Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
machall
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: machall » czwartek, 17 stycznia 2019, 09:46

Dzień dobry.
Ostatnio zauważyłem pewnie problem z wysokościami w dzienniku. Po zaimportowaniu danych z pliku RW5 wysokości punktów różnią się, od tych które mam w kontrolerze o ok. 2m. W ustawieniach mam wybraną opcję obliczenia wsp. punktów na podstawie geoidy cgeo. Jeżeli zmienię opcję na odczyt wsp. z pliku pomiarowego, to wysokości są prawidłowe. Niestety w tej opcji nie mam możliwości edytowania wysokości anteny, bo moduł wtedy nie przelicza współrzędnych i pozostają bez zmian.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2763
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 stycznia 2019, 10:28

Proszę podesłać plik, niestety niektóre kontrolery zapisują elementy do dołu tyczki, a niektóre do środka anteny i dlatego jest ten problem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

machall
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: machall » czwartek, 17 stycznia 2019, 10:37

Na jaki adres przesłać plik? Rozumiem, że przesłać plik RW5, czy plik z dziennika też?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2763
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 stycznia 2019, 12:47

chyba najwygodniej będzie przesłać to na serwis.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: kasprol » czwartek, 17 stycznia 2019, 14:08

Witam,
zauważyłem że w zależności wyboru modelu geoidy C-geo 2009 lub PL-ETRF2000/ep.2011 to po przeliczeniu wysokość punktów zmienia się o 0,046[m].
Czy jest to związane z modelem geoidy czy tym jak jest liczona wysokość tyczki, dodam, że korzystam z zestawu Trimble R6 Trimble Access?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2763
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 stycznia 2019, 14:49

Tylko i wyłącznie ma tu wpływ model geoidy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

machall
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: machall » piątek, 1 lutego 2019, 19:32

Czy coś już robiono w sprawie tych błędnych wysokości po imporcie??

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2763
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokości w Dzienniku pomiarów RTN/RTK

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 4 lutego 2019, 17:16

Tak, proszę pobrać wersję testową
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