Niwelacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Polaris
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Niwelacja

Post autor: Polaris » niedziela, 12 marca 2017, 22:09

Hurtem 3 sprawy:
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.

2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń :( a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.

3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Załączniki
Niwelacja.jpg
Niwelacja.jpg (155.62 KiB) Przejrzano 9763 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6691
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 marca 2017, 10:45

1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
Ok to warto wprowadzić.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń :( a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
Tu u mnie program pamięta tylko ostatnio ustaloną dokładność, więc po zmianie z 0.1mm na 1mm i ponownym otwarciu modułu mam 1mm. Być może chodzi Panu o taki przypadek gdy ustalił Pan dokładność na 0.1mm i zapisał tak zadanie niwelacji - wtedy przy jego wczytaniu zostanie ustawiona taka dokładność przy jakiej było zapisane.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Ok, przekażę to też programiście.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6691
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 marca 2017, 12:31

W wersji testowej jest już dodane zapamiętywanie m0 i ten pasek przy ikonce.
Pozdrawiam Jurek B.

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 08:33

Moduł niwelacji dla ciągu wiszącego nie potrafi wyliczyć wysokości punktów pośrednich. Dotyczy wersji programu z najnowszym plikiem testowym exe.
Załączniki
niw-wisz.JPG
ustawienia wprowadzenia danych-wstecz, wprzód, pośrednie
niw-wisz.JPG (96.63 KiB) Przejrzano 9365 razy
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 380
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Niwelacja

Post autor: piotr j. » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:08

Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (25.96 KiB) Przejrzano 9357 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:22

piotr j. pisze:Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
Jest zgodność, a na przykładzie to widać.
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: FaFaL » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:26

Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 380
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Niwelacja

Post autor: piotr j. » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:31

Zmiana na dwustronnie nawiązany działa. Niestety skasowanie drugiego odczytu już nie.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: ariel0-0 » piątek, 25 sierpnia 2017, 10:31

bo wtedy to nie jest punkt pośredni. Wpisz odczyt do kolumny "I"
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: FaFaL » piątek, 25 sierpnia 2017, 11:10

ariel0-0 pisze:bo wtedy to nie jest punkt pośredni. Wpisz odczyt do kolumny "I"
Fakt, dopiero drugi punkt pośredni byłby wpisany w kolumnę pośr...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 12:04

FaFaL pisze:Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Faktycznie , źle oznaczyłem punkty. Problem jednak jest. Nowe przykłady podają dwa ciągi, z tym że jeden jest krótszy i obliczenia się nie sprawdzają, Dłuższy wylicza prawidłowo.
Załączniki
niw-wisz-2.JPG
niw-wisz-2.JPG (109.97 KiB) Przejrzano 9301 razy
niw-wisz-3.JPG
niw-wisz-3.JPG (101.65 KiB) Przejrzano 9301 razy
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6691
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 25 sierpnia 2017, 12:36

Zauważyliśmy już kilka dni temu ten problem, który występuje gdy jest tylko jedno stanowisko niwelacyjne - czekamy na poprawkę programisty.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Niwelacja

Post autor: PrzemekN » środa, 20 września 2017, 18:45

Witam!
Zauważyłem usterkę w module niwelacji, przy łączeniu zadań niwelacyjnych program gubi losowo w łączonych zadaniach obserwacje punktów pośrednich.
PrzemekN

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Niwelacja

Post autor: PrzemekN » czwartek, 21 września 2017, 08:23

Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
PrzemekN

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: logis » czwartek, 21 września 2017, 10:17

Dzień dobry,
to proponuję wysłać nam próbkę takich zadań niwelacji do łączenia, tych w których gubione są obserwacje pośrednie. U nas przy sprawdzaniu takich rzeczy na własnych danych, to najczęściej złośliwie program działa poprawnie.
Wysyłkę proszę zrobić na jm małpa xgeo.pl
Jacek
Jacek Małańczuk
71-788 92 87 wew. 6

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6691
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 21 września 2017, 10:44

PrzemekN pisze:Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
Proszę pobrać wersję testową - powinno być już ok.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Niwelacja

Post autor: MarekOtt » sobota, 28 marca 2020, 22:48

Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.

Pomocne przy obrabianiu obserwacji.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Niwelacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 30 marca 2020, 13:23

MarekOtt pisze:
sobota, 28 marca 2020, 22:48
Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.

Pomocne przy obrabianiu obserwacji.
jest w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 128
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » środa, 16 września 2020, 07:06

Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania pod prawym klawiszem w module niwelacji opcji czyszczenia kolumny "odległość"?
Pozdrawiam
Michał

kouczan
____
____
Posty: 128
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » wtorek, 29 września 2020, 09:09

Podbijam pytanie.
Michał

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Niwelacja

Post autor: grzes » wtorek, 29 września 2020, 12:55

kouczan pisze:
wtorek, 29 września 2020, 09:09
Podbijam pytanie.
Michał
dodane w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 128
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » czwartek, 1 października 2020, 12:25

Dziękuję.
Michał

ODPOWIEDZ