Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » środa, 3 września 2014, 18:52

Zainstalowałem na win7 (64 bity) i jest ok. Może trzeba pobrać jeszcze raz plik exe
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 września 2014, 09:35

Nie wiem jak pozostałym, ale mi przydała by się też informacja o obrębie, gminie i nr działki w tabeli dotyczącej roboty.

Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
Załączniki
2.JPG
2.JPG (34.43 KiB) Przejrzano 1482 razy

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » czwartek, 4 września 2014, 09:57

Uwagi do geo_organizer 2014-09-04
- antywirus reaguje paniką na plik setup.exe (podejrzenie win32.evo-gen) ;-)
- niektóre Organy/Ośrodki/inne urzędy lobią mieć długie, wieloczłonowe nazwy a pole adresata zgłoszenia ma tylko 5 linii. Czy można byłoby umieścić nazwę ulicy, kod i miejscowość w jednej linii? Ewentualnie może wprowadzić reakcję na znak łamania wiersza "/p" w nazwie organu?
- lista ośrodków posiada kolumnę "imię" której nie da się edytować
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści. Wydaje mi się że 9.3.1 dotyczy chyba działek i budynków a 9.3.2 lokali.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 4 września 2014, 10:18

tuvalu pisze:Uwagi do geo_organizer 2014-09-04
- antywirus reaguje paniką na plik setup.exe (podejrzenie win32.evo-gen) ;-)
- niektóre Organy/Ośrodki/inne urzędy lobią mieć długie, wieloczłonowe nazwy a pole adresata zgłoszenia ma tylko 5 linii. Czy można byłoby umieścić nazwę ulicy, kod i miejscowość w jednej linii? Ewentualnie może wprowadzić reakcję na znak łamania wiersza "/p" w nazwie organu?
- lista ośrodków posiada kolumnę "imię" której nie da się edytować
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści. Wydaje mi się że 9.3.1 dotyczy chyba działek i budynków a 9.3.2 lokali.
1. przeskanowalem: https://www.virustotal.com/pl/file/0570 ... 409818169/
2. Na razie mozna po wybraniu ze słownika przeedytowac w oknie zgloszenia w tym duzym polu. Cos pomysle na pozniej
3. wywalimy
4. Tak jest - zaraz to dopiszę
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 4 września 2014, 10:24

MarekOtt pisze: Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
Na xp nie widze nic dziwnego - co dokladnie sie dzieje?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 września 2014, 11:11

grzes pisze:
MarekOtt pisze: Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
Na xp nie widze nic dziwnego - co dokladnie sie dzieje?
Przepraszam, nie aktualnie. Po testowałem na innym komputerze i tam było OK, wiec szukałem winy u siebie i coś tam źle się okno sformatowało. Przepraszam za zamieszanie, powinienem sprawdzić wcześniej na innym cpu zanim napisze posta ;).

prezesmaciej
__
__
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 10:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: prezesmaciej » czwartek, 4 września 2014, 16:31

PUG pisze:Witam.
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę zainstalować tego pliku na Win7 - nawet jako administrator. Czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Witam
Zainstalowane u mnie na Win7/64bit i śmiga.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan » czwartek, 4 września 2014, 21:21

Witam, przy zgłaszaniu prac GeoOrganizer to świetna rzecz.
Podczas użytkowania zaważyłem:
- brak jednostek dla poz. cennika 14.1
- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
Z kalkulatora CODGiK wychodzi z K=0.5 15zł. Kalkulator CODGiK dokonuje zaokrąglenia pow. z 0.7 ha na 1 ha.
Wydaje mi się, że CODGiK liczy dobrze. Myślę, że istotny tutaj jest pkt 19 "W przypadku gdy Ljr jest mniejsza niż 1, do obliczenia wysokości opłaty przyjmuje się 1".

