Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: k_batura » piątek, 21 listopada 2014, 14:16

Dodawanie wpisów z GO działa bez zarzutu.

Usuwanie wpisów nie działa.

GO nie wczytuje wpisów zrobionych przez Googla.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 21 listopada 2014, 16:00

Komunikacja jest na razie w jedną stronę - usuwanie na pewno będzie jeśli zostanie wykonane po stronie programu. Natomiast czy bedzie pelna synchronizacja zmian jesli zostały wykonane z pozycji kalendarza Google to muszę przemyslec. Nie wiem czy cos się nie namiesza ze zdarzeniami ktore nie powinny pojawić sie w geoorganizerze a są w GC
pozdrawiam
grzes

Zbysiu
_____
_____
Posty: 270
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Zbysiu » piątek, 21 listopada 2014, 16:31

Ja z trochę innej beczki: w zakładce Praca geodezyjna - status można zdefiniować własną wartość (i fajnie). Dodałem "w kontroli" - czy była by możliwość umieszczania tam daty? W tej samej zakładce w polu wyboru Ośrodek dokumentacji w którym zgłaszana jest praca, mam kilka ośrodków i prawie wszystkie mają początek nazwy identyczny i długi, a to utrudnia wybór właściwego. Proponuję żeby wyświetlała się nazwa skrócona lub symbol.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2660
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » sobota, 22 listopada 2014, 14:29

Ja w związku z tą datą :)
Trzeba wymyśleć jakieś uniwersalne narzędzie, bo to jak zaproponowano chyba nie będzie zbyt elastyczne. Ja proponują coś ala dziennik roboty (Log), czyli dodatkowa zakładka w której będą zarejstrowane daty pewnych czynności wraz z ich opisem. Czyli jeśli ktoś przestawi sobie "Status roboty" to program zapisze odpowiedni log wraz z komentarzem co przestawiono na jaki stan. Może się to również pchać do kalendarza (np. z długością 15 minut) - ale to już nie koniecznie.
Jakie dane mogą być rejestrowane:
- założenie roboty
- wygenerowanie zgłoszenia
- import swde
- wczytanie dodatkowych dokumentów
- generowanie dokumentów
- zmiana statusu roboty
- ręczne dodawanie (np. w celu zapisania wysłania zawiadomień o ustaleniu granic, o terminie rozprawy granicznej itp)

Zostaje pytanie czy komuś będzie to pomocne :D
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 126
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek_79 » poniedziałek, 24 listopada 2014, 10:04

Mam pytanie odnośnie wydruków z szablonów.
Czy można byłoby dodać możliwość wydruku konkretnej strony - mój szablon operatu ma ich kilka, a ja potrzebuję jedynie stronę nr 3, bo tam musiałem wprowadzić parę zmian.

Jeszcze jedno - bardzo, ale to bardzo przydatna byłaby możliwość wstawienia fragmentu mapy z C-GEO tak jak to możliwe jest w formularzach,tzn. rysujemy obszar na naszym szablonie w którym ma się pojawić treść mapki ze wskazanego projektu C-GEO.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 24 listopada 2014, 11:12

tomek_79 pisze:Mam pytanie odnośnie wydruków z szablonów.
Czy można byłoby dodać możliwość wydruku konkretnej strony - mój szablon operatu ma ich kilka, a ja potrzebuję jedynie stronę nr 3, bo tam musiałem wprowadzić parę zmian.

Jeszcze jedno - bardzo, ale to bardzo przydatna byłaby możliwość wstawienia fragmentu mapy z C-GEO tak jak to możliwe jest w formularzach,tzn. rysujemy obszar na naszym szablonie w którym ma się pojawić treść mapki ze wskazanego projektu C-GEO.
Ad1 ok
Ad2 dopoki nie ma zrobionej ścisłej integracji z c-geo to jedyna droga to użycie kopiowania w oknie mapy:
copy_map.png
copy_map.png (3.81 KiB) Przejrzano 2120 razy
i wklejenie (Ctrl V) w dokumencie w geo organizerze.
pozdrawiam
grzes

