Wolne działanie funkcji edytuj

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
tymotty
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 10 lutego 2021, 12:38

Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: tymotty »

Witam, mam następujący problem. Kiedy chcę edytować istniejącą prace okno edycji otwiera się kilka/kilkanaście sekund. Wszystkie pozostałe funkcje działają normalnie. Baza danych GeoOrganizera jest na serwerze. Na innych komputerach w firmie w takiej samej konfiguracji opóźnienie nie występuje. Serwer działa prawidłowo i nie zauważam wolnego działania przy wykorzystaniu w innych programach. Jakiś pomysł co może być nie tak?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: grzes »

Kazda praca? Nawet taka zaraz po założeniu (bez danych)?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: grzes »

I jeszcze pytanie jak stara jest to wersja. Jeśli starsza niz 6-mcy to sugerowałbym na początek aktualizację.
pozdrawiam
grzes
tymotty
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 10 lutego 2021, 12:38

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: tymotty »

Korzystam z wersji z dnia 29.01.2021r. Tak dzieje się tak w każdej pracy nawet bez danych.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: Jurek B. »

Antywirus i zapora może spowalniać działanie programu, proszę sprawdzić czy GeoOrganizer jest przypisany do aplikacji zaufanych/wykluczonych ze skanowania.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: grzes »

Jak eksperymenty z antyvirusem nic nie dadzą to prosze zrobić test:
- w katalogu users/public/documents/geo organizer są pliki: teryt_ulc.* i teryt_msc.*
- proszę je przenieść na chwilę do innego katalogu - chodzi o to żeby zniknęły z users/public/documents/geo organizer
- uruchomic program, wejsc do pracy. Wyskoczy błąd, prosze kliknąć "Nie wysyłaj".
Czy poza tym błędem coś się zmieniło? Jest szybciej?
pozdrawiam
grzes
tymotty
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 10 lutego 2021, 12:38

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: tymotty »

Jurek B. pisze: środa, 17 lutego 2021, 15:10 Antywirus i zapora może spowalniać działanie programu, proszę sprawdzić czy GeoOrganizer jest przypisany do aplikacji zaufanych/wykluczonych ze skanowania.
Sprawdziłem jeszcze raz i GeoOrganizer jest przypisany do aplikacji zaufanych/wykluczonych.
grzes pisze: środa, 17 lutego 2021, 15:15 Jak eksperymenty z antyvirusem nic nie dadzą to prosze zrobić test:
- w katalogu users/public/documents/geo organizer są pliki: teryt_ulc.* i teryt_msc.*
- proszę je przenieść na chwilę do innego katalogu - chodzi o to żeby zniknęły z users/public/documents/geo organizer
- uruchomic program, wejsc do pracy. Wyskoczy błąd, prosze kliknąć "Nie wysyłaj".
Czy poza tym błędem coś się zmieniło? Jest szybciej?
Nie licząc błędu to nic się nie zmieniło.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: grzes »

hmm, przejrzałem kod i nie widzę nic innego co by mogło zwalniać. Inne okna (szablony, raporty) dzialają normalnie?
pozdrawiam
grzes
tymotty
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 10 lutego 2021, 12:38

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: tymotty »

Tak, wszystko inne działa bez najmniejszego problemu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: Jurek B. »

Można spróbować na serwisie online - może coś zobaczymy, proszę jutro o kontakt tel.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: grzes »

tymotty pisze: środa, 17 lutego 2021, 15:38 Nie licząc błędu to nic się nie zmieniło.
A opóźnienie było przed błędem czy po błędzie?
I czy dodanie nowej pracy też długo trwa?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2818
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: FaFaL »

A może poleceniem ping adres-serwera sprawdzić opóźnienia na komputerze z problemami oraz na komputerze w którym działa to szybko ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
tymotty
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 10 lutego 2021, 12:38

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: tymotty »

FaFaL pisze: czwartek, 18 lutego 2021, 08:21 A może poleceniem ping adres-serwera sprawdzić opóźnienia na komputerze z problemami oraz na komputerze w którym działa to szybko ?
Pingi są takie same.
A opóźnienie było przed błędem czy po błędzie?
I czy dodanie nowej pracy też długo trwa?
Opóźnienie występuje przed błędem i podczas dodawania nowej pracy także występuje.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wolne działanie funkcji edytuj

Post autor: Jurek B. »

tymotty pisze: środa, 17 lutego 2021, 15:44 Tak, wszystko inne działa bez najmniejszego problemu.
Proszę jeszcze raz o kontakt telefoniczny.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