punkty na krawedzi - import z txt

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » piątek, 26 listopada 2010, 15:50

walklim pisze:zakładamy że Przes to odległość od osi drogi do końca spadku poprzecznego.
Hobl = Hosi +[ (Abs(Przes)-Przes.Niwelety) * (Spadek/100)] + Przes.H
a do liczenia xy odległość punktu od osi = Przes+Przes.Poziomy.

tak bym to widział , w wersji beta mogę protestować mam akurat obiekt który świetnie się do tego nadaje
To mam prosbe o test:
aktualny plik exe c-geo
pozdrawiam
grzes

Igor
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 24 listopada 2009, 15:17
Lokalizacja: Katowice

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: Igor » piątek, 26 listopada 2010, 15:52

Co do położenia osi to wynika ono ze szczególnej sytuacji. Przekrój na rysunku dotyczy miejsca tuż za skrzyżowaniem, a droga ulega poszerzeniu by zmieścić dodatkowy pas dla lewoskrętu. Na domiar złego nad drogą przebiega linia kolei a wyspa rozdzielająca otacza jeden z filarów wiaduktu. W związku z tym główny kierunek poszerzenia drogi to w prawo od osi przez co pas jezdni dla lewo skrętu zamiast po lewej znalazł się po prawej. Oczywiście projektant mógł załamać oś w miejscu w którym poszerzenie się zaczyna lecz wtedy musiałby tego dokonać na łuku więc wybrał "prostsze" rozwiązanie.

Obecnie rozpracowuję jeszcze dziwniejsze podejście. Oś drogi znajduje się mianowicie całkowicie po prawej stronie więc wszystkie krawędzie jakie muszę policzyć są po lewej, no może poza chodnikiem, który jest po prawej.
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » piątek, 26 listopada 2010, 17:16

wstępne wnioski z testu nowego *.exe:

1. zmiana wartości "Przes.Poz" powoduje zmianę wysokości - błąd, PrzesH i Przes.Poz powinny być narzędziem by przemieścić punkt liczony w pionie i poziomie ale bez Spadku, Spadek skończył się w miejscu wartości Przes.
2. kolejność kolumn - jak wydaje mi się to naturalne idąc od osi do punktu szukanego:

lp. hekt metr przes spadek przes.H przes.Poz. odstęp Przed.nr. opis
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » piątek, 26 listopada 2010, 18:02

walklim pisze:wstępne wnioski z testu nowego *.exe:
1. zmiana wartości "Przes.Poz" powoduje zmianę wysokości - błąd, PrzesH i Przes.Poz powinny być narzędziem by przemieścić punkt liczony w pionie i poziomie ale bez Spadku, Spadek skończył się w miejscu wartości Przes.
2. kolejność kolumn - jak wydaje mi się to naturalne idąc od osi do punktu szukanego:
lp. hekt metr przes spadek przes.H przes.Poz. odstęp Przed.nr. opis
poprawione:
nowy plik exe c-geo
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » sobota, 27 listopada 2010, 10:50

z pierwszych testów wygląda że jest ok. policzę coś większego to w poniedziałek będę wiedział więcej, podając kolejność kolumn zapomniałem o tej nieszczęsnej 'Przes.Niwelety" powinna znaleźć się zaraz za "Przes" ponieważ te wartości są ze sobą powiązane. więc:

lp. hekt metr przes przes.niw spadek przes.H przes.Poz. odstęp Przed.nr. opis

jesteśmy blisko ideału.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 30 listopada 2010, 08:03

witam, przeliczyłem spory obiekt używając wszystkich wartości dostępnych w "krawędzi" - obliczone współrzędne H i XY są prawidłowe, przydaje się nawet "Przes.Niwelety" :D Tylko posortować kolumny tak jak pisałem wcześniej . przydałby się też rysunek poglądowy dostępny w programie (pomoc) przez klawisz albo z menu Pomoc żeby użytkownik mógł szybko zorientować się jaka miara czemu służy. Jak dla mnie powstało świetne narzędzie. :!:
Mam jeden pomysł ale możne być trudny do realizacji: kiedy nie podamy jakiejś wartości program traktuje ją jako 0 np. spadek, często występują punkty takie jak zmiana szerokości jezdni gdzie nie mamy w projekcie podanego spadku, ja liczę pośredni spadek w tym punkcie "na piechotę", czy c-geo mogłoby interpolować brakujące wartości ?
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » wtorek, 30 listopada 2010, 11:38

