raster w pliku do AutoCad-a

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: kristof » poniedziałek, 13 lutego 2012, 08:52

Czy możliwe jest załączenie rastra w pliku dxf lub dwg wyeksportowanego z C-geo do AutoCad-a, tak aby po wczytaniu oprócz elementów narysowanych w C-geo np. działki był widoczny podkad rastra ?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:04

Jesli ma Pan zainstalowaną nakładke na AutoCADa typu CADRaster albo Autodesk Raster Design to można podłączyć w CADzie dowolnego tiffa skalibrowanego w C-GEO i zostanie wstawiony w odpowiednie miejsce. Jesli nie to proponuję w C-GEO obrysować raster za pomocą funkcji rysowania linii (nie pamietam czy w legendzie, pod prawym klawiszem myszy nie ma funkcji wstawiajacej odpowiednie punkty - ale może akurat tu zmyślam). Taki rysunek eksportować do dwg, i po otwarciu komendami autocada wstawic raster na oko w miejsce zbliżone do ramki. Teraz należy użyć polecenia "dopasuj" lub lepiej _align i wskazać trzy punkty (pierwszy klik na narożniku rastra, a następny na ramce) - czasem pyta się tylko o dwa :/ i jak się pyta o skale to dać tak.

PS. myśle, ze jest możliwe zrobienie odpowiednich wpisów do pliku dxf nawet w wersji 12 (korekta, nie da się), tylko trzeba pamiętać aby plik rastra kopiowac automatycznie do katalogu w którym powstaje dxf lub dwg. Sprawdziłem i faktycznie w dxf 12 nie da się wstawić informacji o rastrze :( trzeba przerzucić się na nowszą wersję
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:48 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:24

Dobrze napisałem, że zmyślam. Funkcja wstawiania punktów obrysu rastra jest w menu MAPA>Raster>Wczytaj raster:
Capture.PNG
Capture.PNG (39.57 KiB) Przejrzano 5560 razy
BTW: Można by tą funkcję skopiować do legendy, bo w tym przypadku jest bardzo pomocna, a podobno używanie narzędzia Raster>Wstaw raster jest już passe
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: Zbysiu » poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:55

Proponuję przesiadkę na ZWCada, wczytuje raster łącznie z plikiem georeferencyjnym i po kłopocie.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: FaFaL » sobota, 31 sierpnia 2013, 13:50

Jest już oficjalne rozwiazanie problemu :) super
Przydaje gdy naszym celem jest stworzenie dxfa z podkładem w postaci zeskanowanej mapy lub ortofotomapy np. z Geoportalu :)

w eksporcie do DXF można teraz eksportować także rastry TIFF umieszczone na mapie C-GEO - w parametrach eksportu do DXF trzeba włączyć opcję "Dołącz rastry",
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: Michal_K » sobota, 31 sierpnia 2013, 21:34

Super. Tego brakowało!! Brawo!

coolio1985
__
__
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 14 lutego 2010, 19:41

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: coolio1985 » piątek, 6 września 2013, 11:23

Używam GStar Cada i raster się nie eksportuje.
Dla pewności wpisałem komendę PURGE i warstwa na której powinien być sam raster usunęła się, więc na pewno była pusta.
Używa ktoś tego programu i ma możliwość sprawdzenia tej opcji?

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 132
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: tomek_79 » piątek, 6 września 2013, 12:04

Mam ten sam problem w GStarCad co kolega :(

coolio1985
__
__
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 14 lutego 2010, 19:41

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: coolio1985 » piątek, 6 września 2013, 12:15

Właściwie to widzę że, czy zaznaczę opcję dołącz raster czy też nie to plik DXF waży tyle samo, więc po prostu raster się nie eksportuje.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: Jurek B. » piątek, 6 września 2013, 12:18

Na wszelki wypadek proszę sprawdzić czy oryginalna przeglądarka Autodesk TrueView wczytuje te pliki z rastrem które Pan wygenerował.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: FaFaL » piątek, 6 września 2013, 13:47

Nie wiem czy Panowie zauważyli, ale do katalogu pliku dxf kopiowanie są również pliki rastrowe i muszą one być zawsze z plikiem dxf ! Druga uwaga jest taka ze rastry muszą być w formacie tif.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

coolio1985
__
__
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 14 lutego 2010, 19:41

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: coolio1985 » wtorek, 10 września 2013, 13:42

Eksportuje się sam plik DXF, bez innych plików. raster 256 kolorów, długa nazwa, może w tym problem ?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: FaFaL » wtorek, 10 września 2013, 14:05

A rastr ma Pan w formacie tiff?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: Jurek B. » wtorek, 10 września 2013, 14:06

A raster to TIFF? Czy RCF? Może pomoglibyśmy więcej przy kontakcie tel.
Pozdrawiam Jurek B.

coolio1985
__
__
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 14 lutego 2010, 19:41

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: coolio1985 » wtorek, 10 września 2013, 17:14

Sprawa wyjaśniona, myślałem że wpasowany raster zawsze zapisuje się w formacie rcf, jeżeli da się go wpasować jako tiff to po kłopocie.

LeszekI
_
_
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 31 lipca 2011, 19:08

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: LeszekI » środa, 11 września 2013, 08:13

Jest gdzieś samouczek do poruszaniu się w plikach rastrowych i w ogóle w pracy na rastrach. Wg mnie jest ogólny rozgardiasz i aby wszystko objąć trzeba się nieźle naszukać (pytać).
LeszekI

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: raster w pliku do AutoCad-a

Post autor: Jurek B. » środa, 11 września 2013, 08:27

Jest gdzieś samouczek do poruszaniu się w plikach rastrowych i w ogóle w pracy na rastrach. Wg mnie jest ogólny rozgardiasz i aby wszystko objąć trzeba się nieźle naszukać (pytać).
LeszekI
Radzę rozejrzeć się w dziale Wsparcie - na pewno coś tam odpowiedniego Pan znajdzie:
http://softline.xgeo.pl/index.php/wsparcie
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