Strona 3 z 7

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 16 listopada 2020, 09:45
autor: Jurek B.
Wystarczy w oknie wystawiania faktury kliknąć ikonkę "+" i rozwinąć wiersz bieżącej pozycji - podpowiadane są tam dane wpisane do zakładki Kosztorys tej pracy:

Re: Geo Organizer - setup testowy

: piątek, 20 listopada 2020, 07:57
autor: pomiar
1 - Mam tak rozwiązane grupowanie poszczególnych dokumentów do różnych prac. Chciałbym zmienić nazwę np. wszystkich sprawozdań na Sprawozdanie techniczne ale program wyrzuca błąd ,że taka nazwa istnieje. Można to jakoś zmienić np. żeby program wykrywał że jest to w innej grupie ? Teraz przy operacie elektronicznym nazwy plików są ważne a nie chce tego zmieniać za każdym razem.
2- Istnieje opcja dodawania dokumentów w pdfie po przez przeciągnięcie z pulpitu i upuszczenie w programie?

Re: Geo Organizer - setup testowy

: piątek, 20 listopada 2020, 13:23
autor: grzes
1. Ponieważ w operacie ważne jest pole "Opis" dokumentu a nie nazwa pliku, dodałem możliwość wprowadzenia opisu w szablonach.
szablony.png
szablony.png (10.78 KiB) Przejrzano 4203 razy
2. Przeciąganie dodane do tabelki dokumentów i tabelki operatu (tu tylko zaczytywane są PDF-y)
drop.png
drop.png (12.98 KiB) Przejrzano 4199 razy
UWAGA Ponieważ pkt 1 pierwszy wymagał dodania pól do bazy danych, to osoby które korzystają z wersji z serwerem, muszą zaktualizować wcześniej serwer.

nowy setup

Re: Geo Organizer - setup testowy

: niedziela, 22 listopada 2020, 10:46
autor: pomiar
Działa super! Dziękuję bardzo

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 12:19
autor: maciekwu
po zainstalowaniu przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych. Wcześniej tego nie było. Trochę to uciążliwe.
Zmieniło się po zmianie wielkości czcionki. Jest już OK.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 15:42
autor: dragko19
Ponieważ w id pracy geodezyjnej mam polskie znaki (GEOŚ.6640.....) to przy generowaniu operatu PDF gubi się literka Ś i brak jest tego znaku.
Czy można to poprawić?

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 15:52
autor: Jurek B.
Proszę sprawdzić w oknie edycji szablonu spisu treści - opcje w zakładce Operat - jaka czcionka jest przypisana do tego wiersza gdzie jest generowany Id Zgłoszenie - być może jest ustawiona taka, która nie ma polskich znaków - sprawdziłem u siebie dla czcionki Arial - jest ok, a dla czcionki np. Bauhaus93 - nie ma Ś:

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 16:06
autor: dragko19
Ten problem występuję przy definicji nagłówka. Ja tam wpisałem "Identyfikator zgłoszenia prac geodezyjnych [id_pracy]" i wtedy jest brak polskich zanków

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:04
autor: piotr j.
maciekwu pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 12:19 po zainstalowaniu przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych. Wcześniej tego nie było. Trochę to uciążliwe.
Zmieniło się po zmianie wielkości czcionki. Jest już OK.
U mnie też występował ten problem. Zmiana czcionki nic nie dała :D . Przypomniałem sobie, że wgrałem aktualizację jako "jednostanowiskową". Ponownie wgrałem aktualizację jako "wielostanowiskową" i "serwera", kłopot zniknął. Jednak wystąpił inny problem. Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat, jak poniżej, oraz okno konfiguracji serwera.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: poniedziałek, 23 listopada 2020, 21:34
autor: grzes
piotr j. pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:04
maciekwu pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 12:19 po zainstalowaniu przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych. Wcześniej tego nie było. Trochę to uciążliwe.
Zmieniło się po zmianie wielkości czcionki. Jest już OK.
U mnie też występował ten problem. Zmiana czcionki nic nie dała :D . Przypomniałem sobie, że wgrałem aktualizację jako "jednostanowiskową". Ponownie wgrałem aktualizację jako "wielostanowiskową" i "serwera", kłopot zniknął. Jednak wystąpił inny problem. Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat, jak poniżej, oraz okno konfiguracji serwera.
prawdopodobnie ma Pan 2x serwer zainstalowany w roznych katalogach - jeden dziala, drugi probuje sie uruchomic na tym samym porcie i jest konflikt. Inna mozliwosc to ze jakis inny program korzysta z portu na ktorym skonfigurowany jest serwer GO.
Natomiast nie rozumiem tego pierwotnego problemu - co oznacza "przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych"?

