Konta dostępowe

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Konta dostępowe

Postautor: k_batura » sobota, 7 listopada 2015, 11:33

Witam
Zastanawiam się nad wprowadzeniem Geo Organizera do pracy sieciowej... jednak brakuje mi możliwości ukrycia pewnych informacji przed pracownikami...
Dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie kont dostępowych do programu i nadanie im odpowiednich uprawnień.

Druga sprawa:
Czy jest szansa na wprowadzenie klienta do GO na androida? Często poza biurem przyjmuję zlecenie lub zmieniam różne dane...przydałoby się!

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » sobota, 7 listopada 2015, 14:48

Ad 1 Cos juz nawet zostało rozpoczęte - prosze przemyslec jakiego rodzaju uprawnienia będą przydatne i napisac np w tym wątku albo na maila
Ad 2 Z androidem jest klopot - pierwszy taki ze serwer programu musialby byc zainstalowany na komputerze posiadajacym zewnetrznie dostepne IP. Na razie nie ma planów na taką aplikację
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Konta dostępowe

Postautor: k_batura » sobota, 7 listopada 2015, 19:23

widzę to tak, że przy typie konta "PRACOWNIK" jest lista wszystkich możliwych okienek i zakładek w programie i sami wybieramy co jest aktywne a co nie... (tak jak przydzielanie kodów do warstw w C-Geo). Generalnie ograniczenie widoczności niektórych zakładek, np. Notatki (ja tam zapisuję "poufne" informacje :) )

ADMIN - wiadomo, wszystko

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Konta dostępowe

Postautor: Jakub Kwinta » niedziela, 8 listopada 2015, 00:00

I pomyśleć , że do niedawna wystarczał zwykły notes...... dalej wystarcza :P

GrupaR
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 17:23

Re: Konta dostępowe

Postautor: GrupaR » czwartek, 25 maja 2017, 14:31

Panie Grzegorzu, chciałbym prosić o dodanie możliwości wyłączenia zakładki "koszty" przy nadawaniu uprawnień użytkowników, bo dość sumiennie uzupełniam tam moje rozliczenia z klientami i niekoniecznie chciałbym żeby mieli do nich dostęp pracownicy, a właśnie konfiguruje Geoorganizera do pracy w firmowej sieci.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » czwartek, 25 maja 2017, 15:34

GrupaR pisze:Panie Grzegorzu, chciałbym prosić o dodanie możliwości wyłączenia zakładki "koszty" przy nadawaniu uprawnień użytkowników, bo dość sumiennie uzupełniam tam moje rozliczenia z klientami i niekoniecznie chciałbym żeby mieli do nich dostęp pracownicy, a właśnie konfiguruje Geoorganizera do pracy w firmowej sieci.

Dodane w setupie testowym
pozdrawiam
grzes

GrupaR
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 17:23

Re: Konta dostępowe

Postautor: GrupaR » czwartek, 25 maja 2017, 15:50

Dziękuje za express :D

GrupaR
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 17:23

Re: Konta dostępowe

Postautor: GrupaR » czwartek, 25 maja 2017, 16:33

No to jeszcze jedna prośba, przy kilku pracownikach i kilkudziesięciu prowadzonych robotach równolegle w głównym widoku przydałaby się kolumna powiedzmy "Użytkownik (powiązany z kontem użytkownika)" lub "Operator" wtedy w prosty sposób dany pracownik mógłby sobie przefiltrować roboty żeby widzieć przypisane tylko do niego prace, zobaczyć która jest u niego najdłużej i wymaga uwagi, ba szef mógłby w ten sposób czytelnie delegować zadania no i mamy Geomanagera :wink:

GrupaR
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 17:23

Re: Konta dostępowe

Postautor: GrupaR » czwartek, 25 maja 2017, 16:44

p.s. przypisywanie użytkowników do zadań powinno być możliwe tylko na koncie z odpowiednimi uprawnieniami (konta użytkowników\użytkownik\ uprawnienia), jeśli rzecz jasna informatycznie nie będzie stanowiło to problemu.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » czwartek, 25 maja 2017, 17:18

