Export wpasowanego rastra

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
peter
_
_
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 07:33

Export wpasowanego rastra

Post autor: peter » czwartek, 9 lutego 2006, 11:07

Witam serdecznie:
Proszê mi odpowiedzieæ, czy istnieje mo¿liwo¶æ wyeksportowania wpasowanego rastra do innego pliku. G³ównie zale¿y nam na eksporcie do georeferencyjnego tif\'a, którego mogliby¶my podczytaæ np. w AutoCad\'zie.
Po kolei wygl±da³o by to tak:
1. Wpasowanie rastra w C-geo
2. Wczytanie (choæ nie koniecznie) do mapy
3. Eksport rastra jako tif georeferencyjny

Osobnym aspektem jest import rastra georeferencyjnego, np z AutoCad\'a, czy EWMAPY.

Je¿eli istnieje taka mo¿liwo¶æ to proszê o krótk± instrukcjê, a je¿eli nie ma to o \"suche\"stwierdzenie niemo¿no¶ci.

Drugi temat:
Czy istnieje mo¿liwo¶æ pod³±czenia sprzedawanego u Was GPSMAP 76S do C-geo - chodzi o przegrywanie punktów (w obie strony). Je¿eli nie, to jakiego oprogramowania u¿yæ?

Z powa¿aniem Piotr
pturek@gazoprojekt.com.pl

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re:Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » czwartek, 9 lutego 2006, 14:53

Witam
Eksport do pliku z georeferencj± jest mo¿liwy dwoma metodami:
1 Plik-Eksport-do pliku rastrowego - tam mo¿e byæ wysy³any raster lub raster+wektor - pewnym ograniczeniem jest rozmiar pliku tworzonego (a raczej zakres obszarowy mapy eksportowanej). Podczas eksportu mo¿na utworzyæ pliki z georeferencj± ale \"czysty\" AutoCAD ich nie zaczyta, dodatkowo mo¿na odczytaæ parametry do wstawienia rysunku w AutoCAD (wszystkie dane które s± do tego potrzebne s± tam wyliczane)
2 W C-Raster - zapis jako TIFF + tfw lub tab - tylko ¿e tych plików te¿ \"czysty\" AutoCAD nie odczyta. Dopiero AutoCAD Map lub z CAD Rastrem.
Byæ mo¿e jednak uda siê nam wprowadziæ eksport bezpo¶rednio do GEOTIFFA.
Natomiast import geotiffa jest prosty - najlepiej w ikonce Legenda - jest opcja Raster - tam pod prawym klawiszem mo¿na wczytaæ raster - trzeba tylko wybraæ format nie RCF a TIFF. Je¿eli s± to nie geotiffy ale np. Tiff+TFW lub TAB - to w Men u Mapa-Raster-Wpasuj raster - importujemy takie pliki i konwertujemy do RCF.

Przegrywanie punktów z GPSMAP76 jest na naszej li¶cie - ale czas oczekiwania to niestety wiêcej ni¿ miesi±c - takie mo¿liwo¶ci s± w programie EMapa
Pozdrawiam Jurek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Michal_K » czwartek, 28 lutego 2013, 15:37

Szukałem i nie znalazłem więc napiszę tutaj.

Mam pytanie odnośnie eksportu pliku do DXF bądź DWG wraz z wpasowanym rastrem w tle. Czy jest możliwość eksportu takiej mapy hybrydowej zarazem do pliku DXF? Lub czy była by możliwość stworzenia takiej metody eksportu.

Moje pytanie jest spowodowane problem jaki wyniknął przy pewnej inwestycji na terenach dotkniętych szkodami górniczymi gdzie mapa zasadnicza jest tylko poglądowa w związku z szczegółami I grupy i danymi ewidencyjnymi - wektory przesunięć w różnych kierunkach o różnej wartości (do 1,5m). Chciałbym więc projektantowi wysłać plik wektorowy z pomierzonymi szczegółami wraz z wpasowanymi przeze mnie mapami zasadniczymi by zminimalizować błędy jakie niektórzy projektanci popełniają przy wpasowaniu map.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 1 marca 2013, 09:59

Niestety, nie ma możliwości wpisania rastra w pliki DWG/DXF - rastry zawsze ładuje się osobno do ACAD
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
alcapon
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 1 lipca 2005, 19:56

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: alcapon » piątek, 1 marca 2013, 14:53

Rastra jako takiego nie można wrzucić do pliku dxf/dwg.
Ale można w pliku dxf/dwg wrysować ramkę która przedstawia zakres rastra.
Mając już taką ramkę i raster w postaci pliku graficznego każdy użytkownik autocad może sam sobie wpasować raster w odpowiednie miejsce.

