Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » środa, 24 czerwca 2015, 09:02

Okno „Dane osobowe”
• Ułatwić przemieszczanie się kursora po użyciu Enter, przechodzi do następnej pozycji.
Takie przejście raczej nie będzie możliwe, do tego trzeba używać TAB.
• Przy wprowadzaniu Nazwiska lub Nazwy już wcześniej wpisanego do bazy bardzo pomocna by była możliwość ich przywołania z, ich danymi i wklejenia do edytowalnego okna.
Teraz zakładamy, że do roboty dane osób są pozyskiwane z pliku SWDE, ale może być sytuacja gdy takiego pliku geodeta nie otrzyma, wówczas ta propozycja ma sens.
. Rozszerzyć o fiszkę „Operat”.
a w niej informacje które można by wykorzystać przy sporządzaniu sprawozdania technicznego:
Ok, ale potrzebny jest wzór sprawozdania technicznego w którym są wykorzystane podane przez Pana informacje. Część z nich jest już dostępna w danych roboty:
Uwagi. z możliwością tworzenia własnego słownika
• Numer/oznaczenie pracy własne
• iDzgłoszenia pracy geodezyjnej
• Dz. niektóre PODGiK stosują dodatkowe oznaczenie

• Opis granic: ich ustalenia, przebiegu, stabilizacji z możliwością tworzenia własnego słownika
• Metody pomiaru i opracowania zadania, z możliwością tworzenia własnego słownika
Czy tu chodzi o atrybutów punktów granicznych? Bo jeśli tak, to one są określone w przepisach i raczej nie powinno się ich modyfikować.
Pozdrawiam Jurek B.

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » czwartek, 25 czerwca 2015, 08:43

Cześć.
Chciałbym zakupić wasz program ale potrzebuję żeby on generował zamówienia na materiały (wnioski P, P1, P2, EGiB) Czy program będzie rozwijany w tym kierunku? Sam pomysł świetny ale chciałbym ten program zamówić do firmy zajmującej się planistyką i projektowaniem gdzie zamawia się bardzo dużo materiałów geodezyjnych ale nie jako geodeci.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2015, 09:47

hasan1685 pisze:Cześć.
Chciałbym zakupić wasz program ale potrzebuję żeby on generował zamówienia na materiały (wnioski P, P1, P2, EGiB) Czy program będzie rozwijany w tym kierunku? Sam pomysł świetny ale chciałbym ten program zamówić do firmy zajmującej się planistyką i projektowaniem gdzie zamawia się bardzo dużo materiałów geodezyjnych ale nie jako geodeci.
Cześć, faktycznie są takie formularze, musimy je "rozpracować" i wprowadzimy, ale to może potrwać - podejrzewam, że 2-3 miesiące.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2015, 10:31

hasan1685 pisze:Cześć.
Chciałbym zakupić wasz program ale potrzebuję żeby on generował zamówienia na materiały (wnioski P, P1, P2, EGiB) Czy program będzie rozwijany w tym kierunku? Sam pomysł świetny ale chciałbym ten program zamówić do firmy zajmującej się planistyką i projektowaniem gdzie zamawia się bardzo dużo materiałów geodezyjnych ale nie jako geodeci.
To jeszcze mam pytanie - czy geodeci też korzystają na co dzień z tych formularzy wniosków o udostępnienie danych?
Pozdrawiam Jurek B.

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » czwartek, 25 czerwca 2015, 10:41

Jeżeli macie zamiar to rozpracować to zdecyduję się na ten program.
Myślę że też korzystają np:
:D Wykonywanie wstępnych projektów podziału gdzie trzeba udać się do starostwa i zakupić takie informacje.
:D Wykonywanie pomiaru profili dla gazowni albo energetyki, hałdy ...

