Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
geobar
____
____
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: geobar » czwartek, 29 stycznia 2015, 20:34

Kiedy możemy spodziewać się wersji komercyjnej GEO ORGANIZERA?

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » piątek, 30 stycznia 2015, 20:42

Przydałyby się 2 dodatkowe kolumny w zakładce koszty (nazwane np.nr wpłaty, uwagi)
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 30 stycznia 2015, 22:53

janek pisze:Przydałyby się 2 dodatkowe kolumny w zakładce koszty (nazwane np.nr wpłaty, uwagi)
Janek B.
Tak z ciekawości: co to jest numer wpłaty?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 30 stycznia 2015, 23:02

geobar pisze:Kiedy możemy spodziewać się wersji komercyjnej GEO ORGANIZERA?
Trudno powiedziec - jest jeszcze pare punktów do zrobienia tak zebym był zadowolony z v. 1.0. Jesli sie sprawdza to proszę uzywac to co jest teraz. Postaram się na dniach wrzucic wersję z kolejnymi opcjami i poprawkami.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » sobota, 31 stycznia 2015, 07:53

To jest DOKUMENT OBLICZENIA OPŁATY- coś takiego istnieje...
Janek B.

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » sobota, 31 stycznia 2015, 08:25

I jeszcze przydałaby się możliwość możliwość pogrupowania wg daty
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6599
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 31 stycznia 2015, 10:35

To jest DOKUMENT OBLICZENIA OPŁATY- coś takiego istnieje...
Tak, DOO istnieje, ale Pan pytał o nr wpłaty - tego nie ma - wprowadzimy więc nr DOO.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » sobota, 31 stycznia 2015, 13:35

Trochę źle się wyraziłem. Generalnie chodziło mi o to żeby w tej kolumnie wpisać cechę identyfikującą jakiś dokument wydatku. Jest nim min. DOO.
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 31 stycznia 2015, 17:10

Wersja 0.9.1.0
- dodana nowa zakładka "Metryka pracy geodezyjnej" z informacjami o pracy w formie gotowej do wydruku
- w menu kontekstowym możliwość ustawienia statusu (np zakończony, oczekujący...)
- w zgłoszeniu zwiększona ilość informacji wklejanej do kolumny "Dane określające położenie obszaru" po wciśnięciu klawisza F2
- dodane zapamiętywanie filtra prac geodezyjnych po zamknięciu programu
- dodane nowe pola w zakładce koszty: data, numer, uwagi
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » poniedziałek, 2 lutego 2015, 12:41

grzes pisze:Konfigurowalny raport to większe wyzwanie - na razie dodałem te pola tj. ("Numer/oznaczenie" oraz "Opis"} na sztywno (v. 0.9)
Poproszę o dodanie jeszcze "statusu" i pozostawienia "daty rozpoczęcia" a będę szczęśliwy. Taka karteczka do przedstawienia w PODGiK z "adresata' i "wykonawcy" można zrezygnować. Proponuję dodać opcję zaznaczania robót które mają się znaleźć w zestawieniu.

geobar
____
____
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: geobar » środa, 4 lutego 2015, 16:52

Co z wersją komercyjną?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 4 lutego 2015, 17:42

geobar pisze:Co z wersją komercyjną?
http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 618#p26590
pozdrawiam
grzes

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » piątek, 6 lutego 2015, 20:43

Proponuję aby utworzyć możliwość wygenerowania do wydruku wypisu z rejestru gruntów na podstawie pliku *.swde
Poza tym program rewelacyjny.
Czekam na kolejne zmiany, no i na wersję finalną.

