kilka drobiazgów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
geoplan1
__
__
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 12:23

kilka drobiazgów

Post autor: geoplan1 » poniedziałek, 18 maja 2015, 14:26

czy istnieje możliwość
1. przesunięcia warstwy "góra" , "dół" w legendzie ?
2.wyznaczenia punktu o zadanym kącie na zasadzie "rysuj prostopadle, rysuj wzdłuż linii "
3.przy wstawianiu opisu punktu często pojawia się zamiast numeru pikiety @ leżąca gdzieś bardzo blisko
chodzi więc o zablokowanie takiej możliwości
4. i z tej samej serii wyłączenie przyciągania do punktów niewidocznych

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 785
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 19 maja 2015, 08:42

Ad. 1 i 2 - W tej chwili nie ma tej możliwości
Ad 3 i 4 - wyłączenie przyciągania "do punktów bez numeru" (ctrl 4)
-To serve and protect-

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: kilka drobiazgów

Post autor: kouczan » środa, 3 czerwca 2015, 14:42

Dzień dobry.
Żeby nie zakładać nowego tematu dopiszę się tutaj:
1. W module wyrównania ścisłego w opcji tworzenia zadania z dzienników niwelacyjnych: w momencie kiedy utworzyliśmy zadanie, a następnie po zmianie danych w dziennikach i ponownym utworzeniu zadania program zamiast nadpisać (wybieram tą samą nazwę pliku) stare zadanie dopisuje do niego kolejne dane - funkcja jak dla mnie zupełnie niepotrzebna. Natomiast coś takiego byłoby super w module przekroi pionowych, tzn. kiedy tworzę przekroje automatycznie z pliku tekstowego w momencie kiedy dochodzi kolejna warstwa dobrą opcją byłaby możliwość jej dopisania do już utworzonych przekroi. W tej chwili program tworzy zupełnie nowe.
2. W module tras drogowych:
- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
- dobrze, że program już liczy wysokości dla punktów głównych, jeszcze fajniej by było gdyby obliczał również minima i maksima łuków pionowych (z podaniem rzędnej i kilometrażu) :)
- w momencie wyboru prezentacji kilometracji w postaci kilometrażu w zakładce punkty główne i punkty pośrednie dalej jest hekt. i metr
3. Rewelacją byłaby również możliwość "szybkiego" liczenie powierzchni 3D (przydaje się w przypadku liczenie powierzchni np. skarp) - w tej chwili liczenie w module objętości jest mozolne i trzeba niestety wspomagać się programami Cadowskimi.
4. czy jest może w planach zmiana interfejsu edytora formularzy - muszę przyznać, że sposób edycji jaki jest w tej chwili skutecznie mnie odstrasza od jakichkolwiek prób pracy z tym narzędziem.

Pozdrawiam
Michał

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: kilka drobiazgów

Post autor: kouczan » czwartek, 18 czerwca 2015, 13:12

Podbijam temat i przy okazji jeszcze dopiszę:

- możliwość wyłączenia podglądu numerów punktów w mapie w tle
- czy publikujecie Państwo gdzieś listę zmian nad jakimi pracujecie? Myślę, że ograniczało by to liczbę zapytań i próśb :)

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » czwartek, 18 czerwca 2015, 14:16

kouczan pisze:Podbijam temat i przy okazji jeszcze dopiszę:

- możliwość wyłączenia podglądu numerów punktów w mapie w tle
- czy publikujecie Państwo gdzieś listę zmian nad jakimi pracujecie? Myślę, że ograniczało by to liczbę zapytań i próśb :)
Pozdrawiam
Michał
Pierwsze jest na liście do zrobienia.
Takiej listy nie publikujemy - to nasza kuchnia.
Lista, ważność i kolejność realizacji poszczególnych pozycji jest zmienna, dlatego musi pozostać wewnątrz.
Pozdrawiam Jurek B.

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: kilka drobiazgów

Post autor: kouczan » czwartek, 18 czerwca 2015, 14:21

Dziękuję za odpowiedź. A co z propozycjami z posta powyżej?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » czwartek, 18 czerwca 2015, 14:31

Chyba przeoczyłem, zaraz poczytam.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » czwartek, 18 czerwca 2015, 14:51

W module wyrównania ścisłego w opcji tworzenia zadania z dzienników niwelacyjnych: w momencie kiedy utworzyliśmy zadanie, a następnie po zmianie danych w dziennikach i ponownym utworzeniu zadania program zamiast nadpisać (wybieram tą samą nazwę pliku) stare zadanie dopisuje do niego kolejne dane - funkcja jak dla mnie zupełnie niepotrzebna...
Ta funkcja została zrobiona specjalnie - po to by można było do wyrównania dołączać kolejne porcje danych.
Natomiast coś takiego byłoby super w module przekroi pionowych, tzn. kiedy tworzę przekroje automatycznie z pliku tekstowego w momencie kiedy dochodzi kolejna warstwa dobrą opcją byłaby możliwość jej dopisania do już utworzonych przekroi. W tej chwili program tworzy zupełnie nowe.
W przekrojach służy do tego funkcja Kopiuj/Wklej warstwę - pod prawym klawiszem myszki, nie jest to dokładnie to o czym Pan pisze, ale musi wystarczyć :( - jeżeli ma Pan dane z TXT, utworzy nowy przekrój, wtedy jego dane kopiuje Pan do docelowego przekroju.
- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
Czyli wyłączenie z edycji tych kolumn? Czy z umieszczania w raporcie?
- dobrze, że program już liczy wysokości dla punktów głównych, jeszcze fajniej by było gdyby obliczał również minima i maksima łuków pionowych (z podaniem rzędnej i kilometrażu
Dodam do listy zadań
- w momencie wyboru prezentacji kilometracji w postaci kilometrażu w zakładce punkty główne i punkty pośrednie dalej jest hekt. i metr
To jest już zrobione (w wersji testowej), ale trzeba po zmianie tej opcji, przełączyć zakładki by zobaczyć zmianę po odświeżeniu tabelek.
Rewelacją byłaby również możliwość "szybkiego" liczenie powierzchni 3D (przydaje się w przypadku liczenie powierzchni np. skarp) - w tej chwili liczenie w module objętości jest mozolne i trzeba niestety wspomagać się programami Cadowskimi.
Czy jest może w planach zmiana interfejsu edytora formularzy - muszę przyznać, że sposób edycji jaki jest w tej chwili skutecznie mnie odstrasza od jakichkolwiek prób pracy z tym narzędziem
Też bym chciał by to było zrobione, jednak wymaga to bardzo dużo pracy i czeka na swoją kolej gdy będzie dobry czas :(
Pozdrawiam Jurek B.

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: kilka drobiazgów

Post autor: kouczan » piątek, 19 czerwca 2015, 08:33

- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
Czyli wyłączenie z edycji tych kolumn? Czy z umieszczania w raporcie?
Generalnie wyłącznie z edycji, ponieważ z reguły i tak wpisuje się tam tylko kilometraż i rzędne oraz wartości promieni łuków pionowych.
W przekrojach służy do tego funkcja Kopiuj/Wklej warstwę - pod prawym klawiszem myszki, nie jest to dokładnie to o czym Pan pisze, ale musi wystarczyć :( - jeżeli ma Pan dane z TXT, utworzy nowy przekrój, wtedy jego dane kopiuje Pan do docelowego przekroju.
Tak też robię przy pojedynczych przekrojach. Problem pojawia się w momencie kiedy mam powiedzmy tych przekroi kilkadziesiąt (pomiar warstw na odcinku drogi). Chcąc dopisać kolejną warstwę w tej chwili dopisuje je w pliku tekstowym i tworzę przekroje po raz kolejny. W tym momencie też pojawia się opisywany przeze mnie problem z parametrami i zapisywaniem ich do wszystkich zadań. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 10:08

Tak też robię przy pojedynczych przekrojach. Problem pojawia się w momencie kiedy mam powiedzmy tych przekroi kilkadziesiąt (pomiar warstw na odcinku drogi). Chcąc dopisać kolejną warstwę w tej chwili dopisuje je w pliku tekstowym i tworzę przekroje po raz kolejny. W tym momencie też pojawia się opisywany przeze mnie problem z parametrami i zapisywaniem ich do wszystkich zadań. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
W sumie to może trzeba spróbować przez ikonkę Wklej - te punkty zaimportować do jakiejś roboczej tabeli, potem je skopiować do schowka C-GEO i wklejać do przekrojów.
Pozdrawiam Jurek B.

bgspzoo
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: kilka drobiazgów

Post autor: bgspzoo » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 12:38

Witam
Aby nie zakładać nowego wątku:
1) Przy obsłudze myszki dodałbym dwuklik prawym klawiszem do wycofania się z rysowania obiektu - taki escape.
2) kontrola topologii mapy. Przy starym oprogramowaniu dosowym program na którym pracowałem pokazywał które obiekty się nakładają lub które nie są spójne tutaj nie mogę zrozumieć co pokazuje ta kontrola. Mam wrażenie, że jest tu parę fałszywych alarmów np. nachodzenie poligonów lub przecięcie dwóch obiektów, bo nie mogę znaleźć błędów w miejscach które pokazuje program. Oczywiście chodzi mi o rozliczenie użytków w działkach.
Fajnie byłoby gdyby program zakreskował niespójność powierzchni

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » środa, 2 września 2015, 10:22

Witam
Przy obsłudze myszki dodałbym dwuklik prawym klawiszem do wycofania się z rysowania obiektu - taki escape.
Przekazałem programiście.
kontrola topologii mapy...Mam wrażenie, że jest tu parę fałszywych alarmów np. nachodzenie poligonów lub przecięcie dwóch obiektów, bo nie mogę znaleźć błędów w miejscach które pokazuje program
Przecięcie obiektów - może pomoże taki przykład - program wykrywa zarówno przecięcie powierzchni jak i przecięcie krawędzi obiektów:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (61.67 KiB) Przejrzano 2613 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » środa, 2 września 2015, 10:27

nachodzenie poligonów
tu wskazywany jest jeden z punktów przecięcia poligonów gdy spełniony jest warunek powierzchni przecięcia poligonów > 1.5 x długość linii przecięcia:
Załączniki
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (48.59 KiB) Przejrzano 2612 razy
Pozdrawiam Jurek B.