Asortyment takich prac w każdym biurze na pewno występuje i tu poza zamawianiem takich dokumentów musi być możliwość opisania ich informacją o nr licencji.
Czasem pozyskujemy np: 1000 działek na różnych etapach projektów. Bardzo ważne jest przypisanie im licencji której dotyczyły dane działki lub wypisy. Mogę jeszcze podpowiedzieć że w załącznikach wypisujemy nr działki z geoportalu bo nie mamy innej możliwości a że geoportal jest mało aktualny to załączamy różne załączniki graficzne jako zabezpieczenie że dostaniemy odpowiednie materiały, najbardziej uniwersalnym materiałem jest dxf w odpowiednim układzie stąd moja sugestia żeby można było na waszej mapie narysować zakres i go wyeksportować do dxf w odpowiednim formacie lub wydrukować z podaniem współrzędnych załamań punktów. Jeżeli rozwiniecie ten program w tym kierunku również to zyskacie potencjalnych klientów w postaci firm projektowych, planistycznych i innych które pozyskują materiały z odgik. Nie ma na rynku narazie takiego oprogramowania. W razie pytań o opinię proszę pisać. Może uda mi się coś podpowiedzieć.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tuvalu » czwartek, 25 czerwca 2015, 21:29

Jurek B. pisze:To jeszcze mam pytanie - czy geodeci też korzystają na co dzień z tych formularzy wniosków o udostępnienie danych?
Tak, korzystamy. Bardzo bym prosił jeszcze raz - http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 246#p26246

Kamil.P
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 1 lipca 2015, 10:35

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Kamil.P » czwartek, 9 lipca 2015, 15:13

Również potwierdzam, korzystamy z formularzy P i P8
Wracając do samego Geoorganizera - sugestia taka aby można było w szablonach druków dodawać numery jednostek rejestrowych, numery KW dla działek sąsiednich, imiona rodziców właścicieli (zarówno działek przedmiotowych jak i sąsiednich) jak również przy generowaniu serii dokumentów by była tworzona tabelka - tj dla każdej pozycji (właściciel/ działka) osobny wiersz tabeli.
Skoro program importuje te dane z SWDE to można je wykorzystać (przydatne przy tworzeniu wszelakich protokołów)

Awatar użytkownika
Maciej_o2
____
____
Posty: 233
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Maciej_o2 » piątek, 10 lipca 2015, 09:00

korzystam z tych wniosków
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » piątek, 10 lipca 2015, 09:03

Generowanie zawiadomień UWAGI
1. Gdy mamy małżeństwo to generuje nam jeden list. Prośba żeby każdy z małżonków był generowany osobno. (dużo starostw i gmin wymaga osobnych zawiadomień bo mogą być np w separacji...)
2. Nie generuje zawiadomienia dla Władających lub dzierżawców. Lepiej żeby program wygenerował takie zawiadomienia a my najwyżej go nie wysłali jeśli uznamy że jest zbędne bo można nieświadomie ich pominąć i będzie problem.
3. Dodanie do właściciela możliwości zaznaczenia "NIE ŻYJE"

Problem z generowaniem zawiadomień (przy tworzeniu szablonu druku w pewnym momencie przestały być dostępne pola "Seria dokumentów dla właściciela" - pole jest nie aktywne i nie wiem czy coś przez przypadek przełączyłem czy program ma jakiś błąd ale wcześniej stożony szablon generuje zawiadomienia jako serię?

Koszty
4. Fajnie by było gdyby do zakładki koszty dołożono pola "Czas pracy" oraz "Pracownik". Dla małych firm geodezyjnych była by to niezwykle przydatna opcja do orientacyjnego rozliczenia roboty.

5. W jakim miejscu będą gromadzone wszystkie informacje po zakupie programu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 lipca 2015, 09:39

Problem z generowaniem zawiadomień (przy tworzeniu szablonu druku w pewnym momencie przestały być dostępne pola "Seria dokumentów dla właściciela" - pole jest nie aktywne i nie wiem czy coś przez przypadek przełączyłem czy program ma jakiś błąd ale wcześniej stożony szablon generuje zawiadomienia jako serię?
Tu chyba chodzi Panu o opcję dostępną w edytorze szablonów w menu Ustawienia - tam są funkcje związane z serią dokumentów.
W jakim miejscu będą gromadzone wszystkie informacje po zakupie programu?
Lokalizacja bazy danych jest niezmienna zarówno w trakcie działania na wersji próbnej jak i na komercyjnej - w instrukcji jest podana jej dokładna lokalizacja.
Pozdrawiam Jurek B.

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » piątek, 10 lipca 2015, 10:04

Problem z generowaniem zawiadomień (przy tworzeniu szablonu druku w pewnym momencie przestały być dostępne pola "Seria dokumentów dla właściciela" - pole jest nie aktywne i nie wiem czy coś przez przypadek przełączyłem czy program ma jakiś błąd ale wcześniej stożony szablon generuje zawiadomienia jako serię?


