Wciecie z wyrówananiem - liniowe

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Wciecie z wyrówananiem - liniowe

Post autor: Metias » wtorek, 20 października 2009, 15:13

Wie ktoś możne jak należy wprowadzić dane do wcięcia z wyrównaniem, aby wyliczyć wcięcie liniowe?
Chodzi mi o takową sytuacje: mamy 3 pkt dane o znanych współrzędnych (X, Y) i trzy odległości zmierzone do wcinanego punktu.
Jak wiadomo wystarcza 2 odległości , ta jedna jest nadliczbowa i trzeba by to jakoś wyrównać ;)
Wydawało by się uda się to za pomocą "wcięcia z wyrównaniem" z C - Geo.
W końcu cytując za instrukcją: " Jest to moduł umożliwiający wyznaczenie współrzędnych stanowiska (X, Y, H) na podstawie dowolnie pomierzonej konstrukcji geometrycznej (wcięcie kątowe wstecz, kątowe w przód, liniowe, kątowo - liniowe, wcięcie w bok i inne)."
Ale jakoś mi to nie wychodzi :/ daje punkty nawiązania. Wpisuje odległości miedzy punktami o znanych współrzędnych a szukanym i wyskakuje coś takiego:
"nie podano dwóch pierwszych kątów poziomych"
Jakie kąty jak ma być wcięcie liniowe? :/

turecki
___
___
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 22 marca 2009, 20:59
Lokalizacja: opolskie

Post autor: turecki » wtorek, 20 października 2009, 17:46

Przez wyrównanie sieci najlepiej.
pozdrawiam

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Post autor: Adam » środa, 21 października 2009, 14:45

Może bardziej precyzyjnie sie wypowiesz. Wytłumacz krok po kroku jak dojść z trzech punktów o znanych współrzędnych i pomierzonych długosciach boków do współrzędnej czwartego punktu. Oczywiście używając Cgeo.

turecki
___
___
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 22 marca 2009, 20:59
Lokalizacja: opolskie

Nie osłabiaj mnie !!! To pytanie zadaje geodeta ??

Post autor: turecki » środa, 21 października 2009, 22:46

Wklep ,se' takie coś : znane punkty A(0,0), B(1,0) i C(0,1), szukany punkt D oraz pomierzone boki : BD 1.02, AD 1.40 i CD 1.01.
Ciekawe co wyjdzie ... :lol:
pozdrawiam

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Post autor: Adam » czwartek, 22 października 2009, 14:50

Mi wyszło: "nie podano dwóch pierwszych kątów poziomych" . Czyli kiepsko....

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Post autor: lfLF » czwartek, 22 października 2009, 18:08

Masz trzy odległości do p-ktu wcinanego. Możesz w C-geo policzyć trzy wcięcia liniowe, odpowiednio dobierając p-kty np 1i2, 1i3, 2i3. Otrzymasz trzy wspólrzędne, policz średnią arytmetyczną i pozamiatane.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2696
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » czwartek, 22 października 2009, 18:36

narzędzie wcięcie z wyrównaniem było raczej stworzone dla obliczenia stanowisk swobodnych (tak mi się wydaje), jeśli potrzeba policzyć sieć liniową to można to zrobić w wyrównaniu ścisłym. Za pomocą Obliczenia->Wcięcia->wcięcie liniowe liczę współrzędne przybliżone punktu D, następnie uruchamiam moduł Obliczenia->wyrównanie ścisłe, wprowadzam punkty A, B, C (zaznaczam je jako stałe F5) oraz punkt D. Wpisuje w zakładce odległości zmierzone miary liniowe wraz z błędami pomiaru. Sieć pozioma-> wyrównanie ścisłe
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » piątek, 23 października 2009, 08:29

Dokładnie odczytał Pan nasze intencje dot. wcięcia z wyrównaniem :)
Pozdrawiam Jurek B.

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Post autor: Adam » piątek, 23 października 2009, 13:52

Metias, teraz obaj wiemy, że wcięcie liniowe z trzech punktów trzeba robić trochę na okrągło. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Post autor: Metias » środa, 28 października 2009, 18:19

Witam!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Tak wyrównaniem sieci można to zrobić, to już wiedziałem.
Głownie mi chodzi o to co napisano w helpie do programu. Jak cytowałem w pierwszym poście, widnieje tam wcięcie liniowe, którego najwidoczniej się nie da zrobić z wyrównaniem (za pomocom tego modułu) . Więc Panie Jurku skoro wasze intencje były inne, to po co pisać takiego fałszywego helpa? Wystarczyła by informacja że muszą być przynajmniej podane 2 kąty, a wyraz "liniowe" wyrzucić.

Ukłony

geoplus
____
____
Posty: 163
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:17

Post autor: geoplus » środa, 28 października 2009, 20:54

Zawsze mi się wydawało, że do rozwiązania wcięcia liniowego z wyrównaniem wystarczą dwa punkty, dwie odległości i jeden kąt.

AD

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Post autor: Metias » środa, 28 października 2009, 22:41

geoplus - mówimy tutaj o wcięciu stricte liniowym: a w takim się kątów nie mierzy.

geoplus
____
____
Posty: 163
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:17

Post autor: geoplus » czwartek, 29 października 2009, 18:21

No to wystarczy obliczyć trzy wcięcia zwykłe, a sumę wyników podzielić przez trzy.

AD

ODPOWIEDZ