Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 18 marca 2015, 18:06

GEOMAG pisze:Witam
Proszę o przyglądnięcie się tematowi związanemu z formularzami. Ostatnio zaimportowałem sobie SWDE z podgik z częścia opisową EGiB i wszystko ładnie się wypełniło ale po stworzeniu formularza i dodaniu "Wstaw" =>
lista osób - właściciele działek będących przedmiotem opracowania + działek sąsiednich
wpisy są błędne
Przy właścicielu "gminie" w pliku swde nie ma adresu, adres jest w przypadku władającego a tu program przepisuje do adresu gminy (pozycje 3,4,7) inny adres z pozycji (2,6) wpisują samą ulicę bez miejscowości i kodu pocztowego

i jeszcze jedna uwaga jeżeli mamy tych samych właścicieli dla różnych działek to program wpisuje kilka razy te same podmioty poz(1,5)(2,6)(3,4,7), nie miał bym nic przeciwko temu gdyby w każdej linijce po myślniku pojawił się numer działki wtedy jest to logiczne jeden właściciel może występować 10 razy bo w obszarze roboty ma 10 działek, jeżeli natomiast nie da się wpisać działek to podmioty powinny zostać ujednolicone tak żeby jeden podmiot występował tylko jeden raz bo inaczej to nie wygląda
pozdrawiam
Tomasz
TomaszG pisze:Zauważyłem, że w oknie "Zbiory danych, uwagi" w zgłoszeniu roboty geodezyjnej, program nie aktualizuje szacowanego kosztu materiałów w sytuacji gdy usuniemy z listy jakąś pozycję. Należy wejść w edycję którejś pozycji i dopiero po wyjściu koszt jest aktualizowany.
Druga sprawa, również w tej zakładce.
Program nie pamięta wyboru współczynnika SU. Np. jeżeli wchodzę do jakiejś pozycji w celu zmiany liczby np. podmiotów, a wcześniej zaznaczyłem 0,6 dla tego współczynnika, to po wprowadzeniu zmiany muszę od nowa określać ten współczynnik. Przyznam, że ciągle o tym zapominam. :(
Może da się zrobić, żeby program pamiętał ostatnio wybraną opcję (przynajmniej w zakresie jednego zgłoszenia lub pozycji).
Dziękuję za uwagi - wieczorem wrzucę aktualizację

Edit:
Już jest:
v. 0.9.5.0
- dodany "pionowy" formularz zwrotki
- dodane ukrywanie paska grupowania prac
- dodana możliwość tworzenia szablonów zgłoszenia
- poprawione wstawianie danych osobowych z działek do dokumentów (dla pól typu lista osób - właściciele ...)
- poprawione aktualizowanie kosztu robót po usunięciu zbioru danych
- poprawione zapamiętywanie współczynnika SU
- dodana możliwość zmiany skórki (po zmianie proszę zrestartować program aby dokończyć zmianę kolorów)
pozdrawiam
grzes

lukhla4595
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 3 stycznia 2013, 21:57

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: lukhla4595 » poniedziałek, 23 marca 2015, 11:30

Witam, dlaczego po każdej aktualizacji mam brak polskich czcionek?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 23 marca 2015, 11:48

lukhla4595 pisze:Witam, dlaczego po każdej aktualizacji mam brak polskich czcionek?
W ktorym miejscu? I co to znaczy "po kazdej" - są i znikają?
pozdrawiam
grzes

lukhla4595
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 3 stycznia 2013, 21:57

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: lukhla4595 » poniedziałek, 23 marca 2015, 12:48

Brak polskich czcionek pojawia się wszędzie tam gdzie trzeba coś wypełnić.
Przed aktualizacją ustawiam i poprawiam na polskie czcionki (ręcznie) a następnie wgrywam aktualizację i mam znów bez polskich znaków.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 23 marca 2015, 17:52

lukhla4595 pisze:Brak polskich czcionek pojawia się wszędzie tam gdzie trzeba coś wypełnić.
Przed aktualizacją ustawiam i poprawiam na polskie czcionki (ręcznie) a następnie wgrywam aktualizację i mam znów bez polskich znaków.
Zeby pomoc potrzebuje wiecej informacji. Jak rozumiem np w polu "Opis pracy" ma Pan polskie znaki a po aktualizacji ich nie ma?
pozdrawiam
grzes

ciesiel
___
___
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 20:24

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ciesiel » piątek, 27 marca 2015, 14:56

