Kąty w stopniach - propozycja

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » niedziela, 3 lutego 2019, 21:22

Ostatnio przy pewnej robocie mam sporo dokumentów archiwalnych dot.starych osnów mierzonych w stopniach. Ciągłe przełączanie w opcjach programu między gradami,a stopniami i częste zapominanie,że poprzedniego dnia skończyłem w stopniach,a dziś mi jakieś bzdury wychodzą,bo nie zmieniłem na grady natchnęły mnie następująco :
- można przy każdym rodzaju obliczeń z udziałem kątów wprowadzić możliwość wyboru,aby właśnie to konkretne zadanie liczone było w stopniach;
- wobec tego na to zadanie nie działałoby ustawienie grady/stopnie w opcjach obliczeń w menu głównym;
- w zadaniach,gdzie nic nie byłoby zaznaczone obowiązuje dalej ustawienie grady/stopnie w opcjach obliczeń w menu głównym;
- w obliczeniach wprowadzić dodatkowy moduł przeliczenia grady/stopnie

Pozdrawiam.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 4 lutego 2019, 11:27

Też mam czasem takie zadania. Tyle , że najpierw przeliczam wszytko na grady. Mogę podesłać mały plik ,który z pewnością się przyda. Proszę o wiadomość na priv z adresem.

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » poniedziałek, 4 lutego 2019, 23:03

Popieram,ale raczej możliwość wprowadzania w stopniach(zmiana jednostek powinna być koniecznie przypisywana do zadania lub tabeli-nie jak teraz do projektu)) i eksportu zadania (np ciągu,tachimetrii) z automatycznym przeliczeniem na grady, lub jakaś funkcja "zamień jednostki" wtedy można dać "oblicz "i dla kontroli porównać wyniki z oryginałem. Niezbędne jest o do zaczytywania do wyrównania ścisłego,gdzie mamy swój pomiar (raczej wszyscy mierzą w gradach).
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » sobota, 2 marca 2019, 13:50

Dalej morduję się z tymi stopniami (bo robota duża),co jakiś czas zapomnę przełączyć stopnie na grady,korzystam z jakiegoś programiku w necie do zamiany jednostek (wstyd !!!!) i dziwię się,że w XXI wieku taki program jak cgeo nie ma powyżej opisanych funkcji.
Pozdrawiam.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 2 marca 2019, 17:42

Zawsze można zainstalować program na innej partycji i ustawić globalnie na stopnie, druga ikona na pulpicie tylko do tego programu i po problemie.

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » niedziela, 3 marca 2019, 01:08

I to ma być rozwiązanie? Dosyć upierdliwe...

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: Jakub Kwinta » niedziela, 3 marca 2019, 10:13

Może i kłopotliwe ale skuteczne. Wszystkie projekty związane z tą robotą można trzymać w tej instalacji a całą resztę gdzie indziej.
Nie będzie przynajmniej pomyłek i przestawiania ciągle jednostek.

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » niedziela, 3 marca 2019, 12:51

Pomysł może dobry przy jednej dużej robocie. U nas się przelicza osnowę prawie przy każdej robocie prawnej, a jak zaznaczyłem mierzymy w gradach i trzeba to łączyć.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2291
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: grzes » poniedziałek, 4 marca 2019, 10:02

A można prosić o zebranie uwag? Tzn co zalatwilo by sprawę. Pamietanie jednostek kątowych w kazdym zadaniu wystarczy? Jak tak, to w ktorych zadaniach to wprowadzać w pierwszej kolejności?
pozdrawiam
grzes

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » poniedziałek, 4 marca 2019, 12:31

Dla mnie kolejność:ciągi;tachimetria,biegunowe;wcięcia,wyrównanie ścisłe.
A drugi temat -przeliczanie (automat) na grady?Coś drgnie w tym temacie?
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 4 marca 2019, 15:37

Właśnie wydaje mi się że najprostszym rozwiązaniem jest funkcja w menu pod prawą myszą Przelicz stopnie na grady. Bo z odpowiedzi wynika ze na każdym formularzu musiałby być przełącznik: stopnie, grady
Pozdrawiam Rafał Kocierz

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » poniedziałek, 4 marca 2019, 22:08

Witam.
Tak bym to widział:
- należy przyjąć założenie,że wybór jednostek przypisany jest do zadania, więc proszę usunąć z opcji w menu wybór jednostek
- proszę dodać do tachymetrii,obl.biegunowych,obl.ciągów,wyrównania,wcięcia możliwość wyboru ustawienia jednostek, z domyślnymi gradami
- samo przeliczenie stopnie/grady może być jako oddzielny moduł w obliczeniach,bo chyba wobec powyższych byłoby rzadziej stosowane

Pozdrawiam.

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » poniedziałek, 4 marca 2019, 22:46

Przeliczenie to jednak powinien być automat.
Propozycja powyższa wymagałaby wbijania stopni do modułu, a później grady do ciągów? Mało ekonomiczne. Dodatkowo wbijając w ciąg stopnie mamy kontrolę poprawności wprowadzenia w zadaniu (suma kątów,suma długości boków,odchyłki -analiza przydatności -porównanie z oryginałem).
Po tej operacji zamiana na grady (automat) i zapisz zadanie do dalszego opracowania.Tak samo z zadaniami biegunowymi, tachimetrią.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » wtorek, 5 marca 2019, 00:24

Ale po co potem wpisywać grady? Nie rozumiem.
Mam materiał archiwalny w stopniach,wpisuję stopnie i liczę xy. Po co ciąg zapisany i obliczony w stopniach zamieniać na grady?

