Automatyzacja zakładania prac geodezyjnych

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Aoschin
_____
_____

Automatyzacja zakładania prac geodezyjnych

Post autor: Aoschin »

Yo!
Rozwijamy w firmie automatyzację o kolejny krok dodając system CRM i jesteśmy wreszcie gotowi na połączenie wielu używanych przez nas aplikacji w jeden organizm. Praktycznie wszystko czego używamy spinamy przez API, zostaje kwestia GeoOrganizera.
Jakie są szanse, żeby powstała opcja dodawania pracy przez POST i pozyskiwania danych o pracy podobnym zapytaniem?
Ważne byłoby dla mnie mieć dostęp do pól użytkownika.
GeoOrganizer stoi u nas jako serwer-usługa.

Nie jest to element krytyczny, ale takie ciężkie NiceToHave - ilość błędów we wprowadzaniu danych ręcznie przekracza wszelkie pojęcie i chcę się pozbyć elementu ludzkiego ile tylko się da.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
_____
_____

Re: Automatyzacja zakładania prac geodezyjnych

Zgaduję, że to masa roboty i szanse raczej niskie?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

Masa chyba nie, tylko cała masa innych tematów nie pozwala się nawet dokładniej przyjrzeć. Pamiętam że do tego serwera GO mozna dodawać endpointy. Pytanie czy ten Pana serwer działa tylko w sieci lokalnej (tam autoryzacja uzytkownika jest dość skomplikowana, trzeba by pozwolić na pominięcie logowania, więc poza siecią lokalną byłby to problem)
pozdrawiam
grzes
Aoschin
_____
_____

grzes pisze: 14 maja 2025, 21:11 Masa chyba nie, tylko cała masa innych tematów nie pozwala się nawet dokładniej przyjrzeć. Pamiętam że do tego serwera GO mozna dodawać endpointy. Pytanie czy ten Pana serwer działa tylko w sieci lokalnej (tam autoryzacja uzytkownika jest dość skomplikowana, trzeba by pozwolić na pominięcie logowania, więc poza siecią lokalną byłby to problem)
Jest to serwer zewnętrzny, konkretnie mam Droplet na DigitalOcean. Chcę spiąć wszystkie systemy przez workflow'y n8n.
Między appką do project menagmentu, CRM i jeszcze jedną mam wszystko pospinane przez REST API i dane sobie lecą, GO, wiąż uzupełniam ręcznie.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Tu jest serwer z usługą 'addpraca'. Oczekuje ona w POST/PUT dane w postaci:

Kod: Zaznacz cały

[{"NumerRoboty":"1","Wykonawca":"GEO","AdresWykonawcy":"","IdWykonawcy":5,"IdZleceniodawcy":-1,"KontaktDoWykonawcy":"","OpisRoboty":"","OpiekunRoboty":"","Teryt":"","Wojewodztwo":"","Powiat":"","Gmina":"","Obreb":"","Uwagi":"","Zakonczona":false,"DataRozpoczecia":"2025-05-15","DataZakonczenia":"","DataPlanZakonczenia":"2026-05-15","IdOsrodek":-1,"DokMiejsc":"Psarskie","Status":"","UserData":{"Dane_dod1":"a","Dane_dod2":"b"},"Miejsc":"","Ulica":"","Koszty":{},"NrZgloszenia":"","Opcje":{"PowHa":"1","Koszt":0,"KKoszty":0,"P":1},"Dzialki":"","CenaUzgodniona":0,"Kolor":536870911,"Obmiar":{},"Kosztorys":"","KosztorysTab":{},"Rodzaj":"","LastStatus":"","DataStatus":{},"czynnosci":{},"czas":0,"Weryfikacja":0,"Etapy":null,"Akt_etap":"","Akt_etap_p":null,"Akt_etap_k":null,"Akt_etap_nr":0,"Etap_ilosc":0,"IdKierownik":5}]
Dane_dod1, Dane_dod2 to przykladowe pola uzytkownika
Do wywołania być moze trzeba bedzie dodac do adresu serwera "/root"
pozdrawiam
grzes
Aoschin
_____
_____

grzes pisze: 15 maja 2025, 10:54 Tu jest serwer z usługą 'addpraca'. Oczekuje ona w POST/PUT dane w postaci:

Kod: Zaznacz cały

[{"NumerRoboty":"1","Wykonawca":"GEO","AdresWykonawcy":"","IdWykonawcy":5,"IdZleceniodawcy":-1,"KontaktDoWykonawcy":"","OpisRoboty":"","OpiekunRoboty":"","Teryt":"","Wojewodztwo":"","Powiat":"","Gmina":"","Obreb":"","Uwagi":"","Zakonczona":false,"DataRozpoczecia":"2025-05-15","DataZakonczenia":"","DataPlanZakonczenia":"2026-05-15","IdOsrodek":-1,"DokMiejsc":"Psarskie","Status":"","UserData":{"Dane_dod1":"a","Dane_dod2":"b"},"Miejsc":"","Ulica":"","Koszty":{},"NrZgloszenia":"","Opcje":{"PowHa":"1","Koszt":0,"KKoszty":0,"P":1},"Dzialki":"","CenaUzgodniona":0,"Kolor":536870911,"Obmiar":{},"Kosztorys":"","KosztorysTab":{},"Rodzaj":"","LastStatus":"","DataStatus":{},"czynnosci":{},"czas":0,"Weryfikacja":0,"Etapy":null,"Akt_etap":"","Akt_etap_p":null,"Akt_etap_k":null,"Akt_etap_nr":0,"Etap_ilosc":0,"IdKierownik":5}]
Dane_dod1, Dane_dod2 to przykladowe pola uzytkownika
Do wywołania być moze trzeba bedzie dodac do adresu serwera "/root"
Niby wszystko okay, działa na ~/root/addpraca, ale mam non stop 400 - bad request.
Mogę prosić o przykład z minimalną ilością uzupełnionych danych? Resztą się sam pobawię.
Ewentualnie, jeżeli to nie wina zapytania, to mam tu jakąś autoryzację dodać? Dane logowania user'a GeoOrganizer, coś?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Minimalna ilość to np [{"NumerRoboty":"1abc"}] - logowanie jest na razie pomijane dla addpraca. Na pewno jest robiony post a nie przypadkiem get?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Proszę jeszcze raz pobrać tego zip-a z serwerem i go podmienić. Chyba zapomniałem dodać zwracania "success" - może to jest przyczyną problemów.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
_____
_____

Wszystko złoto!

Oczywiście zapomniałem odświeżyć bazy robót i kierowałem się tylko kodem z requesta.

Wrócę z feedback'iem za parę tygodni jak to wszystko śmiga, a gdyby ktoś był ciekaw jak to wszystko działa to proszę PM, podzielę się tym co mam.

Jak zwykle super wsparcie, dzięki! :)
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