Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 kwietnia 2013, 08:34

Adam pisze:Nowa tabela z jej możliwościami bardzo mi odpowiada, natomiast widzę potrzebę pokazania informacji o ilości punktów zablokowanych, na podobnej zasadzie jak "zaznaczonych" i wyraźnie o użyciu filtra. Zastanawiam sie jeszcze na wyróżnieniu wiersza, na której "postawiono" zakładkę - może grubsze podkreślenie linii tabelki pod tym wierszem?
Fajny pomysł, popieram, jakiś znacznik dla zakładki by się przydał.

Dla mnie jednak największą udręką jest ten nieszczęsny suwak. Ciężko mi w to uwierzyć że nie da się tego jakoś obejść, przecież jest wiele programów działających na bazie danych gdzie suwaki działają dobrze. Wiem że jest to powiązane z tym że na ekranie w danym momencie jest wyświetlana tylko część bazy danych i tabela nie wie jak "długa" jest ta baza. Czy nie można by było np. jednak pomyśleć nad tym by cała baza danych byłą wczytywana od razu do tabeli a nie tylko jego część, lub zwyczajnie na starcie tabela zlicza rekordy bazy danych co jest równoznaczne z tym że wie ile ich jest i wie jaka jest "głębokość" tej bazy. Można wtedy wprowadzić normalny pasek przewijana i nawet L.p. Gdybym nie widział tego w innych programach to pewnie dałbym spokój ale nawet programy finansowe nie pamiętam teraz nazwy, działają na bazach danych i w nich suwak działa poprawnie. To bardzo duże uniedogodnienie z którym musicie sobie mimo wszystko jakoś poradzić.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 4 kwietnia 2013, 10:10

MarekOtt pisze:
grzes pisze:
Piotr74 pisze: Mogła by też pojawić się funkcja dostępnia w opcjach programu, pozwalająca na wyłączenie "podpowiadacza kodu" danego punktu. Niektórzy może nie potrzebują tych podpowiedzi tekstowych, a ich obecność zwiększa szerokość kolumny z kodem.
chodzi o opis slowny kodu czy wogole wylaczenie rozwijanej listy?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 4 kwietnia 2013, 10:13

Adam pisze:pokazania informacji o ilości punktów zablokowanych, na podobnej zasadzie jak "zaznaczonych" i wyraźnie o użyciu filtra.
Tu prosze o podpowiedz jak lepiej pokazac uzycie filtra niz przez wyswietlanie belki na dole tabeli?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 4 kwietnia 2013, 10:19

MarekOtt pisze:Dla mnie jednak największą udręką jest ten nieszczęsny suwak.
Brak suwaka i Lp jest funkcją sposobu prezentacji danych oraz uzywanej bazy danych. Kombinacja uzyta w c-geo niestety na to nie pozwala. Testowalismy wariant z zaczytywaniem calej bazy do pamieci ale przy wiekszej ilosci danych zaczynaja sie klopoty z wydajnościa i czasem otwarcia tabeli. Zobacze czy wybor trybu pracy tabelki da się tak oprogramowac zeby było to do decyzji uzytkownika.
pozdrawiam
grzes

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: PUG » czwartek, 4 kwietnia 2013, 11:46

