Formularz - kody : Opis projektu

Dyskusje na temat i możliwość umieszczenia własnych plików definicji linii, szablonów, formularzy
MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MariuszW » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 10:15

Witam, czy można na formularz wstawić kod który by zwracał opis projektu? Chodzi o zawartość pola tuż nad terytem. Np aby mozna było na szkicu wstwiać w polu rodzaj pracy właśnie ten opis (asortyment).
Na takiej samej zasadzie jak się wstawia KERG itp $pKerg

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 11:18

Takie kody proszę zastosować - numerki to kolejne wiersze opisu projektu:

$p0
$p1
$p2
$p3
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 11:48

Przy okazji - umieszczać w formularzu można wszystko to co jest gromadzone w plikach projekt.ini w sekcji [main] w katalogach projektów - wprowadzając najpierw znak "$" potem nazwę pola - tego przez znakiem "=" - poniżej obraz pliku projekt.ini:
[main]
opis=
data=0
user=ADMINISTRATOR
nr_teryt=
wojewodztwo=
powiat=
gmina=
idobreb=0
nazwaobreb=
karta_mapy=
zleceniodawca=
ksiega_robot=
kerg=
data_mod=40927.3981944444
data_arch=40808.5410073495
folder=
Pozdrawiam Jurek B.

MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MariuszW » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 11:53

O to chodziło, w sumie reszta pomocna odn. *.ini - mogłem tam zaglądać wcześniej :) Dziękuje i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 12:13

chyba wszystkie udało się zebrać w WIKI
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 13:06

Tak myślałem, ale dzisiaj mam urwanie głowy i nie miałem czasu tam poszukać
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » środa, 8 lutego 2012, 12:02

Dlaczego podczas tworzenia formularza w formacie A4, wstawiając odpowiednie opisy na danej wysokości, są one przycinane przy drukowaniu formularza w formacie A4. Wartości w [mm] rozmieszczenia poszczególnych okien tekstu mieszczą się w wymiarach kartki A4, nie mam żadnych dodatkowych ustawień drukarki jeśli chodzi o margines ustawionych.

Efekt taki jak w załącznikach. Co zrobić by edycja formularza była zgodna z już wersją do druku formularza.
Załączniki
formul.JPG
obraz w formularzu (wyraźnie przecina pierwszy wiersz) - mimo że wartości w edytorze mieszczą się w wymiarach kartki.
formul.JPG (16.64 KiB) Przejrzano 4523 razy
edytor.JPG
obraz w edytorze
edytor.JPG (87.66 KiB) Przejrzano 4523 razy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 798
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Wojtek P. » środa, 8 lutego 2012, 14:22

W edytorze formularzy jest inna czcionka niż w formularzu. Czcionkę ustala się w opcjach programu. Należy zatem skorygować rozmieszczenie napisów w edytorze w oparciu o podgląd formularza już wczytanego w "Mapa-formularz"
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » środa, 8 lutego 2012, 14:36

spider pisze:W edytorze formularzy jest inna czcionka niż w formularzu. Czcionkę ustala się w opcjach programu. Należy zatem skorygować rozmieszczenie napisów w edytorze w oparciu o podgląd formularza już wczytanego w "Mapa-formularz"
W moim przypadku, w opcjach programu zarówno w czcionka tekstów jak i formularzy jest @C-GEO, a wiec to chyba nie to ?. Jeśli zatem mam skorygować rozmieszczenie napisów w edytorze formularza w oparciu o podgląd w mapa-formularz, to po co jest ten cały edytor, skoro działa nie poprawnie. Nie rozumiem wtedy idei wpisywania wartości w [mm] poszczególnych okien teksu względem arkusza kartki, skoro i tak się nijak to ma do finalnej wersji formularza drukowanego z menu mapa-formularz ?.

edit:
np. napis województwo jest na wysokości 274mm od dołu arkusza A4, po wydrukowaniu jest na wysokości 290mm.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: FaFaL » środa, 8 lutego 2012, 14:50