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » sobota, 7 lutego 2015, 10:05

Po zainstalowaniu nowej wersji przestawiła się numeracja robót.
Ja numerowałem 1/2014.........do np. 235/2014 i z nowym rokiem od 1/2015 i dalej, a teraz mam 1/2014, 1/2015, 10/2014..... . 2/2014, 2/2014, 20/2014, 20/2015.....3/2014 itd. jak to przestawić abu było 1/2014,2/2014, 3/2014 ......... i z nowym rokiem 1/2015, 2/2015, 3/2015, 4/2015 itd.
A może idzie założyć katalogi na dany rok: 2014, 2015 i tam umieszczać numerowane zgłoszenia.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 7 lutego 2015, 12:28

kristof pisze:Po zainstalowaniu nowej wersji przestawiła się numeracja robót.
Ja numerowałem 1/2014.........do np. 235/2014 i z nowym rokiem od 1/2015 i dalej, a teraz mam 1/2014, 1/2015, 10/2014..... . 2/2014, 2/2014, 20/2014, 20/2015.....3/2014 itd. jak to przestawić abu było 1/2014,2/2014, 3/2014 ......... i z nowym rokiem 1/2015, 2/2015, 3/2015, 4/2015 itd.
A może idzie założyć katalogi na dany rok: 2014, 2015 i tam umieszczać numerowane zgłoszenia.
Zmienił Pan sposob sortowania (przez klikniecie na nazwę kolumny). Domyslnie sortowanie jest po ID - czyli po kolejności wprowadzania. Teraz pozostaje posortowac po innej kolumnie np po dacie rozpoczecia. Dodam opcję ktora bedzie pozwalała na sortowanie po ID. Lepsze sortowanie po numerze roboty trzeba przemyslec - teraz to pole jest polem takstowym i tak tez jest sortowane. Działałoby numerowanie odwrotne 2014/01, 2014/10 (lub 2014/001, 2014/010 - jesli przewidujemy wiecej niz 99 robót w roku)
pozdrawiam
grzes

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » sobota, 7 lutego 2015, 12:51

A jak przywrócić domyślne sortowanie ?

Myślę, że można by wprowadzić możliwość katalogowania na dany rok.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 7 lutego 2015, 13:01

kristof pisze:A jak przywrócić domyślne sortowanie ?
na razie sie nie da
Myślę, że można by wprowadzić możliwość katalogowania na dany rok.
a jak kwailifikujemy robotę do danego roku? Przez datę rozpoczęcia? Jesli tak, to tu jest opis jak założyc filtr: http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 225#p26539. Filtr jest pamietany po zamknieciu programu - wiec zawsze mamy wyswietlane roboty tylko z zadanego przedziału czasu.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 7 lutego 2015, 18:33

TomaszG pisze:Proponuję aby utworzyć możliwość wygenerowania do wydruku wypisu z rejestru gruntów na podstawie pliku *.swde
cos bedziemy myslec choc to juz mamy w aplikacji do obslugi plikow swd - ale moze warto to scalac
Poza tym program rewelacyjny.
Thx!!
pozdrawiam
grzes

geobar
____
____
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: geobar » czwartek, 12 lutego 2015, 18:45

Na jakim etapie jest teraz geo organizer?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 12 lutego 2015, 19:45

geobar pisze:Na jakim etapie jest teraz geo organizer?
Na etapie opracowywania tworzenie korespondencji seryjnej (np do wszystkich wlascicieli dzialek), adresowania kopert i tworzenia książki nadawczej
pozdrawiam
grzes

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: GEOMAG » poniedziałek, 16 lutego 2015, 15:55

Witam postanowiłem korzystać z geoorganizera od nowego roku i bardzo podoba mi się jego funkcjonalność. Mam pytanie czy można wprowadzić kilka usprawnień a mianowicie

- w panelu głównym widoczność informacji ID operatu dawny KERG
- automatyczne przepisanie ID pracy geodezyjnej do - Metryka pracy geodezyjnej
- możliwość zrobienia kopii z danymi na wypadek awarii, jeżeli ktoś się zdecyduje na korzystanie z softu i będzie prowadził obsługę zleceń w geoorganizer rezygnując z tzw. zeszytu to przy braku kopii bezpieczeństwa może się kiedyś zdziwić
- w panelu głównym możliwość ukrycia robót zakończonych
- podświetlenie zlecenia np na czerwono przy przekroczonej zadeklarowanej w podgik dacie oddania operatu

na tą chwilę to chyba wszystko czego mi brak
pozdrawiam
Tomasz Nowak

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Definicja pól użytkownika

Post autor: TomaszG » poniedziałek, 16 lutego 2015, 17:27

Witam,
Czy możliwe byłoby umożliwienie przestawiania pól w zakładce "Definicja pól użytkownika"?
Chodzi mi o to, żeby można było po wprowadzeniu kilku pól zmieniać ich kolejność.