Mam pytanie dotyczące kodowania współrzędnych "po nowemu".
Wiadomo, że wkrótce urzędy zaczną wymagać nowych kodów zgodnych z nowym rozporządzeniem.
Wiadomo też, że nauka nowych oznaczeń kodów nie przyjdzie nikomu łatwo i na pewno będzie to wymagało trochę czasu, zanim wejdzie w krew.
W związku z tym, mam pytanie natury technicznej.
Czy dało by się zrobić coś takiego, że przy kodowaniu po nowemu wpisujemy kod w starej wersji np. BUD, a on zamienia się po zatwierdzeniu enterem na poprawny kod: EGBB01 - podobnie, jak jest teraz z kodowaniem cyfrowym i analogowym (wpisujemy kod 312, a pojawia się kod BUD).
Oczywiście niektóre kody pozmieniały się na tyle, że mają teraz więcej odpowiedników. Przykładem może być szafka sterownicza czy studzienka.
Kiedyś kod WLZ dotyczył wszystkich rodzajów studzienek z włazem okrągłym, teraz każdy rodzaj studzienki ma swój własny kod.
W tym przypadku po wpisaniu kodu WLZ mogłoby się otwierać menu z możliwością wyboru odpowiedniego kodu:
SUUS15_01 - studzienka - przewód benzynowy
SUUS15_02 - studzienka - przewód ciepłowniczy
SUUS15_03 - studzienka - przewód elektroenergetyczny
SUUS15_04 - studzienka - przewód gazowy
SUUS15_05 - studzienka - przewód kanalizacyjny
SUUS15_06 - studzienka - przewód naftowy
SUUS15_07 - studzienka - przewód telekomunikacyjny
SUUS15_08 - studzienka - przewód wodociągowy
SUUS15_09 - studzienka - przewód niezidentyfikowany
SUUS15_10 - studzienka - przewód inny
...Analogicznie dla pozostałych kodów.
Myślę, że taki pomysł usprawnił by i przyśpieszył pracę z nowymi kodami, pytanie tylko, czy da się coś takiego zrobić.
Pozdrawiam.

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Adam » czwartek, 4 kwietnia 2013, 11:47

grzes pisze:
Adam pisze:pokazania informacji o ilości punktów zablokowanych, na podobnej zasadzie jak "zaznaczonych" i wyraźnie o użyciu filtra.
Tu prosze o podpowiedz jak lepiej pokazac uzycie filtra niz przez wyswietlanie belki na dole tabeli?
Przyznaję się, temat filtrowania dopisałem na końcu postu bez sprawdzenia jak właściwie to narzędzie działa (jak działa to widać, a jeśli nie działa to nie widać - oczywiście informacji o zastosowaniu filtra). Teraz widzę, że coś mądrzejszego trudno wymyślić, zadowoleni powinni być wszyscy, ja również.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 4 kwietnia 2013, 11:53

Adam pisze:Nowa tabela z jej możliwościami bardzo mi odpowiada, natomiast widzę potrzebę pokazania informacji o ilości punktów zablokowanych, na podobnej zasadzie jak "zaznaczonych" i wyraźnie o użyciu filtra. Zastanawiam sie jeszcze na wyróżnieniu wiersza, na której "postawiono" zakładkę - może grubsze podkreślenie linii tabelki pod tym wierszem?
Dodana informacja o punktach zablokowanych i dodana opcja do ustalenia koloru wiersza z zakładką
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 kwietnia 2013, 11:56

grzes pisze:
grzes pisze:
Piotr74 pisze: Mogła by też pojawić się funkcja dostępnia w opcjach programu, pozwalająca na wyłączenie "podpowiadacza kodu" danego punktu. Niektórzy może nie potrzebują tych podpowiedzi tekstowych, a ich obecność zwiększa szerokość kolumny z kodem.
chodzi o opis słowny kodu czy wogole wylaczenie rozwijanej listy?
Opis słowny, mogła by być możliwość jego odłączenia .. ogólnie jestem za tym by wszystko można było włączyć / wyłączyć. Zdaję sobie sprawę że niektórym może to być potrzebne.

Takie jeszcze pytanie, pojawiły się nowe ikonki w tabeli (np. funkcja zaznaczania punktów kółkiem na mapie). Nie wiem czy coś robie nie tak, ale chciałbym sobie ją wystawić także na paski narzędzi widoczne przy otwartej mapie. Ikonki tej jednak nie ma w spisie wszystkich ikon. Przydała by się też ikonka pokaż/ukryj punkty ukryte :) .. te z @ :).

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 kwietnia 2013, 12:10

grzes pisze:
MarekOtt pisze:Dla mnie jednak największą udręką jest ten nieszczęsny suwak.
Brak suwaka i Lp jest funkcją sposobu prezentacji danych oraz uzywanej bazy danych. Kombinacja uzyta w c-geo niestety na to nie pozwala. Testowalismy wariant z zaczytywaniem calej bazy do pamieci ale przy wiekszej ilosci danych zaczynaja sie klopoty z wydajnościa i czasem otwarcia tabeli. Zobacze czy wybor trybu pracy tabelki da się tak oprogramowac zeby było to do decyzji uzytkownika.
Zdaję sobie sprawę że nie jest to łatwe, ja znam tylko bardzo podstawy programowania. Ale tak jak pisałem widziałem programy finansowe które sobie z suwakiem radzą bo to podstawa przeglądania wszystkiego na komputerze i nie tylko. Ciężko jest się od niego odzwyczaić, jak na każdym kroku (czy to w edytorach textowych czy w przeglądarkach internetowych) się z niego korzysta. Nawet facebook ktory też działa na jakiś tam bazach danych sobie jakoś z tym problemem poradził. Wchodząc na profil nie wyświetla się od razu cały profil użytkownika tylko jego część od dnia dzisiejszego do któregoś tam dnia. Gdy przesuniemy suwak na koniec automatycznie doczytuje się baza, suwak się uaktualnia, w każdej chwili wiemy w którym miejscu danego profilu jesteś i w każdej chwili suwakiem możemy sobie skoczyć do interesującego nas miejsca. Może w ten sposób mogło by to się odbywać w c-geo.

Co do wyboru trybu pracy, boje się że może to wprowadzić zamieszanie, jedni będą mieli to włączone drudzy nie i mogą się pojawiać jakieś niepotrzebne problemy. Pamiętajmy też, że przed wprowadzeniem nowej tabeli, użytkowncy pracowali na tych samych dużych bazach danych i wtedy program sobie z tym radził. Nowa tabela jest w/g mnie bardzo dobra i mi bez niej było by już ciężko, jednak trzeba sobie jasno powiedzieć że przez problem suwaka jest jak bez jednej ręki.. prawej. Może warto zmienić kombinację użytą w c-geo ... nie mam pojęcia, ale problem jest :(.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 4 kwietnia 2013, 12:28

MarekOtt pisze: ... nie mam pojęcia, ale problem jest :(.
To ze problem, czy raczej dyskomfort jest, to sobie zdajemy sprawę. Sam spedzilem bezowocnie kilka dni na szukaniu rozwiazania. Proszę napisac w jakich sytuacjach korzystał Pan z suwaka? Kiedy suwak jest nie do zastąpienia? Moze uda sie opracowac rownie skuteczne zamienniki.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 kwietnia 2013, 12:54

grzes pisze:
MarekOtt pisze: ... nie mam pojęcia, ale problem jest :(.
To ze problem, czy raczej dyskomfort jest, to sobie zdajemy sprawę. Sam spedzilem bezowocnie kilka dni na szukaniu rozwiazania. Proszę napisac w jakich sytuacjach korzystał Pan z suwaka? Kiedy suwak jest nie do zastąpienia? Moze uda sie opracowac rownie skuteczne zamienniki.
Dyskomfort trafne określenie ;).
Suwak używam przede wszystkim przy przeglądaniu tabeli. Mam tabele z 300 punktami jeśli chcę skoczyć na punkt około 200 to niestety za pierwszym razem gdy przesunę suwak na dół pokazuje mi punkty około nr 60. Kolejne jego przesunięcie na dół powoduje jedynie pokazanie się kolejnych kilku punktów. Następnie chcę skoczyć do góry na np. 1/3 wysokości tabeli to jest analogicznie jak z jazdą w dół tylko robię to w górę :D.