Witam.
Jest problem ze zgłoszeniem roboty która obejmuje zakresem kilka gmin i obrębów.
Wnioskuję o dodanie możliwości zgłaszania takich prac.
Pzdr.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » sobota, 28 marca 2015, 10:19

Zgłaszać takie prace raczej można, przecież w zakładce określenia zakresu (obszaru) można dodawać wiele pozycji i odpowiednio opisać zakres. Może Pan opisać bardziej ograniczenia ? Bo jeśli chodzi o stworzenie zgłoszenia ja nie widzę problemów.
2015-03-28_093942.jpg
2015-03-28_093942.jpg (83.82 KiB) Przejrzano 2929 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 13:06

W wersji wielostanowiskowej przydała by się możliwość wyboru serwera. Program dobrze współpracuje ze zdalnymi serwerami przez VPN np. Hamachi, Teamviewer. W zależności czy mam komputer w sieci lokalnej, czy w terenie, muszę ręcznie zmieniać wpisy w pliku serwer.ini, np.

[Serwer]
rem Adres=25.132.63.20
rem Adres=7.205.105.37
Adres=192.168.0.12

Może udało by się zorganizować przy uruchamianiu programu opcjonalne okno z wyborem gdzie program ma szukać bazy danych z określeniem przyjaznych nazw serwerów lub bazy lokalnej. Przydała by się też w programie możliwość przełączenia się na inną bazę danych.

Zauważyłem też, że przy błędzie połączenia z serwerem zostaje w tle uruchomiony proces, który mocno obciąża zasoby komputera. Każde uruchomienie Organizera uruchamia kolejny proces w systemie. Przy takich trzech procesach komputer jest już tak obciążony, że praktycznie przestaje reagować, co w przypadku osób mniej zorientowanych może spowodować wyrzucenie komputera przez okno ;)

Jeszcze jedno. Instalacja serwera skutkuje utworzeniem na pulpicie niedziałającej ikony.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 7 kwietnia 2015, 10:47

ariel0-0 pisze: Może udało by się zorganizować przy uruchamianiu programu opcjonalne okno z wyborem gdzie program ma szukać bazy danych z określeniem przyjaznych nazw serwerów lub bazy lokalnej. Przydała by się też w programie możliwość przełączenia się na inną bazę danych.
Moze tak: program probuje sie laczyc z ostanio uzywanym IP - jak sie nie uda wtedy okno z wyborem/wpisaniem innego IP. Moze tak byc?
Przełączanie na inną bazę to rozumiem mozliwosc wprowadzenia innej nazwy pliku bazy (teraz jest na sztywno roboty.geo)?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 7 kwietnia 2015, 11:40

grzes pisze:Moze tak: program probuje sie laczyc z ostanio uzywanym IP - jak sie nie uda wtedy okno z wyborem/wpisaniem innego IP. Moze tak byc?
każde rozwiązanie jest lepsze niż ręczna edycja pliku *.ini
Nie tyle o nazwę pliku bazy mi chodziło co o możliwość zamknięcia jednej bazy np. lokalnej i podpięcie się do bazy ze zdalnego serwera, z innej lokalizacji. Niemniej pomysł wprowadzenia innych nazw plików bazy daje więcej możliwości.
Have a nice day

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » czwartek, 9 kwietnia 2015, 18:10

Witam
Ostatnio miałem przyjemność troszkę pobawić się Geo Organizerem :)
No i podczas tychże zabaw pojawiły mi się w głowie takie oto spostrzeżenia:

1. W zgłoszeniu roboty przydałoby się wstawić drugą linijkę w polu "Nazwa" (zaznaczyłem na screenie)
Zgłoszenie.jpg
Zgłoszenie.jpg (25.47 KiB) Przejrzano 2602 razy
2. Ponieważ miałem niestety tą przyjemność, że musiałem wklepywać z klawiatury dane dotyczące działek (ośrodek niestety archaiczny - nie ma możliwości wygenerowania plików swde :evil: ), ich położenia, właścicieli, etc... zwróciłem uwagę, że super sprawą byłoby zautomatyzowanie tego procesu. Chodzi mi o to, że w danym zgłoszeniu robimy zazwyczaj na jednym obrębie, więc można by niektóre informacje automatycznie "wkleić" do formularza wpisywania w/w danych.

