Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 131
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: k_batura » piątek, 6 marca 2015, 14:24

Witam
Zauważyłem błąd polegający na tym, że po wprowadzeniu drugiej pracy geodezyjnej, wygenerowane zgłoszenie pracy geodezyjnej nie pamięta wykonawcy pracy geodezyjnej tylko wstawia pierwszego wykonawce z listy.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 6 marca 2015, 15:44

k_batura pisze:Witam
Zauważyłem błąd polegający na tym, że po wprowadzeniu drugiej pracy geodezyjnej, wygenerowane zgłoszenie pracy geodezyjnej nie pamięta wykonawcy pracy geodezyjnej tylko wstawia pierwszego wykonawce z listy.
Teraz to dziala tak ze rozwijana lista wykonawcow na zgloszeniu pelni tylko rolę pomocniczą, po to aby szybko wypełnić własciwe pola ponizej. To co sie podpowiada jest zalezne od ustawienia wykonawcy w danych pracy geodezyjnej.
pozdrawiam
grzes

Lo_Pata
__
__
Posty: 14
Rejestracja: środa, 4 marca 2015, 15:54

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Lo_Pata » wtorek, 10 marca 2015, 16:49

Witam.
Taka moja propozycja, aby program pamiętał z poprzedniego zgłoszenia "dane identyfikujące osoby..." pozycja 8 w druku zgłoszenia.
Wprowadzanie za każdym razem tych samych danych jest trochę "męczące" :):):)

Pozdrawiam
Lo_Pata

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » czwartek, 12 marca 2015, 18:32

Ja traktuje na razie Geo Organizera jako bazę robót wpisuję tutaj zleceniodawcę, zakres roboty, drukuje zgłoszenie i w związku z tym pytanie czy możnaby zrobić wyszukiwarkę po zleceniodawcy, obrębie, działce itp.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » czwartek, 12 marca 2015, 18:44

Można filtrować roboty za pomocą dowolnej kolumny jaka jest w zakładce "Prace geodezyjne" ... jest tam zleceniodawca itp... może to wystarczy ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 302
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: arttiq » czwartek, 12 marca 2015, 21:34

Witam,

ponieważ materiały na konkretne prace geodezyjne są w sumie takie same, proponuje dodać możliwość dodawania przez użytkownika swoich szablonów materiałów zamawianych z PZGiK.
Np. szablon:
- MDCP pow. XXXX ( po wybraniu szablonu, program automatycznie dodaje wcześniej zdefiniowane materiały dla Wykonawcy)
1) wykaz XY ptów osnowy
2) mapa zasadnicza w wektorze
3) dane przedmiotowe i podmiotowe z EGiB
4) materiały archiwalne
5) ....

- podział administracyjny - pow. YYYY
1) wykaz XY osnowy
2) MZ w wektorze
3) wyrys dla dz. przedmiotowej
4) kopia mapy ME
5) itd., itp. .......

Odchodzi sporo czasu na ciągłe klikanie materiałów do geoprac....

Edit:
W sumie w dodatkowych wyjaśnieniach i uwagach, też przydałby się szablon z różnymi wariantami komentarza....
Załączniki
materiały-szablony.jpg
materiały-szablony.jpg (130.14 KiB) Przejrzano 2874 razy
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 12 marca 2015, 23:37

kristof pisze:Ja traktuje na razie Geo Organizera jako bazę robót wpisuję tutaj zleceniodawcę, zakres roboty, drukuje zgłoszenie i w związku z tym pytanie czy możnaby zrobić wyszukiwarkę po zleceniodawcy, obrębie, działce itp.
Po zleceniodawcy jak pisał Rafał najprosciej tak:
filtr_zlec.png
filtr_zlec.png (6.02 KiB) Przejrzano 2860 razy
Po obrębie można podobnie. Natomiast po działce postaram sie dodac.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 12 marca 2015, 23:38

arttiq pisze:Witam,

ponieważ materiały na konkretne prace geodezyjne są w sumie takie same, proponuje dodać możliwość dodawania przez użytkownika swoich szablonów materiałów zamawianych z PZGiK.
Np. szablon:
.....
Do tego celu jest opcja kopiowania danych z innego zgłoszenia - to nie załatwia problemu?
pozdrawiam
grzes

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: kristof » piątek, 13 marca 2015, 10:15

A jak włączyć to szukanie np. po zleceniodawcy ?

Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Maciej_o2 » piątek, 13 marca 2015, 10:18

grzes pisze: Do tego celu jest opcja kopiowania danych z innego zgłoszenia - to nie załatwia problemu?
Ja głównie używam Geo Organizera do pisania zgłoszeń i robie przez kopiowanie danych tylko muszę uważać na zmiane dat, a nie zawsze pamiętam je zmienić.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 11:40

kristof pisze:A jak włączyć to szukanie np. po zleceniodawcy ?
Ma Pan widoczną kolumnę "Zleceniodawca" w widoku robot? Jak tak to mała ikonka (z lejkiem) obok tekstu "Zleceniodawca".
Jak nie to wlaczyc ją tu:
kolumny.png
kolumny.png (13.77 KiB) Przejrzano 2791 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 11:42

Maciej_o2 pisze:
grzes pisze: Do tego celu jest opcja kopiowania danych z innego zgłoszenia - to nie załatwia problemu?
Ja głównie używam Geo Organizera do pisania zgłoszeń i robie przez kopiowanie danych tylko muszę uważać na zmiane dat, a nie zawsze pamiętam je zmienić.
To moze ustalmy wspólnymi siłami jakie pola maja być wyłączone z kopiowania?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 302
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: arttiq » piątek, 13 marca 2015, 12:00

grzes pisze:
Maciej_o2 pisze:
grzes pisze: Do tego celu jest opcja kopiowania danych z innego zgłoszenia - to nie załatwia problemu?
Ja głównie używam Geo Organizera do pisania zgłoszeń i robie przez kopiowanie danych tylko muszę uważać na zmiane dat, a nie zawsze pamiętam je zmienić.
To moze ustalmy wspólnymi siłami jakie pola maja być wyłączone z kopiowania?
i tu szablon rozwiązałby wiele, moim zdaniem. każdy mógłby sobie zdefiniować swoje roboty i to w kilku wariantach ( bo w różnych księstwach, różnie wymagają). uwalniamy się od kopiowania, bądź nie różnych elementów. Ktoś chciałby aby kopiowanie coś zawierało, inny niekoniecznie.... Jestem za szablonem :roll: ale dostosuje się do większości...
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Maciej_o2 » piątek, 13 marca 2015, 12:48

Niech się wypowiedzą inni też.
Może faktycznie szablony?
Jak pisałem, głównie używam programu do zgłoszeń.
Dla mnie pomocne by było: tworzy się (importuje) zgłoszenie i od razu wpisuje dane z automatu z danego ośrodka, z datami super by było jakby od razu wpisywał date zgłoszenia dzisiejszą a przewidywaną zakończenia ustawianą powiedzmy plus ileś tam dni, miesięcy lub coś takiego.
Ostatnio wpisuję datę zakończenia rok 2020, nie piszą mi durnych pism jak przebużem termin zakończenia.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 12:54

i tu szablon rozwiązałby wiele, moim zdaniem. każdy mógłby sobie zdefiniować swoje roboty i to w kilku wariantach ( bo w różnych księstwach, różnie wymagają). uwalniamy się od kopiowania, bądź nie różnych elementów. Ktoś chciałby aby kopiowanie coś zawierało, inny niekoniecznie.... Jestem za szablonem :roll: ale dostosuje się do większości...
w sumie szablony mozna juz teraz zrobic: zalozyc robotę o numerze Szablony i wrzucic do niej zgloszenia w roznych wariantach odpowiednio je nazywając
pozdrawiam
grzes

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » piątek, 13 marca 2015, 13:04

Witam
Popieram pomysł z szablonami.
Jeżeli pracujemy na kilku powiatach, to faktycznie dochodzi do sytuacji, że jeden ośrodek posiada zupełni inne materiały, bądź wymagania co do zgłoszeń.
Stworzenie szablonu wiele by uprościło.
Dodatkowo fajnie by było, gdyby takowe szablony można było samemu tworzyć, w zależności od potrzeby.

PS. Niby faktycznie można teraz zrobić coś na zasadzie szablonu, poprzez założenie robót i tam wpisanie odpowiednich materiałów. Jednak takie rozwiązanie powoduje, że "zaciemniam sobie okno z aktualnymi robotami. Pracuję na 4 powiatach i w każdym muszę podawać inne materiały (a miało być tak fajnie :x ), dodatkowo załużmy, że asortyment wykonywanych robót ograniczymy do 4, to w sumie i tak daje mi 16 zgłoszeń, które należy przewijać, podczas pracy w programie.
Myślę, że to uciążliwe. Wprowadzenie szablonów z rozwijalnej listy ułatwiłoby pracę.
Takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 13:32

TomaszG pisze:Witam
dodatkowo załużmy, że asortyment wykonywanych robót ograniczymy do 4, to w sumie i tak daje mi 16 zgłoszeń, które należy przewijać, podczas pracy w
Mialem na mysli jedną pracę do ktorej wrzucamy 16 zgloszen a nie 16 robot. Cos pomysle, ale to nie bedzie szybko stad sugestia zeby tak na razie sie wspomóc
pozdrawiam
grzes

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » piątek, 13 marca 2015, 13:44

Mialem na mysli jedną pracę do ktorej wrzucamy 16 zgloszen a nie 16 robot. Cos pomysle, ale to nie bedzie szybko stad sugestia zeby tak na razie sie wspomóc
Faktycznie, można i tak. Nie pomyślałem. :P
Jednak wydaje mi się, że w praktyce szablony byłyby lepszym rozwiązaniem.
Póki co zrobię jak piszesz.
:)
Zawsze to ułatwienie.

