Niwelacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Polaris
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Niwelacja

Post autor: Polaris » niedziela, 12 marca 2017, 22:09

Hurtem 3 sprawy:
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.

2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń :( a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.

3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Załączniki
Niwelacja.jpg
Niwelacja.jpg (155.62 KiB) Przejrzano 9987 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 marca 2017, 10:45

1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
Ok to warto wprowadzić.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń :( a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
Tu u mnie program pamięta tylko ostatnio ustaloną dokładność, więc po zmianie z 0.1mm na 1mm i ponownym otwarciu modułu mam 1mm. Być może chodzi Panu o taki przypadek gdy ustalił Pan dokładność na 0.1mm i zapisał tak zadanie niwelacji - wtedy przy jego wczytaniu zostanie ustawiona taka dokładność przy jakiej było zapisane.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Ok, przekażę to też programiście.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 marca 2017, 12:31

W wersji testowej jest już dodane zapamiętywanie m0 i ten pasek przy ikonce.
Pozdrawiam Jurek B.

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 08:33

Moduł niwelacji dla ciągu wiszącego nie potrafi wyliczyć wysokości punktów pośrednich. Dotyczy wersji programu z najnowszym plikiem testowym exe.
Załączniki
niw-wisz.JPG
ustawienia wprowadzenia danych-wstecz, wprzód, pośrednie
niw-wisz.JPG (96.63 KiB) Przejrzano 9589 razy
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 399
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Niwelacja

Post autor: piotr j. » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:08

Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (25.96 KiB) Przejrzano 9581 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:22

piotr j. pisze:Proszę sprawdzić, czy wprowadzone dane są zgodne z wybraną metodą "wprowadzanie danych"
Jest zgodność, a na przykładzie to widać.
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2805
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: FaFaL » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:26

Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 399
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Niwelacja

Post autor: piotr j. » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:31

Zmiana na dwustronnie nawiązany działa. Niestety skasowanie drugiego odczytu już nie.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: ariel0-0 » piątek, 25 sierpnia 2017, 10:31

bo wtedy to nie jest punkt pośredni. Wpisz odczyt do kolumny "I"
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2805
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: FaFaL » piątek, 25 sierpnia 2017, 11:10

ariel0-0 pisze:bo wtedy to nie jest punkt pośredni. Wpisz odczyt do kolumny "I"
Fakt, dopiero drugi punkt pośredni byłby wpisany w kolumnę pośr...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Niwelacja

Post autor: maxim » piątek, 25 sierpnia 2017, 12:04

FaFaL pisze:Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Faktycznie , źle oznaczyłem punkty. Problem jednak jest. Nowe przykłady podają dwa ciągi, z tym że jeden jest krótszy i obliczenia się nie sprawdzają, Dłuższy wylicza prawidłowo.
Załączniki
niw-wisz-2.JPG
niw-wisz-2.JPG (109.97 KiB) Przejrzano 9525 razy
niw-wisz-3.JPG
niw-wisz-3.JPG (101.65 KiB) Przejrzano 9525 razy
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 25 sierpnia 2017, 12:36

Zauważyliśmy już kilka dni temu ten problem, który występuje gdy jest tylko jedno stanowisko niwelacyjne - czekamy na poprawkę programisty.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Niwelacja

Post autor: PrzemekN » środa, 20 września 2017, 18:45

Witam!
Zauważyłem usterkę w module niwelacji, przy łączeniu zadań niwelacyjnych program gubi losowo w łączonych zadaniach obserwacje punktów pośrednich.
PrzemekN

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Niwelacja

Post autor: PrzemekN » czwartek, 21 września 2017, 08:23

Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
PrzemekN

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Niwelacja

Post autor: logis » czwartek, 21 września 2017, 10:17

Dzień dobry,
to proponuję wysłać nam próbkę takich zadań niwelacji do łączenia, tych w których gubione są obserwacje pośrednie. U nas przy sprawdzaniu takich rzeczy na własnych danych, to najczęściej złośliwie program działa poprawnie.
Wysyłkę proszę zrobić na jm małpa xgeo.pl
Jacek
Jacek Małańczuk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 21 września 2017, 10:44

PrzemekN pisze:Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
Proszę pobrać wersję testową - powinno być już ok.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1272
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Niwelacja

Post autor: MarekOtt » sobota, 28 marca 2020, 22:48

Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.

Pomocne przy obrabianiu obserwacji.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Niwelacja

Post autor: grzes » poniedziałek, 30 marca 2020, 13:23

MarekOtt pisze:
sobota, 28 marca 2020, 22:48
Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.

Pomocne przy obrabianiu obserwacji.
jest w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 131
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » środa, 16 września 2020, 07:06

Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania pod prawym klawiszem w module niwelacji opcji czyszczenia kolumny "odległość"?
Pozdrawiam
Michał

kouczan
____
____
Posty: 131
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » wtorek, 29 września 2020, 09:09

Podbijam pytanie.
Michał

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Niwelacja

Post autor: grzes » wtorek, 29 września 2020, 12:55

kouczan pisze:
wtorek, 29 września 2020, 09:09
Podbijam pytanie.
Michał
dodane w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 131
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Niwelacja

Post autor: kouczan » czwartek, 1 października 2020, 12:25

Dziękuję.
Michał

ODPOWIEDZ