3. Kolejna sprawa związana właśnie z tymi danymi - powierzchnię działek proponowałbym, żeby automatycznie program zaokrąglał do 1m2 (np: 0,3000 ha program zapisuje jako 0,3 - co niejednokrotnie wprowadza w błąd)

4. Czy w zakresie jednej roboty możliwe jest założenie bazy osób (właścicieli działek). Często jest tak, że ta sama osoba jest właścicielem kilku działek i wklepywanie za każdym razem danych jest po prostu męczące i nużące. Albo też, ta sama osoba jest współwłaścicielem kilku innych działek w różnych częściach - no i znowu trzeba wszystko wklepywać.

5. Proponuję umożliwienie wpisania kilku działek za jednym "zamachem" do jednej jednostki rejestrowej.

6. W formularzach typu: zawiadomienie o ustaleniu ......
znalazłem sporo błędów polegających przede wszystkim na złym generowaniu obrębów i jednostek administracyjnych (mi ciągle generuje Kołbaskowo, chociaż przejżałem całą robotę i nigdzie się takie coś nie pojawia :P )

No to chyba tyle na dziś

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » czwartek, 9 kwietnia 2015, 21:31

TomaszG pisze: 6. W formularzach typu: zawiadomienie o ustaleniu ......
znalazłem sporo błędów polegających przede wszystkim na złym generowaniu obrębów i jednostek administracyjnych (mi ciągle generuje Kołbaskowo, chociaż przejżałem całą robotę i nigdzie się takie coś nie pojawia :P )
Pozdrawiam
Moze ten tekst jest wstawiony na sztywno w szablonie? Jesli nie to proszę podesłac taki szablon do testow.
Co do pozostałych punktów to bedziemy robić
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2787
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » czwartek, 9 kwietnia 2015, 22:19

6. W formularzach typu: zawiadomienie o ustaleniu ......
znalazłem sporo błędów polegających przede wszystkim na złym generowaniu obrębów i jednostek administracyjnych (mi ciągle generuje Kołbaskowo, chociaż przejżałem całą robotę i nigdzie się takie coś nie pojawia :P )
Należy zaznaczyć, że chyba większość (jeśli nie 100%) formularzy to opracowania innych użytkowników którzy udostępnili swoje szablony. Po pobraniu takowego należy go wyedytować i dopasować do własnych potrzeb (i ewentualnie udostępnić innym).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

TomaszG
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 1 lutego 2015, 00:48

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: TomaszG » czwartek, 9 kwietnia 2015, 23:23

Należy zaznaczyć, że chyba większość (jeśli nie 100%) formularzy to opracowania innych użytkowników którzy udostępnili swoje szablony. Po pobraniu takowego należy go wyedytować i dopasować do własnych potrzeb (i ewentualnie udostępnić innym).
Faktycznie - jakoś przegapiłem :shock: .
Formularze już edytuję, jak coś wyprodukuję to udostępnię oczywiście.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 14 kwietnia 2015, 18:50

Do pobrania (link w pierwszym poscie) wersja 0.9.6.0:
- dodane okno konfiguracji połączenia z serwerem:
baza.png
baza.png (16.71 KiB) Przejrzano 2358 razy
- dodana nowa zakładka "Mapa" pozwalająca na wyświetlenie działek (pozyskanych z pliku SWDE), punktów i podkładu z dowolnego serwera WMS
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 302
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: arttiq » wtorek, 14 kwietnia 2015, 20:57

witam,

a byłaby możliwość dodania opcji importu działek z C-Geo , jakby ktoś nie miał SWDE, lub chociaż punktów z tabeli roboczej?
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 14 kwietnia 2015, 21:22

grzes pisze: - dodane okno konfiguracji połączenia z serwerem:
Świetna robota. Okienko super. Tylko jak je wywołać?
Po aktualizacji w ogóle się nie pokazało. Dopiero czysta instalacja ujawniła okienko. Raz wpisałem adres serwera i teraz nie mogę wywołać okienka. Za każdym razem program łączy się od razu z wcześniej wpisanym adresem
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 14 kwietnia 2015, 22:16