Tu chyba chodzi Panu o opcję dostępną w edytorze szablonów w menu Ustawienia - tam są funkcje związane z serią dokumentów.
Bawiłem się szablonem i starałem się go stworzyć pod własne potrzeby. Po wielokrotnych zmianach jednego szablonu pojawił się ten problem. Stwierdziłem że usunę szablon i stworze go na nowo. Najpierw usunąłem a potem nacisnąłem "dodaj". Program zamiast dodać nowy pusty szablon przywrócił ten który usunąłem. Próbowałem kilkakrotnie i za każdym razem robił się to samo. Nie zapisywał również żadnych zmian w szablonie które wykonałem próbnie.

Dopiero po usunięcie wprowadzonych wszystkich testowych robót program zaczął normalnie działać. Były to dane tylko służące do nauki i poznania programu ale w przypadku jeżeli by mi taka rzecz wyskoczyła w momencie gdzie będę miał już dużą bazę danych to by nie było miło. Proszę to jeszcze sprawdzić w którym momencie pojawił się problem.

Zauważyłem jeszcze że nie działa opcja "Zapisz szablon do pliku" ? Jak można przekazywać sobie szablony bez używania udostępniania publicznego i gdzie są one zapisywane?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 lipca 2015, 10:29

Zauważyłem jeszcze że nie działa opcja "Zapisz szablon do pliku" ? Jak można przekazywać sobie szablony bez używania udostępniania publicznego i gdzie są one zapisywane?
Proszę korzystać z ikonek zapisu i odczytu do RTF - tak można sobie zapisywać i odczytywać swoje wzory, gdy programista wróci z urlopu, sprawdzi te pozycje w menu.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: k_batura » piątek, 10 lipca 2015, 16:53

Proponuję dodać funkcję automatycznego sprawdzania aktualizacji!

lukaszs
_
_
Posty: 1
Rejestracja: środa, 1 lipca 2015, 15:39

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: lukaszs » sobota, 11 lipca 2015, 12:19

Dzień dobry wszystkim!

Im dłużej czasu spędzam przy programie tym bardziej mi się podoba ale jednocześnie widzę, jakich rzeczy mi brakuje.

Pierwsza sprawa jaka rzuciła mi się w oczy to brak możliwości skalowania okna "Praca Geodezyjna".
pasek przewijania8.jpg
brak paska przewijanie w polach dodatkowych
pasek przewijania8.jpg (51.42 KiB) Przejrzano 1668 razy
Stworzyłem sobie listę pól, które wstawiają się następnie do innych dokumentów. Niestety nie wszytko mogę uzupełnić - okienko się nie skaluje ani przy większej ilości pól nie przewija się.

Jeśli chodzi o rzeczy jakich mi brakuje to. m.in. brak możliwości zaczytania do szablonu druku pola "Zamawiający". Pole potrzebne jest m.in. w szablonie sprawozdania.
Kolejna sprawa - edytor tekstów - wiem, że nie jest to docelowo program tekstowy ale ucieszyłbym się bardzo gdybym rozmiar czcionki można było zmniejszyć do wielkości 6 i 7 i gdyby pojawiła się możliwość edycji grubości linii w tabeli. Chodzi tylko o dodanie linii o połowę cieńszej niż ta obecna.

Jeśli chodzi o generowanie zgłoszenia - grubości linii i czcionka mogły by być nieco mniejsze. Bez problemu można wypełnić czcionką rozmiaru 6-7 i zgłoszenie będzie równie czytelne - ale to takie subiektywne odczucie.

Chcę wykorzystać dane wprowadzone do programu w celu sporządzania protokołów granicznych. Istnieje możliwość wydobycia listy działek z właścicielami ale bez adresów? Przekazywanie zamawiającemu kopii protokołu np. ze wznowienia wraz z adresami wszystkich sąsiadów może kłócić się z ochroną danych osobowych a ręczne kasowanie tych danych jest trochę uciążliwe.
Proponuje poszerzenie opcji o gotowe zapytanie generujące listę:
Podmiot + nr działki
Podmiot + nr działki + dokument własności
oraz nr działki + lista podmiotów - wtedy przy jednej działce wypisani są właściciele (pogrupowani wg. działki).
Odwrotny filtr podmiot + lista działek też mile widziany.
Równie dobrym rozwiązaniem byłoby tworzenie takiego dowolnego wiersza przez użytkownika, np: nr działki, lista podmiotów/pojedynczy podmiot, udział, KW, itd.