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 24 listopada 2020, 02:50
autor: piotr j.
grzes pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 21:34
piotr j. pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:04
maciekwu pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 12:19 po zainstalowaniu przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych. Wcześniej tego nie było. Trochę to uciążliwe.
Zmieniło się po zmianie wielkości czcionki. Jest już OK.
U mnie też występował ten problem. Zmiana czcionki nic nie dała :D . Przypomniałem sobie, że wgrałem aktualizację jako "jednostanowiskową". Ponownie wgrałem aktualizację jako "wielostanowiskową" i "serwera", kłopot zniknął. Jednak wystąpił inny problem. Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat, jak poniżej, oraz okno konfiguracji serwera.
prawdopodobnie ma Pan 2x serwer zainstalowany w roznych katalogach - jeden dziala, drugi probuje sie uruchomic na tym samym porcie i jest konflikt. Inna mozliwosc to ze jakis inny program korzysta z portu na ktorym skonfigurowany jest serwer GO.
Natomiast nie rozumiem tego pierwotnego problemu - co oznacza "przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych"?
Pobawiłem się trochę i u mnie wygląda to tak, że po odinstalowaniu geoorganizera i zainstalowaniu wersji pobranej ze strony softline-do pobrania
wszystko działa poprawnie. Ale nie jest to najnowsza wersja. Po pobraniu i instalacji programu z tego wątku i postu
Re: Geo Organizer - setup testowy

autor: grzes » piątek, 20 listopada 2020, 12:23
1. Ponieważ w operacie ważne jest pole "Opis" dokumentu a nie nazwa pliku, dodałem możliwość wprowadzenia opisu w szablonach.

2. Przeciąganie dodane do tabelki dokumentów i tabelki operatu (tu tylko zaczytywane są PDF-y)

UWAGA Ponieważ pkt 1 pierwszy wymagał dodania pól do bazy danych, to osoby które korzystają z wersji z serwerem, muszą zaktualizować wcześniej serwer.

nowy setup
pojawia się problem o którym pisałem powyżej, tj
autor: piotr j. » poniedziałek, 23 listopada 2020, 19:04
Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat, jak poniżej, oraz okno konfiguracji serwera.
Co więcej
autor: grzes » poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:34

maciekwu pisze: ↑
poniedziałek, 23 listopada 2020, 11:19
po zainstalowaniu przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych. Wcześniej tego nie było. Trochę to uciążliwe.
Zmieniło się po zmianie wielkości czcionki. Jest już OK.

