Edycja GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Edycja GML

Post autor: viadro » poniedziałek, 20 maja 2019, 12:20

Witam,
Otrzymuje ze starostwa pliki gml wygenerowane z Ewmap, przeprowadzam walidację tego pliku i nie ma żadnych błędów więc przyjmuje że plik ok. Dodaje nowe obiekty wykonuję eksport i przeprowadzam walidację i nie ma błędów. W przypadku gdy edytuję obiekt jezdnia i wykonuję eksport i przeprowadzam walidację to pojawiają się błędy w raporcie (powtarzające się punkty). Czy ja coś wykonuję źle czy jest coś z programem.
Przykładowy plik ze starostwa w załączeniu.
Załączniki
G.6640.1.1432.2019_BDOT500_GESUT.rar
(65.92 KiB) Pobrany 51 razy

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 627
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Edycja GML

Post autor: logis » poniedziałek, 20 maja 2019, 17:51

Dzień dobry,
a na pewno ten plik ze starostwa nie rzuca błędów podczas walidacji ? Sprawdziłem to, w nagłówku ma informację Eksporter: EWMAPA FB wersja 12.26 więc faktycznie to jest ze starostwa. Tam jest dużo błędów atrybutowych i już w tym pliku występują powtarzające się punkty. Może wcale nie trzeba było robić tej edycji jezdni, ponieważ błędy i tak już były ? Do tego - czy walidacja była robiona aktualną wersją programu ?


Jacek

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Edycja GML

Post autor: viadro » poniedziałek, 20 maja 2019, 20:08

To prawda że plik ze starostwa jest już z błędami. Wersje programu mam aktualną (06-05-2019). Myślałem że jak edytuje obiekt i wykonuję eksport od daty modyfikacji do będzie ok. Czyli do puki nie otrzymam pliku gml ze starostwa bez błędów to nie będę mógł wykonać wymiany ze starostwem bo moje pliki będą zawsze z błędami mimo że to nie ja wykonałem błędnie plik wsadowy z pomiaru.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 627
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Edycja GML

Post autor: logis » wtorek, 21 maja 2019, 07:12

Dzień dobry,
myślę, że jednak spokojnie można wykonać tę robotę i oddać plik, w końcu nie odpowiadamy za błędy i braki danych w ośrodku, tylko zajmujemy się ,,swoimi'' obiektami - tymi które istniały, a były przez nas edytowane oraz nowymi z pomiaru. Czekanie na to, że ośrodek poprawi dane na naszym obszarze opracowania i wyda nam poprawny plik, może się po prostu nie udać.
Jacek

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Edycja GML

Post autor: viadro » wtorek, 21 maja 2019, 08:05

Właśnie tu pojawia się problem, gdy edytuje obiekt jezdnia do tworzą się błędy (powtarzające się punkty), których nie potrafię poprawić.
A gdy przekazuje plik z błędami to starostwo nie może zaczytać zmian.

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » wtorek, 21 maja 2019, 11:25

viadro pisze:
wtorek, 21 maja 2019, 08:05
Właśnie tu pojawia się problem, gdy edytuje obiekt jezdnia do tworzą się błędy (powtarzające się punkty), których nie potrafię poprawić.
A gdy przekazuje plik z błędami to starostwo nie może zaczytać zmian.
Dzień dobry,
a czy dostał Pan raport błędów (powód, dla którego starostwo nie może zaczytać zmian)? Być może chodzi o inny błąd niż powtarzające się punkty.

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Edycja GML

Post autor: viadro » wtorek, 21 maja 2019, 13:26

Raportu nie otrzymałem.
Postaram się zdobyć raport i go prześlę.

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » wtorek, 21 maja 2019, 13:59

Proszę w takim razie przesłać wraz z GML'em, który wysłał Pan do ośrodka na at[małpa]xgeo.pl

Dominika_3
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 15:37

Re: Edycja GML

Post autor: Dominika_3 » piątek, 24 maja 2019, 09:11

a czy ktoś mógłby powiedzieć co w przypadku kiedy edytuję jezdnie i przy eksporcie pojawiają sie błedy: brak obiektu do którego istnieje referencja ? co zrobic żeby tych błędów uniknąć?

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » piątek, 24 maja 2019, 10:34

Dominika_3 pisze:
piątek, 24 maja 2019, 09:11
a czy ktoś mógłby powiedzieć co w przypadku kiedy edytuję jezdnie i przy eksporcie pojawiają sie błedy: brak obiektu do którego istnieje referencja ? co zrobic żeby tych błędów uniknąć?
Dzień dobry,
błędy te wynikają z tego, że wyedytowała Pani istniejącą jezdnię bez modyfikacji punktów wysokościowych, które już na niej były.
Opcje są dwie - albo wykonywać eksport całego pliku GML, bez ograniczenia datą modyfikacji, albo - jeśli PODGiK chce tylko obiekty zmodyfikowane - zignorować te błędy, bo prawdopodobnie przy wczytywaniu do bazy ośrodkowej ich nie będzie, ponieważ punkty te istnieją w bazie ośrodka.