Mariusz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 4 września 2014, 22:08

hasan pisze:Witam, przy zgłaszaniu prac GeoOrganizer to świetna rzecz.
Podczas użytkowania zaważyłem:
- brak jednostek dla poz. cennika 14.1
- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
Z kalkulatora CODGiK wychodzi z K=0.5 15zł. Kalkulator CODGiK dokonuje zaokrąglenia pow. z 0.7 ha na 1 ha.
Wydaje mi się, że CODGiK liczy dobrze. Myślę, że istotny tutaj jest pkt 19 "W przypadku gdy Ljr jest mniejsza niż 1, do obliczenia wysokości opłaty przyjmuje się 1".

Mariusz
Dziekuje za uwagi zaraz wrzuce poprawki. Mam tylko problem z poz. 14.1 - u mnie jest jednostka "arkusz mapy"
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 4 września 2014, 22:11

Jest juz nowy setup (link w pierwszym poscie).
Poprawione:
- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
Z kalkulatora CODGiK wychodzi z K=0.5 15zł. Kalkulator CODGiK dokonuje zaokrąglenia pow. z 0.7 ha na 1 ha.
- lista ośrodków posiada kolumnę "imię" której nie da się edytować
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści.
Dodane:
-wyswietlanie gminy i obrębu w tabeli robót
pozdrawiam
grzes

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan » czwartek, 4 września 2014, 22:38

grzes pisze: Dziekuje za uwagi zaraz wrzuce poprawki. Mam tylko problem z poz. 14.1 - u mnie jest jednostka "arkusz mapy"
Chodziło o poz. 10.4, :oops:

Mariusz

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Adam » piątek, 5 września 2014, 08:17

Brakuje pozycji 9.4, a właściwie brak tylko numeru, bo treść już jest - przeskok w numeracji.
Program przydatny, wart rozwijania. Przypomina mi Libro, mam nadzieję, że nie podzieli jego losu.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » piątek, 5 września 2014, 08:25

Libro to był kombajn do wszystkiego w którym wypełnienie wszystkich tabelek trwało godzinę w czasach gdy wypełnienie zlecenia trwało minutę. Geo Organizer to program w którym wypełnienie tabelek trwa minutę w czasach gdy ręczne wypełnienie prostego przecież dokumentu jakim powinno być zgłoszenie, dzięki naszym kochanym Ustawodawcom zajmuje godzinę. :D

marcinn
______
______
Posty: 549
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: marcinn » piątek, 5 września 2014, 08:37

Zainstalowałem na win 8.1 i działa bez problemu- tak dla informacji pozostałych

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 września 2014, 09:36

Libro to był kombajn do wszystkiego w którym wypełnienie wszystkich tabelek trwało godzinę w czasach gdy wypełnienie zlecenia trwało minutę. Geo Organizer to program w którym wypełnienie tabelek trwa minutę w czasach gdy ręczne wypełnienie prostego przecież dokumentu jakim powinno być zgłoszenie, dzięki naszym kochanym Ustawodawcom zajmuje godzinę
Mocne - może takie powinno być motto GeoOrganizera :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » piątek, 5 września 2014, 14:53

2014-09-05 - propozycje kosmetyki
1/ do jednej roboty/obiektu można zgłosić kilka zgłoszeń (głównych + uzupełniających) lub na jednym zgłoszeniu wykazać wiele obiektów lub obszarów. W związku z tym proponowałbym dodanie w tabeli "dokumenty dołączone do roboty" jeszcze jednej kolumny gdzie można by dodać własny tekst np. opisujący czego konkretnie dotyczy kolejny dokument.
2/ dotyczy tabeli 9 i 10 (celów i rodzajów można zgłosić również kilka). Dla czytelności proponuję dodać numer przy nazwie na wydruku, kolejne cele/rodzaje w nowym wierszu, całość wycentrować tak jak inne komórki w zgłoszeniu.
3/ proszę o możliwość szeregowania zbiorów danych w/g kodu (lub samodzielnie). Czasem zabraknie mi do 30 zł i dokupiłbym sobie coś drobnego z zasobu za resztę. ;-)

