Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
KZibi
____
____
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: KZibi » sobota, 24 sierpnia 2019, 18:19

Witam
Po ostatniej aktualizacji 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23 po wyjściu z C-Geo
po chwili wyświetla się komunikat jak na zrzucie.

Opcja "Wyszukiwanie działki" działa jakby wybiorczo tzn. obręby odnajduje ale
działki w poszczególnych obrębach już nie. Chodzi mi oto że w obrębie X dz. x "widzi"
a w obr. Y żadnej.

Tak przy okazji prośba o zmianę w raporcie obliczenia powierzchni wpis:
"Pole powierzchni zostało obliczone i skorygowane o wartość powierzchniowej poprawki odwzorowawczej zgodnie z §61 i §62 rozporządzenia MRRiB z dnia 29 marca 2001 r. t.j. Dz.U.2019 poz.393 w sprawie ewidencji gruntów i budynków." W dotychczasowym jest nieaktualny rok Dz.U i poz.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut1.png
Zrzut1.png (7.16 KiB) Przejrzano 1450 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » sobota, 24 sierpnia 2019, 18:56

Witam, proszę sprawdzić czy te zalecane ustawienia są włączone. Ewentualnie, proszę kontaktować się z serwisem w poniedziałek - pomożemy.
Co do wyszukiwania działek - nie mamy wpływu na wynik zapytania tej usługi - jeśli w odpowiedzi nie ma zwracanej działki, może usługa nie znalazła jej w serwisie powiatowym, więcej mógłbym napisać gdyby podał Pan lokalizację i nr działki.
Co do treści objaśnienia - słusznie - poprawimy w najbliższym czasie.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: KZibi » sobota, 24 sierpnia 2019, 20:20

Jurek B. pisze:
sobota, 24 sierpnia 2019, 18:56
Witam, proszę sprawdzić czy te zalecane ustawienia są włączone. Ewentualnie, proszę kontaktować się z serwisem w poniedziałek - pomożemy.
Co do wyszukiwania działek - nie mamy wpływu na wynik zapytania tej usługi - jeśli w odpowiedzi nie ma zwracanej działki, może usługa nie znalazła jej w serwisie powiatowym, więcej mógłbym napisać gdyby podał Pan lokalizację i nr działki.
Co do treści objaśnienia - słusznie - poprawimy w najbliższym czasie.
Ustawienia mam takie jakie są zalecane, skontaktuję się z serwisem w poniedziałek
Co do wyszukiwania działek to np. Dąbrówka dz 32, 8/5, Gródek dz. 73, 24/1. Wymienione działki na portalu powiatu bez problemu znajduje.
KZibi

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: trazja » poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 09:19

W wersji testowej programu C-GEO jest już poprawka pobierania działek

KZibi
____
____
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: KZibi » poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 19:45

trazja pisze:
poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 09:19
W wersji testowej programu C-GEO jest już poprawka pobierania działek
Witam
Nadal wyszukuje wybiórczo, wyszuka obręby i działki ale nie z pow. świeckiego (Gródek, Dąbrówka, Jastrzębie)
obr. Warlubie odnajduje ale działek już nie. Obr. np Laskowice widzi ale działek już nie, w niektórych obrębach (Świekatowo, Taszewskie Pole) jest ok. a obrębu Białe nie ma na liście (w słowniku teryt jest Biała ale też nie ma na liście).
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 08:21

Witam, te działki też się znajdą, jeśli poda Pan numer arkusza mapy ewidencyjnej na którym są położone.
Usługa ULDK, z której C-GEO korzysta przy wyszukiwaniu, zakłada, że ewidencja jest już po modernizacji, czyli bez podziału obrębu na arkusze. W przypadku gdy występują arkusze, to użytkownik musi wiedzieć na jakich arkuszach położona jest poszukiwana działka i podać to w zapytaniu.
Proszę np. dla obrębu Dąbrówka, w polu na numer działki wpisać: AR_2.32 - wtedy uzyska Pan właściwą odpowiedź.
Co do obrębu Białe w gminie Jeżewo, faktycznie - musimy poprawić naszą listę obrębów - zamiast Biała, powinno być Białe.
Pozdrawiam Jurek B.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: trazja » wtorek, 27 sierpnia 2019, 09:04

Baza teryt z poprawioną nazwą obrębu Białe do pobrania stąd: https://www.dropbox.com/s/yc6ukqsdphq7g ... t.zip?dl=0
Paczkę należy wypakować w katalogu C-GEO/bin, zamienić z istniejącymi plikami.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 09:22