ariel0-0 pisze:
grzes pisze: - dodane okno konfiguracji połączenia z serwerem:
Świetna robota. Okienko super. Tylko jak je wywołać?
Po aktualizacji w ogóle się nie pokazało. Dopiero czysta instalacja ujawniła okienko. Raz wpisałem adres serwera i teraz nie mogę wywołać okienka. Za każdym razem program łączy się od razu z wcześniej wpisanym adresem
Ale po co je wywolywac? Skoro program łaczy sie z baza to jest ok. Jak sie nie bedzie mogl polaczyc to okienko wtedy się pojawi.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 14 kwietnia 2015, 22:17

arttiq pisze:witam,

a byłaby możliwość dodania opcji importu działek z C-Geo , jakby ktoś nie miał SWDE, lub chociaż punktów z tabeli roboczej?
cos pomyslimy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 14 kwietnia 2015, 23:10

grzes pisze:Ale po co je wywolywac? Skoro program łaczy sie z baza to jest ok. Jak sie nie bedzie mogl polaczyc to okienko wtedy się pojawi.
To niestety wyklucza możliwość świadomego przełączenia się do innej bazy, np. z lokalnej na serwer.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 15 kwietnia 2015, 13:19

ariel0-0 pisze:
grzes pisze:Ale po co je wywolywac? Skoro program łaczy sie z baza to jest ok. Jak sie nie bedzie mogl polaczyc to okienko wtedy się pojawi.
To niestety wyklucza możliwość świadomego przełączenia się do innej bazy, np. z lokalnej na serwer.
wrzucilem nowy setup - w menu "Narzedzia" jest wywołanie tego okna.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: ariel0-0 » środa, 15 kwietnia 2015, 15:22

Teraz to po prostu rewelacja. Dynamiczne przełączanie - miód malina :P
Have a nice day

Lukasz C
___
___
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 15 lipca 2014, 22:55

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Lukasz C » poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 22:44

Witam,
1. czy można dodać do kalkulacji kosztów okienko z ceną uzgodnioną z klientem za daną pracę, wtedy by się automatycznie odejmowały koszty od uzgodnionej ceny i można by było jakąś statystykę zysków i strat prowadzić

2. jak zrobić formularz zawiadomienia np dla wznowienia znaków granicznych tak aby dla każdego właściciela generował się jeden formularz mino, iż np. pojawia się on w 3 działkach sąsiednich?


Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » wtorek, 21 kwietnia 2015, 12:55

0.9.7.0
dodane:
- nowe pole "Działki" w danych roboty (osoby uzywajace serwera powinny zaktualizowac tez serwer). Pole to wypełnia się automatycznie jeśli na zakładce "Dzialki" sa wprowadzone działki i oznaczone jako "przedmiot prac". Jeśli nie wprowadzamy działek na tej zakładce pole to można wypełnić ręcznie. Zawartość tego pola jest wyświetlana w głównej tabeli prac. Dla istniejących robót aby pole wypełniło sie automatycznie trzeba wejsc do zakładki "Działki" i kliknąć OK.
pole_dzialki.png
pole_dzialki.png (9.07 KiB) Przejrzano 2085 razy
- dodane pole przeszukiwania tabeli prac (przeszukiwane sa wszystkie kolumny i zawężany widok do wyszukanych rekordów)
szukaj.png
szukaj.png (5.13 KiB) Przejrzano 2085 razy
- w zakładce Koszty dodane pole "Cena uzgodniona z klientem"
- w menu "Narzędzia" dodana opcja importu punktów z C-Geo. W naszych testach mielismy klopot na jednym z komputerów - funcja zadzialala dopiero po uruchomieniu geoorganizera z uprawnieniami administratora. Prowdopodobnie bedzie zrealizowana w przyszlosci inaczej. Do prawidlowego jej dzialania potrzebny jest aktualny testowy plik c-geo
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 132
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek_79 » czwartek, 7 maja 2015, 14:22

Dzień dobry
Panie Grzegorzu mam takie pytanie czy byłaby możliwość dopracowania zakładki koszty:
1. Wyświetla się cena na jaką umówiłem się z klientem, ale jest to cena brutto czy można byłoby wyświetlać zysy - po odliczeniu podatku
2. W tym miejscu nasuwa się jeszcze jedno pytanie - może by tak wyposażyć GeOrganizera w możliwość wystawiania faktur ?, baza klientów jest, więc już nie trzeba byłoby ich klepać ręcznie w oddzielnym programie do fakturowania.
Pozdrawiam :?:

Zablokowany