protokół ustaleń z SWDE

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 743
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

protokół ustaleń z SWDE

Post autor: maciekwu » czwartek, 8 marca 2018, 13:15

Mam zaznaczone 6 działek i chcę przygotować protokół ustaleń (wersja 4) dla granic tylko w tym zakresie, tzn jeżeli przyległa działka jest nie zaznaczona to dla niej nie ma być protokołu. W raportach SWDE oznaczam jak w załączonym rysunku. Protokoły są absurdalne, działka sama z sobą, działki nie przylegające. Co robię źle? Czeka mnie przygotowanie bardzo dużej ilości protokołów problem jest istotny. Czy jest sposób by zrobić prawidłowe protokoły tylko w zakresie zaznaczonych działek
Załączniki
zaznaczone działki.png
zaznaczone działki.png (36.52 KiB) Przejrzano 803 razy
ustawienia raportu.png
ustawienia raportu.png (27.3 KiB) Przejrzano 803 razy
protokół.png
protokół.png (38.01 KiB) Przejrzano 803 razy

KZibi
____
____
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: KZibi » czwartek, 8 marca 2018, 15:24

maciekwu pisze:Mam zaznaczone 6 działek i chcę przygotować protokół ustaleń (wersja 4) dla granic tylko w tym zakresie, tzn jeżeli przyległa działka jest nie zaznaczona to dla niej nie ma być protokołu. W raportach SWDE oznaczam jak w załączonym rysunku. Protokoły są absurdalne, działka sama z sobą, działki nie przylegające. Co robię źle? Czeka mnie przygotowanie bardzo dużej ilości protokołów problem jest istotny. Czy jest sposób by zrobić prawidłowe protokoły tylko w zakresie zaznaczonych działek
Witam
Z tego co widać na zrzutach ma Pan zaznaczoną na liście działek dz. nr 26, proszę ją odznaczyć
i zostawić ją "podświetloną " i przy ustawieniu "aktualna działka" i "działki sąsiednie pobierz z działek zaznaczonych na liście"
powinno być dobrze. Przy zaznaczonej na liście działek dz 26 program traktuje ją jako będącą przedmiotem opracowania i jednocześnie jako sąsiednią (przy ustawieniach jakie Pan zadał) dlatego występuje w protokóle, jak to Pan określił "sama z sobą". Na zrzucie widać, że pierwszą oznaczoną działką jest właśnie dz 26 i jednocześnie zaznaczoną na liście działek.
Pozgrawiam
KZibi

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 743
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: maciekwu » czwartek, 8 marca 2018, 18:35

Problem jest w tym, aby można było określić grupę działek, dla których będą przygotowane protokoły. Dla wszystkich wybranych, a nie tylko dla jednej, którą program traktuje jako przedmiotową. W tym przykładzie zależy mi aby dla wybranej grupy działek zostały przygotowane protokoły dla wszystkich granic z wybranej grupy nie uwzględniając granic z działkami, które nie są wybrane. W przeciwnym przypadku funkcja jest mało przydatna bo umożliwia przygotowanie protokołów dla tylko jednej działki. Wtedy lepiej przygotować funkcją dla wybranej działki, a sąsiednie pobrać z mapy i ewentualnie wyrzucić zbędne granice. Myślę, że to nawet byłoby szybciej. W przypadku ustalania granic na większym obiekcie (100-200 prot na dzień) lub na obiekcie np liniowym wygodne i bardzo przydatne byłoby przygotowanie z automatu protokołów wg. zasady, o której piszę

KZibi
____
____
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: KZibi » czwartek, 8 marca 2018, 21:05

maciekwu pisze:Problem jest w tym, aby można było określić grupę działek, dla których będą przygotowane protokoły. Dla wszystkich wybranych, a nie tylko dla jednej, którą program traktuje jako przedmiotową. W tym przykładzie zależy mi aby dla wybranej grupy działek zostały przygotowane protokoły dla wszystkich granic z wybranej grupy nie uwzględniając granic z działkami, które nie są wybrane. W przeciwnym przypadku funkcja jest mało przydatna bo umożliwia przygotowanie protokołów dla tylko jednej działki. Wtedy lepiej przygotować funkcją dla wybranej działki, a sąsiednie pobrać z mapy i ewentualnie wyrzucić zbędne granice. Myślę, że to nawet byłoby szybciej. W przypadku ustalania granic na większym obiekcie (100-200 prot na dzień) lub na obiekcie np liniowym wygodne i bardzo przydatne byłoby przygotowanie z automatu protokołów wg. zasady, o której piszę
Rozumiem, w takim razie musiałaby być funkcja "'aktualna/aktualne" (oznaczone poprzez Ctrl) albo wybierz z oznaczonych,
albo kolejna wersja raportu protokółu, który z automatu odrzucałaby te same działki (przedmiotowa i sąsiednia).
Ten protokół jest specyficzny w przypadku jednej działki przedmiotowej to program wpisze prawidłowo działki sąsiednie z zaznaczonych, a w przypadku większej ilości działek przedmiotowych (jeśli by taka funkcjonalność była) to mam wątpliwości czy z działek zaznaczonych, prawidłowo dobierze działki sąsiednie, ale nie jestem programistą być może da się to zrobić, zauważyłem (już na swoim przykładzie), że przy ustawieniach jak Pan zastosował to oprócz tych "samych ze sobą" to wrzuca pozostałe zaznaczone mimo, że nie są działkami sąsiednimi. Pana propozycja w tej sytuacji wydaje mi się jedyną skuteczną metodą.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys1.png
Rys1.png (14.8 KiB) Przejrzano 736 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5711
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: Jurek B. » czwartek, 8 marca 2018, 21:48