Przy okazji programista dodał pole na ewentualny numer arkusza w tym oknie wyszukiwania działek - trzeba tylko znać ten numer i podawać go tylko wtedy gdy faktycznie istnieje:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (12.44 KiB) Przejrzano 998 razy
Pozdrawiam Jurek B.

margo
_
_
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 09:48

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: margo » wtorek, 27 sierpnia 2019, 11:18

Witam !
Po ostatniej aktualizacji mam problem z wielkością niektórych czcionek w programie , są pomniejszone co widać zwłaszcza w sposobie zaznaczenia punktów w tabeli jak na załączonym zrzucie ekranu. Po ponownym zainstalowaniu poprzedniej wersji programu zaznaczenie punktów w tabeli jest znowu poprawne ( cały "ptaszek" ) . W obu wersjach programu pracuję przy wyłączonym "skalowaniu okienek o współczynnik" , a ewentualne skalowanie nie rozwiązuje problemu. Jest może na to jakaś rada?
Załączniki
rys1a.png
rys1a.png (206.02 KiB) Przejrzano 986 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 11:51

Proszę sprawdzić we właściwościach skrótu do programu, w zakładce Zgodność, opcja "Zmień ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI" - może tam są różnice między ustawieniami dla programu przed i po aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

margo
_
_
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 09:48

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: margo » wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:33

Sprawdziłam w obu wersjach c-geo w ustawieniach zgodności , ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI - wszystko było odhaczone. Ale w aktualnej wersji c-geo zmieniłam ustawienia tak ja na załączonym zrzucie i wszystko wygląda teraz nawet lepiej niż poprzednio. Czcionki w zakładkach programu i lista projektów stały się bardziej czytelne i tabela działa jak należy . Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam !
Załączniki
rys3.png
rys3.png (85.38 KiB) Przejrzano 961 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 13:10

Cieszę się, że jest lepiej :)
Pozdrawiam Jurek B.

giekon
___
___
Posty: 90
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: giekon » wtorek, 27 sierpnia 2019, 14:45

Witam,
Pojawił się problem z liniami. Linia użytku przykrywa linie granicy działki - rysunek w załączniku. Wiem że był poruszany taki temat na forum i miała być wprowadzona możliwość wyboru w jaki sposób linie przerywane mają być rysowane. Czy zostało to dodane? Jak tak to gdzie mogę to znaleźć? Czy jest inny sposób aby rysunek miał "ręce i nogi"? Kolejność warstw w legendzie nie pomaga :/
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (47.81 KiB) Przejrzano 934 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 14:52

giekon pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 14:45
Witam,
Pojawił się problem z liniami. Linia użytku przykrywa linie granicy działki - rysunek w załączniku. Wiem że był poruszany taki temat na forum i miała być wprowadzona możliwość wyboru w jaki sposób linie przerywane mają być rysowane. Czy zostało to dodane? Jak tak to gdzie mogę to znaleźć? Czy jest inny sposób aby rysunek miał "ręce i nogi"? Kolejność warstw w legendzie nie pomaga :/
Przydałaby się kopia tego projektu, żeby podać przyczynę tego, że u Pana linie użytków przesłaniają granice działek.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: MarekOtt » wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:18

giekon pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 14:45
Witam,
Pojawił się problem z liniami. Linia użytku przykrywa linie granicy działki - rysunek w załączniku. Wiem że był poruszany taki temat na forum i miała być wprowadzona możliwość wyboru w jaki sposób linie przerywane mają być rysowane. Czy zostało to dodane? Jak tak to gdzie mogę to znaleźć? Czy jest inny sposób aby rysunek miał "ręce i nogi"? Kolejność warstw w legendzie nie pomaga :/
Też tak mam, u mnie z kolei, użytek (linia przerywana) przysłania budynek... Pomogła zmiana kolejności wyświetlenia warstw.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:32

MarekOtt pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:18
Też tak mam, u mnie z kolei, użytek (linia przerywana) przysłania budynek... Pomogła zmiana kolejności wyświetlenia warstw.
Szablon mapy zasadniczej ma prawidłowo uporządkowane warstwy i mapa opracowywana w tym szablonie wyświetla krawędzie poprawnie. Dlatego, jeśli korzysta się z innego szablonu, lub bez szablonu, trzeba samodzielnie uporządkować warstwy.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: KZibi » wtorek, 27 sierpnia 2019, 19:29

Jurek B. pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 09:22
Przy okazji programista dodał pole na ewentualny numer arkusza w tym oknie wyszukiwania działek - trzeba tylko znać ten numer i podawać go tylko wtedy gdy faktycznie istnieje:
Dzięki teraz działa.
Podziękowania dla trazja za słownik teryt.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: MarekOtt » środa, 28 sierpnia 2019, 07:46