walklim pisze:witam, przeliczyłem spory obiekt używając wszystkich wartości dostępnych w "krawędzi" - obliczone współrzędne H i XY są prawidłowe, przydaje się nawet "Przes.Niwelety" :D Tylko posortować kolumny tak jak pisałem wcześniej . przydałby się też rysunek poglądowy dostępny w programie (pomoc) przez klawisz albo z menu Pomoc żeby użytkownik mógł szybko zorientować się jaka miara czemu służy. Jak dla mnie powstało świetne narzędzie. :!:
Mam jeden pomysł ale możne być trudny do realizacji: kiedy nie podamy jakiejś wartości program traktuje ją jako 0 np. spadek, często występują punkty takie jak zmiana szerokości jezdni gdzie nie mamy w projekcie podanego spadku, ja liczę pośredni spadek w tym punkcie "na piechotę", czy c-geo mogłoby interpolować brakujące wartości ?
- kolumny posortowane
- dodana możliwość interpolacji spadkow i przesuniec (do włączania w menu na zakładce krawędzie)
Mam prosbe o taki przykladowy rysunek z wyjasnieniem ktora miara do czego słuzy (moze byc odreczny) - osoba ktora siedzi w tym temacie na pewno zrobi go lepiej niz ja.
Nowy plik exe
pozdrawiam
grzes

tabarly
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 14 października 2010, 11:32

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: tabarly » wtorek, 30 listopada 2010, 12:04

witam,
wszystko ok,
ale będę nadal drążył temat w celu dodania możliwości przesuwania niwelety w zakładce "punkty kontrolowane"
można liczyć na waszą pomoc
pozdrawiam

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 30 listopada 2010, 14:24

rysunek:
Obrazek

w formacie dxf: http://www.pocketspog.republika.pl/zas/ ... _miary.zip

dodane: sprawdziłem interpolacje spadków - działa bez zarzutu - kurde mamy ideał ! wielkie dzięki !
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 listopada 2010, 14:39 przez walklim, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » wtorek, 30 listopada 2010, 14:39

Dzieki serdeczne juz wrzucilem do programu.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: FaFaL » środa, 1 grudnia 2010, 12:54

Taka tylko drobna uwaga: Opis kolumn (ten co pojawia się w dolnym wierszu) jest przestawiony i odnosi się do innej kolumny niż akurat jesteśmy - kosmetyka :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » środa, 1 grudnia 2010, 13:18

FaFaL pisze:Taka tylko drobna uwaga: Opis kolumn (ten co pojawia się w dolnym wierszu) jest przestawiony i odnosi się do innej kolumny niż akurat jesteśmy - kosmetyka :)
Dzieki - poprawione
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » środa, 15 grudnia 2010, 13:12

tabarly pisze:witam,
wszystko ok,
ale będę nadal drążył temat w celu dodania możliwości przesuwania niwelety w zakładce "punkty kontrolowane"
można liczyć na waszą pomoc
pozdrawiam
Tu jest do testów plik exe w ktorym kolumna "Przes. niw." z zakładki "Krawędź" została przeniesiona na oddzielną zakładkę "Przesunięcie niwelety". Wprowadzone na niej dane przesunięcia są uwzględniane na wszystkich zakładkach (Krawedz, Punkty dodatkowe, Punkty kontrolowane). Prosze o informacje czy teraz jest OK.
pozdrawiam
grzes

geohard
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 13 października 2010, 12:27

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: geohard » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:44

grzes pisze:Tu jest do testów plik exe w ktorym kolumna "Przes. niw." z zakładki "Krawędź" została przeniesiona na oddzielną zakładkę "Przesunięcie niwelety". Wprowadzone na niej dane przesunięcia są uwzględniane na wszystkich zakładkach (Krawedz, Punkty dodatkowe, Punkty kontrolowane). Prosze o informacje czy teraz jest OK.
Bardzo dziękuję za tą aplikację, ale żeby działała ona porawnie, należałoby wprowadzić oddzielne kolumny dla odsunięć niwelety od osi po stronie lewej (-) i po stronie prawej (+).
Proponuję stworzyć tabelkę podobnie jak w zakładce punkty kontrolowane: "Hekt.lewa,metr lewa, odsunięcie lewe, Hetr.prawa,metr prawa, odsunięcie prawe".
Również dobrze by było wykonać zabezpieczenie, o czym rozmawialiśmy telefonicznie, "? - punkty pośrednie parametry" załączanie (wygaszanie) zakładki odsunięcie niwelety w celu wyeliminowania powielania przesunięcia niwelety w wzlędem osi trasy.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:16

Co do odsunięcia w lewo czy prawo to wystarczy podać znak +/- przy wartości odsunięcia dla poszczególnych odcinków.
Dla jednego odcinka nie ma sensu wprowadzać jednocześnie odsunięcia niwelety na lewo i na prawo.

Opcja wyłączająca uwzględnianie odsunięcia niwelety faktycznie ma sens.
Pozdrawiam Jurek B.

geohard
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 13 października 2010, 12:27

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: geohard » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 17:13

Nie dokońca się z Panem zgodzę. Mianowice mam taki przypadek, w którym na każdym przekroju porzecznym są różne odsunięcia niwelety w obydwu kierunkach od projektowanej osi, dla przykładu w m 0+100 po lewej -3.0 na prawo +1.0 w km 0+125 -2.5/+1.5 w km 0+150 -2.0/+2.0 itd itd...
Wprowadzenie na przemian wartości + lub - powoduje nie małe zamieszanie. Po pierwsze staje się to nieczytelne, po drugie program tego nie przyjmuje. Najlepszym rozwiązaniem by było tak jak podałem wcześniej podzielić na dwie tabele - dla lewej i dla prawej strony.

