Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Dział z ogólnymi poradami dla użytkowników programu C-Geo, rozwiązaniami (nie)typowych problemów, przypomnieniem starych funkcji programu oraz opisami nowych lub tych jeszcze nieodkrytych ;)
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: logis »

Pyt.: Od ostatniej aktualizacji C-Geo, mapa tworzy się z krzyżykami na pikietach.
Zaciemnia to szczegóły na mapie. Czy zmieniło się coś w programie
i czy można to w jakiś sposób wyłączyć ?
Mapa.jpg
Mapa.jpg (61.15 KiB) Przejrzano 10454 razy
Odp.: Ta opcja weszła wraz z najnowszą aktualizacją. Można ją wyłączyć
w Opcje > Parametry programu > Mapa > Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów.
Wprowadzono to, aby można było łatwo zauważyć, gdzie znajdują się wierzchołki obiektów.
W przypadku obiektów importowanych z formatów wektorowych takich jak
DXF, wierzchołki są reprezentowane przez punkty ,,ukryte'' i nie zawsze
widać, gdzie się tak naprawdę znajdują. Dla punktów/obiektów rysowanych
natywnie w C-Geo punkty są widocznie jednoznacznie, wtedy opcję można wyłączyć.
Takie znaczniki/krzyżyki są w C-Geo od dawna jako reprezentacja punktów
głównych warstwic (czyli krzywych). Teraz wprowadziliśmy je dla wszystkich
obiektów.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 338
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: arttiq »

a czy można dodać opcję wyłączania znaczników dla podpiętych map w tle?
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: Jurek B. »

Na razie nie ma szans, tylko przez wejście do tamtej mapy i zmianę opcji tam, a potem odświeżenie widoku bieżącej mapy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1378
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze:Na razie nie ma szans, tylko przez wejście do tamtej mapy i zmianę opcji tam, a potem odświeżenie widoku bieżącej mapy
A chociaż ikonę na pasku narzędzi do włączenia/wyłaczenia znaczników ?
kasprol
____
____
Posty: 142
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: kasprol »

Popieram pomysł z ikoną.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1378
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: MarekOtt »

Na wersji testowej, jest już możliwość wstawienia ikonki do znaczników. Działa OK, choć nie działa animacji "wciśnięcia" ikonki, czyli na "ON".
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (15.85 KiB) Przejrzano 10235 razy
marcinn
VIP
VIP
Posty: 975
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Rysuj znaczniki na załamaniach obiektów

Post autor: marcinn »

Tak myślę, czy nie byłoby dobrze gdyby znaczniki miały jedną grubość linii (0.13) ? Aktualnie są grubości taka jak warstwa/obiekty. Dla budynków są one "grube". Trochę to zaciemnia obraz mapy. I może udało by się zrobić w opcjach programu jakieś skalowanie wielkości znacznika? Wg mnie są trochę za duże ( wg innych użytkowników mogą być np. za małe i może dlatego dałoby się wrzucić jakieś skalowanie)
ODPOWIEDZ