Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 17 lutego 2015, 11:11

tak chodzi o Zgłoszenie-Identyfikator zgłoszenia który wpisuję w zgłoszeniu jak już podgik zarejestruje mi robotę, tylko myślę że logiczniej byłoby utworzyć nowe pole w panelu głównym robót i tam wpisywać ID, mamy wtedy widoczne ID, mamy wtedy kontrolę które roboty są zgłoszone i nie odebrane materiały z podgik (bak wpisu ID)
a jak to jest w praktyce: do jednej roboty geodezyjnej moze byc kilka zgloszen? Inaczej mowiac pole na wpisanie numeru zgloszenia powinno pozwalac na wpisanie kilku numerów?
pozdrawiam
grzes

bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » wtorek, 17 lutego 2015, 11:37

Witam
Miasto Zielona Góra połączyło się z Gminą Zielona Góra. Zmieniły się identyfikatory obrębów.
Można zaktualizować te dane przy najbliższej okazji?

Pozdrawiam
bartek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 17 lutego 2015, 11:39

bartan pisze:Witam
Miasto Zielona Góra połączyło się z Gminą Zielona Góra. Zmieniły się identyfikatory obrębów.
Można zaktualizować te dane przy najbliższej okazji?

Pozdrawiam
bartek
a mozna gdzies znalezc liste zmian?
pozdrawiam
grzes

bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » wtorek, 17 lutego 2015, 11:47

a proszę
Załączniki

[Rozszerzenie tif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]


bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: bartan » wtorek, 17 lutego 2015, 11:53

podpowiem jeszcze że teraz poprawne adresowanie np. w Raculi to:
Zielona Góra ul. Racula-Drzonkowska 1

Pozdrawiam
bartek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 17 lutego 2015, 12:50

bartan pisze:a proszę
dzięki - w najblizszej aktualizacji bedzie poprawione
pozdrawiam
grzes

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Adam » wtorek, 17 lutego 2015, 13:33

grzes pisze:
tak chodzi o Zgłoszenie-Identyfikator zgłoszenia który wpisuję w zgłoszeniu jak już podgik zarejestruje mi robotę, tylko myślę że logiczniej byłoby utworzyć nowe pole w panelu głównym robót i tam wpisywać ID, mamy wtedy widoczne ID, mamy wtedy kontrolę które roboty są zgłoszone i nie odebrane materiały z podgik (bak wpisu ID)
a jak to jest w praktyce: do jednej roboty geodezyjnej moze byc kilka zgloszen? Inaczej mowiac pole na wpisanie numeru zgloszenia powinno pozwalac na wpisanie kilku numerów?
Zgłoszenie uzupełniające - nadawany jest nowy numer.

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: GEOMAG » wtorek, 17 lutego 2015, 19:29

Adam pisze:
grzes pisze:
tak chodzi o Zgłoszenie-Identyfikator zgłoszenia który wpisuję w zgłoszeniu jak już podgik zarejestruje mi robotę, tylko myślę że logiczniej byłoby utworzyć nowe pole w panelu głównym robót i tam wpisywać ID, mamy wtedy widoczne ID, mamy wtedy kontrolę które roboty są zgłoszone i nie odebrane materiały z podgik (bak wpisu ID)
a jak to jest w praktyce: do jednej roboty geodezyjnej moze byc kilka zgloszen? Inaczej mowiac pole na wpisanie numeru zgloszenia powinno pozwalac na wpisanie kilku numerów?
Zgłoszenie uzupełniające - nadawany jest nowy numer.
Tak jest to możliwe miałem ostatnio taki przypadek, inwentaryzacja powykonawcza światłowodu, jeden zleceniodawca, jedna umowa a zgłoszenia w trzech ośrodkach i oczywiście trzy numery ID, poradziłem sobie z tym wpisując trzy razy numer zlecenia z literkami A,B,C bo jeżeli założyłbym trzy zgłoszenia w jednym zleceniu (co na początku uczyniłem) to nie możliwym jest przyporządkowanie zlecenia do konkretnego powiatu, obrębu itd. a to ma wpływ na automatyczne tworzenie szablonów, moim zdaniem takich prac gdzie pod jedno zlecenie podpinam kilka zgłoszeń jest tak mało że chyba nie ma sensu komplikowanie tematu - polecam pod jednym zleceniem jedno ID a jak ktoś trafi duży temat to sobie poradzi tak jak ja, chyba że masz jakiś inny patent na to /// przy zgłoszeniu uzupełniającym zostaje stary numer ID, nie jet nadawany nowy numer///

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: GEOMAG » czwartek, 19 lutego 2015, 18:23

Witam
Mam jeszcze jeden pomysł może udałoby się wprowadzić, czy można dorobić coś takiego co funkcjonuje w MS Access i nazywa się podarkusz danych, jak wejdziemy w słowniki/zleceniodawcy to żeby była możliwość rozwinięcia listy z robotami dla danego zleceniodawcy i analogicznie po wejściu słowniki/ośrodki dokumentacji rozwinąć listę numeru zlecenia w danym podgik, to byłoby super bo jadąc do danego ośrodka można szybko sprawdzić czy coś jeszcze mamy do załatwienia, odnośnie zleceniodawcy a w szczególności stałych zleceniodawców to też byłoby pomocne, oczywiście jeszcze do pełni szczęścia musiałaby istnieć możliwość wygaszenia robót zakończonych o czym pisałem we wcześniejszych postach żeby nie przeglądać tego co już zakończone.
pozdrawiam cały zespół softline
Tomasz

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » piątek, 20 lutego 2015, 05:47

Nie mogę uruchomić programu - najnowszą wersje pobrałem.
Komunikaty:
1. Wystąpił błąd w czasie komunikacji z serwerem!
Po wciśnięciu O.K.
2. Program w wersji beta wymaga połączenia z serwerem firmy Softline