Pozdawiam

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 19:06

witam, czy przy tak skomplikowanym obiekcie nie lepiej zrezygnować z zakładki "punkty kontrolne" i rozwiązać temat tak: http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 96&start=0
pozdrawiam Waldek Klimek

tabarly
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 14 października 2010, 11:32

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: tabarly » wtorek, 21 grudnia 2010, 15:09

witam,
a nie lepiej podzielić projekt na 2 oddzielne lewa i prawa strona
i to chyba rozwiąże problem
pozdrawiam

geohard
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 13 października 2010, 12:27

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: geohard » środa, 22 grudnia 2010, 10:11

Witam
Oczywiście można podzielić projekt na dwia zadania, ale jak mamy pracę usprawnić, to czego tego od razu nie wykonać.
Często w terenie mierzymy równocześnie obie strony jezdni. Przy opracowaniu wyników w "pomiarach kontronych" można popełnić błąd, wgrywając pikiety do złego zadania. Przy niewielkich spadkach poprzecznych może być to kilka cm i ...afera!!! na budowie.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Przesunięcie niwelety - błąd

Post autor: walklim » piątek, 3 sierpnia 2012, 11:20

witam, mam obiekt na którym potrzebne jest wprowadzenie ujemnej wartości przesuniecia niwelety wzgledem osi trasy, program przyjmuje jej wartość bezwzględną do czego sam się przyczyniłem proponując wzór:

Hobl = Hosi +[ (Abs(Przes)-Przes.Niwelety) * (Spadek/100)] + Przes.H

wszystko działa pięknie kiedy oś trasy biegnie np pasem zieleni , czyli liczone krawędzie znajdują się po tej samej stronie osi trasy .
mam teraz uciążliwy obiekt gdzie :
- oś drogi biegnie środkiem jezdni,
- niweleta biegnie przy jej lewej krawędzi,
- spadek poprzeczny jest zmienny.

C-Geo nie wie że niweleta jest po LEWEJ stronie od osi, liczy punkty po prawej i lewej na tej samej wysokości.

pomoże zmiana wzoru na:
Hobl = Hosi +[ (Przes - Przes.Niwelety) * (Spadek/100)] + Przes.H
i możliwość wprowadzenia ujemnej warości Przes.Niwelety.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 sierpnia 2012, 11:18

Grześ zrobił te zmiany w wersji testowej, wydaje mi się że są ok, ale proszę je też potestować. W module Przekroje dodane zostało też zapisywanie tytułu przekroju we wzorze.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » sobota, 25 sierpnia 2012, 08:42

ZMIENIONY!

testuję nowe krawędzie i wstępnie wygląda że się nie udało, przy Przesunięciu niwelety < 0 punkty są liczone ze złą wysokością. Przy przesunięciu PrzesNiw. = -3.5 Punkt liczony na 3.5 m w lewo od osi (Przes.= -3.5) powinien mieć wysokość równa niwelecie - niestety jest
14 cm wyżej.

niestety trzeba się trzymać zasady że osobno liczymy po lewej i prawej od osi trasy , Przesunięcie niwelety wprowadzać > 0 i powrócić do starego wzoru. tak jak było :oops:

Przepraszam że namieszałem.

ps. w wersji testowej jest błąd w obliczeniach punktów dodatkowych: na jezdni z jednostronnym spadkiem poprzecznym 2% punkty na lewej i prawej krawędzi maja ta samą wysokość również przy przesunięciu niwelety =0.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 09:35

Co do PS:
na jezdni z jednostronnym spadkiem poprzecznym 2% punkty na lewej i prawej krawędzi
Jeżeli ma być tak definiowana trasa to rozumiem, że spadek na lewej krawędzi musi mieć przeciwny znak do spadku na prawej krawędzi - w tym wypadku u mnie wysokości dla liczonych punktów są wedug mnie liczone ok.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » piątek, 7 września 2012, 06:45

witam, ciężko znaleźć czas na głebszą analizę, tak na szybko,
-wysokość niwelety w tym przekroju wynosi 294.98 (hm 1+00)
-niweleta jest przesunięta od osi o -3.5m (biegnie przy lewej krawędzi)
punkt A100 na lewej krawędzi jezdni powinien mieć wysokość 294.98 a ma (patrz ekran) 295.12
punkty B i C są obliczone poprawnie.

droga w przekroju:
Obrazek
ekran - zakładka krawędź
Obrazek

tu sam wzór nie wystarczy, trzeba by użyć kilku warunków : jeśli punkt jest na lewo od osi to: ..... itd.
pozdrawiam Waldek Klimek

ODPOWIEDZ