 08:59

Poprawię się na przyszłość ;)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » piątek, 18 września 2009, 09:10

A odnośnie pytania dancona to problem jest troszkę bardziej złożony i można powiedzieć bardziej toporny.
Aby zrobić linię : gruba przerywana i cienka ciągła - rozumiem że chodzi tu o jedną definicję linii należy po prostu zdefiniować linie obok linii. np:
tu jest zdefiniowana linia o grubości 2 mm koloru czerwonego (zdefiniowana w katalogu /BIN w pliku LINIE2.txt
O1=linia zakresu Czerwona 2mm
PD=0
SD=100
KD=0
S1=l 0 0 100 0
S2=l 0 0.1 100 0.1 255
S3=l 0 0.2 100 0.2 255
S4=l 0 0.3 100 0.3 255
S5=l 0 0.4 100 0.4 255
S6=l 0 0.5 100 0.5 255
S7=l 0 0.6 100 0.6 255
S8=l 0 0.7 100 0.7 255
S9=l 0 0.8 100 0.8 255
S10=l 0 0.9 100 0.9 255
S11=l 0 1.0 100 1.0 255
S12=l 0 1.1 100 1.1 255
S13=l 0 1.2 100 1.2 255
S14=l 0 1.3 100 1.3 255
S15=l 0 1.4 100 1.4 255
S16=l 0 1.5 100 1.5 255
S17=l 0 1.6 100 1.6 255
S18=l 0 1.7 100 1.7 255
S19=l 0 1.8 100 1.8 255
S20=l 0 1.9 100 1.9 255
S21=l 0 2.0 100 2.0 255

Ostatni parametr 255 określa kolor linii (w tym przypadku czerwony)
Może jeszcze dodam że wartości Y moga mieć znak także "-" (w tym przykładzie :0.1, 0.2 itd); w powyższym przypadku linie sa rysowane tylko po lewej stronie definiowanej linii
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
xavell
__
__
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 18 września 2009, 05:57
Lokalizacja: Tułowice, opolskie

Post autor: xavell » piątek, 18 września 2009, 09:48

Dzięki śliczne!

Już prawie wszystko wiem.
Zastanawiam się tylko nad tymi kodami literowymi. Rozumiem, że "p" to punkt , "l" to linia, a "e" to okrąg. Są jakieś inne konstrukcje? Skoro operujemy na 4 współrzędnych to możnaby też dodać prostokąt (pusty lub wypełniony). To by dużo uprościło.

Trochę się tym pobawię i jak dojdę do wprawy to postaram się o jakiś edytor.

Aha, zapomniałem dodać, że wpis o tak utworzonej linii musi znaleźć się w pliku "opis.lne".
Wpis ten ma postać:

Kod: Zaznacz cały

2018
Ogrodzenie trwałe 1:1000
#
0
0
0
0
0
0
2018 można rozbić na 2 i 018, gdzie 2 oznacza plik LINIE2.TXT, a 018 oznacza linię zdefiniowaną w sekcji [18] w tym pliku.
Nie wiem co oznaczają 2 kolejne linie linie po #, ale wiem, że następne 4 to grubości kreślenia w poszczególnych skalach (1:500, 1:1000, 1:2000 i 1:5000).

Wracając do linii oznaczającej kanalizację to zrobiłem tak:
W pliku LINIE2.TXT na końcu dodałem:

Kod: Zaznacz cały

[22]
o1=Kanalizacja K-1
PD=0
SD=10
KD=0
s1=l 0 0 10 0
s2=l 0 0.1 7 0.1
s3=l 0 0.2 7 0.2
a w pliku OPIS.LNE

Kod: Zaznacz cały

2022
Kanalizacja K-1
#
0
0
0
0
0
0
Po restarcie C-Geo mam piękną linię :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Grzegorz Olszewski (OPGK Opole)
-----
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » piątek, 18 września 2009, 11:15

W zasadzie racja. ale plik opis.lne słuzy jedynie tylko jako informacja do okienka wyboru linii.
Obrazek
-To serve and protect-

dancom
__
__
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Post autor: dancom » piątek, 18 września 2009, 15:22

[quote="xavell"]Dzięki śliczne!

