aktualizacja c-raster

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

aktualizacja c-raster

Post autor: 1447 » czwartek, 4 listopada 2010, 22:19

przeczytałem o nowościach w c-raster, a że mam poprzednią wersję "jeszcze ciepłą" / zakupioną niecały rok temu /,pobrałem z link_a nad w/w informacją aktualizację /tak mi się wydawało/ bo po jej uruchomieniu wyszło ze mam DEMO

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: FaFaL » czwartek, 4 listopada 2010, 23:27

a zainstalował go Pan do katalogu C-GEO czy innego ? proponuję skopiować plik c-raster.exe z miejsca do którego się zainstalował do katalogu C-GEO8 (bezpośrednio)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 790
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: Wojtek P. » piątek, 5 listopada 2010, 09:44

Witam
Podczas instalacji C-Geo następuje także instalacja programu C-Raster do katalogu C-Geo.
Program C-Raster jest to także oddzielnie pracujący program. Więc podczas instalacji samego programu domyślna ścieżka do instalacji jest C:/Program Files/C-Raster
Jeżeli chcemy zastąpić C-Raster z katalogu C-Geo należy podczas instalacji zmienić ścieżkę na C:/C-Geo8/ , lub inny podany podczas instalacji C-Geo
-To serve and protect-

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: marioo » sobota, 6 listopada 2010, 12:59

Też przeczytałem o nowościach w C raster...
Postanowiłem posprawdzać jak to działa.
"W menu "Efekty" narzędzia polepszania jakości rastra: usuwanie pojedynczych odseparowanych pikseli, usuwanie szumu." - jest ta funkcja, ale powoduje zmianę rastra kolorowego na cz-b :( a po takim przetworzeniu nie działa przycisk "wstecz", więc nie można tego cofnąć - trzeba jeszcze raz wczytywać pierwotny raster.

Co do wpasowania, to jak wyskoczyło mi okienko z informacją jakie krzyże mam wcisnąć (takie jak na zdjęciu), to potem w żaden sposób nie chciało wrócić do tabelki ze współrzędnymi i odchyłkami :( - muszę za każdym razem wyłączać program...

Reszta wydaje się w porządku, a najbardziej podoba mi się ściąganie rastrów z geoportalu.
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (7.38 KiB) Przejrzano 2841 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: grzes » sobota, 6 listopada 2010, 13:32

marioo pisze:Też przeczytałem o nowościach w C raster...
Postanowiłem posprawdzać jak to działa.
"W menu "Efekty" narzędzia polepszania jakości rastra: usuwanie pojedynczych odseparowanych pikseli, usuwanie szumu." - jest ta funkcja, ale powoduje zmianę rastra kolorowego na cz-b :( a po takim przetworzeniu nie działa przycisk "wstecz", więc nie można tego cofnąć - trzeba jeszcze raz wczytywać pierwotny raster.
ta opcja dziala tylko na rastrach czarno- bialych
Co do wpasowania, to jak wyskoczyło mi okienko z informacją jakie krzyże mam wcisnąć (takie jak na zdjęciu), to potem w żaden sposób nie chciało wrócić do tabelki ze współrzędnymi i odchyłkami :( - muszę za każdym razem wyłączać program...
ta informacja pojawia sie po kliknieciu na przycisk "Skalibruj narzędzie poruszania sie po siatce krzyzy" (ten w srodku pomiedzy strzalkami). Nalezy wtedy kliknac na 2 sasiednie krzyze po przekątnej (jak na rysunku) i powroci tabelka z punktami wpasowania. Po tej kalibracji klikajac na ikonki strzalek automatycznie bedzie ustawiany podglad kolejnego krzyza siatki kwadratow (i podpowiadane wspolrzedne terenowe krzyza jesli je wprowadzimy).
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: marioo » sobota, 6 listopada 2010, 14:01

Ok teraz wiem że na cz-b, ale przydałoby się żeby cofnij w tym przypadku zadziałało.

Co do tabelki to sprawdziłem jeszcze raz i faktycznie chodzi, ale jeżeli zrobię tak że kliknę dwa razy w ten przycisk, tzn włączę go i wyłączę i chciałbym wtedy normalnie wciskać punkty to się zacina. Punkty są wstawiane ale tabelki nie widać.
Poza tym szczególnym przypadkiem to bardzo fajne narzędzie, a rozwiązanie z tymi strzałkami fajnie byłoby mieć w module wpasowania rastra C geo. Kiedyś pisałem o tym na forum:http://www.softline.xgeo.pl/forum/viewt ... f=2&t=7768
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: grzes » sobota, 6 listopada 2010, 14:19

marioo pisze:Ok teraz wiem że na cz-b, ale przydałoby się żeby cofnij w tym przypadku zadziałało.

Co do tabelki to sprawdziłem jeszcze raz i faktycznie chodzi, ale jeżeli zrobię tak że kliknę dwa razy w ten przycisk, tzn włączę go i wyłączę i chciałbym wtedy normalnie wciskać punkty to się zacina. Punkty są wstawiane ale tabelki nie widać.
Nowy setup z poprawką jest już w dziale plików
pozdrawiam
grzes

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: bartek1122 » wtorek, 4 stycznia 2011, 15:50

Ja również zainstalowałem nowa aktualizacje(w programie C-geo) i mimo to również mam demo?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja c-raster

Post autor: Jurek B. » środa, 5 stycznia 2011, 10:16

Po pierwsze czy na pewno ma Pan wykupiony C-Raster?
Jeśli tak, to proszę sprawdzić czy na pewno ma Pan zainstalowaną nową wersję C-Rastra w katalogu gdzie jest plik c-raster.dat, a więc w C-GEO8.
Jeśli tak to tam musi być aktualny plik c-raster.exe - proszę go uruchomić - musi to być najnowsza wersja C-Rastra zarejestrowana.
W razie potrzeby proszę do nas dzwonić - pomożemy telefonicznie.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