Poza powyższym jeszcze kilka pomysłów i propozycji:

Fajnie by było gdyby pojawiła się zakładka "Do uwierzytelnienia" a w niej"
1. Nazwa dokumentu (np wybór z własnego słownika) i liczba kopi do uwierzytelnienia.
Z takiej zakładki i z innych dostępnych danych bez problemu, można by było wygenerować wniosek o uwierzytelnienie.

Drugi pomysł to zakładka "Mapa" służąca głównie do generowania opisów map do celów projektowych i map z inwentaryzacji.
W zakładce zestaw jakiś gotowych pól + ewentualność dodawania pól użytkownika lub cała zakładka definiowana przez użytkownika z polami takimi jak:
1. Tytuł mapy
2. Nazwa układu X,Y
3. Nazwa układu H
4. Data pomiaru
5. Godło
6. Służebności
7. Mapa nr 1 z ...
itd.
Najlepsze rozwiązanie było by takie gdyby do jednego zgłoszenia można było podpiąć kilka takich map - w przypadku wydruku wstęgowego gdzie mapa może składać się z kilku arkuszy lub w ramach jednego opracowania tworzymy kilka dokumentów.
W oparciu o takie pola i inne dostępne z programu ramka gotowa w kilka sekund. :)

Może jeszcze zakładka "Budynki EGIB" / "Budynki Nowe/Zmienione" gdzie możemy wpisać budynki ewidencyjne, możliwość wpisania danych na podstawie których wygenerujemy arkusz spisowy budynku lub wykaz zmian dotyczący budynku. Podobnie z użytkami - obecnie można wpisać stan ewidencyjny ale nowego nie. Chyba też nie istnieje możliwość pobrania tych danych do szablonów drukowanych.

Program bardzo rozwojowy i myślę, że z czasem jeszcze bardziej będzie usprawniał pracę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Łukasz.

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » wtorek, 14 lipca 2015, 09:32

Co do mojego wcześniejszego wpisu na temat błędów w działaniu programu. Sytuacja pojawiła się po raz drugi. Mam już zakupioną licencję waszego programu ale boje się tam ładować roboty bo jak mi się wszystko znów rozwali to będzie problem. Proszę o sprawdzenie.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 lipca 2015, 10:09

hasan1685 pisze:Co do mojego wcześniejszego wpisu na temat błędów w działaniu programu. Sytuacja pojawiła się po raz drugi. Mam już zakupioną licencję waszego programu ale boje się tam ładować roboty bo jak mi się wszystko znów rozwali to będzie problem. Proszę o sprawdzenie.
Czy chodzi Panu o to:
Bawiłem się szablonem i starałem się go stworzyć pod własne potrzeby. Po wielokrotnych zmianach jednego szablonu pojawił się ten problem. Stwierdziłem że usunę szablon i stworze go na nowo. Najpierw usunąłem a potem nacisnąłem "dodaj". Program zamiast dodać nowy pusty szablon przywrócił ten który usunąłem. Próbowałem kilkakrotnie i za każdym razem robił się to samo. Nie zapisywał również żadnych zmian w szablonie które wykonałem próbnie.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 851
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: maciekwu » wtorek, 14 lipca 2015, 11:10

przy zakładaniu roboty wstawiając zleceniodawcę uporządkowałem listę alfabetycznie ale wykazane osoby do wstawienia pojawiają się dalej w porządku ich dopisywania. Czy jest możliwość aby uporządkowania tej listy?
Drugie pytanie dlaczego niektóre miejscowości wpisują się dużymi literami a niektóre jak nazwy własne. Czy i jak można to uporządkować? chodzi o wczytywaniu położenia roboty

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 lipca 2015, 11:27

przy zakładaniu roboty wstawiając zleceniodawcę uporządkowałem listę alfabetycznie ale wykazane osoby do wstawienia pojawiają się dalej w porządku ich dopisywania. Czy jest możliwość aby uporządkowania tej listy?
Postaramy się to zrobić, ale musi jeszcze programista to przeanalizować.
Drugie pytanie dlaczego niektóre miejscowości wpisują się dużymi literami a niektóre jak nazwy własne. Czy i jak można to uporządkować? chodzi o wczytywaniu położenia roboty
Jak przeglądam bazę TERYT to takie nazwy obrębów są tam w niektórych powiatach - więc na to wpływu nie mamy - tak zrobiona jest baza TERYT przez GUS.
Pozdrawiam Jurek B.