Dominika_3
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 15:37

Re: Edycja GML

Post autor: Dominika_3 » piątek, 24 maja 2019, 12:05

Robiłam po dacie modyfikacji dlatego pewnie te błędy wyskakiwały, spróbuję bez.
Dziękuje za odpowiedz

viadro
__
__
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Edycja GML

Post autor: viadro » piątek, 24 maja 2019, 13:20

Jak ja robię eksport bez daty modyfikacji to dalej są te błędy. Wydaje mi się że to nie ma wpływu.
Ja też mam problem z tymi błędami i nie wiem jak sobie poradzić. Jeśli nawet zostanie usunięty obiekt to dalej pojawiają się błędy (brak obiektu do którego istnieje referencja).

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » piątek, 24 maja 2019, 13:44

viadro pisze:
piątek, 24 maja 2019, 13:20
Jak ja robię eksport bez daty modyfikacji to dalej są te błędy. Wydaje mi się że to nie ma wpływu.
Ja też mam problem z tymi błędami i nie wiem jak sobie poradzić. Jeśli nawet zostanie usunięty obiekt to dalej pojawiają się błędy (brak obiektu do którego istnieje referencja).
Niestety bez pliku nie jesteśmy w stanie pomóc.

Dominika_3
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 15:37

Re: Edycja GML

Post autor: Dominika_3 » poniedziałek, 27 maja 2019, 15:38

viadro pisze:
piątek, 24 maja 2019, 13:20
Jak ja robię eksport bez daty modyfikacji to dalej są te błędy. Wydaje mi się że to nie ma wpływu.
Ja też mam problem z tymi błędami i nie wiem jak sobie poradzić. Jeśli nawet zostanie usunięty obiekt to dalej pojawiają się błędy (brak obiektu do którego istnieje referencja).
Niestety bez pliku nie jesteśmy w stanie pomóc.
[/quote]

Przesyłam moje pliki do kontroli, sprawdziłam i przy wydawaniu bez daty również pojawiają się błędy
Załączniki
bdot.rar
(16.03 KiB) Pobrany 40 razy

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » wtorek, 28 maja 2019, 08:58

Dominika_3 pisze:
poniedziałek, 27 maja 2019, 15:38

Przesyłam moje pliki do kontroli, sprawdziłam i przy wydawaniu bez daty również pojawiają się błędy
Błędy, które pojawiają się u Pani dotyczą usuniętych już punktów wysokościowych sztucznych, więc można je zignorować. Pytanie, czy powinny one zostać usunięte - przebieg jezdni na tym odcinku pomiędzy jezdnią ośrodkową, a Pani praktycznie się nie zmienił (różnice w punktach około 8-10cm) -może zostać to potraktowane przy kontroli jako błąd. Ewentualnie jeśli już je Pani usunęła to powinna Pani dostawić swoje punkty wysokościowe sztuczne na załamaniach jezdni- a tych brak.
Proszę także pamiętać, że jeśli stawiamy pikiety wysokościowe na załamaniach obiektów BDOT wytworzonych sztucznie to z reguły korzystamy z RTPW02 (punkt wysokościowy sztuczny), a nie naturalny.

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: Edycja GML

Post autor: Piotr74 » czwartek, 6 czerwca 2019, 09:56

Czy istnieje możliwość dodania automatycznej zamiany kodu obiektu w przypadku zmiany (edycji) rodzaju urządzenia np. zmiany słupa na maszt oświetleniowy, na dzień dzisiejszy trzeba dokonać zmiany ręcznie aby program dokonał zmiany stylizacji. Proponuję też aby przy wykonywaniu walidacji program automatycznie pobierał informację o powiacie z informacji podawanych przy zakładaniu projektu bądź też pamiętał ostatni wybór.

trazja
Team
Team
Posty: 431
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edycja GML

Post autor: trazja » czwartek, 6 czerwca 2019, 13:43

Piotr74 pisze:
czwartek, 6 czerwca 2019, 09:56
Czy istnieje możliwość dodania automatycznej zamiany kodu obiektu w przypadku zmiany (edycji) rodzaju urządzenia np. zmiany słupa na maszt oświetleniowy, na dzień dzisiejszy trzeba dokonać zmiany ręcznie aby program dokonał zmiany stylizacji. Proponuję też aby przy wykonywaniu walidacji program automatycznie pobierał informację o powiacie z informacji podawanych przy zakładaniu projektu bądź też pamiętał ostatni wybór.
Dzień dobry,
niestety nie, ponieważ w niektórych przypadkach nie tylko zmiana rodzaju urządzenia, albo innego głównego atrybutu wystarczy do tego, żeby kod był zmieniony. Przykładowo zmieniamy urządzenie "inne" na "właz" - a w przypadku obiektów punktowych konieczny jest także wybór odpowiedniego kształtu urządzenia, zatem sama zmiana podstawowego atrybutu nie wystarczy. Wolimy, aby użytkownik decydował tutaj o zmianie kodu.
W temacie przepisywania powiatu z TERYTu - przekazaliśmy temat programiście.

ODPOWIEDZ