Czyli (żebym dobrze zrozumiał) dodajemy w danych pracy nowe pole (z możliwością edycji tylko jeśli ma się uprawnienia) "prowadzący pracę". I dodajemy możliwość włączenia wyświetlania kolumny z tym prowadzącym.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 442
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Konta dostępowe

Postautor: ariel0-0 » czwartek, 25 maja 2017, 21:58

Coś podobnego zrobiłem u siebie na zasadzie danych dodatkowych. Do tej pory nie zastanawiałem się nad ograniczeniem praw dostępu do takich danych. Widzę że jest już możliwość ograniczenia użytkownikom definiowania danych dodatkowych ale chyba nie dotyczy to modyfikacji już zdefiniowanych. Mam taki pomysł, jeżeli to możliwe do realizacji, aby każde pole użytkownika mogło mieć przypisane atrybuty "widoczne" i "edytowalne" dla każdego użytkownika, coś na zasadzie praw dostępu w Windows.
Dodam jeszcze, że dane dodatkowe można włączyć do wyświetlania w głównej tabeli. Jest nawet możliwość szybkiego wyboru ze zdefiniowanej listy i oczywiście sortowanie. Taka kolumna powinna być wówczas niedostępna dla użytkownika bez odpowiednich uprawnień.
Załączniki
danedodatkowe.PNG
danedodatkowe.PNG (9.18 KiB) Przejrzano 538 razy
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » piątek, 26 maja 2017, 09:56

Dobry pomysł, to można dodać niezaleznie od dalszych ustaleń.
Jest jeden mały minus: jesli "podwykonawcy" są również użytkownikami programu to trzeba ich drugi raz wpisać do listy w polu dodatkowym
pozdrawiam
grzes

GrupaR
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 17:23

Re: Konta dostępowe

Postautor: GrupaR » sobota, 27 maja 2017, 11:52

grzes pisze:Czyli (żebym dobrze zrozumiał) dodajemy w danych pracy nowe pole (z możliwością edycji tylko jeśli ma się uprawnienia) "prowadzący pracę". I dodajemy możliwość włączenia wyświetlania kolumny z tym prowadzącym.

Generalnie oto mi chodziło, fakt że nie wiedziałem że można wrzucić sobie nową kolumnę zdefiniowaną w danych dodatkowych (dzięki za podpowiedź ariel0-0), choć nie wiem dlaczego ale nie działa u mnie dodawanie "słownika dla pola typu lista" w polu danych.
Może to przez moją mizerną wiedze informatyczną, ale jakoś pewniej czuł bym się ze zdefiniowanym tym polem już w programie. Zawsze mam obawę przed utratą takich indywidualnych pól i zapisanych tam danych przy jakiś reinstalkach czy upgradach. No i pozostaje kwestia tych praw dostępu.
Dobry pomysł ariela0-0 dotyczący atrybutów.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » sobota, 27 maja 2017, 14:39

Słownik dla pola typu lista dziala jesli w polu Typ wybierzemy "Lista" lub "Lista edytowalna". Co do pozostałych propozycji to zajmę się tym w przyszłym tygodniu
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » poniedziałek, 29 maja 2017, 10:59

Niestety na razie bedzie z tym problem. Ze względow bezpieczeństwa zalogowany uzytkownik nie ma możliwości odczytania listy innych uzytkownikow (zabezpieczenie na poziomie bazy). A taka lista byłaby potrzebna do przydzielania prac czy nadawania uprawnien do pól uzytkownika. Pomyślę jak to rozwiązać ale nie da się tego zrobić szybko.
pozdrawiam
grzes

SmartGeoPL
__
__
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 17 listopada 2015, 17:38

Re: Konta dostępowe

Postautor: SmartGeoPL » wtorek, 5 grudnia 2017, 00:06

Bardzo przydatna jest historia zmian statusu. Czy można podobnie sprawdzać odpowiedzialność użytkowników za inne modyfikacje w pracach?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Konta dostępowe

Postautor: grzes » wtorek, 5 grudnia 2017, 10:31

W wolnej chwili - zobaczę co można zrobić
pozdrawiam
grzes


Wróć do „GeoOrganizer”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość