Import GML

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Import GML

Post autor: marioo » wtorek, 4 czerwca 2019, 16:47

Zrobiłem import mapy z pliku GMl i po wstawieniu etykiet (prawy klawisz myszy na warstwie w legendzie i "wstaw etykiety") nie wyświetlają mi się funkcje budynków. Jak można wygenerować prawidłowe etykiety?
Plik gml przesyłam na serwis do sprawdzenia.

Inną sprawą jest to, że wg mnie program podczas importu powinien sam wygenerować etykiety dla działek, użytków, budynków itd, tak jak powinno to wyglądać na mapie zasadniczej. Robienie importu, a potem ręczne generowanie etykiet jest zbędną czynnością która powinna być z automatu.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (36.26 KiB) Przejrzano 7607 razy
Pozdrawiam

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: trazja » środa, 5 czerwca 2019, 09:45

Dzień dobry,
etykieta funkcji budynków nie wstawia się u Pana, ponieważ w głównej funkcji budynku jest wpisana wartość specjalna "nieznany (unknown)".
Odnośnie zaś etykiet - program nie generuje sam etykiet, ponieważ powinny one zostać zapisane w pliku GML przez ośrodek (wraz z ich punktem wstawienia, czasami nawet z treścią etykiety) - w pliku EGB od Pana w ogóle nie ma takich etykiet (proszę spróbować wyszukać w pliku KR_ObiektKarto), więc nie są wstawiane bezpośrednio po imporcie. Jedyną opcją jest w tym przypadku wstawienie etykiet ręcznie i niestety, dopóki ośrodek nie zacznie wydawać Panu obiektów karto z etykietami tak właśnie trzeba będzie robić.

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » środa, 5 czerwca 2019, 14:44

Rozumiem, że muszę etykiety wstawiać ręcznie. Z tego co patrzyłem w tym i innych gml-ach, to w żadnym budynku nie mam wypełnionej gł. funkcji, ale wszędzie jest KŚT. Czy jest jakiś sposób żeby wygenerować te etykiety z tej informacji? Nie chodzi mi o poprawnego GMLa, tylko o zrobienie mapy do wydruku, bo widzę że nie ma szans żeby ośrodek wydał mi prawidłowy plik skoro ma kartoteki budynków tak wypełnione. Niestety jak widać wszystko dopiero powstaje i jeszcze dużo czasu upłynie zanim będzie to dobrze działało, a nie wyobrażam sobie żeby wpisywać każdą funkcję budynku ręcznie.
Aha, to jest GML robiony z Ewmapy, może ktoś zna jakieś rozwiązanie co z tym zrobić?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6079
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 6 czerwca 2019, 09:26

Dotarłem do tych plików, które Pan przesłał do nas.
To są pliki GML utworzone z podziałem na poszczególne bazy danych. Plik z bazą EGiB może Pan zaimportować wykorzystując moduł Import danych EGiB SWDE/GML - wówczas pokaże się okno ustawień importu, gdzie można zmienić sposób nadawania etykiet dla budynków: ze standardowego, obowiązującego dla mapy zasadniczej (opartego o główną funkcję budynku), na ten związany z KŚT - stosowane są one dla redakcji mapy ewidencyjnej. Wtedy po imporcie zobaczy Pan etykiety dla budynków.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (50.38 KiB) Przejrzano 7460 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » piątek, 7 czerwca 2019, 14:17

To jest rozwiązanie, dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Import GML

Post autor: Daro » sobota, 8 czerwca 2019, 08:28

w jakich sytuacjach Yes a w jakich No ? :) ew. z jakich systemów zatwierdzać.. interesują mnie ERGO, TubroMapa i EwMapa
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-06-08 08.23.10.jpg
Zrzut ekranu 2019-06-08 08.23.10.jpg (24.08 KiB) Przejrzano 7318 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6079
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. » sobota, 8 czerwca 2019, 19:57