Opcję eksportu do dxf można jeszcze dopracować w ten sposób, że plik dxf będzie już w sobie zawierał informacje o tym gdzie ma zostać wczytany jaki plik graficzny.

Wtedy projektant odpala w AC plik dxf i rastry wczytują się same z automatu.
Ja korzystam z ewmapy i często takie "mapy hybrydowe" dajemy projektantom aby nie męczyli się z wpasowaniem rastra.

Nie znam c-geo wiec może taka funkcja już jest.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 1 marca 2013, 15:15

Z tą ramką rastra do DXF to dobry pomysł, trzeba będzie go wprowadzić przy eksporcie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: FaFaL » piątek, 1 marca 2013, 15:20

Tym czasem ...
zrzut.jpg
zrzut.jpg (74.42 KiB) Przejrzano 6676 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 1 marca 2013, 15:23

Taak, jest coś takiego ale to półśrodek - trzeba po punktach pojechać linią, a lepiej jak idzie gotowy obiekt na mapę :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: FaFaL » piątek, 1 marca 2013, 15:42

Nie chce mi się szukać postu w którym to proponowałem (chyba dwa lata temu :P )
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 4 marca 2013, 09:38

Ten obiekt mógłby być wstawiany bezpośrednio w eksporcie do DXF / DWG przy np. zaznaczonej opcji "eksportuj obszar rastrów" czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: MarekOtt » piątek, 10 maja 2013, 07:39

Mam pytanie, czy zmieniło się coś w ostatnim czasie z eksportem rastrów o AutoCada. Rastry są w formacie jpg (kolorowe)

Mam wpasowane 4 arkusze rastrów w C-Geo, teraz potrzebuję to przesłać do projektanta, który sobie z tym nie umie poradzić. Na Wiki-Geo jest opis, spisuje się współczynniki, tyle że ten wpis jest dosyć stary a miedzy czasie przy wpasowywaniu rastra pojawiła się opcja zaznaczenia plików które mają się tworzyć.

Byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 maja 2013, 09:27

Na pewno zmiany we wpasowaniu rastrów nie mogą mieć wpływu na późniejszy eksport do ACAD. W eksporcie zapisywane są pliki w postaci rastrów bez georeferencji i do nich potrzebna jest tylko informacja o rozmiarze i punkcie zaczepienia rastra podawana w oknie eksportu do rastra.
Pytanie jakie dokładnie problemy z podpięciem rastra ma projektant?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: MarekOtt » piątek, 10 maja 2013, 09:38

Tzn. projektant jeszcze nie otrzymał tych rastrów. Muszę mu jednak wysłać wpasowane i teraz nie wiem jak to zrobi by sobie je wczytał. Rastry mam wpasowane w C-Geo.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 maja 2013, 09:44

Więc trzeba mu wysłać tiffy i pliki z georeferencją - to powinno mu wystarczyć.
Jeśli nie będzie miał możliwości załadowania rastrów bo jego CAD nie odczytuje rastrów z georeferencją, to podać mu trzeba informacje takie jak podane na Wiki-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: MarekOtt » piątek, 10 maja 2013, 09:57

Jurek B. pisze:Więc trzeba mu wysłać tiffy i pliki z georeferencją - to powinno mu wystarczyć.
Jeśli nie będzie miał możliwości załadowania rastrów bo jego CAD nie odczytuje rastrów z georeferencją, to podać mu trzeba informacje takie jak podane na Wiki-GEO.
No własnie... a które to są pliki, bo niestety ale ja mam rastry kolorowe w jpg i po wpasowaniu mam do kazdego rastra plik:
- 0002_5.rc2
- 0002_5.rcf
- 0002.jpg

