Baza TERYT w GeoOrganizerze

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

Czy pliki zawierające bazę TERYT w GeoOrganizerze są kompatybilne z tymi z C-GEO?
Te domyślne zawierają parę błędów w nazwach powiatów (tj. "Kalisz" zamiast -"Kalisz - miasto na prawach powiatu") i paru innych nazwach gmin i jednostek ewidencyjnych. Te w C-Geo mam doprowadzone do porządku, ale te w GeoOrganizerze już nie i przy łączeniu projektu z GeoOrganizerem nadpisuje mi poprawne nazwy powiatu/jednostek ewidencyjnych.
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team
Posty: 635
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Asia T. »

Pliki TERYT są kompatybilne, ale są przechowywane osobno dla C-GEO, osobno dla GO - stąd też jeśli zmodyfikował Pan bazę w C-GEO to GO i tak korzysta ze swojej.
W kolejnej aktualizacji GeoOrganizera będzie już jednak możliwe edytowanie bazy TERYT tak, jak w C-GEO i będzie można zmodyfikować bazę.
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

Pytałam, bo zawsze po skopiowaniu wyrzucało mi jakiś błąd i musiałem pobierać domyślne.

Czekam z niecierpliwością :)
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

Po skopiowaniu plików TERYT z C-GEO do folderu GO dostaję taki error
Zrzut ekranu 2021-04-19 152622.jpg
Zrzut ekranu 2021-04-19 152622.jpg (38.91 KiB) Przejrzano 3001 razy
Coś jeszcze trzeba skopiować oprócz
- teryt_obr.dat
- teryt_obr.idx
?

Kopiuję do C:\Users\Public\Documents\Geo Organizer.
Trzeba jeszcze podmienić to gdzieś w plikach serwera? Coś robię źle?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7619
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Jurek B. »

To są inne pliki i inne formaty, więc nie można tego kopiować.
W aktualnej testowej wersji GeoOrganizera można już edytować te dane TERYT w programie - przez dane pracy - ikonka wyświetlająca TERYT - tam można modyfikować dane.
Jednak, jeśli ktoś zauważy niezgodność naszej bazy w GO z aktualnym stanem TERYT - proszę pisać do nas - zmienimy sami w aktualizacji programu.
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

Podbijam temat bo znów mam problem z powiatem ostrowskim.

W okienku Edycji zmieniłem dane na takie jakich wymaga PODGiK Ostrów Wlkp. (Tak mają w wypisie, nie będę się sprzeczał)
Zrzut ekranu 2022-08-01 105512.png
Zrzut ekranu 2022-08-01 105512.png (6.28 KiB) Przejrzano 479 razy
W operacie wciąż mam błędną jednostkę ewidencyjną
Zrzut ekranu 2022-08-01 105556.png
Zrzut ekranu 2022-08-01 105556.png (55.52 KiB) Przejrzano 479 razy
Coś jeszcze powinienem zmodyfikować?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7619
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Jurek B. »

Prawidłowa nazwa tej jedn. ewid. to chyba jednak taka jak w C-GEO (Nowe Skalmierzyce - obszar wiejski), np. w takim obwieszczeniu wojewody wielkopolskiego (https://bip.kalisz.pl/ogloszenia/os/74739202212.pdf) i taka też jest w wykazie identyfikatorów w stat.gov.pl
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

Jurek B. pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 12:40 Prawidłowa nazwa tej jedn. ewid. to chyba jednak taka jak w C-GEO (Nowe Skalmierzyce - obszar wiejski), np. w takim obwieszczeniu wojewody wielkopolskiego (https://bip.kalisz.pl/ogloszenia/os/74739202212.pdf) i taka też jest w wykazie identyfikatorów w stat.gov.pl
Zgadzam się, jednak w wypisie mają co innego i tego będę się trzymał póki co.

Dlatego pytanie kierunkowe, dlaczego mimo zmiany w opcjach programu (ss nr 1 z poprzedniego posta) w spisie treści generuje się coś innego?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2765
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 13:37
Jurek B. pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 12:40 Prawidłowa nazwa tej jedn. ewid. to chyba jednak taka jak w C-GEO (Nowe Skalmierzyce - obszar wiejski), np. w takim obwieszczeniu wojewody wielkopolskiego (https://bip.kalisz.pl/ogloszenia/os/74739202212.pdf) i taka też jest w wykazie identyfikatorów w stat.gov.pl
Zgadzam się, jednak w wypisie mają co innego i tego będę się trzymał póki co.

Dlatego pytanie kierunkowe, dlaczego mimo zmiany w opcjach programu (ss nr 1 z poprzedniego posta) w spisie treści generuje się coś innego?
W zasadzie to powinno się zmienić przy wszystkich obrębach. Przy wstawianiu jedn. ew. program posługuje się terytem 8 znaków: 301702_5. I odczyta nazwę z jakiegos losowego obrębu. Podejrzewam że z pierwszego czyli 0001. Proszę spróbowac tam zeedytować.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 243
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Baza TERYT w GeoOrganizerze

Post autor: Aoschin »

grzes pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 18:45
Aoschin pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 13:37
Jurek B. pisze: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 12:40 Prawidłowa nazwa tej jedn. ewid. to chyba jednak taka jak w C-GEO (Nowe Skalmierzyce - obszar wiejski), np. w takim obwieszczeniu wojewody wielkopolskiego (https://bip.kalisz.pl/ogloszenia/os/74739202212.pdf) i taka też jest w wykazie identyfikatorów w stat.gov.pl
Zgadzam się, jednak w wypisie mają co innego i tego będę się trzymał póki co.

Dlatego pytanie kierunkowe, dlaczego mimo zmiany w opcjach programu (ss nr 1 z poprzedniego posta) w spisie treści generuje się coś innego?
W zasadzie to powinno się zmienić przy wszystkich obrębach. Przy wstawianiu jedn. ew. program posługuje się terytem 8 znaków: 301702_5. I odczyta nazwę z jakiegos losowego obrębu. Podejrzewam że z pierwszego czyli 0001. Proszę spróbowac tam zeedytować.
Oczywiście zadziałało, dzięki :)
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