Mapa topograficzna z Geoportalu

W tym dziale można wpisywać znane i polecane adresy dostępnych serwerów WMS - przydatnych użytkownikom C-GEO. Tu także można pytać o pomoc w zakresie WMS.
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: marioo » poniedziałek, 30 maja 2016, 10:14

Czy teraz można ściągnąć/obejrzeć w Cgeo korzystając z narzędzia "klient WMS" skany map topograficznych z geoportalu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes » poniedziałek, 30 maja 2016, 10:42

Ten adres wyglada ze dziala bez problemów:

Kod: Zaznacz cały

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/TOPO/MapServer/WMSServer
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: marioo » poniedziałek, 30 maja 2016, 10:46

Dziękuję, działa! :)
Pozdrawiam

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: bartek1122 » wtorek, 20 września 2016, 13:22

A mi nie działa w ogóle żadne pobieranie z wms poza szkicem orientacyjnym?

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 622
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: logis » wtorek, 20 września 2016, 13:56

No niestety ale u nas wszystko działa, może coś nie zostało określone jednoznacznie - co najmniej jeden punkt posiadający współrzędne, ustawione odwzorowanie dla tabeli ? A może coś (program antywirusowy) zablokował działanie naszego klienta wms czyli programu wms2.exe znajdującego się w głównym folderze programu ?

Jacek
Jacek Małańczuk
71-788 92 87 wew. 6

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: bartek1122 » wtorek, 20 września 2016, 15:45

Po aktualizacji jest ok. Potrzebuje wykonać mapę w skali np 1:200000 dla całej swojej gminy głównie z nazwami ulic. Jakieś pomysły skąd pobrać taką mapę do C-Geo. Pobieranie z opeenStreet mi nie wychodzi :( Na WMS też nic takiego nie znalazłem

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. » środa, 21 września 2016, 10:20

A gmina nie ma założonej EMUiA ? Ew. na priv. jaka to gmina - może coś jednak się znajdzie.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek » czwartek, 22 września 2016, 15:37

Czy wms działa dziś poprawnie?
Ustawiam zakres okna mapy, pobieranie idzie, natomiast w efekcie spośród pobranych 15 kwadratów widzę na ekranie 1
Czy coś może nie tak w ustawieniach u mnie?
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes » czwartek, 22 września 2016, 15:49

janek pisze:Czy wms działa dziś poprawnie?
Ustawiam zakres okna mapy, pobieranie idzie, natomiast w efekcie spośród pobranych 15 kwadratów widzę na ekranie 1
Czy coś może nie tak w ustawieniach u mnie?
Janek B.
Na takie pytanie nikt nie odpowie - jeden serwer moze dzialac inny nie. Proszę podać adres z jakiego Pan pobiera.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek » czwartek, 22 września 2016, 16:24

Z tego, który podał Pan kilka postów wyżej (30 maja)
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes » czwartek, 22 września 2016, 16:37

Sprawdziłem na szybko - i na moim obszarze działa prawidłowo
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek » czwartek, 22 września 2016, 16:40

Czy mógłby mi Pan wysłać screena z e swoich ustawień?
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes » czwartek, 22 września 2016, 17:54

Testowalem na takich:
wms.png
wms.png (72.61 KiB) Przejrzano 2641 razy
pozdrawiam
grzes

drh
_
_
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 08:48

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: drh » środa, 26 października 2016, 09:15

od jakiegoś czasu mam problem z pobieraniem danych z WMS za pośrednictwem c-geo. Aktualizację mam najnowszą.
Przykładowo pobierając kilka kafelków, ściągają się wszystkie a po odświeżeniu mapy pokazuje się jeden i wyskakuje błąd. Kolejne kliknięcie na pobieranie skutkuje kolejnym (następnym) kaflem i błędem.

EurekaLog 6.1.04
Application:
-------------------------------------------------------
1.1 Start Date : Wed, 26 Oct 2016 08:46:05 +0200
1.2 Name/Description: CGEO8.EXE - (C-GEO dla Windows)
1.3 Version Number : 8.9.10.4
1.4 Parameters :
1.5 Compilation Date: Tue, 4 Oct 2016 12:06:09 +0200
1.6 Up Time : 25 minutes, 36 seconds
Exception:
-----------------------------------------------------
2.1 Date : Wed, 26 Oct 2016 09:11:41 +0200
2.2 Address : 005871B0
2.3 Module Name : CGEO8.EXE - (C-GEO dla Windows)
2.4 Module Version: 8.9.10.4
2.5 Type : EDBEngineError
2.6 Message : Key violation.
2.7 ID : DF06
2.8 Count : 1
...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. » środa, 26 października 2016, 09:29

Trochę bez sensu było wklejać tu ten raport bo już nic nie widać, ale proszę uruchomić program jako administrator (prawy klawisz myszki na ikonce programu) - to powinno pomóc - należy to robić zawsze raz po aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 786
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Wojtek P. » środa, 26 października 2016, 09:36

Możliwy jest też inny problem (zresztą było to już na forum):
... możliwe że zepsuła się tabela do przechowywania danych o podczytanych rastrach. W katalogu C-GEO/BIN kasujemy trzy pliki o nazwie rastermanager o rozszerzeniach *.db, *px, *val. Można je po prostu usunąć i program zacznie je wypełniać od nowa. Oczywiście usuwamy na wyłączonym C-Geo...
-To serve and protect-

drh
_
_
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 08:48

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: drh » środa, 26 października 2016, 11:49

Usunięcie plików "rastermanager" pomogło. Dziękuję.

ODPOWIEDZ