Proszę o jak najszybszą pomoc.
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » piątek, 20 lutego 2015, 08:33

Proszę sprawdzić jeszcze raz. Mi się uruchomił bez problemu. Może jeszcze nie otworzyło się połączenie z internetem gdy próbował Pan uruchomić program.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » piątek, 20 lutego 2015, 08:59

Rzeczywiście, ma Pan rację.
Tylko nie mogę pojąć (chyba przez PESEL), dlaczego internet ma tu wpływ, skoro program mam na dysku lokalnym, a ponadto przed próba uruchomienia korzystałem z internetu
Dziękuje i pozdrawiam
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » piątek, 20 lutego 2015, 09:23

Niestety darmowa wersja wymaga połączenia z internetem (Grześ o tym pisał), z tego co wiem, wersja komercyjna nie będzie miała takiego wymogu.
w wersji beta program wymaga przy starcie dostepu do internetu w celu sprawdzenia ważnosci licencji
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: KZibi » piątek, 20 lutego 2015, 21:53

Witam
Czy da się coś zrobić z znikającym oknem wyboru drukarki, zauważyłem że przy ustawieniu na druk dwustronny okno wyboru drukarki znika. Podobne jak pisał piotrt w SWDE.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 21 lutego 2015, 13:49

KZibi pisze:Witam
Czy da się coś zrobić z znikającym oknem wyboru drukarki, zauważyłem że przy ustawieniu na druk dwustronny okno wyboru drukarki znika. Podobne jak pisał piotrt w SWDE.
Pozdrawiam
KZibi
Prosze napisać w ktorą konkretnie ikonkę drukarki Pan klika (w ktorym oknie) tak zebysmy mogli to powtorzyć u siebie
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » sobota, 21 lutego 2015, 14:34

GEOMAG pisze:Witam
Mam jeszcze jeden pomysł może udałoby się wprowadzić, czy można dorobić coś takiego co funkcjonuje w MS Access i nazywa się podarkusz danych, jak wejdziemy w słowniki/zleceniodawcy to żeby była możliwość rozwinięcia listy z robotami dla danego zleceniodawcy i analogicznie po wejściu słowniki/ośrodki dokumentacji rozwinąć listę numeru zlecenia w danym podgik, to byłoby super bo jadąc do danego ośrodka można szybko sprawdzić czy coś jeszcze mamy do załatwienia, odnośnie zleceniodawcy a w szczególności stałych zleceniodawców to też byłoby pomocne, oczywiście jeszcze do pełni szczęścia musiałaby istnieć możliwość wygaszenia robót zakończonych o czym pisałem we wcześniejszych postach żeby nie przeglądać tego co już zakończone.
pozdrawiam cały zespół softline
Tomasz
Listę robot dla zleceniodawcy najłatwiej uzyskac chyba przez filtr:
filtry.png
filtry.png (13.41 KiB) Przejrzano 2659 razy
Ale pomyslimy tez nad innym rozwiazaniem
pozdrawiam
grzes

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: KZibi » sobota, 21 lutego 2015, 20:57

grzes pisze:
KZibi pisze:Witam
Czy da się coś zrobić z znikającym oknem wyboru drukarki, zauważyłem że przy ustawieniu na druk dwustronny okno wyboru drukarki znika. Podobne jak pisał piotrt w SWDE.
Pozdrawiam
KZibi
Prosze napisać w ktorą konkretnie ikonkę drukarki Pan klika (w ktorym oknie) tak zebysmy mogli to powtorzyć u siebie
Przy każdym wydruku np. zgłoszenie roboty, czy zawiadomieniu ..., wchodzę w podgląd wydruku klikam w ikonę drukarki następnie właściwości zmieniam na druk dwustronny zatwierdzam i okno drukarki znika. Przywróci się po dłuższej chwili albo otwieram już inny otwarty program potem ponownie w geo organizer i okno się pojawia (W7)
KZibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » niedziela, 22 lutego 2015, 15:23

Ciekawa sprawa, bo na jednym komputerze wszystko jest ok, a na drugim dzieje się tak jak opisano: https://www.dropbox.com/s/wnow1m35xjwvi ... a.wmv?dl=0
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 587
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: janek » niedziela, 22 lutego 2015, 21:39

Zgłoszenie pkt.15 Dodatkowe... nie rozciąga się.
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 24 lutego 2015, 21:37

pozdrawiam
grzes

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » środa, 25 lutego 2015, 09:30

Niestety po zainstalowaniu wersji z dzisiaj pojawia się błąd.
Czy można wrócić do poprzedniej wersji ?
Załączniki

[Rozszerzenie tif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]


Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » środa, 25 lutego 2015, 10:48

Przyznam, że na Win7 mi działa bez problemu. W takim przypadku najpierw bym zrobił kopię bazy danych robót (dobrze mieć niż nie mieć), pobrał instalkę raz jeszcze i ponowił instalację. Może coś się tylko źle zainstalowało.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » środa, 25 lutego 2015, 11:28

A jak zrobić kopię bazy danych robót ?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 25 lutego 2015, 11:37

kristof pisze:Niestety po zainstalowaniu wersji z dzisiaj pojawia się błąd.
Czy można wrócić do poprzedniej wersji ?
zrzut ekranu niewiele mowi - moge podejrzewac ze to wersja sieciowa (z serwerem). Jesli tak to konieczna jest rowniez aktualizacja serwera
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » środa, 25 lutego 2015, 11:41

kristof pisze:A jak zrobić kopię bazy danych robót ?
Tutaj:
http://www.softline.xgeo.pl/forum/viewt ... 225#p26380
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zablokowany