Import DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Import DXF

Post autor: marioo »

Program nie importuje kierunków linii nap, dziwne jest to, że nie wszystkich. Proszę o sprawdzenie u siebie, plik dxf wysyłam
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG (98.33 KiB) Przejrzano 15068 razy
na serwis.
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (111.56 KiB) Przejrzano 15067 razy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Import DXF

Post autor: Wojtek P. »

Witam
Czy importował Pan zgodnie z TYM opisem? ps. pliku nie otrzymałem
-To serve and protect-
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Nie używałem żadnego szablonu, ale sprawdziłem, ten symbol był przypisany dobrze - na innych słupach wczytał się.
Chyba miałem maila złego bo z końcówką "xgeo.pl" - już przesłałem ponownie.
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Właśnie zrobiłem import jeszcze raz - Zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015", ustawienia jak na zdjęciu, nowa tabela bez szablonu - efekt taki sam jak poprzednio:(
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (14.21 KiB) Przejrzano 15054 razy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Import DXF

Post autor: Wojtek P. »

Witam
To nie ma być zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015 " a "Mapa zasadnicza 2015 z K1-98"
Ma Pan wtedy dostęp do obu instrukcji. Kod SUPE04 to typ linii a nie punktu. Należy wybrać kod np PNN
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (76.34 KiB) Przejrzano 15049 razy
-To serve and protect-
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Zmiana zestawu kodów pomogła, chociaż tam mam wszystkie bloki zapisane "importuj jako obiekty" więc wszystko to kropki i kreski, ale jest.
A co do SUPE04, to przecież jest taki symbol na liście i nawet poprawnie się wyświetla sam symbol, więc czy to może być linia? poza tym inne kierunki są prawidłowo wyświetlane..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Import DXF

Post autor: Wojtek P. »

Racja. Zaimportowałem i kierunki również mam. Więc nie wiem czemu u Pana tego nie wyświetla. Możemy połączyć się zdalnie to zobaczę
-To serve and protect-
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Po zmianie zestawu kodów na "Mapa zas +K1" gdzie mam zapisane dla kierunków "wczytuj jako obiekty" jest już ok i to mi wystarczy.
Natomiast jeżeli chodzi o zestaw kodów "MZ 2015" gdzie do kierunku przypisany jest symbol to widzę, że Pan ma taki sam problem jak u mnie. Nie na wszystkich słupach wczytały się kierunki - o co mi też na początku chodziło. Proszę zauważyć że w dxf na każdym słupie tej linii są kierunki, na tym słupie który Pan zaznaczył akurat się zaimportowało, ale na następnym i kolejnym nie. O to chodziło mi od początku, nie wiem dlaczego na jednych jest a na kolejnych już nie ma. Symbol jest taki sam wszędzie w dxf.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (262.95 KiB) Przejrzano 14891 razy
Ostatnio zmieniony środa, 23 października 2019, 10:22 przez marioo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
giekon
____
____
Posty: 137
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Import DXF

Post autor: giekon »

Witam,
Ja już kiedyś podobny problem zgłaszałem. Kierunki linii importuję jako obiekty i przy eksporcie do DXF przechodzą. To samo męczę się z symbolami latarni
---
Pozdrawiam
Grzesiek
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

giekon pisze: środa, 23 października 2019, 09:28 Witam,
Ja już kiedyś podobny problem zgłaszałem. Kierunki linii importuję jako obiekty i przy eksporcie do DXF przechodzą. To samo męczę się z symbolami latarni
U mnie przy imporcie jako obiekty niektóre przechodzą, a niektórych nie ma. I to jest najbardziej niepokojące bo nie wiadomo czy wszystko przeszło, dlatego zgłaszam żeby zobaczyć co jest nie tak.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Import DXF

Post autor: Wojtek P. »

Dlatego napisałem że szybciej będzie pomóc bezpośrednio. Ja mam na całej długości linii symbole strzałek. Można to sprawdzić instalując C-GEO w drugim katalogu i dokonać importu. Nic nie trzeba zmieniać tylko ustawić zestaw kodów MZ2015 z K198. Na pewno efekt będzie taki sam.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (231.8 KiB) Przejrzano 14864 razy
-To serve and protect-
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Import DXF

Post autor: marioo »

Tak też zrobiłem i mam już wszystkie kierunki. Dziękuję.
Jednak dziwnym przypadkiem jest wybiórcze wczytywanie takich samych symboli przy ustawieniu kodów MZ2015. Dlaczego o tym piszę? Bo jeżeli ktoś nie zmieni zestawu i zobaczy że na mapie są niektóre kierunki, to może pomyśleć, że wszystkie się zaimportowały prawidłowo. A wcale tak być nie musi. Najgorszym jest przypadek kiedy program jeden zaimportuje, a inny nie. Nie jesteśmy w stanie tego wyłapać, dlatego uważam że powinno się to przeanalizować i stąd moje zgłoszenie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1273
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import DXF

Post autor: MarekOtt »

Dzien dobry.

Czy mogą Państwo polecić jakiś "darmowy" program na potrzeby podglądu plików DXF/DWG, celem wybrania warstw do późniejszego importu w C-Geo ?

Do tej pory korzystałem z DraftSight ale od jakiegoś czasu darmowa wersja programu nie jest wydawana.

