Mapa z C-Geo na www

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Mapa z C-Geo na www

Post autor: grzes » poniedziałek, 30 września 2013, 16:32

W wersji testowej dostępny jest eksport mapy do formatu kafelkowego, ktory w prosty sposób może byc publikowany na stronie internetowej.
Przykładowe mapy po eksporcie z c-geo:
http://ll.xgeo.pl/getmap.php?mapa=testowa.webcg
http://ll.xgeo.pl/getmap.php?mapa=energetyk.webcg
Jak to działa?
Opcja eksportu "Plik->Eksport->Eksport mapy do publikacji w internecie" tworzy 1 plik w którym składowane są kafelki. Do wygenerowania kafelek należy wprowadzić zakres obszarowy (min, max prostokąta) oraz zakres poziomów powiększenia na jakich mapa ma się pokazywać. Widok mapy obsługuje poziomy do 21, widok satelity na ogół do 19-20 (zaleznie od miejsca).
Generowanie kafelkow to proces czasochłonny. Czas (i wielkosc utworzonego pliku) zależny od obszaru, ilosci poziomów powiększenia oraz wielkosci mapy c-geo. Dla orientacji: mapa z pierwszego linka generuje sie okolo 1'30" a plik wynikowy to ok. 1.5 Mb.

Wygenerowany plik przenosimy na serwer, na który powinny tez zostać wgrane pliki z załączonego zip-a. Pliki to skrypty w php/java script. Prosze je traktowac jako idee - moja znajomosc tych jezykow jest slaba i pewnie mozna to napisac lepiej (gdyby ktoś rozbudował funkcjonalność to byłbym wdzięczny za podrzucenie skryptów).

Te 3 pliki plus plik z mapą to wszystko co jest potrzebne - nie ma potrzeby zakładania bazy danych. Jesli po wgraniu plikow mapa nie dziala to być moze trzeba ustawic uprawnienia na 755 (wykonywalne).

Wywolanie mapy (po wgraniu wszystkich plikow na serwer): http://adres_serwera/getmap.php?mapa=xxx gdzie xxx to nazwa pliku z wyeksportowaną mapą

tiles.zip
(2.29 KiB) Pobrany 109 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: arttiq » wtorek, 1 października 2013, 17:13

witam,

nie mogę wyeksportować kafelek z C-Geo. Ciągle wyświetla mi się komunikat, aby ustawić układ odwzorowania, choć jest ustawiony.
Załączniki
err1.jpg
err1.jpg (8.96 KiB) Przejrzano 2608 razy
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: grzes » wtorek, 1 października 2013, 19:31

A jaki jest ustawiony?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: arttiq » wtorek, 1 października 2013, 21:37

ustawiony 2000/6, ale po testach wyszło, że mapa musi być przetransformowana do 1992 i wtedy idzie.
Dobrze by było zrobić transformacje w locie przy eksporcie i możliwość wybrania dowolnej strefy w ukł. 2000. :lol:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: tuvalu » środa, 2 października 2013, 08:01

arttiq pisze:ustawiony 2000/6
A ja nie mam układu 2000/6. Dlaczego? :wink:
testowałem tylko 18 (z szeregu 15,18,21,24,27) i 1965/4 i działa bez problemów

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: Jurek B. » środa, 2 października 2013, 08:49

18 to inaczej 2000/6 :) 6- czyli szósta strefa 3-stopniowa
Pozdrawiam Jurek B.

geobar
____
____
Posty: 201
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: geobar » środa, 2 października 2013, 09:01

Kiedy możemy spodziewać się oficjalnej aktualizacji

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: grzes » środa, 2 października 2013, 10:03

arttiq pisze:witam,

nie mogę wyeksportować kafelek z C-Geo. Ciągle wyświetla mi się komunikat, aby ustawić układ odwzorowania, choć jest ustawiony.
Wersja testowa poprawiona - dziala z ukladami 65, 2000, 92
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: arttiq » środa, 2 października 2013, 11:15

witam,

teraz działa dobrze :)
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: arttiq » sobota, 5 października 2013, 19:44

