wstawianie rysunku rastrowego

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » piątek, 4 października 2019, 13:03

przydatna przy małych opracowaniach np. pojedynczych podziałach, byłaby możliwość wstawiania w tworzonym dokumencie rysunku rastrowego wygenerowanego np z C-geo. Mam opracowane szablony dokumentu np. mapy podziału z tabelką wykazu zmian i wszelkimi opisami i chciałbym wstawić w odpowiednie miejsce rysunek z c-geo. Czy, ewentualnie jak, jest to możliwe do zrobienia?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: Jurek B. » piątek, 4 października 2019, 13:09

Proszę skorzystać z tej ikonki - umieszcza widoczne okno mapy w schowku:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (122.55 KiB) Przejrzano 2662 razy
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » piątek, 4 października 2019, 13:42

ale jak tym sposobem zachować skalę?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: FaFaL » piątek, 4 października 2019, 16:38

To inaczej, jeśli formularze są jako raporty w C-GEO to jest ikonka do wstawiania mapy z C-GEO w skali:
2019-10-04_163735.jpg
2019-10-04_163735.jpg (73.11 KiB) Przejrzano 2636 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » piątek, 4 października 2019, 17:06

sposób na rysunek w skali OK. Ale jak to ożenić z dokumentem w GeoOrganizerze. Wyeksportować mogę dokument tylko jako pdf natomiast do raportu mogę zaimportować rtf, html i txt. Chcę wstawić rysunek do wypełnionego formularza opracowanego w oparciu o szablon. Pewnie czegś nie wiem i to jest przyczyną.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: FaFaL » piątek, 4 października 2019, 17:15

Ctrl+C i Ctrl+V nie działa ?
aaaaa i wcześniej nie wspominał Pan o GeoOrganizerze :) dodatkowo w konfiguracji z serwerem można importować raporty z C-GEO do GeoOrganizera.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » piątek, 4 października 2019, 18:04

dziękuję za cenne podpowiedzi.
Robię tak:
w ceoOrganizerze tworzę dokument z miejscem na rysunek.
w c-geo pusty raport do którego wstawiam rysunek
następnie ctrl+c i w organizerze ctrl+v
efekt jest prawidłowy.
Ale fajnie było by gdyby dało się robić to prościej, zaimplementować rysunek do druku bezpośrednio w organizerze.
Na marginesie post zakładałem w dziale CgoOrganizera ale jak widzę został przeniesiony

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 14 października 2019, 16:44

czy istnieje sposób aby rysunek dowolnie przesuwać w projektowanym szablonie? Chcę umieścić w szablonie dwa rysunki przekopiowane z C-Geo i chciałbym swobodnie wybrać miejsce ich położenia. Rysunki łączą mi się jakby w blok, który mogę jedynie ustawiać w środku, do lewego lub do prawego (jak tekst). Czy jest na to jakiś sposób?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 14 października 2019, 17:05

Ja bym wstawił tabelkę, ustawił aby nie drukowały się ich ramki, a w komórkach tabelki wstawił właściwe obrazy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 14 października 2019, 17:44

Jest to jakiś sposób.
Trzeba wstawić tabelkę z trzema kolumnami. Środkowa stanowi odstęp pomiędzy rysunkami. W pierwszej kolejności trzeba wstawiać większy rysunek gdyż do niego dopasuje się ramka. Wtedy po wstawieniu mniejszego można go nieznacznie przesuwać ale tylko w granicach justowania jak tekst. Jakoś to ratuje sprawę. Wygodnie jest wyłączyć ramki tabeli dopiero po usytuowaniu rysunków daje to kontrolę przy lokowaniu rysunków.
Pojawił się inny problem. Tym razem z tekstem. Chcąc umieścić teksty nad rysunkami daję im justowanie do prawej i spacjami ustawiam je we właściwych miejscach, Zapisuję i za każdym otwarciem rysunku teksty wracają same do prawego. W czym jest problem?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: Jurek B. » wtorek, 15 października 2019, 09:00

Pojawił się inny problem. Tym razem z tekstem. Chcąc umieścić teksty nad rysunkami daję im justowanie do prawej i spacjami ustawiam je we właściwych miejscach, Zapisuję i za każdym otwarciem rysunku teksty wracają same do prawego. W czym jest problem?
Nie wiem czy pisze Pan o edytorze szablonów druków w GeoOrganizerze, ale tam sprawdziłem i po wykonaniu tych czynności, mam wynik taki jak oczekiwałem - czyli teksty pozostają odpowiednio rozmieszczone - ze spacjami z prawej.
Jeżeli jednak pod tekstem ma być jeszcze rysunek, wtedy po spacjach należy wcisnąć Enter by rysunek był w nowym wierszu. Być może tego Pan nie zrobił u siebie.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » wtorek, 15 października 2019, 13:47

niestety po ostatnim tekście był enter nawet kilka razy i dalej opisy wracają na prawo ignorując spacje za ostatnią literą w każdej linii tekstu

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: Jurek B. » wtorek, 15 października 2019, 18:31

W takiej sytuacji po raz kolejny zachęcam do kontaktu tel. z naszym serwisem - wydaje się mi, że wtedy pomoc jest szybsza niż korespondencja przez forum.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 841
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wstawianie rysunku rastrowego

Post autor: maciekwu » wtorek, 15 października 2019, 18:45

dziękuję jutro zadzwonię

ODPOWIEDZ