hasan1685
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2015, 08:30

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: hasan1685 » środa, 15 lipca 2015, 07:48

Jurek B. pisze:
hasan1685 pisze:Co do mojego wcześniejszego wpisu na temat błędów w działaniu programu. Sytuacja pojawiła się po raz drugi. Mam już zakupioną licencję waszego programu ale boje się tam ładować roboty bo jak mi się wszystko znów rozwali to będzie problem. Proszę o sprawdzenie.
Czy chodzi Panu o to:
Bawiłem się szablonem i starałem się go stworzyć pod własne potrzeby. Po wielokrotnych zmianach jednego szablonu pojawił się ten problem. Stwierdziłem że usunę szablon i stworze go na nowo. Najpierw usunąłem a potem nacisnąłem "dodaj". Program zamiast dodać nowy pusty szablon przywrócił ten który usunąłem. Próbowałem kilkakrotnie i za każdym razem robił się to samo. Nie zapisywał również żadnych zmian w szablonie które wykonałem próbnie.

Tak dokładnie o ten wpis.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » środa, 15 lipca 2015, 08:37

hasan1685 pisze:
Jurek B. pisze:
hasan1685 pisze:Co do mojego wcześniejszego wpisu na temat błędów w działaniu programu. Sytuacja pojawiła się po raz drugi. Mam już zakupioną licencję waszego programu ale boje się tam ładować roboty bo jak mi się wszystko znów rozwali to będzie problem. Proszę o sprawdzenie.
Czy chodzi Panu o to:
Bawiłem się szablonem i starałem się go stworzyć pod własne potrzeby. Po wielokrotnych zmianach jednego szablonu pojawił się ten problem. Stwierdziłem że usunę szablon i stworze go na nowo. Najpierw usunąłem a potem nacisnąłem "dodaj". Program zamiast dodać nowy pusty szablon przywrócił ten który usunąłem. Próbowałem kilkakrotnie i za każdym razem robił się to samo. Nie zapisywał również żadnych zmian w szablonie które wykonałem próbnie.

Tak dokładnie o ten wpis.
Próbowałem wielokrotnej edycji szablonu i potem jego usunięcia, nie udało się jednak mi doprowadzić do tego by po usunięciu, został on przywrócony przy założeniu nowego szablonu.
Jeśli u Pana jest takie zachowanie, to i tak nie ma wpływu na bazę danych, a jedynie na utworzenie nowego szablonu.
Może Pan też skontaktować się z nami tel. i wówczas połączymy się zdalnie z Pana komputerem, będzie mógł Pan wówczas pokazać jakie czynności doprowadzają do tego że usunięty szablon jest przywracany.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 126
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek_79 » środa, 15 lipca 2015, 12:36

proszę o podpowiedź jak ustawić ażeby serwer uruchamiał się automatycznie przy starcie systemy,
próbowałem dodać go do autostartu i dalej nic...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6105
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: Jurek B. » środa, 15 lipca 2015, 13:10

tomek_79 pisze:proszę o podpowiedź jak ustawić ażeby serwer uruchamiał się automatycznie przy starcie systemy,
próbowałem dodać go do autostartu i dalej nic...
A czy sama instalacja GeoOrganizera z wyborem podczas instalacji jako serwer nie zadziałała?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 126
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek_79 » środa, 15 lipca 2015, 15:27

niestety nie działa, dodam że mój system operacyjny to windows 7 home premium SP1

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: grzes » środa, 15 lipca 2015, 15:29

tomek_79 pisze:niestety nie działa, dodam że mój system operacyjny to windows 7 home premium SP1
A uruchomienie instalatora z prawami administratora (prawa klawisz myszki "Uruchom jako administrator")?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 126
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja

Post autor: tomek_79 » środa, 15 lipca 2015, 15:34

nie wiem czy się rozumiemy chodzi mi o to że w tej chwili muszę serwer uruchomić ręcznie klikając "uruchom jako administrator",
natomiast chciałbym aby włączył się automatycznie po uruchomieniu systemu windows

Zablokowany