Witam,

czy można dodać do eksportowanych punktów również XYZ z tabeli. Planuje zrobić sobie przegląd osnowy poz. i wys., ale potrzebowałbym też pełnych współrzędnych do wyświetlenia. Taka mapa łatwo byłaby obsługiwana przez smartfona i żegnaj problemie z zapomnianymi punktami osnowy :mrgreen:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: FaFaL » sobota, 5 października 2013, 22:07

czy można dodać do eksportowanych punktów również XYZ z tabeli. Planuje zrobić sobie przegląd osnowy poz. i wys., ale potrzebowałbym też pełnych współrzędnych do wyświetlenia. Taka mapa łatwo byłaby obsługiwana przez smartfona i żegnaj problemie z zapomnianymi punktami osnowy
W tym celu lepiej chyba wykorzystać http://www.google.com/drive/apps.html#fusiontables
Przykład : http://www.google.com/fusiontables/embe ... =1&l=col12
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: tuvalu » środa, 16 października 2013, 08:31

tuvalu pisze:działa bez problemów
Po aktualizacji wersji testowej ma kłopot w wpisaniem współrzędnych obszaru - Invalid floating point operation.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: grzes » środa, 16 października 2013, 16:32

tuvalu pisze: Po aktualizacji wersji testowej ma kłopot w wpisaniem współrzędnych obszaru - Invalid floating point operation.
Dziekuje za sygnal. Poprawione
pozdrawiam
grzes

marcinn
_____
_____
Posty: 494
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: marcinn » środa, 18 lutego 2015, 23:03

Mam takie pytanie- udało mi się zrobić taką mapkę, wrzuciłem na serwer i śmiga. Tylko pytanie- czy da się jakoś uzyskać z tego adres WMS (nie znam się na tym)?
Problem mam taki- Ośrodek używa u nas systemu WebEWID- podczas zgłaszania robót definiuję zakres, ale niestety nie mam możliwości podegrania współrzędnych zakresu czy dxf,dgn. W efekcie jak mam duży zakres z dużą liczbą załamań to trzeba mnóstwo czasu spędzić nad narysowaniem zakresu. Jedyne co wymyśliłem to wrzucenie zakresu na www, bo w WebEWID jest opcja wgrania WMS. I myślałem, że taką mapkę sobie podgram i będzie super, ale utknąłem w martwym punkcie....

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 597
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: logis » czwartek, 19 lutego 2015, 10:36

Dzień dobry,
tak od ręki to się tej mapy nie wyda jako WMS, ponieważ to jest standard udostępniania map przez server map. Musiałbyś mieć postawiony taki server np. przy pomocy GeoServer'a. http://geoserver.org/

Jacek

marcinn
_____
_____
Posty: 494
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: marcinn » czwartek, 19 lutego 2015, 10:50

Dzięki za podpowiedź- spróbuję z tym coś zrobić. Może któryś z użytkowników może się podzieli jaki ma sposób na kreślenie zakresów w WebEWID?

marcinn
_____
_____
Posty: 494
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: marcinn » czwartek, 19 lutego 2015, 13:11

Czy konfiguracja geoservera dla "laika" jest wykonalna? Przepatrzyłem cały interfejs, ale szczerze powiedziawszy nie umie załadować mapy na serwer....Mile widziane byłyby jakieś podpowiedzi, ewentualnie kroki które należy wykonać

bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: bartek1122 » czwartek, 19 lutego 2015, 14:10

W moim ośrodku (na pomorzu) robili trochę problemów ale w końcu przyjęli ode mnie plik dxf z zakresem dużej mapy a też mają WebEwid. :D

marcinn
_____
_____
Posty: 494
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Mapa z C-Geo na www

Post autor: marcinn » wtorek, 27 listopada 2018, 11:22

Witam. Próbuję wrzucić zakresy na serwis WMS, żeby w łatwy sposób zgłaszać roboty w Webewid. Udało mi się to poprzez Qgis + Qgis cloud.
Zacząłem próby na Geoserver. Założyłem sobie przestrzeń roboczą, wrzuciłem plik shp. Na podglądzie wszystko mi gra. Czy ktoś wie, gdzie znajdę adres serwisu WMS, który potem mogę wrzucić na Webewid? Na razie mam adres lokalny typu:
http://localhost:8080/geoserver/***/wms ... S&version=

Ale potrzebny byłby jakiś adres globalny. Jak to przerzucić ?

ODPOWIEDZ