Operaty z C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 25 września 2012, 07:12

Jurek B. pisze:Poprawiony exe do pobrania stąd
Po dodaniu szablonu, w dolnym oknie "szybkiego podglądu" jest już OK, jednak po uruchomieniu podgląd wydruku tego szablonu, ponownie pierwszy wiersz jest roztrzaskany :(.

Po wstawieniu spisu treści zrobionego w sposób taki jak dołączony do postu plik, pojawia się pusta strona.
Załączniki
spis.rar
(1.15 KiB) Pobrany 127 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6704
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » wtorek, 25 września 2012, 09:11

Faktycznie, odpuściłem sprawdzenie jak to wygląda dalej, będziemy poprawiać. Co do spisu, to u mnie jest ok - wszystko widać i na liście raportów i w podglądzie do wydruku.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 25 września 2012, 09:24

Jurek B. pisze:Faktycznie, odpuściłem sprawdzenie jak to wygląda dalej, będziemy poprawiać. Co do spisu, to u mnie jest ok - wszystko widać i na liście raportów i w podglądzie do wydruku.
Sprawdziłem jeszcze raz z tym spisem. Zauważyłem, ze wystarczy edytować spis a następnie ponownie go zapisać i spis wczytuje się już poprawnie :). A wiec problem "spisu" załatwiony.

Ogólnie jest jeszcze ten problem z tymi marginesami. W szybkim podglądzie margines jest inny niż w podglądzie wydruku. Pamiętam że kiedyś była dyskusja na ten temat, że marginesy przechwytywane są z drukarki, jednak może dało by się to jakoś usprawnić. Nie wiem może jakoś wczytać do programu stałe marginesy tak by zawsze one były uwzględniane.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6704
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » wtorek, 25 września 2012, 10:42

Poprawka w test
Pozdrawiam Jurek B.

Tomaszek
_
_
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:51
Lokalizacja: Wieluń

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Tomaszek » piątek, 28 września 2012, 13:23

Czy pola dodatkowych opisów będzie można używać w formularzach (Edytor formularzy)?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6704
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 28 września 2012, 19:08

Tak, mamy to w planach, może w paźddziernikowej aktualizacji zdążymy, ale pewności nie ma jeszcze.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 października 2012, 07:14

Niestety dalej cos z formatowaniem tabel jest nie tak.
Po wczytaniu szablonu wykazu (w załącznik posta), w którym znajdują się tabele obraz wykazu wygląda poprawnie.
W momencie zapisu zmian dokonanych w danych wykazu lub kliknieciu podgląd wydruku tabela rozsypuje się ( w kolumnie z nazwami atrybutów znikaja niektóre komórki). Niestety nie potrafie znaleźć co jest tego powodem. Tabela wygląda OK od strony jej formatowania.
Załączniki
WYKAZ_ZM_BUD.rar
(2.2 KiB) Pobrany 123 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2480
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 4 października 2012, 15:15

MarekOtt pisze:Niestety dalej cos z formatowaniem tabel jest nie tak.
Po wczytaniu szablonu wykazu (w załącznik posta), w którym znajdują się tabele obraz wykazu wygląda poprawnie.
W momencie zapisu zmian dokonanych w danych wykazu lub kliknieciu podgląd wydruku tabela rozsypuje się ( w kolumnie z nazwami atrybutów znikaja niektóre komórki). Niestety nie potrafie znaleźć co jest tego powodem. Tabela wygląda OK od strony jej formatowania.
Wydaje mi sie ze doprowadzilem do zgodnego dzialania tej tabelki ale tylko w obrebie c-geo. Eksport do rtf i wczytanie gdziekolwiek indziej powoduje rozjazd. Na razie brak rozwiazania :(
nowy exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 5 października 2012, 08:58

grzes pisze:
MarekOtt pisze:Niestety dalej cos z formatowaniem tabel jest nie tak.
Po wczytaniu szablonu wykazu (w załącznik posta), w którym znajdują się tabele obraz wykazu wygląda poprawnie.
W momencie zapisu zmian dokonanych w danych wykazu lub kliknieciu podgląd wydruku tabela rozsypuje się ( w kolumnie z nazwami atrybutów znikaja niektóre komórki). Niestety nie potrafie znaleźć co jest tego powodem. Tabela wygląda OK od strony jej formatowania.
Wydaje mi sie ze doprowadzilem do zgodnego dzialania tej tabelki ale tylko w obrebie c-geo. Eksport do rtf i wczytanie gdziekolwiek indziej powoduje rozjazd. Na razie brak rozwiazania :(
nowy exe