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: lfLF » czwartek, 27 listopada 2014, 19:23

lfLF pisze:Mam propozycję.
"Geo Organizer - nowe zgłoszenie" opracować w dwóch wersjach:
1. Zgłoszenie roboty - tyle i aż tyle.
2. Zgłoszenie roboty - plus wszystkie fajerwerki.
I znowu komunikat " Pobierz i zainstaluj nowszą wersję ".
Po prostu obawiam się, że znowu coś niespodziewanego się przydarzy. Dlatego ponawiam propozycję opracowania dwóch wersji programu. Jedną uproszczoną - tylko do obsługi "ZGŁOSZENIE PRACY GEODEZYJNEJ". Na razie nie wpisuję do PROGRAMU więcej danych niż na bieżąco potrzebuję, z obawy że, coś się znowu stanie.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2660
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 listopada 2014, 19:39

Proszę śmiało instalować nową wersję :) nic się z dotychczasową bazą nie stanie :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » piątek, 28 listopada 2014, 11:07

lfLF pisze:
lfLF pisze:Mam propozycję.
"Geo Organizer - nowe zgłoszenie" opracować w dwóch wersjach:
1. Zgłoszenie roboty - tyle i aż tyle.
2. Zgłoszenie roboty - plus wszystkie fajerwerki.
I znowu komunikat " Pobierz i zainstaluj nowszą wersję ".
Po prostu obawiam się, że znowu coś niespodziewanego się przydarzy. Dlatego ponawiam propozycję opracowania dwóch wersji programu. Jedną uproszczoną - tylko do obsługi "ZGŁOSZENIE PRACY GEODEZYJNEJ". Na razie nie wpisuję do PROGRAMU więcej danych niż na bieżąco potrzebuję, z obawy że, coś się znowu stanie.
To zeby wytlumaczyc aktualny etap prac nad programem:
- program jest w wersji rozwojowej. Został publicznie udostepniony bo gotowe było opracowanie zgloszenia i uznalismy ze moze sie komus przydac.
- kazda aktualizacja ma swoj okres waznosci, a to po to, zeby poprzednie wersje zawierające usterki nie były używane, jak i po to, zeby testowac nowe opcje i poprawki
- staramy sie aby program był wstecznie kompatybilny i jak na razie nie widzę zagrożenia w tym temacie. Gdyby była potrzeba jakiegos przemodelowania bazy napiszemy narzędzie do konwersji starej bazy.
- jeżeli nie zostanie skasowany lub uszkodzony plik bazy roboty.geo (prosze robic backup tego pliku na zewnetrzny nośnik) to dane nie zostaną utracone
pozdrawiam
grzes

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: lfLF » piątek, 28 listopada 2014, 17:33

PROGRAMU używam, na dzisiaj, tylko do wypełnienia ZGŁOSZENIA PRACY. Po którejś aktualizacji zniknęły "polskie litery" następnie pojawiły się "ala ma kota". Obecnie nadpisuję kolejne "ala ma kota" i czekam na stabilną wersję programu z nastawieniem że, wystartuję od "zera".
A tak w ogóle, to wielkie dzięki za udostępnienie PROGRAMU - wypisanie zgłoszenia jest naprawdę bezproblemowe. :D
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2660
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » środa, 10 grudnia 2014, 11:26

Ja mam taką małą propozycję :) Skoro jest zakładka Kosztów roboty, to może fajnie byłoby automatycznie przerzucić do niej wyliczony koszt za materiały z ODGiK (oczywiście po naciśnięciu odpowiedniego przycisku) :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » środa, 10 grudnia 2014, 13:43

Skończyła mi się licencja na GeoOrganizera i wyskoczył napis "Ważność tej wersji już wygasła. POBIEŻ i zainstaluj nowszą wersję!". Więc pobieżyłem światęcznie jako ci pastuszkowie tu na forum by pobrać co trzeba ;-)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 10 grudnia 2014, 13:47

tuvalu pisze:Skończyła mi się licencja na GeoOrganizera i wyskoczył napis "Ważność tej wersji już wygasła. POBIEŻ i zainstaluj nowszą wersję!". Więc pobieżyłem światęcznie jako ci pastuszkowie tu na forum by pobrać co trzeba ;-)
Uppss :oops:
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » środa, 10 grudnia 2014, 14:21

