Niwelacja
Niwelacja
Hurtem 3 sprawy:
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
- Załączniki
-
- Niwelacja.jpg (155.62 KiB) Przejrzano 18714 razy
Re: Niwelacja
Ok to warto wprowadzić.1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Tu u mnie program pamięta tylko ostatnio ustaloną dokładność, więc po zmianie z 0.1mm na 1mm i ponownym otwarciu modułu mam 1mm. Być może chodzi Panu o taki przypadek gdy ustalił Pan dokładność na 0.1mm i zapisał tak zadanie niwelacji - wtedy przy jego wczytaniu zostanie ustawiona taka dokładność przy jakiej było zapisane.2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
Ok, przekażę to też programiście.3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Pozdrawiam Jurek B.
W wersji testowej jest już dodane zapamiętywanie m0 i ten pasek przy ikonce.
Pozdrawiam Jurek B.
Moduł niwelacji dla ciągu wiszącego nie potrafi wyliczyć wysokości punktów pośrednich. Dotyczy wersji programu z najnowszym plikiem testowym exe.
- Załączniki
-
- ustawienia wprowadzenia danych-wstecz, wprzód, pośrednie
- niw-wisz.JPG (96.63 KiB) Przejrzano 18316 razy
Pozdrawiam
maxim
maxim
Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (25.96 KiB) Przejrzano 18309 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Jest zgodność, a na przykładzie to widać.piotr j. pisze:Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
Pozdrawiam
maxim
maxim
Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmiana na dwustronnie nawiązany działa. Niestety skasowanie drugiego odczytu już nie.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Fakt, dopiero drugi punkt pośredni byłby wpisany w kolumnę pośr...ariel0-0 pisze:bo wtedy to nie jest punkt pośredni. Wpisz odczyt do kolumny "I"
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Faktycznie , źle oznaczyłem punkty. Problem jednak jest. Nowe przykłady podają dwa ciągi, z tym że jeden jest krótszy i obliczenia się nie sprawdzają, Dłuższy wylicza prawidłowo.FaFaL pisze:Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
- Załączniki
-
- niw-wisz-2.JPG (109.97 KiB) Przejrzano 18254 razy
-
- niw-wisz-3.JPG (101.65 KiB) Przejrzano 18254 razy
Pozdrawiam
maxim
maxim
Zauważyliśmy już kilka dni temu ten problem, który występuje gdy jest tylko jedno stanowisko niwelacyjne - czekamy na poprawkę programisty.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam!
Zauważyłem usterkę w module niwelacji, przy łączeniu zadań niwelacyjnych program gubi losowo w łączonych zadaniach obserwacje punktów pośrednich.
Zauważyłem usterkę w module niwelacji, przy łączeniu zadań niwelacyjnych program gubi losowo w łączonych zadaniach obserwacje punktów pośrednich.
PrzemekN
Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
PrzemekN
Dzień dobry,
to proponuję wysłać nam próbkę takich zadań niwelacji do łączenia, tych w których gubione są obserwacje pośrednie. U nas przy sprawdzaniu takich rzeczy na własnych danych, to najczęściej złośliwie program działa poprawnie.
Wysyłkę proszę zrobić na jm małpa xgeo.pl
Jacek
to proponuję wysłać nam próbkę takich zadań niwelacji do łączenia, tych w których gubione są obserwacje pośrednie. U nas przy sprawdzaniu takich rzeczy na własnych danych, to najczęściej złośliwie program działa poprawnie.
Wysyłkę proszę zrobić na jm małpa xgeo.pl
Jacek
Jacek Małańczuk
Proszę pobrać wersję testową - powinno być już ok.PrzemekN pisze:Witam!
Pozdrawiam Jurek B.
Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.
Pomocne przy obrabianiu obserwacji.
Pomocne przy obrabianiu obserwacji.
Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania pod prawym klawiszem w module niwelacji opcji czyszczenia kolumny "odległość"?
Pozdrawiam
Michał
Czy byłaby możliwość dodania pod prawym klawiszem w module niwelacji opcji czyszczenia kolumny "odległość"?
Pozdrawiam
Michał
Podbijam pytanie.
Michał
Michał
Można dodać do modułu niwelacja wstawienie na mapie wirualnych stanowisk, program liczyłby z minimum 2 punktów i długości wcięcie i w przybliżeniu wstawiłby na mapie punkt z @ jako miejsce niwelatora.
Czuwaj
Fajny pomysł, ale raczej ze względu na to co mamy w planach do zrobienia, czasu programiści nie znajdą.
Zadanie dobre dla studenta geoinformatyki - prosty programik, może nawet jako wtyczka do C-GEO, albo odrębna aplikacja dająca w wyniku plik txt ze współrzędnymi na podstawi współrzędnych reperów.
Pozdrawiam Jurek B.
Czemu jak zapisuję niwelację z I i II pomiaru i generuję raport zgodny z GK-1 w raporcie jest tylko jeden ciąg bez wzruszenia ?
Czuwaj