No niestety nie pomogło, a jest jeszcze gorzej, bo teraz już po dodaniu raportu tabelka jest rozsypana. Zapomniałem dodać w postach wyżej, że cały ten wykaz, został zrobiony od A do Z w edytorze szablonów. Żadne wklejanie z Worda nie miało miejsca. Więc niestety problem pozostaje :(.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2480
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 5 października 2012, 10:06

Nie potrafie tego u siebie powtorzyc. U mnie tak wyglada raport po dodaniu z szablonu:
rap.gif
rap.gif (21.16 KiB) Przejrzano 4148 razy
pozdrawiam
grzes

GEOBITSW
__
__
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 08:14

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: GEOBITSW » czwartek, 11 października 2012, 06:39

Czy istnieje możliwość edytowania danych dotyczących położenia w zakładce WIĘCEJ. Jednostka rejestrowa jest pisana raz dużymi a raz małymi literami.
W niektórych nazwach występują skróty a nie powinny np. GRABÓW N/PILICĄ a powinno być GRABÓW NAD PILICĄ.
Wskazanym jest aby można wstawiać nazwę jednostki rejestrowej która nie jest identyczna z nazwą gminy (obszary miejskie i wiejskie).
Czy istnieje możliwość wstawienia danych zawartych w zakładce WIĘCEJ do formularza (nie szablonu) - głównie chodzi o opisy dodatkowe definiowane przez użytkownika.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 13 grudnia 2012, 01:07

Generowanie pdf z raportów nie obsługuje polskich znaków, przynajmniej nie wszystkich. Byłoby świetnie gdyby przy zmianie nazwy pliku z domyślnego "raporty.pdf" automatycznie wstawiane było rozszerzenie.
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6704
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » czwartek, 13 grudnia 2012, 09:51

Ok, poprawimy - czy poza informacją o odwzorowaniu jeszcze jakiś tekst nie ma polskich liter w PDF?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 13 grudnia 2012, 11:45

nagłówek i dodatkowy tekst dopisany pod raportem. Przykład posyłam mailem
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6704
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » czwartek, 13 grudnia 2012, 13:21

Proszę sprawdzić w wersji testowej
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 13 grudnia 2012, 15:12

Działa jak trzeba. Wielkie dzięki :D
Have a nice day

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: ariel0-0 » sobota, 23 lutego 2013, 13:06

Tworzenie nowego szablonu jest dość kłopotliwe. Często tworzę nowe szblony na podstawie istniejących. Tymczasem trzeba zapisać wzór do pliku, otworzyć nowy szablon i wczytać z pliku. Przydałaby się obok zmiany nazwy opcja "zapisz jako..."
Have a nice day

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 25 lutego 2013, 08:28

I np. import, export wszystkich szablonów.

W edytorze fajnie by było gdyby działały skróty klawiszów typu ctrl+B, ctrl+U itp. Może to nie jest bardzo ważne ale by się na pewno przydało.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lutego 2013, 08:43 przez MarekOtt, łącznie zmieniany 1 raz.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 25 lutego 2013, 08:37

Myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby także dodanie w raportach itp ikonek związanych z edycją "Interlinii" i ogólnie ulepszenie możliwości edycji raportu w oknie raportów a nie w podglądzie wydruku by była możliwość edycji parametrów akapitu itd... tak jak to jest w podglądzie wydruku.