Daro pisze:
sobota, 8 czerwca 2019, 08:28
w jakich sytuacjach Yes a w jakich No ? :) ew. z jakich systemów zatwierdzać.. interesują mnie ERGO, TubroMapa i EwMapa
Odpowiedź twierdząca ma sens właściwie tylko dla zbioru danych zamówionego z kodem 13.2 - czyli mapy zasadniczej w postaci wektorowej. Wtedy otrzymany z PODGiK plik GML zawiera wyłącznie obiekty kartograficzne, bez obiektów baz danych z atrybutami.
W przypadku zamówienia danych o kodach 7.1, 8.1, 9.1 - czyli pełnych zbiorów GESUT, BDOT, EGiB, otrzymany plik GML zawiera obiekty tych baz z atrybutami, a obiekty kartograficzne są ograniczone najczęściej do minimum, wystarczającego np. do wyświetlenia etykiet. Wtedy nie powinno się odpowiadać na to pytanie twierdząco, bo C-GEO samo odczyta to co trzeba dla prawidłowego wyświetlenia mapy zasadniczej.

P.S. Obecnie, o ile wiem, tylko TurboEwid może wydawać mapę zasadniczą wektorową w formacie GML zawierającym wyłącznie obiekty Karto.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » piątek, 21 czerwca 2019, 09:43

Jurek B. pisze:
czwartek, 6 czerwca 2019, 09:26
Dotarłem do tych plików, które Pan przesłał do nas.
To są pliki GML utworzone z podziałem na poszczególne bazy danych. Plik z bazą EGiB może Pan zaimportować wykorzystując moduł Import danych EGiB SWDE/GML - wówczas pokaże się okno ustawień importu, gdzie można zmienić sposób nadawania etykiet dla budynków: ze standardowego, obowiązującego dla mapy zasadniczej (opartego o główną funkcję budynku), na ten związany z KŚT - stosowane są one dla redakcji mapy ewidencyjnej. Wtedy po imporcie zobaczy Pan etykiety dla budynków.
Robię tak jak Pan pisał i wczytuję plik modułem Import danych EGiB SWDE/GML, tak żeby otrzymać opisy budynków zgodnie z KŚT. Ale mam wczytane schody i tarasy w sposób nieprawidłowy. Sam już w końcu nie wiem która wersja jest prawidłowa, ta z normalnego wczytania pliku GML, czy ta przez moduł import swde/gml gdzie mam same linie ciągłe.
Ogólnie te importy GML to droga przez mękę, dostaję 3 pliki które muszę składać w jeden, opisów funkcji budynków brak, numery adresowe muszę specjalnie generować, zamiast nazw ulicy mam linie i nazwy też muszę wygenerować potem kasować te linie, słupy z latarnią mają niepotrzebne kółko, wszystkie napisy są z przesłanianiem gdzie przy nawet niewielkim zagęszczeniu połowy nie widać, nie wspomnę już o rzędnych w gesucie gdzie każda rzędna jest wyświetlana z przełamaniem nawet jeżeli rzędnej dołu nie ma...

Czy nie da się zrobić jakiegoś automatu żeby tego wszystkiego nie poprawiać?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (58.11 KiB) Przejrzano 6984 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6079
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 21 czerwca 2019, 09:57

Niestety oglądając obrazki, nie mając danych i porozumiewając się przez forum nie zawsze uda się pomóc - dlatego, gdy problem jest zależny od wielu czynników, zawsze zalecamy kontakt z naszym serwisem - wtedy pomoc jest szybka i skuteczna.
Można skontaktować się dzisiaj ze mną do godz. 12 albo w poniedziałek z serwisem od godz. 8
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Import GML

Post autor: Piotr86 » wtorek, 22 października 2019, 08:23

Mam problem przy imporcie i eksporcie GML, przy zaznaczeniu walidacji wyskakuje komunikat "klasa niezarejestrowana".
Załączniki
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (271.47 KiB) Przejrzano 5261 razy

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: trazja » wtorek, 22 października 2019, 08:48

