Objętości - import modelu terenu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 26 listopada 2018, 11:12

Witam, potrzebuję przenieść model terenu zbudowany w programie cad - siatkę trójkątów do c-geo w celu dalszego urabiania w module Objętości. Jak to zrobić najszybciej. Może jakiś import przez mapę ? Tak żeby nie trzeba było definiować ręcznie połączeń.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 26 listopada 2018, 12:43

Witam, najprościej przez import DXF na mapę, a potem zaznaczyć całość mapy (np. prostokątem) i kliknąć ikonkę "Kopiuj zaznaczone punkty", wkleić to do modułu - do zakładki Punkty i też do zakładki Połączenia stałe. Potem można generować model w oparciu o trójkąty - będzie zgodny z tym z CAD.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 26 listopada 2018, 14:09

Dziękuję !
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » sobota, 8 grudnia 2018, 10:21

Próbuję i napotykam na problem:
Po imporcie siatki do mapy w bazie na stykach trójkątów mam po dwa, trzy punkty o tych samych współrzędnych. Moduł objętości chce usuwać zdublowane punkty. Nie zaobserwowałem by po usunięciu nadliczbowego punktu program poprawiał numer punktu w zakładce połączenia. To prowadzi do zniszczenia połączeń. Tak już na przyszłość czy moduł mógłby robić taką operację: usunąć nadliczbowe punkty i podmienić numery punktów połączeń i obwodnicy na właściwe ? Automatycznie żeby nie trzeba było potwierdzać operacji (przy 1000 punktów jest to problem). Na dzisiaj rozwiązałem problem prostym programikiem w autolispie, taki importer "breakline do CGO". Jednak fajnie byłoby móc importować do c-geo siatki z różnych aplikacji.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: FaFaL » sobota, 8 grudnia 2018, 10:33

A po imporcie odpalenie kontroli spójności mapy nie usuwa tych nadmiarowych punktów ? Kiedyś sprawdzałem to niestety tak się nie działo, ale może coś się zmieniło id tego czasu ;-)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: Jurek B. » sobota, 8 grudnia 2018, 17:36

Sprawdziłem na prostym przykładzie z kilkunastoma trójkątami z DXF - jeśli po imporcie wykonana zostaje Kontrola spójności mapy, import danych do modułu NMT jest poprawny i nie ma sygnalizacji powtarzających się punktów.
Jeśli byłoby coś nie tak mimo wszystko u Pana - proszę przesłać taki DXF - sprawdzę u siebie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 10 grudnia 2018, 15:12

Zgadza się w nowszej wersji C-GEO działa bez problemu. Dziękuje !
pozdrawiam Waldek Klimek

ODPOWIEDZ