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 maja 2013, 10:34

No tak, to zmienia postać rzeczy - z tego projektant nie skorzysta wprost. Odradzamy korzystanie z JPG - pliki te charakteryzują się utratą części informacji zawartej w skanowanym oryginale - jpg to kompresja stratna.
Jeżeli już Pan skalibrował raster do RCF, to jeśli ma Pan C-Raster - proszę tam przekonwertować RCF do TIFF i zapisać z plikami georeferencyjnymi TFW.
Ewentualnie proszę wykonać eksport z C-GEO do pliku rastrowego - wtedy dane o georeferencji dostępne według opisu na Wiki-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: MarekOtt » piątek, 10 maja 2013, 14:51

Super dziękuję za pomoc.

Co do jpg, zdaję sobie z tego sprawę, jednak od projektanta otrzymałem rastry w pliku uwaga: PDF :). I na szybko znalazłem konwenter z PDF'u wlasnei do JPG. No nic trudno bede musiał się jakoś pomęczyć, albo zrobić to jeszcze raz już z tiff'ami.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: FaFaL » piątek, 10 maja 2013, 14:55

Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: MarekOtt » sobota, 11 maja 2013, 15:00


hehe super, dziękuje za informację .. tylko niestety mam tylko c-raster demo i niestety na ta chwile nie będziemy kupować wersji pełnej.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Dorota_IM » wtorek, 27 sierpnia 2013, 15:51

MarekOtt pisze:Super dziękuję za pomoc.

Co do jpg, zdaję sobie z tego sprawę, jednak od projektanta otrzymałem rastry w pliku uwaga: PDF :). I na szybko znalazłem konwenter z PDF'u wlasnei do JPG. No nic trudno bede musiał się jakoś pomęczyć, albo zrobić to jeszcze raz już z tiff'ami.

pdf mozesz zamienic na tiff. otwierając go w darmowym programie GIMP i eksportując do tifta

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 26 lutego 2014, 13:55

Próbuje zrobić export wpasowanego rastra z cgeo do AC (dodam że raster pierwotnie był wpasowany w ewmapie a do cgeo zaimportowany prze geo+tiff [SWDE] ).
Reasumując mam pliki:
- tiff
- geo
- rcf
- rc2
I to nie wystarcza, wydaje mi się że brakuje pliku TFW i wszystko będzie ok.
Jedynym obrazem rastrowym jaki się eksportuje jest mapa ortofotomapa pobrana z geoportalu a tam właśnie jest ww. plik.

Więc jeśli jestem na dobrej drodze to pytanie jak teraz dorobić plik TFW do rastrów które są już wpasowane?? A może jest jakaś inna droga??

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 26 lutego 2014, 14:06

Tylko nie piszcie, że muszę kupić C-Raster....

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2465
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: grzes » środa, 26 lutego 2014, 14:16

Piotr86 pisze: Więc jeśli jestem na dobrej drodze to pytanie jak teraz dorobić plik TFW do rastrów które są już wpasowane?? A może jest jakaś inna droga??
Polecam C-Raster :)
A bez zartow - pewnie jest to geotiff wiec wygooglac narzedzie do stworzenia tfw (doczytalem ze import byl przez plik geo+tiff nie ma wiec pewnosci ze jest to geotiif - zostaje wiec ponizsza metoda).
Wsrod plikow widze tez plik geo - moze zadziala to narzedzie: http://www.softline.xgeo.pl/test/GEO_TFW.exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » środa, 26 lutego 2014, 14:47

C-GEO przy zapisie do DXF danych wektor +raster tworzy obok DXF, także plik TIF i GEO - to wystarcza do otwarcia w ACAD.
Jeśli u Pana to nie działa - przydałby się taki raster - może jest on utworzony przy zastosowaniu metody kompresji nie obsługiwanej przez ACAD, standardowo rastry dla ACAD nie są kompresowane.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 26 lutego 2014, 15:28

Dobra z innej strony...
Mam wpasowany raster *.rcf i teoretycznie nic więcej.
W jaki sposób można wyeksportować go do AC.

ODPOWIEDZ