Nowa praca geodezyjna

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Nowa praca geodezyjna

Post autor: k_batura » czwartek, 8 lutego 2018, 18:00

Witam
Chciałbym, aby w czasie dodawania nowej pracy geodezyjnej, GO tworzył odpowiedni katalog na moim dysku sieciowym zgodnie z położeniem działki wg schematu: ścieżka_sieciowa/powiat/Gmina/Obręb/działka-zleceniodawca.
To co...? Pomożecie?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2181
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: grzes » piątek, 9 lutego 2018, 14:22

Raczej nie do zrobienia. Znaki specjalne niedopuszczalne w nazwach katalogow np '/' w numerze działki, brak jakiejs informacji itp.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: k_batura » piątek, 9 lutego 2018, 18:21

Panie Grzesiu, to nie nazwa katalogu a ścieżka!
...ścieżka_sieciowa\powiat\Gmina\Obręb\działka-zleceniodawca

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2181
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: grzes » piątek, 9 lutego 2018, 19:00

To ja chyba nie rozumiem o co chodzi (czym sie rozni sciezka od katalogu?):
GO tworzył odpowiedni katalog
- tak czy siak wyglada mi to na dość "egzotyczny" pomysł.
Proszę może opisać cel, jaki efekt i do czego służący chcemy uzyskać. Może wspólnie coś wymyślimy.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: k_batura » sobota, 10 lutego 2018, 14:04

OK, już rozumiem dlaczego się nie rozumiemy :)
Błędnie przyjąłem że moje podejście do wykorzystania GO jest raczej standardowe

Już to kiedyś zgłaszałem ale mój pomysł nie zachwycił... więc pojawiło się rozwiązanie pośrednie: możliwość zdefiniowania ścieżki do katalogu z dokumentami.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (69.71 KiB) Przejrzano 539 razy

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: k_batura » sobota, 10 lutego 2018, 14:11

klikam sobie na scieżkę i otwiera się katalog ze wszystkimi dokumentami z danej pracy.

A gdyby pominąć ten krok i sprawić aby to GO wyświetlał zawartość togo katalogu? Wszystkie potrzebne dokumenty w jednym miejscu....poza tym mogłyby się tam również zapisywać pozostałe dokumenty utworzone w GO. Oszczędziłoby to bazę danych - chodzi o rozmiar...

Dlatego tak ważna jest dla mnie ta "ścieżka"....za każdym razem kiedy tworzę nową pracę geodezyjną to muszę wykonać szereg powtarzających się czynności.... gdyby GO zakładał odpowiedni katalog byłoby tego trochę mniej!
Dzięki

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5726
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 12 lutego 2018, 10:10

Ok, ale nadal pozostaje problem nazewnictwa tej ścieżki (katalogu) - jeśli miałaby ona zawierać numer działki to cały temat odpada - działka typu 12/2 to standard, a więc powstanie katalog ..../12 i z dodatkowym podkatalogiem /2
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 12 lutego 2018, 11:48

Jeśli to nie kłopot, "/" można zastąpić "-" myślnikiem lub "_" podkreślnikiem.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2181
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowa praca geodezyjna

Post autor: grzes » poniedziałek, 12 lutego 2018, 12:16

W tej chwili dokumenty dalaczane moga byc przechowywane poza bazą (Narzedzia->Położenie plików dokumentów i skanów). Nie dotyczy to dokumentów generowanych z poziomu GO - one i tak maja format nieczytelny przez zewnetrzne programy.
Co do nazw katalogow to jedyne rozwiazanie jakie widzę to nazywanie katalogu ID (wewnetrznym programu) pracy. Czyli kolejną liczbą całkowitą. To jedyna informacja która na pewno jest w pracy.
I wlasciwie na tym etapie kiedy już są działające bazy to jedyna możliwość zeby w ten sposob przeorganizowac zapis dotyczy katalogu kopii zapasowych dla dołączanych dokumentow. Czyli byłoby to "/katalog_kopii_zapasowej/X" gdzie X to kolejny numer z ID-pracy (kolumne z ID mozna chyba wlaczyc w GO).
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