JA wiem że jest ten pasek który niby ma to ułatwiać i którym niby da się to wszystko zrobić, ale chodzi o to że to nie jest zgodne ze standardem używanym w każdym innym programie - a co za tym idzie ciężko przyswajalne. Ciężko jest się czegoś nauczyć/przestawić tylko dla jednego programu jak wszystkie pozostałe działają inaczej. Ciężko jest też go czymś innym zastąpić, bo to właśnie jego funkcjonalność i zastosowanie w innych programach powoduje że bez niego się nie da.

Rozwiązanie jest w innych programach, np. na wspomnianym facebooku czy innych programach do przeglądania treści baz danych.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 4 kwietnia 2013, 18:47

PUG pisze:Mam pytanie dotyczące kodowania współrzędnych "po nowemu".
Wiadomo, że wkrótce urzędy zaczną wymagać nowych kodów zgodnych z nowym rozporządzeniem.
Wiadomo też, że nauka nowych oznaczeń kodów nie przyjdzie nikomu łatwo i na pewno będzie to wymagało trochę czasu, zanim wejdzie w krew.
W związku z tym, mam pytanie natury technicznej.
Czy dało by się zrobić coś takiego, że przy kodowaniu po nowemu wpisujemy kod w starej wersji np. BUD, a on zamienia się po zatwierdzeniu enterem na poprawny kod: EGBB01 - podobnie, jak jest teraz z kodowaniem cyfrowym i analogowym (wpisujemy kod 312, a pojawia się kod BUD).
Oczywiście niektóre kody pozmieniały się na tyle, że mają teraz więcej odpowiedników. Przykładem może być szafka sterownicza czy studzienka.
Kiedyś kod WLZ dotyczył wszystkich rodzajów studzienek z włazem okrągłym, teraz każdy rodzaj studzienki ma swój własny kod.
W tym przypadku po wpisaniu kodu WLZ mogłoby się otwierać menu z możliwością wyboru odpowiedniego kodu:
SUUS15_01 - studzienka - przewód benzynowy
SUUS15_02 - studzienka - przewód ciepłowniczy
SUUS15_03 - studzienka - przewód elektroenergetyczny
SUUS15_04 - studzienka - przewód gazowy
SUUS15_05 - studzienka - przewód kanalizacyjny
SUUS15_06 - studzienka - przewód naftowy
SUUS15_07 - studzienka - przewód telekomunikacyjny
SUUS15_08 - studzienka - przewód wodociągowy
SUUS15_09 - studzienka - przewód niezidentyfikowany
SUUS15_10 - studzienka - przewód inny
...Analogicznie dla pozostałych kodów.
Myślę, że taki pomysł usprawnił by i przyśpieszył pracę z nowymi kodami, pytanie tylko, czy da się coś takiego zrobić.
Pomysł jest jak najbardziej trafiony. Większość użytkowników zna podstawowe kody k1 na pamięć i takie rozwiązanie mogło by bardzo ułatwić sprawę.
Odnośnie rozróżnienia rodzajów np studzienek proponuję dodać do kodu np WLZK co by oznaczało właz okrągły kanalizacyjny (SUUS15_05 - studzienka - przewód kanalizacyjny). WLZW wodociągowy itd.takie rozwiązanie funkcjonowało w jednej z nakładek pod cada.

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: PUG » piątek, 5 kwietnia 2013, 12:55

Jakub Kwinta pisze: Odnośnie rozróżnienia rodzajów np studzienek proponuję dodać do kodu np WLZK co by oznaczało właz okrągły kanalizacyjny (SUUS15_05 - studzienka - przewód kanalizacyjny). WLZW wodociągowy itd.
Jak najbardziej popieram - to byłoby najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Szkoda tylko, że jest tak małe zainteresowanie tym tematem...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 07:50 przez PUG, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 kwietnia 2013, 13:17

Jak najbardziej popieram - to byłoby najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Szkoda tylko, że jest tak małe zainteresowanie tym tematem...
Spokojnie - robimy i to.
Pozdrawiam Jurek B.