Dziękuję
Damian
Team
Team
Posty: 49
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: Import DXF

Post autor: Damian »

Do zwykłego przeglądania polecam DWG TrueView. Proszę spróbować jednak program NanoCad - daje trochę więcej możliwości
pozdrawiam
Damian M.
latajacekolano
__
__
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Import DXF

Post autor: latajacekolano »

Witam.
Importuję dxfa wyrzuconego z programu ewmap, w cadzie warstwy mają przypisane poprawny styl linii, pojawia się ciągła, przerywana np.asfalt itd.
Po imporcie i ustawieniach w cgeo stylu linii program widzi część warstw jako przerywane np. użytki, ale większość warstw przerabia na linie ciągłe.
Próbowałem zmienić szablon na ewmapa.sz ale nie pomogło. Istnieje szansa szybkiego rozwiązania problemu, czy muszę na każdą warstwę klikać i zmieniać jej styl ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import DXF

Post autor: Jurek B. »

Witam, a proszę przesłać tego DXF na nasz serwis - sprawdzimy i podpowiemy jak zrobić żeby było dobrze.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
__
__
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Import DXF

Post autor: latajacekolano »

Dziękuje, wysłałem na email :
serwis@geo.pl;
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF

Post autor: Asia T. »

latajacekolano pisze: czwartek, 16 stycznia 2020, 10:46 Dziękuje, wysłałem na email :
serwis@geo.pl;
Dzień dobry,
odpowiedź powinna być już u Pana na mailu
latajacekolano
__
__
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Import DXF

Post autor: latajacekolano »

Dziękuję za pomoc , plik działa.
Pozdrawiam.
zwierz84
__
__
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: Import DXF

Post autor: zwierz84 »

Witam
Mam problem z importem z dxf'a.
program po imporcie nie wyrzuca żadnych błędów. Jedynie niektóre linie zmieniają swoje położenie, tak jakby traciły punkt zaczepienia.
tak wygląda surowy dxf
tak wygląda surowy dxf
dxf ok.jpg (111.62 KiB) Przejrzano 8246 razy
Załącznik dxf ok.jpg nie jest już dostępny
Problem dotyczy zarówno sieci wodociągowej jak i elektrycznej i telekomunikacyjnej. I to w miejscach gdzie sieć powinna wracać na swoją trasę po odejściu np do lampy.
Nie jest to w każdym miejscu...ale jest na tyle uciążliwe i nie do wychwycenia przy dużej mapie, że robi się kłopot.

A adres serwisu wyślę dxf'a z zaznaczonymi miejscami gdzie wystąpił błąd
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import DXF

Post autor: Jurek B. »

U mnie mapa w tym miejscu w C-GEO i w ACAD wygląda podobnie:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (214.57 KiB) Przejrzano 8174 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF

Post autor: Asia T. »

W wersji testowej programu C-GEO dodana nowa opcja przy imporcie DXF - można już zmieniać nazwy importowanym warstwom na własne nazwy warstw C-GEO.
warstwy_zmiana.JPG
warstwy_zmiana.JPG (67.56 KiB) Przejrzano 7159 razy
marcinn
VIP
VIP
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Import DXF

Post autor: marcinn »

Zepsuło się kilka istotnych funkcji. Są trzy rzeczy:
- Wcześniejszy wygląd importu był lepszy- wydaje mi się, że czcionka była mniejsza i okno było bardziej czytelne. Nie widzę pełnych nazw warstw, a wcześniej były w całości co bardzo utrudnia identyfikację warstw
- druga sprawa to sortowanie. We wcześniejszej wersji nazwy warstw importowanych były ładnie posortowane- teraz jest bałagan. Moim zdaniem pierwotna wersja była dużo lepsza. Poza tym przydałoby się, żeby to okno importu można było powiększać
- w pierwotnej wersji mogłem odnaleźć warstwę wpisując na klawiaturze litery/cyfry i automatycznie przerzucało mnie na warstwy zaczynające się od tych znaków. Teraz okno nie reaguje na wpisywanie tekstu

W zasadzie dodanie tej jednej funkcji bardzo zepsuło wcześniejszą funkcjonalność tego okna. Bardzo bym prosił o szybkie przywrócenie poprzedniej użyteczności okna.
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF

Post autor: Asia T. »

marcinn pisze: wtorek, 5 maja 2020, 21:14 Zepsuło się kilka istotnych funkcji. Są trzy rzeczy:
- Wcześniejszy wygląd importu był lepszy- wydaje mi się, że czcionka była mniejsza i okno było bardziej czytelne. Nie widzę pełnych nazw warstw, a wcześniej były w całości co bardzo utrudnia identyfikację warstw
- druga sprawa to sortowanie. We wcześniejszej wersji nazwy warstw importowanych były ładnie posortowane- teraz jest bałagan. Moim zdaniem pierwotna wersja była dużo lepsza. Poza tym przydałoby się, żeby to okno importu można było powiększać
- w pierwotnej wersji mogłem odnaleźć warstwę wpisując na klawiaturze litery/cyfry i automatycznie przerzucało mnie na warstwy zaczynające się od tych znaków. Teraz okno nie reaguje na wpisywanie tekstu

W zasadzie dodanie tej jednej funkcji bardzo zepsuło wcześniejszą funkcjonalność tego okna. Bardzo bym prosił o szybkie przywrócenie poprzedniej użyteczności okna.
Dzień dobry,
w wersji testowej są już poprawki w oknie importu warstw, które Pan zgłaszał.
ODPOWIEDZ