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: k_batura » środa, 10 września 2014, 08:17

Proponuję dodać opcje wyświetlania robót - w toku, skończone, wszystkie. Przy większej liczbie robi się bałagan.
Trzeba również dodać odpowiednie pole definiujące ten stan.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 10 września 2014, 11:53

k_batura pisze:Proponuję dodać opcje wyświetlania robót - w toku, skończone, wszystkie. Przy większej liczbie robi się bałagan.
Trzeba również dodać odpowiednie pole definiujące ten stan.
Bedzie.
Niestety bedzie tez zmiana kodowania polskich znaków w bazie danych, skutkująca ich brakiem dla danych wprowadzonych do tej pory. Jesli ktos uzywa na szerszą skalę obecnej wersji to proszę sie wstrzymac z wprowadzaniem danych. Po aktualizacji beda 2 wyjscia: albo reczne poprawianie wszystkich danych (tylko polskie litery), albo skasowanie pliku bazy i praca od zera.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » niedziela, 14 września 2014, 13:17

Jest dostępna nowa wersja link i opis w pierwszym poście.
Jak wyzej pisalem będzie problem z polskimi znakami w danych wprowadzonych we wcześniejszych wersjach.
pozdrawiam
grzes

bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » poniedziałek, 15 września 2014, 07:10

Witam
Faktycznie trzeba poprawić wszystkie wprowadzone dane o polskie znaki. Zastanawia mnie jednak brak polskich znaków w celu zgłaszanych prac oraz w rodzaju zgłaszanych prac.

pozdrawiam
bartek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 15 września 2014, 10:34

bartan pisze:Witam
Faktycznie trzeba poprawić wszystkie wprowadzone dane o polskie znaki. Zastanawia mnie jednak brak polskich znaków w celu zgłaszanych prac oraz w rodzaju zgłaszanych prac.

pozdrawiam
bartek
Te słowniki są tez zapisane w bazie danych (zapisaly sie przy pierwszym uruchomieniu programu). Mozna usunac plik bazy danych - wtedy założą sie na nowo prawidlowo albo je przeedytowac i dopisac polskie litery.
pozdrawiam
grzes

bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » poniedziałek, 15 września 2014, 12:14

Witam
Chodzi mi o zakładanie nowego zgłoszenia prac geodezyjnych. Przepraszam nie dopisałem.

Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 15 września 2014, 12:40

bartan pisze:Witam
Chodzi mi o zakładanie nowego zgłoszenia prac geodezyjnych. Przepraszam nie dopisałem.

Pozdrawiam
Bartek
To nie ma znaczenia czy stare czy nowe. Słownik (lista ktora pojawia sie po nacisnięciu przycisku "...") został stworzony w starej wersji i to skutkuje brakiem polskich liter. W oknie ktore sie pojawia po po nacisnięciu przycisku "..." mozna zeedytowac wartości słownika.
pozdrawiam
grzes

bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » poniedziałek, 15 września 2014, 13:21

Wyrzuciłem wpisane roboty. odinstalowałem program. Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie.
Wybierając cel pracy w nowo zakładanym zgłoszeniu dalej nie mam polskich liter.
Wszędzie są oprócz celu pracy i rodzaju pracy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 15 września 2014, 13:59

bartan pisze:Wyrzuciłem wpisane roboty. odinstalowałem program. Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie.
Wybierając cel pracy w nowo zakładanym zgłoszeniu dalej nie mam polskich liter.
Wszędzie są oprócz celu pracy i rodzaju pracy.

pozdrawiam
Zaleznie od wersji windows prosze odszukac katalog "Geo Orgranizer", u mnie to:
Document and settings/All Users/Dokumenty/Geo Organizer
I tam usunac plik roboty.geo - to jest plik bazy danych - usuniecie tego pliku usuwa wszystkie dotąd wprowadzone dane.
pozdrawiam
grzes

Zablokowany