PRIORA
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 09:54

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: PRIORA » sobota, 6 kwietnia 2013, 15:48

PUG pisze:
Jakub Kwinta pisze: ...Szkoda tylko, że jest tak małe zainteresowanie tym tematem...
Szanowni Panowie,
Przepraszam za spam, ale ciężko przyswaja się takie lakoniczne zarzuty w kierunku obsady cgeo.
Przecież przysłowiowym "gołym okiem" widać, że każdy Wasz wpis jest zawsze dogłębnie analizowany przez twórców programu, a tu pomimo tego pojawia się "atak" bo brak publicznej informacji czy przyswoili także ten sygnał.
No tak, minęło przecież już 25 godzin od publikacji postu... ale nie czujcie się pokrzywdzeni.
Ja wolę, żeby EKIPA pracowała nad zmianami i poprawkami niż odpowiadała na forum: tak, pracujemy nad tym i tamtym... takie informacje powinny się pojawiać tylko przy naprawdę najważniejszych , krytycznych sprawach, uniemożliwiających poprawne funkcjonowanie programu.
Uprzedzając możliwość odwetu słownego uprzejmie informuję, że nie jestem związany z twórcami, a jestem jedynie skromnym użytkownikiem, który praktycznie codziennie z zainteresowaniem przegląda to forum. Nie udzielam się tu także, bowiem wszystko co mnie boli znajduje bezzwłocznie odzwierciedlenie w Państwa postach - za co WAM wszystkim oczywiście dziękuję.
z geodezyjnym pozdrowieniem
Paweł

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » niedziela, 7 kwietnia 2013, 13:54

Skoro już mamy blokowanie punktów , to przydałaby sie bardzo opcja:
Tabela-->Zaznaczone punkty---> zablokuj/odblokuj. 8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » niedziela, 7 kwietnia 2013, 17:42

zbigniew pisze:Skoro już mamy blokowanie punktów , to przydałaby sie bardzo opcja:
Tabela-->Zaznaczone punkty---> zablokuj/odblokuj. 8)
blokuj i cofnij blokowanie już jest i działa, przynajmniej w wersji testowej 8)
Ostatnio EKIPA sprawnie wprowadza w życie nasze pomysły, za co wielki szacun. Przy okazji chciałbym dołożyć swoje trzy grosze:
Zapamiętywanie widoczności mapy w tle,
sortowanie dla punktów z przyrostkiem kuleje,
przydałaby się możliwość hurtowego porównania współrzędnych zbioru punktów np. ze współrzędną stacji referencyjnej i przerzucenie wyników do wybranej kolumny w tabeli. Czasami nie da się utrzymać jednej sesji pomiarowej a dociekliwy inspektor od razu to wychwyci. Wiąże się to z koniecznością ponownego mierzenia punktów kontrolnych. Takie obliczanie brakujących wektorów pomoże uspokoić wrażliwe sumienie inspektora a w zaoszczędzonym czasie moglibyśmy zająć się poważniejszymi rzeczami :)
Have a nice day

geoR
__
__
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:02

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: geoR » niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:44

MarekOtt pisze:
grzes pisze:
MarekOtt pisze: ... nie mam pojęcia, ale problem jest :(.
To ze problem, czy raczej dyskomfort jest, to sobie zdajemy sprawę. Sam spedzilem bezowocnie kilka dni na szukaniu rozwiazania. Proszę napisac w jakich sytuacjach korzystał Pan z suwaka? Kiedy suwak jest nie do zastąpienia? Moze uda sie opracowac rownie skuteczne zamienniki.
Dyskomfort trafne określenie ;).
Suwak używam przede wszystkim przy przeglądaniu tabeli. Mam tabele z 300 punktami jeśli chcę skoczyć na punkt około 200 to niestety za pierwszym razem gdy przesunę suwak na dół pokazuje mi punkty około nr 60. Kolejne jego przesunięcie na dół powoduje jedynie pokazanie się kolejnych kilku punktów. Następnie chcę skoczyć do góry na np. 1/3 wysokości tabeli to jest analogicznie jak z jazdą w dół tylko robię to w górę .

