Import wektorów z TopconTools

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » czwartek, 31 stycznia 2013, 17:47

Witam, męczę się nad wyrównaniem 4-punktowej sieci zbudowanej do testów. Pomiary wykonałem przy użyciu dwóch odbiorników firmy Topcon (GR-3). Odbiorniki zarejestrowały surowe obserwacje, wszystko zostało wczytane do programu TopconTools 7.2 i opracowałem wektory (Postprocessing). Otrzymałem wyniki tzn. dx, dy, dz itd. Stworzyłem plik tekstowy do importu przez program C-Geo, wszystko poszło sprawnie do tego momentu. Współrzędne przybliżone 4-ech punktów są w układzie 2000/21. Wczytałem wektory, ustalił współrzędne, i zacząłem ustalać warunki definiujące układ odniesienia.

Nie wiem co wykonuje nie tak, ale wyniki obliczeń są zupełnie z kosmosu, błąd m0 który sprawdza zgodność materiału obserwacyjnego z przyjętym modelem w zadaniu obliczeniowym, pokazuje ogromne wartości... coś jest nie tak!?

Załączam plik z pomiarami statycznymi.

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/eGE8T/Pomiary-statyczne.rar

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » czwartek, 31 stycznia 2013, 18:12

Będzie szybciej jeśli Pan załączy plik z wektorami oraz plik z współrzędnymi punktów nawiązania (wyznaczanych nie trzeba). Przy okazji można załączyć dla kontroli zadanie wyrównania.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » czwartek, 31 stycznia 2013, 20:47

Plik z wektorami, plik ze współrzędnymi oraz plik z modułu wyrównania dołączam do wiadomości. Muszę również zaznaczyć, że nie zależy mi tu na wyrównaniu przestrzennym a jedynie sytuacyjnym.
Załączniki
test.rar
plik z modułu, plik ze wsp0, plik z wektorami
(1.32 KiB) Pobrany 65 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » czwartek, 31 stycznia 2013, 21:03

Dla potrzeb wyrównania wektorów TRZEBA podawać wysokości punktów nawiązania - ma to wpływ na wynik wyrównania. W załączniku zadanie z mniej wiecej poprawnym wyrównaniu
Załączniki
wyrTopcon.zip
(885 Bajtów) Pobrany 99 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 stycznia 2013, 21:24 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » czwartek, 31 stycznia 2013, 21:09

Dziękuję serdecznie! Umknęły mi gdzieś wysokości, bo zwykle wyrównywałem osnowy 2D, gdzie wysokości nie są potrzebne.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką pomoc!

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » czwartek, 31 stycznia 2013, 21:23

Ogólnie w nowym wyrównaniu proszę zawsze wprowadzać wysokości (nawet jeśli wyrównanie jest 2D) ponieważ są one potrzebne dla wektrów GNSS (wektor jest przecież przestrzenny i to w innym układzie niż 2000), ale również wysokości pozwalają na precyzyjną redukcję odległości na poziom morza.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » piątek, 1 lutego 2013, 17:48

Czy dokładność wysokości punktów przybliżonych ma wpływ na wyniki wyrównania??

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » piątek, 1 lutego 2013, 17:49

Wystarczy ta z rozwiązania nawigacyjnego, czyli parę metrów. W większości przypadków wystarczy podać wysokość jednego punktu - reszta zostanie wyznaczona automatycznie jeśli tylko zbiór obserwacji na to pozwala.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » piątek, 1 lutego 2013, 18:17

Panie Rafale, dziękuję za szybkie i precyzyjne odpowiedzi:) Nurtuje mnie jeszcze jedno, hmmm czy sieć zbudowana z wektorów GPS, może mieć charakter lokalny??? Chodzi mi tutaj o układ odniesienia typu Wawa'25.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » piątek, 1 lutego 2013, 18:39

Teoretycznie się da, ale wymagałoby trochę więcej linijek kodu programu (związanych z wprowadzeniem zależności między układem ETRF, a układem lokalnym). Dodatkowo pewnie trzeba by wprowadzić zależności między poziomem Zera Wisły itp..... Ogólnie zaleca się, aby wyrównanie zrobić w układzie państwowym, a później wyrównane współrzędne przetransformować do układu lokalnego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » piątek, 1 lutego 2013, 19:26

Tak też będę praktykował!