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » wtorek, 5 marca 2019, 12:37

Do czego to służy pisałem wyżej.Każdy z nas ma inny problem do rozwiązania i inne oczekiwania od programu. Dla mnie nowy moduł do przeliczania kątów jest zbyteczny ,jeżeli ma spełniać role kalkulatora (są dostępne w sieci ,a na pulpicie arkusz excela). Najwięcej błędów to przepisywanie (lub kopiowanie) tycz wyników do zadań i ponowne szukanie błędów(a mamy już sprawdzone dane z oryginałem) Chyba,że Pan zna metodę importu zadań ciągów do wyrównania ścisłego w stopniach,dogrania w własnych pomiarów w gradach(zawsze można w instrumencie zmienić na stopnie ktoś podpowie, ale nie o to chyba chodzi)można jeszcze dodać pomiar GPS.Może moduł wyrównań ścisłych taką mieszankę liczy, a ja nie doczytałem.Jeśli tak to proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: herrtur » wtorek, 5 marca 2019, 21:14

,Chyba,że Pan zna metodę importu zadań ciągów do wyrównania ścisłego w stopniach,dogrania w własnych pomiarów w gradach(zawsze można w instrumencie zmienić na stopnie ktoś podpowie, ale nie o to chyba chodzi)można jeszcze dodać pomiar GPS.Może moduł wyrównań ścisłych taką mieszankę liczy, a ja nie doczytałem.Jeśli tak to proszę o podpowiedź.' - ta interpretacja jest jakaś dziwna,łagodnie mówiąc.

Dla mnie sytuacja jest prosta : mam archiwalny ciąg lub inną konstrukcję w stopniach,wpisuję to do obliczeń w stopniach, dodaję xy w ukł.2000 odszukanych punktów z tej konstrukcji,przeliczam to i wykorzystuję otrzymane xy punktów do dalszych analiz. A stopnie niech sobie będą w tym zadaniu. O jakiej mieszance Pan pisze? Po co mi grady w tej konstrukcji? Działam na stopniach.

A sama możliwość przeliczenia jednostek pojedynczego kąta jest tak samo oczywista jak mozliwość policzenia pojedynczej odległości między punktami.

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » wtorek, 5 marca 2019, 23:01

Mierzy Pan też w stopniach,czy zawsze ma Pan szczęście i możliwość pomiaru GPS?Coś mi w Pańskiej metodzie brakuje wyrównania w układzie sieci jednorzędowej w przypadku pomiaru tachimetrem,ale nie będę się wypowiadał bo nie znam przykładu.Twórcy modułów wyrównania wiedzą o co chodzi.
Może na koniec dyskusji z mojej strony opiszę część prac przy wyrównaniu osnowy dla obrębu składającej się np. z kilkunastu ciągów,bagnetów,wcięć(tu mamy stopnie), pomiarówek opartych na punktach tych ciągów.Po odszukaniu punktów wykonujemy pomiar metodą GPS, lub wcięciem na trzy punkty założone met. GPS(np. punkt w lesie,czy pod drzewem-brak fixa-a tu mamy grady). Dokonujemy obserwacji nadliczbowych kierunków (grady) i odległości (od lat 30-tych;czy 60-tych zaszły duże zmiany w terenie , wzrosły też możliwości pomiaru odległości;niekoniecznie też przewiązywano równoległe ciągi mimo wizury). To początek. Podstawiamy dane;obliczenia;dalej w terenie szukanie(kopanie) -pomiar odnalezionych kolejnych punktów lub ich znaków podziemnych ;podstawianie danych -i tak do skutku do ostatniego punktu z osnowy -stwierdzenie,że jest lub go nie ma (inwentaryzacja -jakieś zdjęcie dołka o wymiarach 1m*1m*1m). Trochę trzeba dogrywać i wklepywać do zadania.
Wykonujemy wyrównanie ostateczne i można sprzedać robotę.
Tu mi nie pasują te stopnie z gradami w jednym module.
Ps.Dzień wcześniej przed utworzeniem przez Pana wątku rozmawiałem o problemie telefonicznie z panem Jerzym(zapisał do listy życzeń),dlatego też nie utworzyłem własnego i dopisałem się do Pańskiego. "Sorry" jeśli moje sugestie prowadzą w innym kierunku ,ale jak pisałem,każdy z nas ma inne potrzeby. Zobaczymy co z tego wyniknie,w którym kierunku pójdą programiści. Cokolwiek zmienione to już postęp.
Pozdrawiam
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » środa, 10 kwietnia 2019, 17:25

Czy jest szansa na jakieś zmiany w programie?
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6079
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: Jurek B. » środa, 10 kwietnia 2019, 17:44

Jest to już zrobione w wersji testowej w module Ciąg poligonowy, oficjalnie będzie dostępne w aktualizacji kwietniowej. Proszę sprawdzić czy wystarczy.
Pozdrawiam Jurek B.

tomek
___
___
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Kąty w stopniach - propozycja

Post autor: tomek » piątek, 12 kwietnia 2019, 22:43

Jak dla mnie jest "ok". Teraz mile widziane w obliczeniach biegunowych,tachimetrii,i wcięciu z wyrównaniem .
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

ODPOWIEDZ