Uważam, że to co chce osiągnąć maciekwu, można zrobić w tym module, wystarczy zaznaczyć działki dla których chce się mieć protokoły, potem włączyć te opcje, o których pisze KZibi i uzyska się właściwy wynik. Oczywiście zapraszam do kontaktu bezpośredniego ze mną, jeśli będzie potrzeba konsultacji.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 743
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: maciekwu » piątek, 9 marca 2018, 15:51

wypróbowałem sposób sugerowany przez Pana ale niestety bez sukcesu. Usunięcie z rysunku (i równocześnie bazy C-geo) działek wokół grupy zaznaczonych, nie powoduje, że moduł SWDE ich nie widzi. Dalej przygotowuje protokoły także dla tych nie istniejących działek. Nie widzę więc sposobu przygotowania protokołów dla grupy działek z pominięciem niektórych przylegających. Sądzę, że informacje pobierane są z pliku SWDE lub zaczytanej bazy SWDE gdzie nie ma możliwości wykasowania tych działek. Jedyny sposób to usuwanie z raportu niepotrzebnych pozycji ale to bardzo pracochłonne i rozwala strukturę raportu. Bardzo przydałaby się taka możliwość.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5711
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: Jurek B. » piątek, 9 marca 2018, 16:22

O, to jeszcze inna metoda, zapomniałem bowiem, że dane geometryczne moduł pobiera nie wprost z mapy C-GEO, ale ze swojej bazy. Dlatego trzeba nie kasować działek z mapy, ale użyć tej opcji (trzeba jednak pamiętać, że potem nie da się ich odtworzyć, ale trzeba ponownie załadować SWDE jeśli chciałoby się mieć te usunięte działki):
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (27.67 KiB) Przejrzano 655 razy
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 743
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: maciekwu » piątek, 9 marca 2018, 17:36

Dziękuję będę próbował.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1028
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: MarekOtt » środa, 30 maja 2018, 08:02

Czy można by było w protokole ver. 1 zmodyfikować trochę tabelę by wyglądała tak, jak na załączniku ?
Załączniki
tempsnip.jpg
tempsnip.jpg (158.15 KiB) Przejrzano 370 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5711
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: Jurek B. » środa, 30 maja 2018, 12:12

Chodzi o umieszczanie daty i nr szkiców polowych pionowo?
Czy może też łączenie wierszy ze wspólną L.P. ?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1028
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: MarekOtt » środa, 30 maja 2018, 14:32

Jurek B. pisze:
środa, 30 maja 2018, 12:12
Chodzi o umieszczanie daty i nr szkiców polowych pionowo?
Czy może też łączenie wierszy ze wspólną L.P. ?
Łączenie wierszy od 6 do 11 kolumny i oczywiście Lp czyli kolumny 1

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5711
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: Jurek B. » czwartek, 31 maja 2018, 18:00

Udało się chyba zrobić wszystko co Pan chciał (tylko daty nie ma możliwości pisać pionowo) - trzeba pobrać testowy swde.exe i zapisać do C-GEO\BIN, a także tu załączony plik raportu rozpakować i zapisać do C-GEO\BIN\BIN (wtedy trzeba pamiętać, ze ewentualny własny wzór zostanie utracony).
Załączniki
protokol_ust_granic.zip
(2.39 KiB) Pobrany 19 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1028
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: MarekOtt » wtorek, 5 czerwca 2018, 07:29

Jurek B. pisze:
czwartek, 31 maja 2018, 18:00
Udało się chyba zrobić wszystko co Pan chciał (tylko daty nie ma możliwości pisać pionowo) - trzeba pobrać testowy swde.exe i zapisać do C-GEO\BIN, a także tu załączony plik raportu rozpakować i zapisać do C-GEO\BIN\BIN (wtedy trzeba pamiętać, ze ewentualny własny wzór zostanie utracony).
Dziękuję za poprawkę, jednak teraz, na tym pliku który Pan udostępnił, przy wczytywaniu pliku SWDE, pojawia się taka informacja:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (99.61 KiB) Przejrzano 172 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5711
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: protokół ustaleń z SWDE

Post autor: Jurek B. » wtorek, 5 czerwca 2018, 09:21

Musi Pan pobrać jeszcze wersję testową C-GEO.
Także w tym tygodniu będzie aktualizacja C-GEO, gdzie będzie to dostępne oficjalnie.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