Natomiast nie rozumiem tego pierwotnego problemu - co oznacza "przy każdym otwarciu programu muszę łączyć się z bazą danych"?
Pierwsze włączenie geoorganizera, po uruchomieniu komputera powoduje załączenie się prac geodezyjnych z przed przejścia na pracę z bazą danych na serwerze, kiedy pracowałem na wersji jednostanowiskowej. Plik taki jest zapisany w katalogu C:\Users\Public\Documents\Geo Organizer. A powinien z C:\Geo Organizer jak to robiła wcześniejsza wersja programu. Musiałem łączyć się za każdym razem przez Narzędia-połączenie z bazą danych. Wtedy też nie zapamiętywały mi się ustawienia Parametry połączenia z serwerem.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 24 listopada 2020, 10:54
autor: Jurek B.
Proszę o telefon do mnie jeśli nadal są problemy z tym połączeniem - spróbuję pomóc online.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: środa, 25 listopada 2020, 10:05
autor: piotr j.
Jurek B. pisze: wtorek, 24 listopada 2020, 10:54 Proszę o telefon do mnie jeśli nadal są problemy z tym połączeniem - spróbuję pomóc online.
Panie Jurku, zadzwonię w innym terminie, teraz nie mam tego komputera przy sobie. Ale przeinstalowałem geoorganizer, i teraz pojawia mi się taki oto komunikat.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: czwartek, 26 listopada 2020, 13:24
autor: maciekwu
Problem z brakiem połączenia z serwerem dalej występuje. Przy pierwszym uruchomieniu Organizera po starcie systemu zaczytywana jest baza robót z pliku, a także program traci adres serwera (więc chyba go nawet nie szuka). Trzeba ponownie dodać adres serwera i zaznaczyć bza na serwerze. Następne uruchomienia przy tej samej sesji systemu są prawidłowe. Zamknięcie i ponowne otwarcie systemu powoduje znów taką samą sytuację.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: czwartek, 26 listopada 2020, 13:39
autor: Jurek B.
Serwisuję właśnie podobny przypadek i pomaga konfiguracja serwera jako usługa - opiszemy jak to zrobić jeśli trzeba.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: czwartek, 26 listopada 2020, 13:43
autor: maciekwu
Przydała by się rada gdyż jest to uciążliwe.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: czwartek, 26 listopada 2020, 14:33
autor: Wojtek P.
Na WIKI jest opis jak instalować jako usługę serwer GeoOrganizera

Re: Geo Organizer - setup testowy

: czwartek, 26 listopada 2020, 16:40
autor: piotr j.
maciekwu pisze: czwartek, 26 listopada 2020, 13:43 Przydała by się rada gdyż jest to uciążliwe.
Miałem ten sam problem, ale dzisiaj Pan Jurek pomógł mi to zainstalować jako usługę, i działa :D

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 1 grudnia 2020, 07:18
autor: pomiar
Działa bardzo fajnie. Kiedy można się spodziewać wersji oficjalnej ?
Jeszcze tylko wielka prośba, żeby coś ruszyć w sprawie zapisu bazy na serwerze. W tym momencie musi być włączony komputer w biurze co utrudnia prace zdalną.
Po zainstalowaniu Geoorganizera jako usługę nikt nie może się z nim połączyć oprócz użytkownika na komputerze gdzie jest serwer, a po zainstalowaniu jako program trzeba za każdym razem zmieniać bazę