Rozwiązanie jest w innych programach, np. na wspomnianym facebooku czy innych programach do przeglądania treści baz danych.
Rzeczywiście brakuje tego suwaka. Jeszcze na 100 czy 200 punktach można jakoś pracować, gorzej jak jest 1200, 2000 albo 3000 punktów, wtedy jest mniej ciekawie. Może by chociaż zrobić coś takiego żeby ten suwak był trochę krótszy i na początku tabeli znajdował się na górze okna, na końcu tabeli na dole okna a w każdym innym miejscu tabeli był na środku. Bo teraz "w środku tabeli" zostaje tylko trochę miejsca pod lub nad suwakiem, w który ja osobiście klikam żeby przewinąć tabele.
Ogólnie aktualizacja ciekawa, chociaż nie miałem jeszcze okazji wszystkiego przetestowć. Trochę mnie suwak zmęczył i zniechęcił :? :lol:

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » niedziela, 7 kwietnia 2013, 20:15

Rzeczywiście brakuje tego suwaka.
W zasadzie, w wersji testowej Grześ opracował suwak - z tym, że działać on będzie wtedy gdy widoczne będą wszystkie punkty - także tez z @, i nie będzie powłączanych żadnych filtrów.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » niedziela, 7 kwietnia 2013, 22:56

Jurek B. pisze:
Rzeczywiście brakuje tego suwaka.
W zasadzie, w wersji testowej Grześ opracował suwak - z tym, że działać on będzie wtedy gdy widoczne będą wszystkie punkty - także tez z @, i nie będzie powłączanych żadnych filtrów.
Wow ! To druga /po zapowiedzi ,że zima odpuszcza/ dziś dobra wiadomość !
To może i Lp powróci ?
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 07:21

Jurek B. pisze:
Rzeczywiście brakuje tego suwaka.
W zasadzie, w wersji testowej Grześ opracował suwak - z tym, że działać on będzie wtedy gdy widoczne będą wszystkie punkty - także tez z @, i nie będzie powłączanych żadnych filtrów.
No więc są państwo już bardzo blisko. Tak na szybko, przy włączeniu wszystkich punktów jako widoczne (także z @) wydaje się że działa poprawnie.

BTW. Czy jest to możliwe że na jednym komputerze dostępne są nowe ikonki w tabeli, a na drugim komputerze ich nie ma ?. Nie ma możliwości ich dodania także w opcjach pasku narzędzi. Fajnie by było gdyby, była także możliwość dodania tych ikon na paski narzędzi nie związane z tabelą, np. ikonka "pokazuj punkty w kółku".

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 08:54

Zauważyłem że przy eksporcie współrzędnych punktów do pliku txt [NR|X|Y], plik textowy zawiera "false".
G85,5484223.56,3816978.51,False
G84,5484320.34,3816958.42,False

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 09:33

Być może to pole jest zaznaczone:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (27.13 KiB) Przejrzano 2439 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1151
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 14:44

Jurek B. pisze:Być może to pole jest zaznaczone:
rzeczywiście, było schowane na dole i nie zauważyłem :)

kouczan
____
____
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: kouczan » wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:55

Czy można dodać kolorowanie boku tabeli (na niebiesko) dla wierszy z punktami zaznaczonymi tak jak było to w poprzedniej wersji?

ps. mam nadzieję, że faktycznie coś się zmieni w sposobie wyświetlania paska przewijania, ponieważ ciężko wyzbyć się starych przyzwyczajeń (podtrzymywanych zresztą przez inne oprogramowanie). Niemniej jednak nowa tabela na duży +.

ODPOWIEDZ