Dziękuję raz jeszcze i będę dręczył w razie kolejnych niejasności.

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » środa, 6 lutego 2013, 19:10

Pozwolę sobie kontynuować moje pytania w tym temacie, zastanawiam się jaka jest zasada definicji układu odniesienia, gdy wybieramy klasę nawiązania tylko na jednym punkcie (2D lub 3D)?? Mianowicie translacja jednego punktu jest zatrzymana a co za tym idzie cała sieć jest umiejscowiona w układzie współrzędnych, a jak określony jest obrót całej konstrukcji??

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » środa, 6 lutego 2013, 19:42

Wektory GPS są zorientowane w przestrzeni, więc nie ma czegoś takiego jak ich obrót - no chyba, że wyrównuje się dane na innej elipsoidzie lub innym układzie (nie ETRF-89 lub zbliżonym) to wtedy wprowadza się rotację. Wektor GPS można sobie utożsamić z dx, dy i dh, albo azymutem, odległością i przewyższeniem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » wtorek, 5 marca 2013, 12:50

Od wersji marcowej 2013 dzięki Grzesiowi wektory GNSS z programu Topcon Tools najwygodniej przenieść do modułu wyrównania C-GEO za pomocą formatu Topcon XML.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » sobota, 9 marca 2013, 20:33

Super, bardzo się cieszę, że w takim tempie moduł jest rozwijany!!

Na pewno sieć hybrydowa jest doskonałym rozwiązaniem dla osnów zakładanych na dużych obszarach.

Pozdrawiam.

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » wtorek, 19 marca 2013, 12:50

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się kiedy zostanie udostępniona wersja "marcowa" modułu? (to tak na początek)

Poza tym czytałem artykuł w ostatnim i przedostatnim "Geodecie" na temat modułu, trochę zasmucił mnie fakt, że przedstawione przykłady zostały jedynie dla sieci pomiarowych o bardzo małych dokładnościach...po drugie nieściśle napisano o tym, że można prowadzić proces wyrównania w układzie lokalnym, ponieważ powyżej napisano, że owszem można, ale tylko gdy nie korzystamy z wektorów GNNS, ponieważ to wymagałoby dopisania kilku linijek programu...o tym ograniczeniu nie wspomniano a szkoda. Poza tym powołując się na paragraf 16 ust. 2 i 4 rozporządzenia z 9 listopada, nie uściślono również tego, że w module nie mamy dużej możliwości jeśli chodzi o nakładanie warunków definiujących układ odniesienia. Mam na myśli tylko wybór punktów stałych (bezbłędnych i z określoną błędnością położenia). Natomiast brak jest definicji układu elementarnego określonego na stałym punkcie i azymucie który nie zniekształca całej sieci (ten warunek jest bardzo istotny, chcąc znaleźć błędy grube w układzie, ponieważ nie wprowadza dodatkowych warunków deterministycznych na niewiadome w całym układzie), jak również wspomnianego w paragrafie 16 wyrównania swobodnego opartego na wszystkich punktach sieci lub na wybranych punktach tej samej sieci (sieci lokalne dla obsługi inwestycji o dużej precyzji).

Mam nadzieje, że moje przemyślenia nie zostaną odebrane jako chęć podbudowania własnego ego, lecz znajdą odzwierciedlenie w dalszym rozwoju modułu, jak również zwrócą uwagę na pewne istotne problemy związane z wyrównywaniem sieci.

Pozdrawiam R.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » wtorek, 19 marca 2013, 13:08

