Odświeżanie przy 2 klientach

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: k_batura » wtorek, 10 stycznia 2017, 19:58

Witam
Jak wygląda sprawa odświeżania zawartości bazy danych jeśli jeden klient zmieni jakieś pole?
W tej chwili trzeba się jeszcze raz zalogować?! A może ja o czymś nie wiem?


PS: GO działa w wersji serwerowej na maszynie wirtualnej zainstalowanej na QNAPie! :) Polecam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2286
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: grzes » wtorek, 10 stycznia 2017, 20:30

Główna lista prac jest ładowana na starcie programu (dodam moze jakis przycisk do jej odswiezania). Natomiast każde wejscie do edycji pracy ładuje aktualny stan z bazy i po kliknięciu OK odswieża tą pracę na głównej liście. Lista dokumentów przypisana do pracy jest ładowana przy kazdym przejsciu z pracy na pracę. Zawartość każdego dokumentu jest ładowana z bazy przy wejsciu do edycji.
Ciekawa sprawa z tym QNAP, nie wiedziałem ze takie cuda są na świecie :). Jaki to model i jakie są koszty? Ten soft do wirtualizacji jest dodatkowo płatny?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2694
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: FaFaL » wtorek, 10 stycznia 2017, 21:09

grzes pisze: Ciekawa sprawa z tym QNAP, nie wiedziałem ze takie cuda są na świecie :). Jaki to model i jakie są koszty? Ten soft do wirtualizacji jest dodatkowo płatny?
Dyski sieciowe (NAS) bardziej uznanych firm jak QNAP oraz Synology to tak naprawdę PCety. Te lepsze mają procesory typu Celeron i mają standardowo zainstalowanego Linuxa. Przy odpowiedniej ilości pamięci RAM można zainstalować maszynę wirtualną (np. z Win XP) z wykorzystaniem QEMU (darmowy) http://www.qemu.org/ .
Przykładowy model
https://www.qnap.com/pl-pl/product/model.php?II=239
Koszty za model z dwoma zatokami na dyski to ok 1200 zł (cena oczywiście bez dysków). https://proline.pl/?p=QNAP+TS-251A-2G

Dzięki odpowiednim narzędziom, zawartości takich NASów mogą być dostępne nawet na telefonie (nie trzeba być w tej samej sieci) - czyli można stworzyć swojego prywatnego dropboxa ;).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2286
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: grzes » wtorek, 10 stycznia 2017, 21:38

Uch muszę poczytać - terra incognita ...
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: k_batura » wtorek, 10 stycznia 2017, 21:44

grzes pisze:Główna lista prac jest ładowana na starcie programu (dodam moze jakis przycisk do jej odswiezania)
Przycisk powinien wystarczyć

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: k_batura » wtorek, 10 stycznia 2017, 22:03

grzes pisze:Jaki to model i jakie są koszty? Ten soft do wirtualizacji jest dodatkowo płatny?
1. Trzeba tylko przed zakupem NASa sprawdzić czy obsługuje wirtualizacje, np https://www.qnap.com/solution/virtualiz ... =supported

2. Fafal - pamięci musi być >= 2GB z tym, że "The memory available to VMs is the total system memory with the memory reserved for the Turbo NAS subtracted". Czyli minimum 4GB :). Ja kupiłem 2GB i musiałem dokupić kość 8GB za 325 zł.

3. Soft który obsługuje Wirtualne maszyny to Virtualization Station. Darmowy tak jak wszystkie możliwe programy rozszerzające możliwości NASa. Programów jest kilkadziesiąt.

4. Koszty: niemałe
- NAS TS251A-2G 1149 zł
- Dysk 1GB WD Red 300 zł (drugi do RAIDa później)
- RAM 8GB 325 zł
- Windows 7 pro z fakturą 29 zł
wszystko brutto

5. Możliwości: przeogromne! Np.:
- własna chmura tak jak dropbox
- własny serwer FTP (czasami się przydaje do wymiany dużych plików)

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: ariel0-0 » środa, 11 stycznia 2017, 11:26

Koszty spore i wydaje mi się, trochę przesadzone jak dla GO.
U mnie za serwer robi PC-stick http://modecom.com/freepc/
z dokupiona kartą pamięci 16GB. Łączny koszt ok 500 zł
Na razie się sprawdza i wydajność zdaje się być wystarczająca dla GO.
Działa sprawnie nawet przez VPN Hamachi.
Zobaczymy jak będzie się sprawował dalej, w miarę zapełniania bazy i folderów.
Oczywiście, ma swoje ograniczenia ale ze względu na koszty mogę polecić.
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2694
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: FaFaL » środa, 11 stycznia 2017, 12:06

Ariel, masz rację. Sam używam takiego komputerka podłączonego do telewizora, ale takie NASy (może tańsze) to w sumie powinien być obowiązkowy element każdej firmy. Składujemy co raz więcej danych, wrzucamy je na dyski, a te niestety czasem padają. Dlatego NAS z włączonym RAIDem 1 jest super rozwiązaniem.

A tak prywatnie, to powoli zbieram na takiego NASa firmy QNAP ponieważ chcę na nim zrobić domową bibliotekę multimediów (zdjęcia, kupione filmy). Zwłaszcza, że można zainstalować serwer PLEX.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: k_batura » środa, 11 stycznia 2017, 12:20

ariel0-0 pisze:Koszty spore i wydaje mi się, trochę przesadzone jak dla GO.
100% racji!

Tylko, że oprócz GO serwerek pełni jeszcze rolę serwera multimediów (filmy, zdjęcia), FTP, chmura (dostęp do NASa z terenu)... etc.

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: giekon » poniedziałek, 16 stycznia 2017, 09:43

My na QNAPie od kilku lat działamy. GO nie używamy ale samo C-geo daje radę oczywiście po uprzednio ustalonych regułach zakładania projektów itd. W szczytowej chwili 7 komputerów śmigało aż miło :)
---
Pozdrawiam
Grzesiek

PBG
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 27 listopada 2007, 22:47
Kontakt:

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: PBG » środa, 28 lutego 2018, 17:51

giekon pisze:My na QNAPie od kilku lat działamy. GO nie używamy ale samo C-geo daje radę oczywiście po uprzednio ustalonych regułach zakładania projektów itd. W szczytowej chwili 7 komputerów śmigało aż miło :)
Jako dysk zewnętrzny, czy maszyna wirtualna ? Interesuje mnie to bo muszę, dać możliwość dostępu do projektów c-geo i nie tylko, (pliki dwg, pliki offic`a) również na zewnątrz.
http://pbg.net.pl

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: giekon » czwartek, 1 marca 2018, 10:10

Witam,
A jaka jest różnica między zewnętrznym a wirtualnym? Aż tak to się nie znam, podłączał mi to informatyk :roll: W "Moim komputerze" nie jest on widoczny jak inne dyski, w "Sieci" widoczny jest jako magazyn...
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Odświeżanie przy 2 klientach

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 1 marca 2018, 14:07

Polecam rozważyć magazyn w chmurze. Od jakiegoś czasu z powodzenie wykorzystuję Onedrive od Microsoft. Z pakietem Office365 mam ponad 1Tb przestrzeni, którą można udostępnić. Najnowszy klient usługi widzi wszystkie pliki w chmurze i pobiera fizycznie na komputer tylko na żądanie. Fizyczny serwer zajmuje się już tylko Geo organizerem.
Have a nice day

ODPOWIEDZ