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 1 grudnia 2020, 08:58
autor: Jurek B.
pomiar pisze: wtorek, 1 grudnia 2020, 07:18 Działa bardzo fajnie. Kiedy można się spodziewać wersji oficjalnej ?
Jeszcze tylko wielka prośba, żeby coś ruszyć w sprawie zapisu bazy na serwerze. W tym momencie musi być włączony komputer w biurze co utrudnia prace zdalną.
Po zainstalowaniu Geoorganizera jako usługę nikt nie może się z nim połączyć oprócz użytkownika na komputerze gdzie jest serwer, a po zainstalowaniu jako program trzeba za każdym razem zmieniać bazę
Jeżeli są jakiekolwiek problemy z połączeniem z serwerem, należy się kontaktować z naszym serwisem - przez forum nie ma możliwości pomóc w takiej sytuacji.
Oficjalna instalacja GeoOganizera jest zawsze dostępna w dziale Do pobrania.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 1 grudnia 2020, 09:36
autor: FaFaL
pomiar pisze: wtorek, 1 grudnia 2020, 07:18 Jeszcze tylko wielka prośba, żeby coś ruszyć w sprawie zapisu bazy na serwerze. W tym momencie musi być włączony komputer w biurze co utrudnia prace zdalną.
Rozwiązaniem może być wykupienie serwera w chmurze np. https://oktawave.com/pl/produkty/serwery-w-chmurze i tam zainstalować GeoOrganizera. Dzięki temu, że serwer będzie miał publiczne IP będzie można z dowolnego komputera na świecie (nie tylko w biurze) zarządzać swoimi robotami.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 1 grudnia 2020, 11:10
autor: grzes
To tu jeszcze dopiszę a propos instalacji GeoOrganizera w chmurze. Kiedyś to analizowałem. Możemy przygotować taki wariant że GeoOrganizer będzie utrzymywany na serwerze np w Oktawave. Żeby to się spinało finansowo to koszt utrzymania musiałby oscylować w okolicach 30-40 zł netto /m-c.(z 3Gb przestrzeni na start + 1zł za każdy dodatkowy GB).
Plusy:
- dostępność do bazy z dowolnej lokalizacji - wystarczy połączenie z internetem i można pracować z dowolnego miejsca
- niski koszt na start
- bezpieczeństwo danych - dane są w dużej dobrze zabezpieczonej serwerowni z certyfikatami bezpieczeństwa i RODO
Minusy:
- miesięczny koszt
- ponieważ prawdopodobnie będą tam przechowywane jakieś dane osobowe - konieczność zawarcia umowy podpowierzenia danych osobowych

Gdyby ktoś był zainteresowany takim rozwiązaniem to proszę dać znać. Żeby cokolwiek zacząć potrzeba co najmniej 10-15 chętnych.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: wtorek, 1 grudnia 2020, 12:13
autor: pomiar
Jurek B. pisze: wtorek, 1 grudnia 2020, 08:58
pomiar pisze: wtorek, 1 grudnia 2020, 07:18 Działa bardzo fajnie. Kiedy można się spodziewać wersji oficjalnej ?
Jeszcze tylko wielka prośba, żeby coś ruszyć w sprawie zapisu bazy na serwerze. W tym momencie musi być włączony komputer w biurze co utrudnia prace zdalną.
Po zainstalowaniu Geoorganizera jako usługę nikt nie może się z nim połączyć oprócz użytkownika na komputerze gdzie jest serwer, a po zainstalowaniu jako program trzeba za każdym razem zmieniać bazę
Jeżeli są jakiekolwiek problemy z połączeniem z serwerem, należy się kontaktować z naszym serwisem - przez forum nie ma możliwości pomóc w takiej sytuacji.
Oficjalna instalacja GeoOganizera jest zawsze dostępna w dziale Do pobrania.
Sprawa sam rozwiązałem. Po dodaniu geoorganizera jako usługi zablokowało mi port 8080 z którego korzystałem. Pomogło dodanie do wyjątków zapory w wychodzących i przychodzących tego portu

Re: Geo Organizer - setup testowy

: środa, 2 grudnia 2020, 01:48
autor: kuba288
Witam,
znalazłem taki błąd:

Wchodzę w pracę wybieram zakładkę Punkty i dodaje punkty.
Przy próbie usunięcia wszystkich punktów usuwa się tylko 1 punkt.

Re: Geo Organizer - setup testowy

: środa, 2 grudnia 2020, 08:01
autor: pomiar
Bardzo fajnie działa komunikacja z GeoOrganizerem. Mam kilka spostrzerzeń:
1 - Przydało by się dodać funkcję szukania podczas łaczenia z operatem
2 - Pdf do operatu też działa super. Istnieje możliwość dodania np eksportu dxf prosto do Geoorganizera ? ( tak samo import prosto z GO ) Fajnie by było mieć wszystko w jednym miejscu
3 - Pytanie czy w drugą stronę też może to działać ? Zakładam geoorganizerze prace i np w momencie powiązania jej z w C geo zaczytują mi się takie podstawy jak Cel pracy czy Id zgł ?