Piotr86 pisze:
wtorek, 22 października 2019, 08:23
Mam problem przy imporcie i eksporcie GML, przy zaznaczeniu walidacji wyskakuje komunikat "klasa niezarejestrowana".
Dzień dobry,
wygląda na to, że nie zarejestrowała się biblioteka od walidacji - proszę pobrać setup C-GEO z naszej strony internetowej ( https://softline.geo.pl/pliki/cgeo/setup.exe ) i zainstalować go na swoje C-GEO (bez wcześniejszego odinstalowania, wskazując katalog istniejącego C-GEO). Setup proszę uruchomić koniecznie jako administrator (prawy klawisz myszy -> uruchom jako administrator)

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Import GML

Post autor: Piotr86 » czwartek, 24 października 2019, 13:37

Mam kolejny problem, tym razem na innej licencji wielostanowiskowej, na każdej ten sam problem przy imporcie i eksporcie GML z zaznaczeniem walidacji, tylko teraz inny komunikat błędu.
Załączniki
IMG_0874c.jpg
IMG_0874c.jpg (449.37 KiB) Przejrzano 5093 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6079
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 24 października 2019, 13:44

Zalecam ponowną instalację programu, a potem sprawdzenie zalecanych ustawień systemu
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » czwartek, 14 listopada 2019, 15:11

W ostatniej aktualizacji były jakieś zmiany w module swde i mój problem z wczytywaniem funkcji budynków znów powrócił. Nie mam na mapie funkcji budynków po imporcie z GML. Problem taki sam jak w pierwszym poście tego tematu. W pliku GML mam tylko funkcję budynku wg Kśt.
Proszę o pomoc co zrobić żeby prawidłowo wczytać funkcje budynku na mapę.
Pozdrawiam

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: trazja » piątek, 15 listopada 2019, 11:37

marioo pisze:
czwartek, 14 listopada 2019, 15:11
W ostatniej aktualizacji były jakieś zmiany w module swde i mój problem z wczytywaniem funkcji budynków znów powrócił. Nie mam na mapie funkcji budynków po imporcie z GML. Problem taki sam jak w pierwszym poście tego tematu. W pliku GML mam tylko funkcję budynku wg Kśt.
Proszę o pomoc co zrobić żeby prawidłowo wczytać funkcje budynku na mapę.
Poprawka w załączonym pliku - proszę wypakować jego zawartość do katalogu C-GEO/bin i zamienić z istniejącym plikiem. Następnie proszę kliknąć prawym klawiszem myszy w Legendzie na warstwę EGB_Budynek i wybrać "Wstaw etykiety" (opcja mniej więcej w połowie listy).
Plik zostanie także dołączony do kolejnej aktualizacji.
Załączniki
Mapa_Zasadnicza_2015.zip
(148.86 KiB) Pobrany 11 razy

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » piątek, 15 listopada 2019, 13:03

Dziękuję, już działa :).
Może jeszcze dałoby się zrobić jakiś przycisk "wstaw etykiety dla" i tam do zaznaczania opcje czyli: działki, użytki, funkcje budynków, nr adresowe budynków.
To pozwoliłoby jednym kliknięciem wygenerowanie wszystkich potrzebnych etykiet, teraz na każdej warstwie trzeba klikać i generować oddzielnie.
Pozdrawiam

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: trazja » piątek, 15 listopada 2019, 13:25

marioo pisze:
piątek, 15 listopada 2019, 13:03
Dziękuję, już działa :).
Może jeszcze dałoby się zrobić jakiś przycisk "wstaw etykiety dla" i tam do zaznaczania opcje czyli: działki, użytki, funkcje budynków, nr adresowe budynków.
To pozwoliłoby jednym kliknięciem wygenerowanie wszystkich potrzebnych etykiet, teraz na każdej warstwie trzeba klikać i generować oddzielnie.
Zawsze można wybrać "Wstaw etykiety" dla całego folderu EGiB :wink:

marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import GML

Post autor: marioo » piątek, 15 listopada 2019, 14:03

Tego nie wiedziałem i rozwiązuje to sprawę, dziękuję :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