Po pierwsze.... Proszę tworzyć posty zgodne z tematyką wątku
root pisze:Witam, od pewnego czasu zastanawiam się kiedy zostanie udostępniona wersja "marcowa" modułu? (to tak na początek)
Wszystkie aktualne zmiany są w wersji testowej.
root pisze:Poza tym czytałem artykuł w ostatnim i przedostatnim "Geodecie" na temat modułu, trochę zasmucił mnie fakt, że przedstawione przykłady zostały jedynie dla sieci pomiarowych o bardzo małych dokładnościach...
Przykłady były skierowane do typowego geodety wykonującego typowe prace geodezyjne
root pisze:...po drugie nieściśle napisano o tym, że można prowadzić proces wyrównania w układzie lokalnym, ponieważ powyżej napisano, że owszem można, ale tylko gdy nie korzystamy z wektorów GNNS, ponieważ to wymagałoby dopisania kilku linijek programu...o tym ograniczeniu nie wspomniano a szkoda.
Wszystko napisano zgodnie z prawdą, można wyrównywać sieci lokalne. Jak napisałem we wcześniejszym poście wektory GNSS nie mogą być wyrównane w dowolnym lokalnym układzie współrzędnych - szkoda, że nie rozumie Pan charakteru wykonywanych pomiarów GPS. Jest matematyczna możliwość wyrównania w układach powiązanych z układem Państwowym i dodanie tego wymaga dopisania kilku linijek kodu (nie są to 4 liniki) ale wymaga zmiany pewnych założeń koncepcyjnych, a to wymaga większej ilości zmian. Przy okazji trzeba mieć świadomość zniekształcenia wektorów podczas ich transformacji do układu lokalnego.
root pisze:Poza tym powołując się na paragraf 16 ust. 2 i 4 rozporządzenia z 9 listopada, nie uściślono również tego, że w module nie mamy dużej możliwości jeśli chodzi o nakładanie warunków definiujących układ odniesienia. Mam na myśli tylko wybór punktów stałych (bezbłędnych i z określoną błędnością położenia). Natomiast brak jest definicji układu elementarnego określonego na stałym punkcie i azymucie który nie zniekształca całej sieci (ten warunek jest bardzo istotny, chcąc znaleźć błędy grube w układzie, ponieważ nie wprowadza dodatkowych warunków deterministycznych na niewiadome w całym układzie), jak również wspomnianego w paragrafie 16 wyrównania swobodnego opartego na wszystkich punktach sieci lub na wybranych punktach tej samej sieci (sieci lokalne dla obsługi inwestycji o dużej precyzji).
Tu się Pan myli. W programie można definiować układ po przez zdefiniowanie minimalnej liczby elementów nawiązania. W przypadku sieci GPS będzie to jeden punkt stały, w przypadku sieci klasycznej jeden punkt stały i azymut itp...... Wyrównanie sieci z minimalną liczbą elementów orientujących nazywamy wyrównaniem quasi - swobodnym co jest jest zgodne z przetoczonym przez Pana paragrafem. Ciągle Pan nie rozumie że sieci złożonej z wektorów GPS nie można narzucić dowolnej orientacji bo wektor jest już zorientowany.
Więc jak najbardziej są metody szukania błędów grubych, wystarczy wprowadzić minimalną liczbę elementów orientacji. Program będzie rozbudowany o funkcje automatycznego szukania błędów grubych, ale to jest plan nie na najbliższe dwa tygodnie.
Mam nadzieje, że moje przemyślenia nie zostaną odebrane jako chęć podbudowania własnego ego
Proszę się nie martwić, na pewno nie odczytałem tego tekstu jako chęć podbudowania Pańskiego ego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 marca 2013, 14:16 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: Jurek B. » wtorek, 19 marca 2013, 13:14

kiedy zostanie udostępniona wersja "marcowa" modułu?
Z tą aktualizacją czekamy na opublikowanie rozporządzenia o mapie zasadniczej, gdyż dużo zmian bedzie z nim związanych, a cały czas jest prawdopodobne, że ukaże się ono w marcu.
Pozdrawiam Jurek B.

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » wtorek, 19 marca 2013, 15:52

Przepraszam, że nie zastosowałem się do tematu wątku.

(proszę mnie poprawiać, jeśli coś źle zrozumiałem, ale kieruję się tutaj spostrzeżeniami poczynionymi podczas wyrównań)

Rozumiem, że owszem można wyrównywać sieci lokalne ale bez wektorów GNSS. Wektory GNSS przydadzą się wówczas jeśli naszym układem będzie np. układ 2000? (być może też 92, 65, 42... przyznam, że nie wiem bo nic w tych układach nie liczyłem).

Wcześniej wyjaśnił mi Pan, że wektory są już zorientowane w przestrzeni i nie można go zorientować dowolnie i to rozumiem. Stąd podczas wyrównywania sieci złożonej z wektorów wystarczy oznaczyć jeden punkt osnowy jako nawiązanie i program wyrówna sieć.

