Wstaw Opis Punktu

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Wstaw Opis Punktu

Post autor: Michal_K » piątek, 23 sierpnia 2013, 22:02

Witam

Chciałbym się zapytać czy była by możliwość dodania opcji wstawiania opisu do punktów "wartości" z wybranej kolumny z tabeli roboczej. Coś w stylu listy jaka jest przy tworzeniu Wykazu współrzędnych. Chodzi mi o możliwość wstawienia np. stabilizacji znalezionych/odszukanych/wznowionych pkt. granicznych z "automatu. Funkcja taka by była przydatna przy tworzeniu szkiców podczas modernizacji ewidencji by z automatu wstawić poza numerem pkt granicznego jego stabilizację.

W załączniku mały zlepek screenów z tym o co mi chodzi.

Pozdrawiam
Michał K.
Załączniki
Untitled.jpg
Untitled.jpg (118.89 KiB) Przejrzano 2683 razy

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: Michal_K » piątek, 13 września 2013, 17:00

Wiem że nie minęły 3 tyg ale bardzo by się przydała taka wyżej opisana opcja w obecnym c-geo.

Pozdrawiam
Michał K.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2466
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: grzes » piątek, 13 września 2013, 17:36

To bedzie bardzo trudne do szybkiego wprowadzenia. Napisy wstawiane ta opcją maja swoj, na sztywno ustalony "typ", po to aby przy ponownym wykonaniu wstawiania program byl w stanie rozpoznac, ze juz dany napis istnieje i go w razie potrzeby zmodyfikowac. Wyobrazmy sobie sytuację ze wstawilismy wspolrzedna H i wykonalismy redakcje mapy przesuwajac te wstawione opisy tak oby nie przeslanialy tresci. Teraz jesli wspolrzedne H w tabeli sie zmienia to mozemy wykonac ponowne wstawienie opisu rzednej nie zmieniajac przeredagowanego punktu wstawienia.
Ten mechanizm ma sztywne struktury danych i jest spory klopot zeby go przerobic na dodatkowe pola.
Moge natomiast podpowiedziec inne rozwiazanie. Nie wiem czy sie sprawdzi a Pana sytuacji, ale mozna dla warstwy, na ktorej sa punkty w menu "Dane" utworzyc zbior danych dla punktow. Mozna w nim dodac takie kolumny jakie sa potrzebne i korzystajac z opcji przenoszenia danych na mapę umieszczac zawartosc wybranej kolumny (lub kilku) na mapie.
pozdrawiam
grzes

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: Michal_K » piątek, 13 września 2013, 22:54

To by w zupełności wystarczyło. Dzięki Wielkie!!!

Zauważyłem tylko jeden problem, związany z aktualizowaniem pol danych. Otóż po pierwszym imporcie pola się bez problemowo aktualizują, jednak gdy zmienimy coś w tabeli roboczej i chcemy ponownie wczytać to do bazy danych obiektów na mapie to w liście kolumn do importu następuje "dublowanie" kolumn począwszy od data odtworzenia (załącznik). Niby szczegół ale jednak jest. (Pracuję obecnie na aktualnej wersji testowej programu)

Pozdrawiam
Michał K.
Załączniki
wstawianie.jpg
wstawianie.jpg (47.39 KiB) Przejrzano 2492 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2466
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: grzes » sobota, 14 września 2013, 11:54

Michal_K pisze:To by w zupełności wystarczyło. Dzięki Wielkie!!!

Zauważyłem tylko jeden problem, związany z aktualizowaniem pol danych. Otóż po pierwszym imporcie pola się bez problemowo aktualizują, jednak gdy zmienimy coś w tabeli roboczej i chcemy ponownie wczytać to do bazy danych obiektów na mapie to w liście kolumn do importu następuje "dublowanie" kolumn począwszy od data odtworzenia (załącznik). Niby szczegół ale jednak jest. (Pracuję obecnie na aktualnej wersji testowej programu)

Pozdrawiam
Michał K.
W wersji testowej jest poprawione. Dodatkowo kopiowanie kolumny z tabeli przy uzyciu ikonki "XYH" zaklada teraz typ pola zgodny z tym jaki byl w tabeli.
pozdrawiam
grzes

geobar
____
____
Posty: 212
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: geobar » sobota, 14 września 2013, 12:06

proszę o wersję testową

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2466
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: grzes » sobota, 14 września 2013, 16:12

geobar pisze:proszę o wersję testową
Wersja testowa jest zawsze pod tym linkiem
Osoby które chcą korzystac z tych wersji moga dodac link do ulubionych
pozdrawiam
grzes

geobar
____
____
Posty: 212
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Wstaw Opis Punktu

Post autor: geobar » czwartek, 19 września 2013, 21:08

Kiedy może się ukazać aktualizacja wrześniowa?

ODPOWIEDZ