Numeracja robót

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
geobud
_
_
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2017, 12:35

Numeracja robót

Post autor: geobud » piątek, 27 stycznia 2017, 16:46

Proszę o stworzenie możliwości segregowania robót w kolejności numerycznej i jeśli to możliwe włączenie lub wyłączenie autonumeracji
Pozdrawiam SW

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 19:55

Sortowanie po numerze jest możliwe o ile numerujemy w jakims schemacie i uzupełniamy numer o zera (sortujemy przez klikanie na nazwę kolumny). Jeśli numeracja jest bardziej skomplikowana to niestety w obecnej wersji nie da sie prawidłowo posortować bo numer jest składową ciągu znaków w bazie danych a nie wartością numeryczną.
Można posortować (menu Narzedzia) w kolejności wprowadzania. Autonumeracje włącza/wyłącza sie w tym oknie:
autonum.png
autonum.png (32.41 KiB) Przejrzano 3564 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Numeracja robót

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 2 lutego 2017, 13:13

Czy można zastosować ten sam schemat numeracji do faktur. Mamy tu zarówno przedrostek jak i zera wiodące, o których pisałem w odnośnym wątku. 
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » czwartek, 2 lutego 2017, 20:44

ariel0-0 pisze:Czy można zastosować ten sam schemat numeracji do faktur. Mamy tu zarówno przedrostek jak i zera wiodące, o których pisałem w odnośnym wątku. 
ja w fakturach mam przygotowane pole w bazie na przedrostek - tylko nie mam czasu to oprogramowac - ale pamietam o tym
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » środa, 19 lipca 2017, 18:36

Witam. Zgłaszam około 1000robót rocznie. Wcześniej prowadziłem zastawienie prac w exelu. Zakupiłem GeoOrganizer i powoli się przestawiam na ten program. Ale mam pewną uwagę. czy muszę numerować roboty z zewami wiodącymi tzn. 001/2017 099/2017 ? Jeśli wpiszę 22/2017 (bez zera przed 22) to robotę wstawia mi za robotą 200/2017. To jeszcze jestem w stanie przełknąć ale...co z robotami z ubiegłych lat? Teraz robota 11/2016 jest przed robotą 12/2017. Robi się chaos. Według mnie roboty powinny być podzielone (np tak jak zakłądki w exelu) rocznikami. Zestawienie robót z 2016 powinno być w innej zakłądce niż roboty z 2017. Jeśli tego nie zrobicie to co będzie po 5 latach? 5000robót w jednym miejscu? Jak to ogarnąć? Jak się doszukać konkretnej roboty w gąszczu innych. Pozdrawiam i liczę na propozycje. Pozdrawiam

kristof
____
____
Posty: 182
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Numeracja robót

Post autor: kristof » czwartek, 20 lipca 2017, 08:09

Zgadzam się z "rewolweowcem". Aż tyle robót to nie mam ale przy dużej ilości zaczyna się problem. Proponuję zrobić coś aby segregować je np. do danego roku i potem założyć nowy rok - 2016, 2017, 2018 itd, ale trzeba by pomyśleć aby kontrahentów pozostawiać w bazie na stałe.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » czwartek, 20 lipca 2017, 12:03

W kwestii sortowania to troche moim bledem bylo wrzucenie całego numeru do jednego pola i traktowanie go jako łancuch tekstowy. Ale właśnie wymyśliłem jak to dobrze sortować bez zer. W wersji testowej już to wrzuciłem.
Co do ograniczenia wyswietlania do roku to czemu nie stosować filtrowania? To jest szybkie, elastyczne, pamieta stan po restarcie programu, łatwo włączać/wyłączać [3] (po kliknieciu [1] wybieramu opcję "Inne"):
org_filtr.png
org_filtr.png (35.87 KiB) Przejrzano 3158 razy
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 832
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Numeracja robót

Post autor: maciekwu » czwartek, 20 lipca 2017, 12:38

po zainstalowaniu setup'u testowego roboty uporządkowały się. Próba zmiany numeru jednej z robót wygenerował błąd "List index out of bounds (0)." Przy próbie otwarcia programu zniknęły roboty. Obecnie program nie otwiera się tylko uporczywie melduje przywołany błąd.
Odinstalowałem i zainstalowałem poprzednią wersję roboty powróciły. Uporządkowałem numery robót i zainstalowałem ponownie test. Działa OK.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » czwartek, 20 lipca 2017, 12:56

Jednak był bład - prosze raz jeszcze pobrac setup_test i zainstalowac
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » sobota, 22 lipca 2017, 09:57

Sortowanie rzeczywiście pomaga ale imho nie jest rozwiązaniem. Porządek w robotach będzie jeśli w jakiś sposób rozdzieli się roczniki. Jeśli nie jest to większy problem założenie różnych "form" czy tam "canwasów" dla kolejnych roczników będzie najoptymalniejszym rozwiązaniem i znacznie zwiększy walory użytkowe programu. Zastanów się spokojnie nad tym rozwiązaniem:) oczywiście jeśli jestem jedyną osobą chętną do tej zmiany to zrozumiem że się tym nie zajmiecie.
Troszkę offtop: kolorowanie całych wierszy a nie tylko jednej kolumny znacznie poprawi użytkowość programu. Przetestowałem na exelu. Od razu rozróżniam roboty "w ośrodku" "do odbioru" "zakończone" "pomierzone" itp. Mój arkusz kalkulacyjny od dawien dawna zawiera kolorowanie całych wierszy i uwierz mi, że to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam serdecznie i liczę chociaż na zastanowienie się nad moimi uwagami.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » sobota, 22 lipca 2017, 12:09

Rewolwerowiec pisze:Sortowanie rzeczywiście pomaga ale imho nie jest rozwiązaniem. Porządek w robotach będzie jeśli w jakiś sposób rozdzieli się roczniki. Jeśli nie jest to większy problem założenie różnych "form" czy tam "canwasów" dla kolejnych roczników będzie najoptymalniejszym rozwiązaniem i znacznie zwiększy walory użytkowe programu. Zastanów się spokojnie nad tym rozwiązaniem:) oczywiście jeśli jestem jedyną osobą chętną do tej zmiany to zrozumiem że się tym nie zajmiecie.
Troszkę offtop: kolorowanie całych wierszy a nie tylko jednej kolumny znacznie poprawi użytkowość programu. Przetestowałem na exelu. Od razu rozróżniam roboty "w ośrodku" "do odbioru" "zakończone" "pomierzone" itp. Mój arkusz kalkulacyjny od dawien dawna zawiera kolorowanie całych wierszy i uwierz mi, że to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam serdecznie i liczę chociaż na zastanowienie się nad moimi uwagami.
Powyzej opisalem filtrowanie - nie pomaga? Rozbijania na zakładki nie będzie. Co do kolorowania to z tego co pamietam uzyty system skorek przykrywal kolory ale sprawdze to jeszcze
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » sobota, 22 lipca 2017, 14:06

Zamiast "sortowanie" miałem na myśli "filtrowanie" i rzeczywiście jest jakimś tam obejściem mojego problemu. Osobiście jestem zwolennikiem "zamknięcia ubiegłego roku" i oddzielenia go grubą kreską od roku bieżącego. Pozdrawiam
PS. A może by tak w menu>filtry dodać do wyboru %2016 %2017 itp. A co roku z aktualizacją programu dodawać kolejny rok(przez to każdy będzie wykupywał aktualizację:P Albo dać możliwość definiowania filtrów żeby były dostępne w tym menu. Twój sposób filtrowania jakoś mi nie leży. Wpisuję tak jak Ty %2016 szukam robót potem wracam do wyświetlania wszystkich robót i za każdym razem muszę wpisywać od nowa jeśli chcę powrócić do filtra 2016. Na dłuższą metę będzie to irytujące a definicje filtrów trochę pomogą. Choć może się czepiam niepotrzebnie.
Podstawa żeby roboty z 2016 były przed robotami z 2017 tzn 995/2016 996/2016 1/2017 2/2017
bo teraz jest taka kolejność 1/2016 1/2017 2/2016 2/2017 Całkowity chaos a to już jest większy problem, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » sobota, 22 lipca 2017, 18:10

w setupie testowym zmienione sortowanie, dodane filtry do menu i kolorowanie wiersza (Opcje)
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » niedziela, 23 lipca 2017, 16:11

Okazuje się że wygasła mi licencja na update. Wykupiłem i czekam z niecierpliwością na możliwość wytestowania nowej wersji. Generalnie program bardzo mi się podoba a jeszcze bardziej profesjonalne podejście do ewentualnych uwag użytkowników tego programu. Mam jeszcze malutką sugestię. Można by w informacjach o programie wyświetlać aktualną wersję i numerować kolejne updaty na stronce. Wtedy łatwiej jest użytkownikowi dowiedzieć się czy ma aktualną wersją programu. Ale to taka tyci tyci uwaga i nie musi być brana pod uwagę:) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » poniedziałek, 24 lipca 2017, 13:54

Uruchomiłem udostępnioną wersję programu z poprawkami. Moim zdaniem jest bliska ideału. Odpadłą mi zbędna kolumna z kolorem, która tylko zabierała i tak brakujące już miejsce kolumnowe, a i tak mam pokolorowane całe wiersze. Zdefiniowane filtry też są sporym udogodnieniem. No i na koniec sortowanie bez zastrzeżeń. Najstarsze roczniki na początku, najnowsze na końcu. Jeszcze raz dziękuję i sądzę, że nie tylko ja będę zadowolony z tych korekt. Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » poniedziałek, 24 lipca 2017, 14:04

Rewolwerowiec pisze:Uruchomiłem udostępnioną wersję programu z poprawkami. Moim zdaniem jest bliska ideału. Odpadłą mi zbędna kolumna z kolorem, która tylko zabierała i tak brakujące już miejsce kolumnowe, a i tak mam pokolorowane całe wiersze. Zdefiniowane filtry też są sporym udogodnieniem. No i na koniec sortowanie bez zastrzeżeń. Najstarsze roczniki na początku, najnowsze na końcu. Jeszcze raz dziękuję i sądzę, że nie tylko ja będę zadowolony z tych korekt. Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się że teraz działa zgodnie z oczekiwaniami.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Numeracja robót

Post autor: ariel0-0 » środa, 26 lipca 2017, 12:05

Czy dałoby się ustawić biały kolor czcionki dla wierszy wypełnionych ciemnym kolorem?
Załączniki
kolory.JPG
kolory.JPG (47.98 KiB) Przejrzano 2939 razy
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » środa, 26 lipca 2017, 12:24

Nie wiem czy nie prosciej byloby zastapic ten ciemny jasniejszym. Jak bede miał wolną chwilę to mogę pogrzebać jak wyliczac ktory kolor jest ciemny ale to na pewno nie w najblizszych dniach.
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » środa, 16 sierpnia 2017, 22:23

To jeszcze mała uwaga. Jak klikam jakiś wiersz z robotą to często czcionka zmienia kolor na biały i cały wiersz jest nieczytelny (np jeśli tło jest żółte). Da się z tym żyć, ale może uda Ci się coś na to poradzić. Pozdrawiam
PS. Wiem że mogę zastosować ciemniejsze kolory tła ale się przyzwyczaiłem, roboty "w ośrodku" muszą być na żółto :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Numeracja robót

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 17 sierpnia 2017, 18:01

Przy kolorowaniu całych wierszy trzeba szukać aktywnego, tego z białą czcionką. Wróciłem do kolumny z kolorem
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » sobota, 19 sierpnia 2017, 23:22

W wersji testowej dodałem:
- sprawdzanie czy kolor jest ciemny (wtedy zmiana koloru czcionki na biały)
- usunąłem kolorowanie dla aktywnego (podświetlonego) wiersza
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » niedziela, 20 sierpnia 2017, 11:00

Jest super. Dzięki

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » czwartek, 24 sierpnia 2017, 09:12

Przydałby się również przycisk "cofnij". Czasem coś niechcący mogę zmienić w tabeli robót i taki przycisk ułatwia życie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Numeracja robót

Post autor: grzes » czwartek, 24 sierpnia 2017, 19:58

Rewolwerowiec pisze:Przydałby się również przycisk "cofnij". Czasem coś niechcący mogę zmienić w tabeli robót i taki przycisk ułatwia życie. Pozdrawiam
Chodzi o edycję danych pracy? Jesli tak to tylko "Anuluj" - nic więcej w najblizszym czasie nie będę mógł dodać.
pozdrawiam
grzes

Rewolwerowiec
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 21:10

Re: Numeracja robót

Post autor: Rewolwerowiec » piątek, 25 sierpnia 2017, 21:02

Chodzi o przypadkową zmianę statusu roboty. Przykładowo kliknąłem prawy myszki na robocie i zmieniłem jej status, tyle że nie wiem czy na dobry (z różnych powodów)a chcę wrócić do statusu pierwotnego. Tylko jaki był pierwotny? Przycisk cofnij rozwiązałby problem. W exelu było łatwiej bo w takiej sytuacji wychodziłem z programu bez zapisu. Tutaj wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym. Oczywiście nie uważam tego za wadę. Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