Jeśli chodzi o wyrównanie pomiarów klasycznych to przyznam się, że minimalną cyfrą (jaką znam), która określa punkty nawiązania jest 2, tzn. 2 pkt stałe, 2 pkt o określonej błędności itp. Nie potrafię zrozumieć jak użyć programu, żeby określić stały pkt i azymut, jak wykonać wyrównanie swobodne (war typu "free") na wszystkich punktach sieci lub na punktach wybranych...

Proszę nie mieć mi za złe, że może w napisałem poprzedni wątek w taki sposób, chcąc Panu coś wytknąć, bo tego nie miałem w zamiarze. To głównie wynikało być może z braku mojej wiedzy na temat obsługi modułu. Jednakże nigdzie nie znalazłem informacji na temat takich rozwiązań (mam na myśli różne typy definicji układu odniesienia, jeśli chodzi o pomiary klasyczne). Chcę jednocześnie dać wyraz temu jak wielką pracę włożył Pan w opracowanie modułu.

Pozdrawiam R.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » wtorek, 19 marca 2013, 17:11

Wszystko co Pan napisał w powyższym poście jest jak najbardziej prawdziwe, a co do:
Jeśli chodzi o wyrównanie pomiarów klasycznych to przyznam się, że minimalną cyfrą (jaką znam), która określa punkty nawiązania jest 2, tzn. 2 pkt stałe, 2 pkt o określonej błędności itp. Nie potrafię zrozumieć jak użyć programu, żeby określić stały pkt i azymut, jak wykonać wyrównanie swobodne (war typu "free") na wszystkich punktach sieci lub na punktach wybranych...
to już odpowiadam.
Sieci przestrzennej (w której instrumenty poziomowano) jest ogólnie 5 elementów orientujących. Translacja (X, Y, Z), obrót względem osi Z oraz zmiana skali. Translację ograniczamy przez przyjęcie jednego punktu stałego i ten element występuje w każdej sieci. W przypadku sieci w której pomierzono wektory GNSS translacja jest jedynym elementem który użytkownik musi zdefiniować, skala i orientacja są narzucone przez te wektory. W przypadku sieci kątowych występuje jeszcze obrót oraz skala - obrót eliminujemy poprzez zdefiniowanie azymutu dowolnego boku, zaś skalę narzucamy przez zdefiniowanie jednej odległości. Eliminacja skali i obrotu może się odbyć poprzez zdefiniowanie drugiego punktu stałego, ale jest to nie właściwe w przypadku gdy w sieci mierzone są odległości które narzucają skalę (powoduje to do wypaczenia wyników wyrównania). Przykład wyrównania prostej sieci w starym module wyrównania przedstawiłem w WIKI http://softline.xgeo.pl/instrukcja/Osno ... _C-geo.pdf
Aktualnie w nowym module wyrównania można zdefiniować azymut przez jego wpisanie w zakładce azymuty, a obserwacji tej (tzw. pseudoobserwacji) przypisujemy bardzo mały błąd - np 0.0001g lub 0.00001g. Przykład wyrównania precyzyjnej osnowy z warunkiem na 1 punkt stały i 1 azymut znajduje się pod linkiem http://www.softline.xgeo.pl/pliki/demo.ZIP i nazywa się demo3
Aktualnie wyrównanie swobodne ***free*** w C-GEO można wykonać przez zaznaczenie minimalnej liczby elementów orientujących i jest to zgodne z zapisami rozporządzenia. W późniejszym czasie moduł C-GEO zostanie wzbogacony o funkcję wyrównania swobodnego pozwalającą aby użytkownik nie narzucał warunków na niewiadome.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

root
__
__
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2013, 16:55

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: root » wtorek, 19 marca 2013, 17:51

Panie Rafale!

Dziękuję bardzo lepszej odpowiedzi nie mógłbym oczekiwać. Myślałem na temat tej pseudo obserwacji związanej z azymutem, bo w ten sam sposób, oszukiwałem moduł GEO-Plus w oprogramowaniu Geo-MAP, myślałem że coś przeoczyłem i można to wykonać inaczej.

Jeśli chodzi o wyrównanie swobodne, pisząc minimalną liczbę elementów orientujących ma Pan na myśli 1 pkt przy wektorach GNSS i 2 pkty przy sieci klasycznej?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import wektorów z TopconTools

Post autor: FaFaL » wtorek, 19 marca 2013, 19:02

Jak pisałem wcześniej w przypadku sieci klasycznej jest to jeden punkt stały i azymut, a nie dwa punkty.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