GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » poniedziałek, 13 listopada 2017, 20:09

Podsumowując ostatnie uwagi i propozycje dostępna jest nowa wersja testowa, a w niej:
- uaktualnione formularze EGiB i P
- poprawione dodawanie osób z działek do korespondencji
- dodane nowe pole w danych pracy "Rodzaj pracy" - pole typu słownikowego które może być również wyświetlane na liście prac i docelowo ma umożliwić tworzenie filtrów typu "pokaż MDCP ze statusem kompletowanie materiałów"
- dodana nowa zakładka w danych pracy z historią zmian statusów do przyszłego wykorzystania do analiz czasu trwania etapów
go_hist.png
go_hist.png (12.04 KiB) Przejrzano 414 razy

- dodane nowe pole "Data zmiany statusu" przechowujące ostatnią zmianę i możliwe do wyświetlania na liście prac. Dzięki niemu mozna wykonać filtrowanie typu: "pokaz prace 'kompletowanie materiałów' z datą zmiany statusu starszą niż zadana.
filtr_stat.png
filtr_stat.png (16.1 KiB) Przejrzano 414 razy


UWAGA! Osoby korzystające z serwera GO z racji dodania nowych pól muszą aktualizować również program serwera, inaczej program nie będzie działał
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 435
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: ariel0-0 » wtorek, 14 listopada 2017, 15:02

Super!!
Mam drobne uwagi / sugestie.
Rodzaj pracy mógłby być dostępny z menu kontekstowego.
W historia przydałaby się możliwość edycji wpisów i dodawania z ręki pozycji niezwiązanych ze statusem. Data zmiany statusy chyba zbyt drobiazgowa, wystarczy sama data.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » wtorek, 14 listopada 2017, 18:47

ariel0-0 pisze:Super!!
Mam drobne uwagi / sugestie.
Rodzaj pracy mógłby być dostępny z menu kontekstowego.
W historia przydałaby się możliwość edycji wpisów i dodawania z ręki pozycji niezwiązanych ze statusem. Data zmiany statusy chyba zbyt drobiazgowa, wystarczy sama data.

Dodane/zmienione w nowym setup_test
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 435
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: ariel0-0 » wtorek, 14 listopada 2017, 19:47

Świetna robota !!
Czy udałoby się włączyć historię do metryki pracy?
Have a nice day

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 435
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: ariel0-0 » środa, 15 listopada 2017, 00:10

Historia ma problem z sortowaniem po dacie. Skoro to historia, to powinna się z automatu i wyłącznie sortować chronologicznie.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » środa, 15 listopada 2017, 11:50

ariel0-0 pisze:Historia ma problem z sortowaniem po dacie. Skoro to historia, to powinna się z automatu i wyłącznie sortować chronologicznie.

chyba sortuje sie w kolejnosc wprowadzania - mozna wykryc machinacje datami ;)
dodam zapamietywanie ustawienia sortowanie (po kliknieciu na naglowek w tabelce)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » czwartek, 16 listopada 2017, 18:14

Dodane zapamietywanie sortowania w historii i wydruk w metryce. Jeśli ktos modyfikował wzór metryki to moze dodac tag [historia] (wersja testowa)
pozdrawiam
grzes

SmartGeoPL
__
__
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 17 listopada 2015, 17:38

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: SmartGeoPL » piątek, 17 listopada 2017, 21:02

Nie wiem jak wykorzystać "historię" do analiz czasu trwania etapów?
Czy będzie można to eksportować z okna historia?
Czy raczej liczbę dni na każdym etapie będzie można dodać do głównego okna (takie rozwiązanie bardziej bym preferował)?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » sobota, 18 listopada 2017, 14:36

SmartGeoPL pisze:Nie wiem jak wykorzystać "historię" do analiz czasu trwania etapów?
Czy będzie można to eksportować z okna historia?
Czy raczej liczbę dni na każdym etapie będzie można dodać do głównego okna (takie rozwiązanie bardziej bym preferował)?

Na razie wykorzystać się nie da. Jakieś analizy przygotujemy w przyszłości. Na razie do wykorzystania "data zmiany statusu" do wyłapania prac zbyt długo przebywających z danym statusem.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 435
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: ariel0-0 » środa, 22 listopada 2017, 18:22

daty.JPG
daty.JPG (12.2 KiB) Przejrzano 67 razy

W oknie historii daty zapisane są identycznie, ale w metryce pracy są w różnych formatach.
Jedna wpisana z ręki, druga z automatu przy zmianie statusu.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » czwartek, 23 listopada 2017, 14:56

ariel0-0 pisze:daty.JPG
W oknie historii daty zapisane są identycznie, ale w metryce pracy są w różnych formatach.
Jedna wpisana z ręki, druga z automatu przy zmianie statusu.

No to sie narobilo - podejrzewam ze w systemie jest ustawiony inny format daty, a ja zalozylem ze kontrolka przeformatuje mi w takim przyadku na yyyy-mm-dd. Teraz pewnie edycja tej roboty bedzie sypać błędami.
W setup_test dodalem konwersję "w locie" na yyyy-mm-dd - mam nadzieję że to naprawi ew. problemy.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 435
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: ariel0-0 » czwartek, 23 listopada 2017, 16:27

teraz jest OK, nie widzę żadnych błędów.
Mam ustawiony standardowy format daty Windows 10 PL.
Prośba żeby ograniczyć szczegółowość w kolumnie "data zmiany statusu" w oknie listy prac. Wystarczy data.
data_statusu.JPG
data_statusu.JPG (17.03 KiB) Przejrzano 14 razy
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2138
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Nowa wersja testowa

Postautor: grzes » czwartek, 23 listopada 2017, 17:44

ariel0-0 pisze:Prośba żeby ograniczyć szczegółowość w kolumnie "data zmiany statusu" w oknie listy prac. Wystarczy data.

zmienione (w wersji testowej)
pozdrawiam
grzes


Wróć do „GeoOrganizer”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości