współpraca z C-Geo

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » środa, 30 sierpnia 2017, 09:12

zauważyłem w C-geo na poziomie raportów możliwość współpracy z GeoOrganizerem. Bardzo mi się ta idea podoba. Chciałbym z tego korzystać. Nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób zainstalować i skonfigurować oba programy do tej współpracy. Nie pracuję w sieci i oba programy zainstalowane są na jednym komputerze. Będę wdzięczny za radę.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6599
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: Jurek B. » środa, 30 sierpnia 2017, 11:29

Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (104.29 KiB) Przejrzano 6908 razy
Cały proces wygląda tak:
1. Konfiguracja:
- w menu Raporty, ikonka GeoOrganizer, okno podglądu prac GeoOrganizera, tam pasek ikonek: wpisać nazwę i hasło użytkownika GeoOrganizera. Jeśli to instalacja na jednym komputerze - powinno to wystarczyć by po wciśnięciu ikonki Połącz, zobaczyć listę prac GeoOrganizera.
2. Przenoszenie dokumentów z C-GEO do GeoOrganizera:
- zaznaczone wczesniej raporty zostaną umieszczone w podświetlonej pracy na liście, po wciśnięciu ikonki Zapisz
3. Przenoszenie dokumentów z GeoOrganizera:
- dotyczy to wyłącznie dokumentów dodawany w GeoOrganizerze ikonką "+" w dolnej części danych pracy, a konkretnie tych widocznych pod kreską - obrazek:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (98.63 KiB) Przejrzano 6908 razy
- po kliknięciu na znalezionej pracy na liście i wciśnięciu "+", należy wskazać dokument i nacisnąć ikonkę Wczytaj" - dokument pojawi się na liście raportów C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » środa, 30 sierpnia 2017, 12:42

nie bardzo wiem jak ustalić login i hasło do GeoOrganizera. Do tej pory przy otwieraniu pomijałem logowanie ( miałem zainstalowaną wersję jednostanowiskową)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 30 sierpnia 2017, 13:13

maciekwu pisze:nie bardzo wiem jak ustalić login i hasło do GeoOrganizera. Do tej pory przy otwieraniu pomijałem logowanie ( miałem zainstalowaną wersję jednostanowiskową)
Jedyne rozwiazanie na ten moment to instalacja serwera geoorganizera i przeniesienie bazy do niego. Zobaczę później czy da się łączyć z c-geo bez serwera
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » środa, 30 sierpnia 2017, 14:06

zainstalowałem serwer otrzymuję IP ale nie wiem jak ustalić login i hasło

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 30 sierpnia 2017, 15:23

Jesli wszystko jest na tej samej maszynie to ip: 127.0.0.1. Login i haslo puste powinny zadzialac. Tylko na początek proszę skonfigurowac geoorganizera zeby dzialal z serwerem a nie lokalnie
serw.png
serw.png (12.07 KiB) Przejrzano 6845 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 132
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: tomek_79 » środa, 30 sierpnia 2017, 16:10

u mnie wyświetla podczas próby połączenia pomimo wpisania dobrego IP i PORTU oraz LOGINu i HASŁA komunikat
o treści :BŁĘDNY LOGIN LUB HASŁO

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 30 sierpnia 2017, 16:23

tomek_79 pisze:u mnie wyświetla podczas próby połączenia pomimo wpisania dobrego IP i PORTU oraz LOGINu i HASŁA komunikat
o treści :BŁĘDNY LOGIN LUB HASŁO
Pewnie jest jak w komunikacie. To w c-geo czy w GO? Pusty login i haslo dziala?
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » środa, 30 sierpnia 2017, 16:25

udało mi się połączyć bez loginu i hasła. Teraz pytanie jak przenieść na serwer dotychczasowe roboty?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 30 sierpnia 2017, 16:31

maciekwu pisze:udało mi się połączyć bez loginu i hasła. Teraz pytanie jak przenieść na serwer dotychczasowe roboty?
Wystarczy zamknąc serwer, skopiowac plik roboty.geo z users/public/documents/Geo Organizer do katalogu serwera i uruchomic serwer
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » środa, 30 sierpnia 2017, 16:49

działa jest Ok. Dzięki za pomoc.
Ale mam uwagę czy sugestię. W GeoOrganizerze mam roboty pogrupowane wg. Ośrodków. Tak się przyzwyczaiłem i tak w moim przypadku jest najwygodniej. Czy z poziomu C-Geo nie da się tak pogrupować? Nie widzę takiej kolumny.
Zaimportowałem do GO raport z C-Geo i jest super, ale.. Mam w C-Geo skonfigurowane raporty, nagłówek, wstawianie ID roboty, nazwa firmy itd. Niestety w GO to wszystko jest utracone. Czy da się na to coś zaradzić? Zależy mi na zoptymalizowanym tworzeniu operatu w jednym miejscu, ale w formie nadającej się do ostatecznego wydruku ( a gdyby tak jeszcze z automatycznie tworzonym spisem treści i numerowaniem stron).