Jurek B. pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:32
MarekOtt pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:18
Też tak mam, u mnie z kolei, użytek (linia przerywana) przysłania budynek... Pomogła zmiana kolejności wyświetlenia warstw.
Szablon mapy zasadniczej ma prawidłowo uporządkowane warstwy i mapa opracowywana w tym szablonie wyświetla krawędzie poprawnie. Dlatego, jeśli korzysta się z innego szablonu, lub bez szablonu, trzeba samodzielnie uporządkować warstwy.
Oczywiście miał Pan jak zawsze rację :). Okazało się że miałem zły szablon mapy zasadniczej, a wszystko przez to że projekt zakładany był w 2014r.. tak to jest jak się w końcu zabiera za taką robotę :)

Pozdrawiam i dziękuję

giekon
___
___
Posty: 90
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: giekon » środa, 28 sierpnia 2019, 08:15

O kolejności warstw pomyślałem ale jak pisałem prędzej nie daje to efektu :/ Kopię tabeli wysłałem do Pana Jurka.
Jest to o tyle dziwna sprawa że problem występuje po zaimportowaniu DXFa, gdy na nowo połączę punkty to linie przykrywają się w prawidłowy sposób.
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Aoschin
_
_
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Aoschin » środa, 28 sierpnia 2019, 16:21

Również mam problem z nowym przesłanianiem.

Z PODGiK otrzymujemy dxf'a wygenerowanego z EWmapy, który importujemy do tabeli z szablonem i zestawem kodów MZ 2015, aby zapinać obiekty na gotowo z pomocą Edytora mapy obiektowej. Dotychczas nowe obiekty jak choćby plac wprowadzany z Edytora biegnący po konturze budynku nie sprawiał problemu, po wydruku linie się nakładały, wszystko wyglądało jak należy. Od wprowadzenia nowego sposobu rysowania linii ten układ przestał działać, linia placu przykrywa linię budynku z EWmapy, a co gorsza zdarza się, że linie placu przesłaniają granice działek z EWmapy.
Proszę o jakiś porady co do uporządkowania tego, bo ręczne przesuwanie kolejności warstw to będzie mordęga.
Może możliwość "przeniesienia na samą górę" warstw z poza szablonu? A może ktoś ma lepszy pomysł?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » środa, 28 sierpnia 2019, 18:56

giekon pisze:
środa, 28 sierpnia 2019, 08:15
O kolejności warstw pomyślałem ale jak pisałem prędzej nie daje to efektu :/ Kopię tabeli wysłałem do Pana Jurka.
Jest to o tyle dziwna sprawa że problem występuje po zaimportowaniu DXFa, gdy na nowo połączę punkty to linie przykrywają się w prawidłowy sposób.
Niestety nie dotarła ta kopia tabeli - jedynie zip z obrazkiem z Pana postu - najlepiej wysłać kopię mapy zwykłą pocztą na adres e-mail z Pomoc - O programie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: FaFaL » środa, 28 sierpnia 2019, 19:18

giekon pisze:
środa, 28 sierpnia 2019, 08:15
O kolejności warstw pomyślałem ale jak pisałem prędzej nie daje to efektu :/ Kopię tabeli wysłałem do Pana Jurka.
Jest to o tyle dziwna sprawa że problem występuje po zaimportowaniu DXFa, gdy na nowo połączę punkty to linie przykrywają się w prawidłowy sposób.
A przypisanie domyślnego stylu linii do obiektów nie załatwia sprawy ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

giekon
___
___
Posty: 90
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: giekon » czwartek, 29 sierpnia 2019, 10:06

Faktycznie, podpiąłem do załącznika nie ten plik :oops:
Też próbowałem z przypisaniem domyślnego stylu linii ale nie pomaga :/
Wysłałem teraz kopię tabeli oraz DXFa otrzymanego z ośrodka...
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » czwartek, 29 sierpnia 2019, 10:41

Odpisałem już w mailu, ale napiszę też tu, żeby pokazać jak to działa:
zmienić kolejność warstw - w tym wypadku: przesunąć warstwę GESDZI na górę - nad warstwę GESKLU:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (33.1 KiB) Przejrzano 705 razy
Pozdrawiam Jurek B.

giekon
___
___
Posty: 90
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: giekon » czwartek, 29 sierpnia 2019, 11:02

Przeinstalowałem program i jeszcze raz wczytałem DXFa i wszystko gra. Widocznie jakaś chwilowa zawiecha programu u mnie nastąpiła. Przepraszam za zamieszanie bo mogłem to sprawdzić wczoraj. :oops:
---
Pozdrawiam
Grzesiek

ODPOWIEDZ