Nie wiem co oznaczają 2 kolejne linie linie po #, ale wiem, że następne 4 to grubości kreślenia w poszczególnych skalach (1:500, 1:1000, 1:2000 i 1:5000).


dwie kolejne liniue po # oznaczają długość kreski i odstęp (tylko w celu opisowym lini)

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 22 września 2009, 09:29

No jak na obrazku: opisują kreskę i odstęp :)
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 2 maja 2011, 12:11

szukam opisu jak stworzyć własną linię, ale linki w tym wątku nie działają. Potrzebuję utworzyć linie granicy zabudowy do planu zagosp. Taka ciągła linia z trójkątami wypełnionymi, a druga bez wypełnienia.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
pzdr
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 2 maja 2011, 12:31

Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 2 maja 2011, 13:00

Dzięki bardzo. Już trochę jaśniej.
Brakuje jeszcze dostępnych symboli i ciągle nie wiem jak zrobić wypełnienie
Have a nice day

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Wojtek P. » środa, 4 maja 2011, 10:03

Witam
Symbole można zdefiniowac w "edytorze symboli". jeżeli ten trójkąt wypełniony ma być częścią linii należy zrobić to analogicznie jak w przykładzie na poczatku wątku (zdefiniowana linia o grubości 2 mm koloru czerwonego ).Trzeba po prostu zdefiniowac geste linie wewnątrz trójkąta. Niestety nie ma innej możliwości
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: ariel0-0 » środa, 4 maja 2011, 11:11

dzięki. Mają być częścią linii. Niewypełnione wyszły mi dobrze. Pobawię się z wypełnieniem.
pzdr
Have a nice day

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 5 maja 2011, 00:01

Może komuś się przyda

w linie2.txt

[23]
o1=Linia zabudowy obowiązująca
PD=0
SD=9
KD=0
s1=l 0 0 9 0
s2=l 0 0 1.5 2.6
s3=l 1.5 2.6 3 0
s4=l 0.2 0 0.2 0.3
s5=l 0.4 0 0.4 0.6
s6=l 0.6 0 0.6 1
s7=l 0.8 0 0.8 1.3
s8=l 1 0 1 1.7
s9=l 1.2 0 1.2 2
s10=l 1.4 0 1.4 2.4
s11=l 1.6 0 1.6 2.4
s12=l 1.8 0 1.8 2
s13=l 2 0 2 1.7
s14=l 2.2 0 2.2 1.3
s15=l 2.4 0 2.4 1
s16=l 2.6 0 2.6 0.6
s17=l 2.8 0 2.8 0.3

[24]
o1=Linia zabudowy nieprzekraczalna
PD=0
SD=9
KD=0
s1=l 0 0 9 0
s2=l 0 0 1.5 2.6
s3=l 1.5 2.6 3 0


w opis.lne

2023
Linia zabudowy obowiązująca
#
0
0
0
0
0
0
2024
Linia zabudowy nieprzekraczalna
#
0
0
0
0
0
0

pzdr
Have a nice day

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 5 maja 2011, 10:12

Możemy "dorzucić" do programu te zdefiniowane linie?
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 5 maja 2011, 10:30

ależ oczywiście :)
pzdr
Have a nice day

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 5 maja 2011, 13:34

:D
-To serve and protect-

Grzegorz
__
__
Posty: 40
Rejestracja: środa, 1 lutego 2006, 22:01

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Grzegorz » sobota, 20 sierpnia 2011, 23:10

Czy jest są do pobrania gdzieś zmodyfikowane pliki z liniami zabudowy.Próbowałem przeklejać, ale program nie widzi nowych linii.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Wojtek P. » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 09:05

Witam
W załączniku spakowany plik z liniami . Należy go rozpakować i wgrać do katalogu C-Geo/Bin
W "warstwach" w definicji stylu linii należy wybrać "linie dodatkowe"
Załączniki
styl.png
styl.png (10.81 KiB) Przejrzano 5218 razy
LINIE2.zip
(2.13 KiB) Pobrany 210 razy
-To serve and protect-

Grzegorz
__
__
Posty: 40
Rejestracja: środa, 1 lutego 2006, 22:01

Re: Style Lini jak na matrycach wg starej K1

Post autor: Grzegorz » wtorek, 23 sierpnia 2011, 00:22

Dziękuję

ODPOWIEDZ