Czy można liczyć na druki z Rozporządzenia "w sprawie udostępniania materiałów..."? Najbardziej zależałoby mi na P - P8, często stosowane przy podziałach.
http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 917&type=2

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 10 grudnia 2014, 17:23

tuvalu pisze:Czy można liczyć na druki z Rozporządzenia "w sprawie udostępniania materiałów..."? Najbardziej zależałoby mi na P - P8, często stosowane przy podziałach.
http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 917&type=2
Liczyc mozna, ale nie obiecuje zadnego terminu - niestety brak wolnych mocy.
pozdrawiam
grzes

earp
_
_
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 8 sierpnia 2014, 11:58

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: earp » piątek, 19 grudnia 2014, 10:13

Mam pytanie do Kolegów.
Mamy w firmie serwer w sieci (Windows Server), który służy jako serwer plików.
Próbowałem instalować GeoOrganizer z poziomu serwera (usługa uruchamia się), ale wpisywanie IP w komputerach klienckich nie powoduje łączenia.
Czy mógłbym liczyć w tym zakresie na pomoc, czy instalacja powinna się odbywać poziomu serwera?
Czy też z poziomu komputera klienta, wydzielonego logicznie jako serwer?
W jakiej postaci należy wpisać adres serwera?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2660
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » piątek, 19 grudnia 2014, 10:24

należy odblokować port bodaj na komputerze klienta w wykorzystywanej zaporze.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

geobar
____
____
Posty: 203
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: geobar » piątek, 19 grudnia 2014, 12:25

Kiedy można się spodziewać komercyjnej wersji Geo Organizera?

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: KZibi » niedziela, 21 grudnia 2014, 21:47

geobar pisze:Kiedy można się spodziewać komercyjnej wersji Geo Organizera?
Chyba już na dniach bo v.0.7 już nie działa,(odsyła aby zainstalować nowszą) a nowej v.0.8 nie ma.
Chciałem wydrukować zawiadomienia aby jutro wysłać a tu taka "niespodzianka" (w sobotę było ok)
Z tego wnioskuję, że będzie nowa wersja albo wersja komercyjna , chyba, że z moim kompem coś nie tak.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2660
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: FaFaL » niedziela, 21 grudnia 2014, 21:54

a proszę sobie spróbować pobrać jeszcze raz wersję 0.7 i ją zainstalować - może zadziała :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: KZibi » niedziela, 21 grudnia 2014, 22:14

FaFaL pisze:a proszę sobie spróbować pobrać jeszcze raz wersję 0.7 i ją zainstalować - może zadziała :)
Robiłem już trzy instalki (za każdym razem ściągałem na nowo) i nic się nie zmieniło.
KZibi

dragko19
__
__
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: dragko19 » poniedziałek, 22 grudnia 2014, 09:26

Też mi przestał działać program. Czy można liczyć na wersję komercyjną, bo przyzwyczajenia są bardzo silne a jest kilka zgłoszeń do sporządzenia

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5934
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 grudnia 2014, 11:19

Dzisiaj pojawi się ostatnia wersja darmowa.
W styczniu zaczniemy oferować już ten program jako komercyjny - w cenie 200 zł netto, więc nie będzie problemu z ograniczeniami czasowymi.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 22 grudnia 2014, 11:38

dragko19 pisze:Też mi przestał działać program. Czy można liczyć na wersję komercyjną, bo przyzwyczajenia są bardzo silne a jest kilka zgłoszeń do sporządzenia
Przepraszam za ten klopot. Wrzucilem wersję 0.8. Mozna pobrac, zainstalowac i powinno juz wszystko dzialać
pozdrawiam
grzes

radeck
__
__
Posty: 39
Rejestracja: środa, 8 lutego 2012, 11:19

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: radeck » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:10

Witam.
Czy da się jakoś te dane z Geo Organizera zapisać/wyeksportować do późniejszego ponownego importu. Zamierzam wymieniać dysk i nie chciałbym żeby mi wszystko przepadło co już wprowadziłem.
Pozdrawiam.
Radek Lato

Zablokowany