bgspzoo
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: kilka drobiazgów

Post autor: bgspzoo » piątek, 4 września 2015, 13:27

Dziękuję za zainteresowanie się tematem i szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedną propozycję zmian, dotyczy obliczeń ortogonalnych. Przy wpisywaniu bieżąca- domiar, obliczeniu i zapisaniu zmian klikam na nowe zadanie, niestety pojawia się okno gdzie wpisuje się bieżącą i domiar w które odruchowo wpisuję punkty bazy. Czy jest możliwość, że gdy doda się nowe obliczenie uruchomi się ono na stronie punktów bazowych niezależnie od miejsca w którym się jest aktualnie w obliczeniu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » wtorek, 8 września 2015, 09:27

bgspzoo pisze:Dziękuję za zainteresowanie się tematem i szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedną propozycję zmian, dotyczy obliczeń ortogonalnych. Przy wpisywaniu bieżąca- domiar, obliczeniu i zapisaniu zmian klikam na nowe zadanie, niestety pojawia się okno gdzie wpisuje się bieżącą i domiar w które odruchowo wpisuję punkty bazy. Czy jest możliwość, że gdy doda się nowe obliczenie uruchomi się ono na stronie punktów bazowych niezależnie od miejsca w którym się jest aktualnie w obliczeniu?
Czy chodzi tu może o tę sytuację?
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (29.24 KiB) Przejrzano 2478 razy
Pozdrawiam Jurek B.

ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: kilka drobiazgów

Post autor: ox303 » wtorek, 8 września 2015, 11:45

Jurek B. pisze: Czy chodzi tu może o tę sytuację?
Myślę, że koledze nie chodzi o obliczenia na mapie a o te z menu Obliczenia->Ortogonalne, rzutowanie.
Ja bym tam w ogóle zrezygnował z zakładek, nie potrzebne latanie w te i z powrotem.
Może dało by się jakoś tak zorganizować okno obliczeń:
orto.jpg
orto.jpg (100.88 KiB) Przejrzano 2446 razy
--
pozdrawiam
Mich

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » wtorek, 8 września 2015, 12:13

Tak, to możliwe - zarekomenduję to programiście, ale czy będzie to szybko, nie dam gwarancji.
Pozdrawiam Jurek B.

bgspzoo
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: kilka drobiazgów

Post autor: bgspzoo » wtorek, 8 września 2015, 12:28

Tak, chodziło mi o to co napisał kol ox303 a jego rozwiązanie jest nawet lepsze bez żadnych zakładek
pozdrawiam

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: kilka drobiazgów

Post autor: bartek1122 » czwartek, 19 listopada 2015, 12:51

Czy byłaby możliwość aby program sam zczytywał lokalizację pracy i wypełniał pola w zakładce "Więcej" na liście projektów?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » wtorek, 1 grudnia 2015, 14:54

bartek1122 pisze:Czy byłaby możliwość aby program sam zczytywał lokalizację pracy i wypełniał pola w zakładce "Więcej" na liście projektów?
Tylko przy zakładaniu projektu nie ma chyba skąd pobierać dane do lokalizacji - chyba, że np. z pliku GML z danymi z ośrodka - wtedy to by miało sens
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 549
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: kilka drobiazgów

Post autor: marcinn » wtorek, 1 grudnia 2015, 15:15

Może mógłby je uzupełniać na podstawie punktów w tabeli? Gorzej gdy czasami trafi się więcej niż jeden obręb

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kilka drobiazgów

Post autor: Jurek B. » wtorek, 1 grudnia 2015, 15:39

Tak, oczywiście jeśli są już punkty to byłoby łatwiej, ale może być problem z ich położeniem - wolałbym nie generować lokalizacji na takiej podstawie.
Pozdrawiam Jurek B.

ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: kilka drobiazgów

Post autor: ox303 » poniedziałek, 13 maja 2019, 10:09

Jurek B. pisze:
wtorek, 8 września 2015, 12:13
Tak, to możliwe - zarekomenduję to programiście, ale czy będzie to szybko, nie dam gwarancji.
czyżby jednak nie dało się przeorganizować okna obliczeń ortogonalnych?

https://www.softline.geo.pl/forum/viewt ... 317#p28317


--
pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 622
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: kilka drobiazgów

Post autor: logis » środa, 15 maja 2019, 14:50

Okno obliczeń ortogonalnych zostało przeorganizowane według podanych wskazówek. Proszę pobierać wersję testową, potem trafi to do kolejnej aktualizacji.

Jacek

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: kilka drobiazgów

Post autor: kasprol » czwartek, 16 maja 2019, 10:21

dobrze gdyby ramka z błędami pomiaru była umieszczona w jednej kolumnie, bo obecnie żeby je zobaczyć trzeba rozciągnąć oko prawie na całą szerokość.

ODPOWIEDZ