Pozdrawiam
Tomasz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 16 lutego 2015, 17:45

GEOMAG pisze:Witam postanowiłem korzystać z geoorganizera od nowego roku i bardzo podoba mi się jego funkcjonalność. Mam pytanie czy można wprowadzić kilka usprawnień a mianowicie

- w panelu głównym widoczność informacji ID operatu dawny KERG
Rozumiem ze chodzi o dodanie nowego pola?
- możliwość zrobienia kopii z danymi na wypadek awarii, jeżeli ktoś się zdecyduje na korzystanie z softu i będzie prowadził obsługę zleceń w geoorganizer rezygnując z tzw. zeszytu to przy braku kopii bezpieczeństwa może się kiedyś zdziwić
Zeby kopia miała sens to nalezałoby ją wykonywać na inny nośnik niż ten uzywany z programem. Jak juz wczesniej pisalem wszystkie dane gromadzone sa w bazie sqlite w pliku o nazwie roboty.geo. Należałoby wiec ten plik co jakis czas kopiowac np dysk zewnetrzny.
- w panelu głównym możliwość ukrycia robót zakończonych
- podświetlenie zlecenia np na czerwono przy przekroczonej zadeklarowanej w podgik dacie oddania operatu
OK
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Definicja pól użytkownika

Post autor: grzes » poniedziałek, 16 lutego 2015, 17:46

TomaszG pisze:Witam,
Czy możliwe byłoby umożliwienie przestawiania pól w zakładce "Definicja pól użytkownika"?
Chodzi mi o to, żeby można było po wprowadzeniu kilku pól zmieniać ich kolejność.

Pozdrawiam
Tomasz
OK
pozdrawiam
grzes

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: GEOMAG » wtorek, 17 lutego 2015, 00:02

grzes pisze:
GEOMAG pisze:Witam postanowiłem korzystać z geoorganizera od nowego roku i bardzo podoba mi się jego funkcjonalność. Mam pytanie czy można wprowadzić kilka usprawnień a mianowicie

- w panelu głównym widoczność informacji ID operatu dawny KERG
Rozumiem ze chodzi o dodanie nowego pola?
tak chodzi o Zgłoszenie-Identyfikator zgłoszenia który wpisuję w zgłoszeniu jak już podgik zarejestruje mi robotę, tylko myślę że logiczniej byłoby utworzyć nowe pole w panelu głównym robót i tam wpisywać ID, mamy wtedy widoczne ID, mamy wtedy kontrolę które roboty są zgłoszone i nie odebrane materiały z podgik (bak wpisu ID), poza tym uciążliwe jest tworzenie sztucznego zgłoszenia roboty dla podgików w których jest dostępny panel dla geodety i tam wypełniam zgłoszenie przez internet (np wałbrzych, świdnica system turboewid), nie można tylko zapomnieć że istniej funkcja wpisywania ID roboty w szablonach trzeba to ogarnąć żeby się automatycznie wypełniało
- możliwość zrobienia kopii z danymi na wypadek awarii, jeżeli ktoś się zdecyduje na korzystanie z softu i będzie prowadził obsługę zleceń w geoorganizer rezygnując z tzw. zeszytu to przy braku kopii bezpieczeństwa może się kiedyś zdziwić
Zeby kopia miała sens to nalezałoby ją wykonywać na inny nośnik niż ten uzywany z programem. Jak juz wczesniej pisalem wszystkie dane gromadzone sa w bazie sqlite w pliku o nazwie roboty.geo. Należałoby wiec ten plik co jakis czas kopiowac np dysk zewnetrzny.
- w panelu głównym możliwość ukrycia robót zakończonych
- podświetlenie zlecenia np na czerwono przy przekroczonej zadeklarowanej w podgik dacie oddania operatu
OK

Zablokowany