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 31 sierpnia 2017, 10:29

Ad1 Kolumna bedzie dodana w najblizszej aktuaqlizacji
Ad2 Proszę wykonać eksport z pozycji podglądu wydruku (w raportach albo bezpośrednio w każdym zadaniu obliczeniowym):
org_zapisz.png
org_zapisz.png (13.36 KiB) Przejrzano 6721 razy
Jeszcze mi sie przypomnialo w kwestii przenoszenia bazy. Jeśli ustawiona jest opcja zapisu dokumentów tak:
org_dok.png
org_dok.png (27.4 KiB) Przejrzano 6721 razy
To oprocz roboty.geo trzeba przeniesc jeszcze katalogi "dokumenty" i "skany".
Jezeli dodajemy duzo dokumentow to zalecałbym własnie takie ustawienie. Wtedy dokumenty nie są ładowane do pliku bazy "roboty.geo" i jego ew. uszkodzenie nie powoduje utraty dokumentów. Uzyty silnik (SQLite) nie powinien powodować żadnych problemów ale zawsze zostaje mozliwość fizycznych problemow z dyskiem.
Nalezy tylko pamietać o robieniu kopii zapasowych zarówno pliku roboty.geo jak i ww katalogów
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:19

teraz wydruki są prawidłowe.
zmieniłem ustawienie przechowywania druków i skanów. Chciałbym by znajdowały się w katalogu głównym programu (tam zresztą znajdują się po instalacji) ale program przy zmianie ustawienia utworzył te katalogi w user\public. Co można z tym zrobić? Jeżeli można.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 31 sierpnia 2017, 14:28

Jeśli połączenie jest przez serwer to dokumenty zapisuja sie w katalogu serwera. Na wszelki wypadek proszę zrobic test- dodac jakis dokument i sprawdzic gdzie sie zapisal.
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » czwartek, 31 sierpnia 2017, 17:35

W GO wybrana jest opcja położenie plików i dokumentów w katalogach na dysku ale zapisywanie odbywa się w pliku roboty.geo w katalogu serwera

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 31 sierpnia 2017, 20:36

maciekwu pisze:W GO wybrana jest opcja położenie plików i dokumentów w katalogach na dysku ale zapisywanie odbywa się w pliku roboty.geo w katalogu serwera
A nie w katalogu Dokumenty w katalogu serwera?
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » czwartek, 31 sierpnia 2017, 22:05

nie. Serwer i GO znajdują się w jednym katalogu. W tym katalogu utworzył się podkatalog Dokumenty i Skany przy instalacji serwera. Przy przestawieniu opcji na zapis w katalogu na dysku utworzył się katalog Dokumenty i skany w \user\Public ale przy zapisie dokumentu nic nie zostało zapisane w żadnym z nich natomiast po godzinie zmiany pliku roboty.geo widać, że tam nastąpił zapis.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 1 września 2017, 10:59

To ja jeszcze doprecyzuje co dla tej opcji zapisu w folderach oznacza dokument. Do tych folderów lecą dokumenty dodawane opcją "Dodaj plik" i to co wrzucamy na zakładce "Dokumenty skanowane". Czyli jesli tworzymy sobie repozytorium wszelakich plików związanych z pracą to te pliki nie będą zapisywane w roboty.geo. Tylko to co generowane jest bezpośrednio w GO zapisywane jest w roboty.geo.
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » piątek, 1 września 2017, 12:17

a gdzie lokuje się raport przejęty z C-geo? Czy nic się nie przejmuje, a tylko następuje powiązanie. Jeżeli tak to gdy zarchiwizuję rok i przeniosę do archiwum to GO utraci połączenie z raportem?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2443
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 1 września 2017, 12:32

Raport z c-geo do roboty.geo a projekt z c-geo do katalogu Dokumenty.
Do GO leci kopia raportu wykonana w momencie wysylania
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » piątek, 1 września 2017, 13:09

to już wszystko (chyba wiem) dzięki za pomoc.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » czwartek, 27 sierpnia 2020, 15:40

jeżeli mam wiele raportów w C-geo i potrzebuję zapisać je do organiera odrębnie : np osobno WZDE dl punktów osobno wykaz punktów pomierzonych osobno szkic polowy itd to za każdym przeniesieniem muszę wychodzić z okna przeniesienia do Organizera i ponownie po wybraniu raportu naciskać przeniesienia wybierać robotę. Czy nie dałoby się aby procedura przenoszenia pozostawała otwarta z wybraną robotą, a eksporty dokonywałby się po wybraniu raportu i kliknięciu przenieś. Byłoby to wg. mnie bardzo wygodne
Po wyeksportowaniu do Geo Organizera raport pojawia się dopiero po ponownym wejściu do roboty, nie jest to za wygodne.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6599
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: Jurek B. » niedziela, 30 sierpnia 2020, 15:44

W wersji testowej Grześ zmienił typ okna komunikacji z GeoOrganizerem w module Raporty w C-GEO. Teraz to okno po wywołaniu umożliwia powrót do menu Raportów C-GEO i wybór innego raportu. Aby powrócić do okna komunikacji z GeoOrg, wystarczy ponownie kliknąć w ikonkę GeoOrg w raportach, albo zmniejszyć wielkość okna C-GEO i kliknąć w okno GeoOrganizera ukryte pod oknem C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 31 sierpnia 2020, 09:32

Działa super dzięki.
Ale jest jeszcze jeden problem. Wysyłam do Ogranizera raporty po wyświetleniu ich w edytorze gdyż dopiero wtedy wstawiony jest nagłówek i stopka. Przy takim eksporcie to nie działa, trzeba zamknąć okno wysyłania do organizera następnie zamknąć edytor i wybrać następny raport i da capo al fine.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6599
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: współpraca z C-Geo

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 31 sierpnia 2020, 12:38

Zmodyfikowaliśmy tą opcję w podglądzie raportu - proszę w aktualnym testowym C-GEO sprawdzić - powinno być lepiej.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