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » piątek, 13 marca 2015, 14:22

Właśnie rzuciło mi się w oczy jeszcze jedno:
Czy dałoby się przenieść okienko filtrów na górny pasek (ewentualnie jakieś inne rozwiązanie, np. pasek boczny z możliwością włączenia/wyłączenia odpowiedniego filtra).
W tej chwili pasek z filtrami powoduje znaczne rozciągnięcie "szarego" pola a co się z tym wiąże ograniczenie pola z robotami i plikami.
Załączniki
Filtr1.jpg
Filtr1.jpg (42.35 KiB) Przejrzano 2743 razy

tomek
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek » piątek, 13 marca 2015, 18:43

Czy można zrobić "cofnij" usuniętą robotę? Nie widzę tej możliwości ,albo nie doczytałem.
Powinna być możliwość dodania celu roboty w zgłoszeniu . Np mapa do celów projektowych + wznowienie znaków granicznych + wytyczenie budynku.U mnie się nadpisuje jedno na drugie
Jestem za szablonami dla danych PODGiK.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 18:50

TomaszG pisze:Właśnie rzuciło mi się w oczy jeszcze jedno:
Czy dałoby się przenieść okienko filtrów na górny pasek (ewentualnie jakieś inne rozwiązanie, np. pasek boczny z możliwością włączenia/wyłączenia odpowiedniego filtra).
W tej chwili pasek z filtrami powoduje znaczne rozciągnięcie "szarego" pola a co się z tym wiąże ograniczenie pola z robotami i plikami.
To chyba nie bedzie mozliwe ale na pewno bedzie mozna zrobic ukrywanie gornego paska grupowania
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 13 marca 2015, 18:53

tomek pisze:Czy można zrobić "cofnij" usuniętą robotę? Nie widzę tej możliwości ,albo nie doczytałem.
Powinna być możliwość dodania celu roboty w zgłoszeniu . Np mapa do celów projektowych + wznowienie znaków granicznych + wytyczenie budynku.U mnie się nadpisuje jedno na drugie
Jestem za szablonami dla danych PODGiK.
Na razie nie ma cofania usuwania - usunięcie jest trwałe. Cel działa jak sie zaznaczy od razu kilka pozycji
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 131
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: k_batura » środa, 18 marca 2015, 09:06

Prawdopodobnie to już było, ale proponuję dodać możliwość utworzenia schematów w sekcji "Zbiory danych, uwagi".

- Materiały do podziału - powiat 1
- Materiały do podziału - powiat 2
- Materiały MDCP
- Materiały inwentar...

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » środa, 18 marca 2015, 15:59

Zauważyłem, że w oknie "Zbiory danych, uwagi" w zgłoszeniu roboty geodezyjnej, program nie aktualizuje szacowanego kosztu materiałów w sytuacji gdy usuniemy z listy jakąś pozycję. Należy wejść w edycję którejś pozycji i dopiero po wyjściu koszt jest aktualizowany.
Druga sprawa, również w tej zakładce.
Program nie pamięta wyboru współczynnika SU. Np. jeżeli wchodzę do jakiejś pozycji w celu zmiany liczby np. podmiotów, a wcześniej zaznaczyłem 0,6 dla tego współczynnika, to po wprowadzeniu zmiany muszę od nowa określać ten współczynnik. Przyznam, że ciągle o tym zapominam. :(
Może da się zrobić, żeby program pamiętał ostatnio wybraną opcję (przynajmniej w zakresie jednego zgłoszenia lub pozycji).

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: GEOMAG » środa, 18 marca 2015, 17:50

Witam
Proszę o przyglądnięcie się tematowi związanemu z formularzami. Ostatnio zaimportowałem sobie SWDE z podgik z częścia opisową EGiB i wszystko ładnie się wypełniło ale po stworzeniu formularza i dodaniu "Wstaw" =>
lista osób - właściciele działek będących przedmiotem opracowania + działek sąsiednich
wpisy są błędne
Przy właścicielu "gminie" w pliku swde nie ma adresu, adres jest w przypadku władającego a tu program przepisuje do adresu gminy (pozycje 3,4,7) inny adres z pozycji (2,6) wpisują samą ulicę bez miejscowości i kodu pocztowego

i jeszcze jedna uwaga jeżeli mamy tych samych właścicieli dla różnych działek to program wpisuje kilka razy te same podmioty poz(1,5)(2,6)(3,4,7), nie miał bym nic przeciwko temu gdyby w każdej linijce po myślniku pojawił się numer działki wtedy jest to logiczne jeden właściciel może występować 10 razy bo w obszarze roboty ma 10 działek, jeżeli natomiast nie da się wpisać działek to podmioty powinny zostać ujednolicone tak żeby jeden podmiot występował tylko jeden raz bo inaczej to nie wygląda
pozdrawiam
Tomasz
Załączniki
q1.JPG
q1.JPG (48.37 KiB) Przejrzano 2502 razy

Zablokowany