Szkic wyniesienia

Dział z ogólnymi poradami dla użytkowników programu C-Geo, rozwiązaniami (nie)typowych problemów, przypomnieniem starych funkcji programu oraz opisami nowych lub tych jeszcze nieodkrytych ;)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Szkic wyniesienia

Post autor: Jurek B. »

Ktoś z użytkowników C-GEO pytał się o możliwość zrobienia rysunku pobocznego np. na szkicu generowanym z programu, tak by fragment terenu o dużym zagęszczeniu był lepiej widoczny. Poniżej opiszę jak to wykonać:
1. wywołać funkcję Wstaw grafikę (ikonka ze zdjęciem).
p1.JPG
p1.JPG (161.22 KiB) Przejrzano 10530 razy
2. W tej funkcji wybrać z menu Efekty - Wstaw mapę z C-GEO, określić rozmiar obszaru wyniesienia, wybrać mapę z bieżącego projektu, odnaleźć potrzebny fragment mapy, ustawić skalę tego wyniesienia (oczywiście większą niż skala domyślna mapy), ustawić opcję Napisy- rozmiar w skali. Zatwierdzić okno pobrania fragmentu z mapy.
p2.JPG
p2.JPG (163.5 KiB) Przejrzano 10530 razy
3. W oknie Wstaw grafikę dodać ewentualnie ramkę bez wypełnienia (najlepiej o grubości więcej niż 1 piksel), zatwierdzić okno i wskazać miejsce jego umieszczenia na mapie. Potem można dodać jeszcze linię łączenia wyniesienia z obszarem np. zakreślonym okręgiem.
p3.JPG
p3.JPG (55.18 KiB) Przejrzano 10530 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcin0583

Re: Szkic wyniesienia

Post autor: marcin0583 »

Szkoda że jest wstawiany jako raster a nie wektor (dużo traci na jakości przy wydruku)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic wyniesienia

Post autor: Jurek B. »

Niestety to była jedyna możliwość.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
marecki
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2012, 14:28
Kontakt:

Re: Szkic wyniesienia

Post autor: marecki »

marcin0583 pisze:Szkoda że jest wstawiany jako raster a nie wektor (dużo traci na jakości przy wydruku)
zakres.jpg
zakres.jpg (152.43 KiB) Przejrzano 9861 razy
Można to też rozwiązać przez zastosowanie formularza, w którym wstawiamy dodatkowe pole robocze, jak na rysunku wyżej. Wtedy rysunek jest wektorowy.

Jeżeli pojawiłaby się opcja, o której napisałem tutaj: viewtopic.php?f=2&t=11234 to można byłoby wstawiać na mapę dokładny zakres rysunku pobocznego.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic wyniesienia

Post autor: Jurek B. »

Programista ma to w zadaniach do zrobienia, więc może się pojawi ale nie wcześniej niż w następnej aktualizacji, ale pewności nie ma, bo zadań dużo jest.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
marecki
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2012, 14:28
Kontakt:

Re: Szkic wyniesienia

Post autor: marecki »

Będziemy czekać cierpliwie.

Tymczasem są możliwości, żeby zrobić to w inny sposób, ale to dosyć żmudna i długotrwała zabawa.
Dodanie tej opcji będzie zdecydowanie szybsze jak opcja dodana w ostatniej aktualizacji:
Okienko szybkiego wstawiania tekstu, dodano dynamiczną modyfikację treści i atrybutów tekstu widoczne na mapie już w trakcie edycji
Dzięki wielkie za waszą pracę :D

Super sprawa. Bardzo przyspieszy edycję mapy!
ODPOWIEDZ