Każda drukarka ma marginesy (różne) czyli nie da sie wydrukować strony 210x297 od końca do końca (za wyjątkiem niektórych drukarek fotograficznych)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: FaFaL » środa, 8 lutego 2012, 14:53

FaFaL pisze:Każda drukarka ma marginesy (różne) czyli nie da sie wydrukować strony 210x297 od końca do końca (za wyjątkiem niektórych drukarek fotograficznych)
Edytor formularzy jeszcze nie zna marginesow dla tego dysponuje pełną stroną A4, a już w mapa-formularz jest zdefiniowania właściwa drukarka z jej marginesami.
Taka jest moja teoria
PS. Sorki za podwójny wpis ale na komórce źle mi sie trafiło :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 798
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Wojtek P. » środa, 8 lutego 2012, 15:02

Witam
Aby wydruk był poprawny należy wprowadzić Dx i Dy (siateczka koło ikonki "exit" w mapa -formularz). Przesuwa on całość formularza w stosunku do marginesów drukarki. A W edytorze formularzy czcionka jest jeszcze inna niż w mapa-formularz. Zresztą wystarczy wpisać jakąś polską literę i w edytorze jej nie widać poprawnie. Dopiero w Mapa -formularz jest dobrze wyświetlone. Edytor był pisany lata temu...
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » środa, 8 lutego 2012, 15:31

Dziękuję Panowie za odpowiedz. Właśnie potrzebowałem takich informacji, przy tworzeniu formularzy. Szkoda w sumie że te miary w edytorze nie są zgrane z drukowaniem z formularza. W sumie w edytorze formularzy powinien być zaznaczony jakoś obszar drukowany i obszar nie drukowany. No i dla przykładu linia w edytorze ustawiona na wysokości załóżmy 10 cm, po wydrukowaniu formularza powinna być na wysokości 10cm, a nie z jakimś przesunięciem.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 798
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Wojtek P. » środa, 8 lutego 2012, 15:41

No niestety z informatykiem rozmawiałem w sprawie tych marginesów i jest bezradny (dlatego są te Dx i Dy które samemu trzab sobie określic w zależności od sterownika drukarki)
....Windows....
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » środa, 8 lutego 2012, 15:51

spider pisze:No niestety z informatykiem rozmawiałem w sprawie tych marginesów i jest bezradny (dlatego są te Dx i Dy które samemu trzab sobie określic w zależności od sterownika drukarki)
....Windows....
Tego właśnie się obawiałem, choć trzeba pamiętać, że np. Microsoft Word przy drukowaniu czegoś co leży poza obszarem drukowania, wyrzuca komunikat że margines jest ustawiony poza tym obszarem, a wiec jakoś przechwytuje ten obszar ze sterownika drukarki. Oczywiście z różnym skutkiem, nigdy nie sprawdzałem czy robi to dobrze czy nie, ale jednak jakoś to zczytuje.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 798
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Wojtek P. » środa, 8 lutego 2012, 16:06

No cóż, może dlatego że nasza firma nazywa się nieco inaczej ;)
Poza tym Word to też ich program...
-To serve and protect-

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: janek » sobota, 11 lutego 2012, 13:19

W jaki sposób wywołać godło sekcji - jakich znaków użyć w formularzu, bo $g nie daje mi pożądanego efektu.
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: FaFaL » sobota, 11 lutego 2012, 14:03

Działa, ale niestety tylko wtedy gdy godło zostanie wpisane w oknie wyboru fragmentu mapy:
Capture.PNG
Capture.PNG (136.72 KiB) Przejrzano 4379 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: janek » sobota, 11 lutego 2012, 14:10

Dzięki, chyba bym tego nie wydobył.
Pozdrawiam Janek B.

MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MariuszW » środa, 15 lutego 2012, 19:53

Przydała by się opcja dodania opcji wpisania kilku godeł max 4 gdy mamy do wczytania łączenia sekcji. Opcję taka można by było dodać jakimś plusikiem przy polu do wprowadzania godła.
Proszę się nie zniechęcać przy tworzeniu formularzy. Kilka prób i podgląd w c-geo bez wyłączania edytora i mamy w sumie podgląd. Można sobie przygotować kilka formatów i kilka wzorów, uzupełnić o wszystkie dane z Rozporządzenia. Ploter też wszystkiego ie wydrukuje więc można zrobić przesunięcie albo wybrać format poszerzony. Dziękuje Panu Rafałowi za zebranie tego wszystkiego w całość :)
Pytanko jeszcze jedno. Czy można uzupełnić bazę teryt o numer miejscowości czy raczej nie ma to sensu (rozrost bazy danych i większa waga pliku?) aby można było to wstawić do formularza.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Jurek B. » środa, 15 lutego 2012, 21:49

Co do bazy obrębów, mamy je ale trzeba trochę popracować aby je wprowadzić do programu, chcieliśmy w lutym ale nie wiem czy zdążymy.
Przydała by się opcja dodania opcji wpisania kilku godeł max 4 gdy mamy do wczytania łączenia sekcji. Opcję taka można by było dodać jakimś plusikiem przy polu do wprowadzania godła
Czy chodzi o automatyczne wstawianie godeł map na górze, dole, na prawo i na lewo od danej sekcji?
Pozdrawiam Jurek B.

MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MariuszW » czwartek, 16 lutego 2012, 00:23

Przydatna była by taka opcja dodania godła aby się wyświetlała jak w załącznikach.

Obrazek
http://iv.pl/images/60572086956338223403.jpg

Obrazek
http://iv.pl/images/03858781651268398106.jpg

Mogło by być np. tak:
Obrazek

a przy formularzu tak:
Obrazek
przy formularzu mógłby czytać automat numer sekcji i do tych pól odwoływały by się $g_parametr (lokalizacja godła) lub zaczytywały by się niezależnie do formularza, gdyby można było zaznaczyć taką opcję...

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » czwartek, 15 marca 2012, 14:35

Czy można by było z TERYTU, usunąć kod obrębu. Aktualnie po wybraniu pełnej lokalizacji (czyli gmina + obręb) TERYT wygląda tak: 160306_2.0064. Automatycznie też uzupełnia pole kod obrębu i to jest piękne. Ale jak ktoś potrzebuje kod gminy i kod obrębu w dwóch różnych miejscach, to wtedy kod obrębu w TERYT przeszkadza. Dlatego jeśli nikomu to nie przeszkadza, byłbym za usunięciem tych czterech ostatnich znaków tak by uzyskać postaći 160306_2, a jak ktoś potrzebuje w formularzu TERYT z kodem obrębu to wstawi sobie $pNr_Teryt.$pIdObreb i uzyska ten sam efekt :).

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: Michal_K » piątek, 16 marca 2012, 08:24

Popieram w/w propozycje. To będzie znacznie funkcjonalniejsze.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Formularz - kody : Opis projektu

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 11:10

Czy dało by rade wprowadzić do każdego formularza oddzielnie wybór czcionki jaką ma być uzupełniany. Aktualnie w opcjach programu, ustawia się z góry na wszystkie otwierane formularze tą samą czcionkę. Mi przydała by się możliwość do każdego formularza robić to oddzielnie. Np. w formularzu mapy chce korzystać z czcionki @C-Geo, ale np. w formularzach wykazów zmian, sprawozdan czy też okładek operatu wolałbym korzystać z innej czcionki np. Arial itp. Może dało by się gdzies w edycji formularza wprowadzić możliwość wyboru czcionki. W sumie musi byc to prosta rzecz dla programistów.

Z góry dzieki :)

BTW. Mam też nadzieję że propozycja zmiany formy TERYT'u z 2 postów powyżej będzie wprowadzona.

ODPOWIEDZ