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: janek » poniedziałek, 25 lutego 2013, 09:50

Czytam ten wątek ale nie mogę znaleźć ogólnych zasad tworzenia - zapisania - późniejszego korzystania z szablonu . Chciałbym sobie coś stworzyć i nie mam pewności jak się do tego zabrać. A może są dostępne jakieś zunifikowane szablony. :oops:
Pozdrawiam
Janek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 25 lutego 2013, 12:19

W oknie raportów ma Pan ikonę "Szablony" (ikona kartki) zlokalizowaną obok "Podgląd wydruku" (ikona kartki z lupą)
Klikając na nią rozwija się lista z opcjami:
- Dodaj Szablon
- Edytuj Szablon
- Usuń Szablon

Jeśli to Pana będzie pierwszy szablon to po wybraniu Dodaj Szablon otworzy się Panu nowe okno edytora szablonu gdzie może pan wszystko juz tworzyć w nowym szablonie raportu.

Po zapisaniu szablonu aby go "wczytać" do danego projektu należy wybrać ikonę "Wstaw dokument" (ikona kartki z zielonym +) i wybrać go z listy która się pokaże.

W załączniku daje szablon protokołu przekazania akceptowanego przez polkowicki PODGiK. Aby go wczytać należy w Edytorze szablonu wybrać menu Dokument / Wczytaj wzór z pliku.

Pozdrawiam
Załączniki
protokol_polkowice.rar
(2.91 KiB) Pobrany 102 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2480
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » poniedziałek, 25 lutego 2013, 13:30

ariel0-0 pisze:Tworzenie nowego szablonu jest dość kłopotliwe. Często tworzę nowe szblony na podstawie istniejących. Tymczasem trzeba zapisać wzór do pliku, otworzyć nowy szablon i wczytać z pliku. Przydałaby się obok zmiany nazwy opcja "zapisz jako..."
dodane
MarekOtt pisze:I np. import, export wszystkich szablonów.

W edytorze fajnie by było gdyby działały skróty klawiszów typu ctrl+B, ctrl+U itp. Może to nie jest bardzo ważne ale by się na pewno przydało.
dodane - opcje importu i eksportu w tym samym menu co dodawanie i edycja szablonow
Michal_K pisze:Myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby także dodanie w raportach itp ikonek związanych z edycją "Interlinii" i ogólnie ulepszenie możliwości edycji raportu w oknie raportów a nie w podglądzie wydruku by była możliwość edycji parametrów akapitu itd... tak jak to jest w podglądzie wydruku.
dodane (pod prawym przyciskiem myszki)
nowy plik exe do testów
rap_szablon.gif
rap_szablon.gif (30.24 KiB) Przejrzano 3393 razy
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: janek » poniedziałek, 25 lutego 2013, 20:18

Panie Michale -dziękuje i pozdrawiam
Janek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1257
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 26 lutego 2013, 13:02

Dziekuję bardzo za wprowadzenie aktualizacji o to chodziło. Wszystko ładnie działa, niestety jednak jest pewien problem.

W menu raporty w podglądzie raportu wszystko jest ok, jednak w podglądzie wydruku zmienia się czcionka danego raportu z Courier na Arial. Domyślnie w ustawieniach mam Couriera.

BTW. Zauważyłem też nową opcję C_Geo WEB, ale nie pytam o nią, poczekam sobie do premiery :)

Pozdr.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2480
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 26 lutego 2013, 16:47

MarekOtt pisze:Dziekuję bardzo za wprowadzenie aktualizacji o to chodziło. Wszystko ładnie działa, niestety jednak jest pewien problem.

W menu raporty w podglądzie raportu wszystko jest ok, jednak w podglądzie wydruku zmienia się czcionka danego raportu z Courier na Arial. Domyślnie w ustawieniach mam Couriera.
Pozdr.
potrzeba wiecej danych - ja nie widze zeby cos sie zmienialo - prosze moze spakowac podkatalog PRO (lub caly projekt) z katalogu projektu w ktorym tak sie dzieje, i przeslac mailem na grzes małpa xgeo.pl. Będę mogl wtedy potestowac na Pana raportach.
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