Import z EwMap

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Import z EwMap

Post autor: viadro » poniedziałek, 6 maja 2019, 08:01

Witam,
Gdy importuje obiekty wygenerowane z EwMapy (plik eob z załączenia) to CGeo nie importuje mi warstw na utworzone według szablonu (nowa-ewmapa) tylko tworzy nowe warstwy, które zawsze muszę poprawiać.
Mógł by ktoś sprawdzić czy się dobrze importują czy ja coś źle robię.
Ja robię to tak:
1. Zakładam nowy projekt i Tabelę z szblonem nowa-ewmapa.sz
2. Plik/Import/EwMapa plik Eob.
Załączniki
Obiekty.rar
(253.88 KiB) Pobrany 27 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import z EwMap

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 6 maja 2019, 09:22

Witam, niestety w Ewmapie warstwy mogą się nazywać dowolnie, nie ma tam jednego obowiązującego szablonu. Dodatkowo każdy kto przekazuje dane do PODGiK w formacie Ewmapy, może utworzyć własne nazwy warstw i te są potem rejestrowanie w zasobie i przekazywane dalej. Dlatego u Pana plik EOB zawiera warstwy inne niż w szablonie.
Najlepiej zamawiać dane w GML zgodnym z przepisami - wtedy otrzyma Pan zawsze jednolite dane.
Pozdrawiam Jurek B.

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Import z EwMap

Post autor: viadro » poniedziałek, 6 maja 2019, 09:52

Dziękuje za odpowiedź
Jest mała różnica w nazwie warstw. W warstwach z podgik jest dodana litera L, np.:
KTOK_L_4 warstwa z podgik.
KTOK_4 warstwa w szablonie Cgeo.
A czy jest możliwość dodania (lub edytowania) szablonu warstw dla EwMapy z tą literką L (dla warstw na której są linie jest literka L natomiast warstwy z tekstami jest literka T)?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import z EwMap

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 6 maja 2019, 10:26

Tak, może Pan zmodyfikować nazwy warstw np. w Legendzie, zapisać szablon najlepiej pod własną nazwą i z niego korzystać w przyszłości - zapis jest w menu Mapa-Zapisz szablon.
Pozdrawiam Jurek B.

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Import z EwMap

Post autor: viadro » poniedziałek, 6 maja 2019, 15:09

Dziękuje Panie Jurku właśnie o to mi chodziło.
To spróbuję stworzyć sobie szablon pod pliki z podgik z ewmap.

martak
_
_
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 31 maja 2019, 14:11

Re: Import z EwMap

Post autor: martak » wtorek, 4 czerwca 2019, 09:48

Witam,
u mnie problem z plikami wygenerowanymi z EwMapy (pliki eob) występuje już na etapie importu. Tworzyłam wiele tabel z różnymi szablonami typu: "nowa-ewmapa.sz; szablon_eob; szablon_eob_z_mapa_zas itd" niestety za każdym razem po rozpoczęciu importu (poprzez import --> EwMapa plik Eob), program przez pare minut zacina się po czym wyskakujue błąd, po ponownym uruchomieniu programu w tabeli znajdują się obiekty, ale niestety nie wszystkie. Plik odpalany w EwMapie wyświetla wszystkie elementy. W czym tkwi problem?
Pozdrawiam, Marta

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMap

Post autor: trazja » wtorek, 4 czerwca 2019, 10:35

martak pisze:
wtorek, 4 czerwca 2019, 09:48
Witam,
u mnie problem z plikami wygenerowanymi z EwMapy (pliki eob) występuje już na etapie importu. Tworzyłam wiele tabel z różnymi szablonami typu: "nowa-ewmapa.sz; szablon_eob; szablon_eob_z_mapa_zas itd" niestety za każdym razem po rozpoczęciu importu (poprzez import --> EwMapa plik Eob), program przez pare minut zacina się po czym wyskakujue błąd, po ponownym uruchomieniu programu w tabeli znajdują się obiekty, ale niestety nie wszystkie. Plik odpalany w EwMapie wyświetla wszystkie elementy. W czym tkwi problem?
Witam, może się okazać, że plik eob jest jeszcze spakowaną bazą - trzeba by spróbować zmienić mu rozszerzenie z .eob na .zip i wypakować zawartość, i dopiero te pliki zaimportować. W razie czego proszę podesłać pliki, z którymi jest problem na at@xgeo.pl

ODPOWIEDZ